SZÜLŐSÉG

Lányosítják a kisfiúkat a műanyagokban található vegyületek

2009. november 18., szerda 12:14 |

A műanyagokban található vegyi anyagok változásokat idézhetnek elő a hímnemű magzatok agyában, nőiesebbé téve őket, - áll egy amerikai tanulmányban. Ismét a már sokat emlegett ftalátokról van szó, amelyek  használatát a cumisüvegekben és a gyermejátékokban ugyan már betiltották, ennek ellenére számos más dologban vannak jelen minden lakásban. Rengeteg burkolóanyagban és háztartási eszközben, például zuhanyfüggönyben és PVC tárgyban találhatók ftalátok, de ugyanígy számos kozmetikai szerben, tusfürdőben és testápolóban is.

A ftalátok felboríthatják a hormonháztartást is, főleg a még arra érzékenyebb csecsemőknél. A most idézett kutatás úgy találta, azok a fiúcsecsemők, akik még az anyaméhben találkoztak ezzel a vegyülettel jelentős mennyiségben,  nagyobb arányban mutattak feminin jegyeket, és a kisautó és verekedős játékok helyett inkább a szelídebb játékokat választották, számol be aBBC. Mivel ugyanis ezen vegyületek egyes fajtáinak szerkezete hasonlít az ösztrogén nevű női hormonhoz, így megakadályozhatják az anyaméhben fejlődő fiúmagzatok tesztoszteron hormonszintjének helles beállítódását.

A Rochesteri Egyetem kutatói terhes anyáktól vett vizeletmintákban elemezték a felgyülemlett ftalátmennyiséget, majd később, a megszületett gyermekek (74 fiú és 71 lány) négy- és hétéves kora között vizsgálták a korai játékhasználati szokásaikat. A vizsgálatok során különösen a ftalátok két fajtáját, a DEHP-t és a DBP-t találták aggályosnak, úgy találták, hogy azon anyák gyerekei, akik ki voltak téve ezen két vegyületnek, inkább a lányosabb, finomabb játékokat részesítették előnyben. Az egyébként már régóta bizonyított, hogy ezek a vegyületek rombolják a férfiak reprodukciós képességeit, - sőt a csecsemők szaporodásért felelős szerveit is károsíthatják, de a kutatást végzők szerint most az is igazolást nyert, hogy a férfiak viselkedését is befolyásolhatják. A kutatók úgy gondolják, hogy a káros vegyületek feminizáló hatása nem csak kisgyermekkorban, de később is megmutatkozhat.

Mivel ez a vegyület nagyon illékony, így a csapadékba, vízbe is bekerül, de bőrön át is felszívódik, így könnyen felhalmozódik a nők szervezetében, átjutva ezáltal a magzatba.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a két említett ftalátvegyület a ritkábbak közé tartozik, és az Európai Unióban régóta aggályosnak számít. A DBP kozmetikumokban való használatát 2005-ben betiltották, de ragasztókban, festékekben továbbra is használják, a DEHP segítségével pedig a műanyagokat, például a PVC-t lágyítják.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.18 18:23:54Farkasokkal táncikáló

  Mikróban nem szoktam műanyagot melegíteni, mert hazavágja a mikrót, ez mondjuk eszembe se jutott soha. Mániákusan sem fertőtlenítek, mert minek?

  De nem írom fel magamnak ezeket a vegyületeket sem, mert ha mindent komolyan veszek, akkor tényleg az marad, hogy beülök egy oxigénsátorba, és intravénásan veszem magamhoz a táplálékot.

 • 2009.11.18 18:25:10másutt

  Ertem en, ertem.

  Egyebkent nekem is tele van a furdoszobam mindenfele kencevel, zsufolasig.
  Attol fuggetlenul, hogy teljesen tisztaban vagyok azzal, hogy sokezer ev evolucio NEM keszitette fel az embert, hogy a XXI. szazad elejere liternyi vegyszerrel ontse le magat minden nap, es a bore osszes feluletere kenjen valami vegyszert, honaljtol homlokig. De en is csinalom!

  A gyereket viszont kimelem: 2 honapos koraig semmifele vegyszer nem erte, csak tiszta viz es vattacsomos viz, se seggkendo, se sampon.
  Azota is hetente ketszer mosom szappannal, samponnal, aminek minden cseppjet lemosom.

  Azt a feluletet, ahonnan eszik (etetoszek talca, asztal) CSAK vizzel mosom, vegyszerrel soha.

  Nekem mindig is a vegyszer volt a param, nem a por, kosz, a mocsok, vagy az etelfolt.

  Ez a cikk az en "nalatod!"-om.

 • 2009.11.18 18:26:07másutt

  madz: Del-Angliaban kesobben szulnek 10 evvel, az atlag noi eletkor az 1. gyerek szuletesekor nemreg ment fel 30 fele.

 • 2009.11.18 18:26:13tildy:)

  Sanima, sőt pettyes busa bőréből is!
  :D:D:D
  AMúgy jelen van minden szervben ....

 • 2009.11.18 18:27:25Farkasokkal táncikáló

  Egyébként NEM az én dolgom lenne az, hogy az üzletben járkálva kis cetlikkel kiválogassam, hogy miben van a legkevesebb káros anyag! A gyártó dolga lenne olyan termékeket gyártani amiben nincsen ilyen, a fogyasztóvédelemé meg az, hogy megbüntesse azokat, akik ilyeneket gyártanak és ezt még reklámozzák is.

  Ha az EU arra képes, hogy oylan dolgokba beleszóljon, hogy hány fokos lehet az uborka görbülete, akkor vegye már magának a fáradságot, hogy gondoskodjon inkább arról, hogy az egészségre ártalmas ételek és vegyszerek ne is kerüljenek fel a boltok polcaira.

 • 2009.11.18 18:32:46tildy:)

  Amúgy nem értem ezt a kenjünk mindent magunkra álláspontot. Igaz nekem anyum sem kente sose magát, meg úgy anyumék családja részéről se szinte senki.

  Viszont volt otthon egy szomszéd, az mindig festette a haját, rendseresen cicomázott már fiatalkora óta, nos 55 éves korára eléggé megkopaszodott, és az arcán is nyoma maratd a sok kencének. Elég sok akneheg jellegű dolgo volt az arcán...

  Én tusfürdőt, fogkrémet, meg sampont használok, szökőévben egy kis smink , de se kézkrém, se testápoló. Szerencse vagy sem, de 5-8 évvel simán fiatalabbnak hisznek.

  Jahm ha már kisfiúk: múltkor a sports directben tökjó szabadidőruhák voltak 9 fontért. Lányoknak sajnos csak rózsaszín volt:(

 • 2009.11.18 18:36:05másutt

  FT: hat kie? Kinek a felelossege legyen?

  Akkor ne aruljanak sehol cigit, alkoholt, hipot, peroxidot hajra, meg csokit?
  Pontosan mi jo szarmazik a csoki evesebol? :D

  (ki az a hulye, aki azt gondolja, hogy hosszutavon jot tesz neki, ha kiszokitteti a hajat minden 5-6 hetben maro vegyszerekel, az agyatol 1 centire??? - mondom en, festett szoke)

  Mindenki sajat felelossege eldonteni, mit tesz a testebe es a testere.

  Engem baromira megijeszt, amikor az allam jatszik nagytestvert!

 • 2009.11.18 18:40:32Heatherette

  tildy, ez a "fiatalabbnak hisznek" téma engem mindig megmosolyogtat

 • 2009.11.18 18:48:27tildy:)

  Engem is. :D

 • 2009.11.18 19:08:45andie

  Nem kell azért bepánikolni!
  Van egy nagyon jó könyv: molekulák rágcsálva.
  Abban nagyon sok mindent elmagyaráznak a modern technológiával előállított mű dolgokról, aminek láttán az okosok kereszt vetnek, és rá se mernek nézni, és kiderül, hogy attól, hogy mesterségesen elő lehet állítani, az összetétele ugyanaz, mint a természetesnek.

  A másik jó könyv a témában: Tigris, ami nincs.
  Az ilyen nagy parázásokkal foglalkozik.
  És azzal, hogy a számok mögé kell nézni.

 • 2009.11.18 19:10:39andie

  egy példa
  2005-ben meg is történt – azt állították, hogy a főtt krumpli egy mérgező anyagot, akrilamidot, tartalmaz.
  Az akrilamidot az iparban használják, – ugyanakkor a főzés során cukor és aminosavak elegyéből is létrejön – és ismert, hogy bizonyos dózisban, az állatokban rákot, az emberek esetében pedig idegrendszerei károsodást okoz. Az akrilamidtól 1997 óta retteghetünk, amikor is Svédországban, nagy számban kergültek meg a marhák, miután ipari akrilamiddal erősen szennyezett vizet ittak. A svédek tovább kutattak, majd 2002-ben közölték a nagyvilággal, hogy számos különböző főtt élelmiszerben is találtak akrilamidot.

 • 2009.11.18 19:11:36andie

  . A szinte paranoiás aggódásunk az egészségünk miatt, és az a tény, hogy korábban sosem hallottunk erről az anyagról, hatásos kombinációnak bizonyult a pánikkeltéshez. Ha az újságírók alaposabban végiggondolják az akrilamid-ügy kapcsán felmerült számokat, akkor talán kordában tarthatták volna az emberek félelmét: azt a mennyiséget, ami a patkányok esetében kis mértékben megnöveli a rák kockázatát, az ember csak akkor tudja magához venni, ha hosszú éveken át minden nap elfogyaszt kb. 30 kg főtt krumplit (ez kb. egy átlagos emberi test súlyának fele-harmada).

 • 2009.11.18 19:13:35durbintss

  Az előbbi szövegem nem ment fel...

 • 2009.11.18 19:14:19andie

  És még egyszer: a szervezetünk egy csomó mérget fel tud dolgozni, ha egyébként támogatjuk a másik oldalról mondjuk sporttal és/vagy kiegyensúlyozott táplálkozással.
  Csak amikor beteg vagy túlterhelt, vagy extrém sok mérget viszünk be, akkor fog felhalmozódni, és akkor okoz bármit is.

  De van már valami okosság amivel mérik, hogy van-e benned méreganyag és mennyi. Nem?

 • 2009.11.18 19:40:57pantufül

  Nem jelent meg......újra....

  Na éppen most néztem utána ennek a mikró/műanyag dolognak. Mi évek óta nem használunk itthon mikrót, mert egészségtelennek tartjuk. Viszont kislányom pár hónapja itthonról viszi az ebédet, a suliban viszont csak mikróban tudja megmelegíteni és csak a műanyagban, mert utána lent eszi meg a többiekkel az ebédlőben.

  Azt találtam, hogy a gyártó köteles számmal, illetve rövidítéssel jelölni, hogy milyen anyagból készült a műanyag. Ha egy háromszögben azt találjuk, hogy PP, vagy 2-es, 4-es, 5-ös, akkor abból a műanyagból hő hatására nem oldódik ki dioxin. Az önmagában, hogy mikróban használható, csak azt jelenti, hogy nem olvad meg, semmi többet.

  Ebben lehet valami, mert csak az olcsóbb műanyag tárolókat fogta meg az étel, a jobb minőségűeket, amiken a fenti jelölés található, nem. Ezek lényegesen drágábban is, 500 Ft körül van egy fél literes.

  Persze az ideális az, ha elkerüljük a mikrót, és a műanyagot, de ez sajnos nem minden esetben megoldható.

 • 2009.11.18 19:54:43Anke

  Hát most lehet, hogy kamuzok egy nagyot, mert egy évvel ezelőtt néztem, és lehet, hogy nem jól emlékszem rá, de én úgy találtam, hogy a drágábbak nem feltétlenül jobb minőségűek.

 • 2009.11.18 19:55:35Anke

  Csak a linket felejtettem le. Az alábbi - frissített tartalmú - linken a biszfenol mentes cuccok felsorolása található:
  http://safemama.com/2007/11/22/bpa-free-bottle-and-sippy-cup-cheat-sheet/

 • 2009.11.18 19:59:06Fikalnyik Eugén

  2009.11.18 19:40:57pantufül
  dobjátok bele kisalakú (10-15cm átmérőjű) jénaiba, azt max akkor tudja eltörni a gyerek, ha földhöz vágja erővel, viszont mikróba is simán rakhatod. Mármint a jénait :))
  Jut eszembe nálunk az összes felmenő közelített a százhoz, a sírgödörből is ki akartak mászni, úgy rugdosták vissza őket, és sok ilyen ismerős is volt. Való igaz, hogy a vegyszereket ha lehet kerülni kell, de a taták olyanokkal permeteztek, hogy ma egy környezetvédő a dobozától is harakirizne, a mamák meg aluminium edényekben főztek és brutál oldószerekkel mosták fel a PVC burkolatot. Szóval nem tudom, egyben azért mindegyik élete hasonlított: a háborúkon kívül szinte semmi stressz nem érte őket. Nem néztek tévét vagy épp nem baszták fel az agyukat pl. az index címlapján stb...:)

 • 2009.11.18 20:02:28pantufül

  Az a baj, hogy az elsőn van az osztályterem, ott megmelegíti és tálcán leviszi a földszintre az ebédlőbe. Tehát muszáj, hogy jól záródó teteje legyen (különösen, ha leves), mert kilötykölődik. Nehéz ügy.

 • 2009.11.18 20:07:33Fikalnyik Eugén

  hmm, akkor viszont megállt a tudományom...:)

 • 2009.11.18 20:13:21pantufül

  De azért köszi, jó éjszakát mindenkinek!

 • 2009.11.18 20:45:57CsG

  Remélem nem bántottam meg senkit, a leírtak nagy részével egyetértek, csak pár tévedést szerettem volna eloszlatni, amiben biztos vagyok.

 • 2009.11.18 21:17:58Bedi

  Az szép, hogy sokan nem mernek műanyagban mikrózni, vagy egyáltalán műanyagban élelmiszert tárolni, de akkor mit használtok helyette?

  Az üvegekből is ugyanúgy kioldódik ez-az, a kerámia edények zománca még rosszabb.

  Ráadásul, annyiféle különböző műanyag létezik, hogy bármilyen általános kijelentést tenni baromság.

 • 2009.11.18 21:19:42jazmine

  Másutt, akkor műanyag cumisüvegben se melegítsek tápit/tejet?

 • 2009.11.18 21:22:25andie

  rath.dien, ezt neked kerestem meg:

  John Robbins: Százévesen egészségben (Matuzsálemi kor, kivételes életerő: a titok nyitja a tudomány tükrében) (Budapest: Partvonal, 2006, ford. Csatári Ferenc) című könyvéből megismerhetjük azoknak a népeknek – a kaukázusi abházok, az Andok völgyében (Vilcabamba erdőségeiben) élők és a pakisztáni Hunza lakóinak – az életmódját és étkezési szokásait, akik kivé-telesen magas kort érnek meg.

 • 2009.11.18 21:23:17andie

  CsG
  csak én nem látom a kommentedet?

 • 2009.11.18 21:57:49zsusska

  Andie : "és kiderül, hogy attól, hogy mesterségesen elő lehet állítani, az összetétele ugyanaz, mint a természetesnek."

  Ezt ugye Te se gondolod komolyan, h amit laborban allitanak elo, az ugyanolyan lehet, mint ami a termeszetben elofordul???
  Es most itt ez alatt az egesz gyogyszeripart ertem, a szuper multivitaminjaikkal, szemelyre NEM szabhato gyogyszereikkel egyutt. Mar egy ferfi es egy no kozott is oriasi a kulonbseg, MEGIS ugyanazt az antibiotikumot irja fel a doki, ha baja van... holott teljesen mashogy szivodik fel, urul ki, stb. De ez mas tema. Tudnek meselni, h hova jutott az immun rendszerem (pedig fenyevente eszem kb gyorskajat, itthon szurom a vizet, stb) es most hogyan probalom meg feltornaszni, h egy baba osszejohessen... Ha tehetem, inkabb kihagyom ezt a sok felesleges szrt az eletembol, hisz a klort, a szmogot, stb elkerulni ugysem tudom, legyen eleg a mergekbol ennyi a szervezetemnek.

 • 2009.11.18 22:12:52másutt

  jazmine, mi is abban melegitjuk, de nem a mikroban, hanem uveg-melegitoben.
  (amig az nem volt, addig forro vizben)

  most mar lehet kapni BPA mentes baby uvegeket, nem tudom Mo-ra elertek-e mar?
  ez az egyik:
  http://www.babybornfree.co.uk/?gclid=CNGD1rm6lZ4CFYwA4wod6W2Fow

  ez a masik:
  http://www.handi-craft.com/uk/index.html

  es egy riport a TIME ujsagbol arrol, hogy a babauvegekpotencialisan karosak, felmelegitve:

  http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1711398,00.html

 • 2009.11.18 22:21:34másutt

  Itt van a fenti Time cikkbol egy idezet:

  "Researchers tested 19 baby bottles purchased in nine U.S. states and Canada. Bottle brands included Avent, Dr. Brown, Evenflo, Disney, Gerber and Playtex. When the bottles were heated to 175 degrees F (80 degrees C), every one of them leached bisphenol A at about 5 to 7 parts per billion. The report also suggested that because of the chemical makeup of bisphenol A, it may leach more in fatty or acidic liquids, such as milk or apple juice, than in water."

  A kutatok 19 fele bebi uveget teszteltekaz USA 9 allamaban es Kanadaban. Ezek kozott: Avent, Dr. Brown, Evenflo, Disney, Gerber es Playtex. Amikor az uvegeket 80 C-ra melegitettek, mindegyikuk BPA-t szivarogtatott. ... bla.. bla
  ugyancsak emlitve volt, hogy tejbe, vagy juice-ba meg tobb vegyi anyag menne, azok zsir vagy savtartalma miatt...

 • 2009.11.18 23:56:40Anatómus

  "Bedi
  Az üvegekből is ugyanúgy kioldódik ez-az, a kerámia edények zománca még rosszabb. "
  Az üvegből nem oldódik ki semmi, maximum a rákent/festett marhaságok potyoghatnak le...

  ""zsusska
  Andie : "és kiderül, hogy attól, hogy mesterségesen elő lehet állítani, az összetétele ugyanaz, mint a természetesnek."

  Ezt ugye Te se gondolod komolyan, h amit laborban allitanak elo, az ugyanolyan lehet, mint ami a termeszetben elofordul???""

  Miért nem? Egy molekula ugyanúgy néz ki ha gyárban szintetizálják, vagy egy sejtben... pont azért csinálják, hogy ugyanazzal a konformációval ugyanazt a biológiai hatást érjék el. Ha olyan nagy lenne a különbség nem érné meg gyártani.

  "Mar egy ferfi es egy no kozott is oriasi a kulonbseg, MEGIS ugyanazt az antibiotikumot irja fel a doki, ha baja van... holott teljesen mashogy szivodik fel, urul ki, stb."
  Ez érdekelne - biztosan marhára elavult dolgokkal tömöm a szegény hallgatók fejét. :-)

 • 2009.11.19 00:00:52Anatómus

  De a lényegi dolgokban itt bizony nagy igazság van, óvakodni kellene a műanyagoktól úgy általánosan - de kisfiúknak még a lenolaj, teafaolaj és a szója sem tökéletes, mert "tesztikuláris feminizációt" okoz - persze itt is a mértéktelenség a kulcsszó.

 • 2009.11.19 02:59:19mediocris

  @zsusska:

  Az mit jelent, hogy otthon szűröd a vized? Mivel, mit szűr, hogy működik és mennyibe kerül?

 • 2009.11.19 03:06:35mediocris

  @Anatómus

  "Miért nem? Egy molekula ugyanúgy néz ki ha gyárban szintetizálják, vagy egy sejtben"

  Azt hiszem a Bayern volt az aki ugyanígy hitte. A születési rendellenességek miatt pedig milliárdokat fizethetett. Az egyetlen dolog amit nem vett számításba, az az úgynevezett kiralitás volt.

 • 2009.11.19 07:31:52Lord_Valdez

  Remek hír. Nagyon aktuális. Ez megint olyan, amit évtizedek óta tudunk. Sőt sok mindent már be is tiltottak emiatt.

  mediocris
  Ha a kiralitás nem stimmel, akkor az egy másik molekula.
  Egyébként semmi különbség nem származik abból, hogy egy molekula hogyan jön létre.

 • 2009.11.19 09:21:31Zold Bakony

  Jo cikk, kar hogy a bennefoglaltakat mar ugy tizenot evvel ezelott is hallottam. (A lassan bomlo/atalakulo muanyagjatekok es eszkozok vittek akkor is a primet.)

  Ha mar muanyag, akkor egyebkent engem az erdekelne, valyon pl a PET tenyleg annyira artalmatlan-e mint amennyire elterjedt.

 • 2009.11.19 09:40:26Rosa Rugosa

  Lehet emiatt növeszti a fiam a haját?
  Én balga azt hittem a rockzene, a gitár utáni emésztő vágy és a kamaszkor együttesen generálta...
  Szólnom kéne, neki, hogy ne zuhanyozzon, hanem inkább a jó kis öntöttvas zománcos kádban pancsikoljon?:)

 • 2009.11.19 09:43:10Rosa Rugosa

  Bedi,
  mi bajod van a kerámiaedények zománcával?
  Nézz utána, mielőtt hülyeségeket írsz.

 • 2009.11.19 10:57:43Anatómus

  Kösz, Lord Valdez :-)

 • 2009.11.19 11:35:31jazmine

  Másutt, köszi, akkor csészében melegítem nekik és átöntöm.

 • 2009.11.19 13:32:13zsusska

  Anatomus: a kulcsszo a szintetikus...
  es igen, sajnos az osszes orvostanhallgato a gyogyszeripar rabja, epp ezert csak gyogyszerrel tudnak gyogyitani, bar szerencsere egyre tobben latjak be, hogy nem biztos, h egy embernek 40-fele gyogyszert kell szedni, (ha csak egyetlen baja van) a mellekhatasok miatt...

  mediocris: szerencsere mar nagyon sokfele vizszuro berendezest lehet kapni, en egy nem tul dragaba fektettem bele, ami kiszuri a klort, a hormonokat, stbt az ivovizbol, igy nem szaporitjuk a PET palackokbol kepzodo szemethegyeket es ezzel fozok, ezzel locsolom a viragokat...
  http://hvg.hu/kkv/20090518_viztisztito_teszt_bakterium_oki.aspx

 • 2009.11.19 14:12:03madz

  zsusska, kíváncsi vagyok, mikor fogod már kimondani a 'homeopátia' szót...

 • 2009.11.19 14:33:15zsusska

  szeretned, h mondjam? :)
  honapokkal ezelottig egyaltalan nem hittem benne, aztan most a nogyogyaszom tanacsara szedek 4felet es nem tudom eldonteni, h ez segitett vagy a sok mas, amit elhagytam/elkezdtem/folytattam...

 • 2009.11.19 14:50:28mediocris

  @Lord_Valdez

  "Ha a kiralitás nem stimmel, akkor az egy másik molekula."

  Szerkezetileg és összetételileg pontosan ugyanaz. A kutatók is azt hitték, hogy pontosan ugyanolyan anyagot utánoztak le, mint ami a természetben van. Csúnya vége lett.

  "semmi különbség nem származik abból, hogy egy molekula hogyan jön létre."

  Nem is mondtam mást. Az a gond, hogy nem biztos hogy létre tudod hozni pontosan ugyanazt.

 • 2009.11.19 14:55:07loreál

  Mi van akkor ha a műanyagot forró vízben melegítjük???Gondolok én itt a műanyag csomagolású bébiételekre(bár én alapból az üvegeset preferálom, mert úgy gondolom ahhoz nem kell annyi adalékanyag a tartósításhoz).De sajna egyre több a műanyagos:(((

  Vagy mi a helyzet a fagyasztással??? Azt miben lehet megoldani, ha nem műanyagban??

  Ja és valaki kérdezte még az elején, hogy mi a helyzet a dobozos tejjel??(merthogy itt mindenki az üveges tejet emlegette mint jó megoldást)

 • 2009.11.19 14:57:38loreál

  Ja és akkor most, hogy is van ez, csak akkor káros a műanyag ha melegítjük, vagy úgy alapból is ha beleteszünk valamit???

  Amúgy nekem is az a bajom,mint pantafülnek, nálam a párom viszi a kaját sokszor , és nemigen tudom vele másban küldeni, mint jól záró műanyag dobozban.

 • 2009.11.19 15:12:26Sanima

  Látod, loreál, inkább kislábost kéne csomagolnod neki, fedővel a tetejin, madzaggal átkötve a fülinél.
  Olyan kis helyes, pirosat.
  :)

 • 2009.11.19 15:30:43loreál

  sanima, és takaríthatnám az autóból a kilötyögött ezt-azt minden este..isteni lenne:DD:P

  Ja és az irodában nincs tűzhely, csak egy mikro...hopppssz:P

 • 2009.11.19 16:29:34valkür

  2009.11.18 20:02:28pantufül
  jobb boltokban lehet kapni műanyagfedeles jénait. Ugyanúgy zár, mint a műanyag tárolódoboz. Kicsit nehezebb, de mégsem a műanyagot pakolja be a gyerek a mikróba, hanem az üveget. Utána visszateszi rá a fedőt, és nem lötyögteti ki, amig az asztalhoz ér.

 • 2009.11.19 20:55:20panka

  A lányom a minap eltört egy törhetetlen, bisphenolos cumisüveget. Véletlen volt. Nem haragudtam rá. Ezzel kivégeztük az utolsó bisphenolos cumisüveget is, a maradékban már nincs, aztán mégis törhetetlen mind. Ki érti ezt.

 • 2009.11.23 13:27:11Napocska77

  Szinte minden nap van valami, amiről kiderítik az okosok, hogy jajjdeaztán húdenagyon"káros" .
  Ember legyen, aki ezt követni tudja. Bevallom, én már nem figyelem, ebbe most véletlenül belefutottam.
  Olvasom, most éppen a műanyag van soron:-) Aztán ha pl. holnaptól üvegből inna a gyerek, holnapután azzal is baj lenne.
  Szerintem egyesek inkább nagyon ráérnek. Főleg sok pénzből, feleslegesen pánikot kelteni.
  Amúgy meg emögött szerintem nem kis érdekeltsége van pl. a játék és bébi-holmi gyártóknak.
  Most oltogatják a jónépet. Elég könnyű dolguk van, legtöbb ember olyan, hogy lassan mindent elhisz, amit Neki leírnak / vagy mondanak, tökmindegy, kicsodák.
  Ezután majd jön a kampány, vedd a nem műanyagot, meg a bioműanyagot, meg ezt az izét, de ne azt! mert csak ez az izé (persze, hogy a drágább!)a tuti. Na és pont a karácsonyi bevásárlások előtt, khhm khmm...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta