Gyerek és múzeum? Gyerek és múzeum!

Sokan még mindig vádlón ingatják fejüket, ha felmerül gyerekek esetleges múzeumi látogatása. Pedig a múzeumok egyre inkább várják, sőt, csalogatják a fiatalabb látogatókat is: többféle, változatos és specifikus programból választhatnak a vállalkozó kedvű szülők és/vagy pedagógusok. Vegyük ezeket sorra!

Játszóház (ez múzeumonként különböző neveken futhat, a lényeg nagyjából ugyanaz mindenhol): általában kisebb gyerekek számára szól a program, ahol egy-egy kisebb, specifikus témát (pl. Mátyás király, barokk mulatság, '48 stb.) rövid, játékos kiállításnézés során dolgoznak fel a résztvevők, majd a témához kapcsolódó tárgykészítés és közös keretjáték következik.

Múzeumpedagógiai foglalkozás: minden esetben életkor-specifikus, ez is egy-egy szűkebb téma köré összpontosul, de az igényektől függően lehet játékosabb-komolyabb, hosszabb a magával a kiállítással töltött idő, a végén vagy tárgykészítés, vagy szerepjáték van.

Tárlatvezetés: vagy egy teljes kiállítás, vagy egy résztéma feldolgozása interaktív módszerekkel, de játék- és tárgykészítés nélkül, ugyanakkor itt nyílik a legtöbb lehetőség egy adott kor/nép/probléma bemutatására, megismertetésére, érdekességek összegyűjtésére.

Már egészen kicsi (3–4 éves) gyerekek számára is lehet foglalkozásokat kérni, nekik talán a tárlatvezetés a legkézenfekvőbb, egyrészt időben (nagyjából 1 óra mindenestül), másrészt ott lehet a leginkább alkalmazkodni a legkülönfélébb életkori sajátosságokhoz.

Akár iskolai csoportoknak, akár családoknak ajánlott valamilyen program kipróbálása, hiszen a múzeumok erre szakosodott alkalmazottai összességében teljesebb élménnyé tudják varázsolni a kiállítás megtekintését, nem csak az egyes tárgyakat mutatják be, hanem életre tudják kelteni azokat, korról, történelemről, szokásokról, életmódról egyaránt szó esik, nem pusztán az adatok felsorolására kerül sor egy-egy ilyen alkalommal.

Aki mégis az egyéni múzeumlátogatás mellett dönt utódaival, a legtöbb múzeumban talál ingyenes (vagy maximum néhány száz forintos) ún. foglalkoztató füzetet a gyerekek számára, amellyel ugyan kísérő nélkül, de mégis felépített útvonalon, a legfontosabb csomópontok köré szervezve, játékosan és kreatívan lehet végignézni az adott kiállítást.

Nóra

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek