Az orvosszakértő szerint a vállelakadás rendkívül ritka

A János Kórház szülész szakorvosa, akit csütörtökön tanúként hallgatott meg a bíróság Geréb Ágnes egyesített három ügyében, azt mondta, hogy rendkívül ritkán akad el a magzat válla szülés közben. Úgy fogalmazott: egy gyakorló szülészorvos talán ha egyetlen ilyen esettel találkozik élete során. A János Kórház szülészeti osztályvezető főorvosa, Dr. Lintner Ferenc szerint ha más komplikáció nincs, a vállelakadást a kórházban többféleképpen is orvosolni tudják : gátmetszéssel, császármetszéssel, méhösszehúzódást segítő infúzióval vagy egy orvosi műfogással megmenthető a baba élete. A bíróság által meghallgatott orvosszakértő szerint a tervezett otthon szülésnek kockázatai lehetnek, a kivérzés pedig közvetlen életveszélyes állapotot idézhet elő.

Az első, már korábban megkezdett perben maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják Geréb Ágnest és három segítőjét. A második esetben halált okozó gondatlan veszélyeztetés, a harmadikban pedig gondatlan veszélyeztetés a vád. Geréb Ágnes a csütörtöki tárgyaláson ártatlannak vallotta magát.

Geréb Ágnes a csütörtöki tárgyaláson azt mondta: nem érzi magát bűnösnek, kijelentette, "nem érzem, hogy bármelyikünk is elkövetett volna bármelyik ügyben olyat, ami elítélendő". Hangoztatta: minden nő ott szül a leginkább komplikációmentesen, ahol a legjobban biztonságban érzi magát. Meggyőződése, hogy a félelem gátló, veszélyeztető tényező lehet minden szülésnél.

Geréb Ágnes és vádlott-társai pere december 15-én folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A bíróság újabb szakértőket február végén hallgat majd meg.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra