SZÜLŐSÉG

Gyerek és múzeum? Gyerek és múzeum!

2009. november 18., szerda 10:03

Sokan még mindig vádlón ingatják fejüket, ha felmerül gyerekek esetleges múzeumi látogatása. Pedig a múzeumok egyre inkább várják, sőt, csalogatják a fiatalabb látogatókat is: többféle, változatos és specifikus programból választhatnak a vállalkozó kedvű szülők és/vagy pedagógusok. Vegyük ezeket sorra!

Játszóház (ez múzeumonként különböző neveken futhat, a lényeg nagyjából ugyanaz mindenhol): általában kisebb gyerekek számára szól a program, ahol egy-egy kisebb, specifikus témát (pl. Mátyás király, barokk mulatság, '48 stb.) rövid, játékos kiállításnézés során dolgoznak fel a résztvevők, majd a témához kapcsolódó tárgykészítés és közös keretjáték következik.

Múzeumpedagógiai foglalkozás: minden esetben életkor-specifikus, ez is egy-egy szűkebb téma köré összpontosul, de az igényektől függően lehet játékosabb-komolyabb, hosszabb a magával a kiállítással töltött idő, a végén vagy tárgykészítés, vagy szerepjáték van.

Tárlatvezetés: vagy egy teljes kiállítás, vagy egy résztéma feldolgozása interaktív módszerekkel, de játék- és tárgykészítés nélkül, ugyanakkor itt nyílik a legtöbb lehetőség egy adott kor/nép/probléma bemutatására, megismertetésére, érdekességek összegyűjtésére.

Már egészen kicsi (3–4 éves) gyerekek számára is lehet foglalkozásokat kérni, nekik talán a tárlatvezetés a legkézenfekvőbb, egyrészt időben (nagyjából 1 óra mindenestül), másrészt ott lehet a leginkább alkalmazkodni a legkülönfélébb életkori sajátosságokhoz.

Akár iskolai csoportoknak, akár családoknak ajánlott valamilyen program kipróbálása, hiszen a múzeumok erre szakosodott alkalmazottai összességében teljesebb élménnyé tudják varázsolni a kiállítás megtekintését, nem csak az egyes tárgyakat mutatják be, hanem életre tudják kelteni azokat, korról, történelemről, szokásokról, életmódról egyaránt szó esik, nem pusztán az adatok felsorolására kerül sor egy-egy ilyen alkalommal.

Aki mégis az egyéni múzeumlátogatás mellett dönt utódaival, a legtöbb múzeumban talál ingyenes (vagy maximum néhány száz forintos) ún. foglalkoztató füzetet a gyerekek számára, amellyel ugyan kísérő nélkül, de mégis felépített útvonalon, a legfontosabb csomópontok köré szervezve, játékosan és kreatívan lehet végignézni az adott kiállítást.

Nóra

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.18 10:41:19Rosa Rugosa

  Ezt nem biztos, hogy sokan ismerik, pedig jó hely, nyáron a Régészeti Parkban hétvégente szinte minden napra van családi program.
  Egyszer érdemes elmenni.:)
  http://www.matricamuzeum.hu

  Ha valaki el tudja viselni egy napra, hogy lásson néhány "ősanya" típust, akkor pl. ajánlom Szigethalmon (Csepel-sziget) az EMESE parkban minden szeptemberben megrendezett Vikingtalálkozót.
  Felnőtt férfiak korhű szerkóban összeverekszenek -úgy frankón- minden gyerek ámulatára, hatalmas területen van, van egy cölöpvár, a kapu fölött a vaskalitkában fityeg egy csontváz, és szuper kis fa nyílpuskát vettem a gyereknek ott.
  Vannak állatok, régi mesterségek bemutatója, jurták, ja és egy viking hajó, amire fel lehet ülni és egy helyi kis tavon kipróbálni.
  Ezt találtam gyorsan róla:
  http://www.youtube.com/user/vikingfesztival#p/a/u/1/Mmm4PlPGwxc

 • 2009.11.18 10:47:58nyul777

  Örülök, hogy felmerült ez a téma! Én foglalkozásokat tartok múzeumban (vidéken), és (persze elfogult vagyok:)) nagy élmény a gyerekek számára. A nehéz csak az, amíg a szülőt sikerül rábírni, hogy elhozza a gyerekét.
  Bár Budapesten szerintem ez már egy általánosabb dolog.
  Mindenkinek csak ajánlani tudom! Vigyétek a gyereket múzeumba!!!

 • 2009.11.18 10:54:00Subbantósdi

  Ha a múzeum látogatás valóban nem a szó szoros értelmében vett, felnőttek számára múzeum látogatást jelentő tevékenységet jelenti, hanem egy interaktív, szabadabb foglalkozást, akkor igen, van olyan, hogy gyerek és múzeum. :o)

 • 2009.11.18 10:59:51nyul777

  A gyerekeknek szóló program nem azonos azzal, ami a mi gyerekkorunkban volt - azaz tájház- és szülőház- látogatás osztálykiránduláson :) Ami iszonyatosan unalmas volt, és egyikünket sem érdekelte xy íróasztala és töltőtolla és hálószobája :) Semmit sem lehetett megfogni, kipróbálni és senki nem vezetett körbe minket. :)

 • 2009.11.18 10:59:58Vakmacska

  Mi járunk múzeumba "csak úgy" is. Gyerek kedvence a Természettudományi (ritka gyerekbarát az egész), a Mezőgazdasági (kitömött állatok szerinte rulez), de simán el bírtam vinni a szkíta aranykincsekre, a honfoglaló magyarok életmódját bemutatóra (makettek szte rulez) vagy a nagybányai-impresszionista-szecessziós képekre is (nagyon tetszett neki a lila ruhás nő meg az összes szépen felöltözött, fátylas-báliruhás portré). Gyereke válogatja, nekem szerencsém van:))

 • 2009.11.18 11:03:41Meni

  Mikor mi nyaron Budapesten voltunk, akkor elvittem a ket gyereket (masfel es 3 evesek) a Kozlekedesi Muzeumba. A fiam elve auto/repulo/vonat megszallott, mint olyan sokan, de a kicsi, a lanyom is szereti a vonatokat, traktorokat.

  Na, en ezt a programot 2 orasra terveztem, majdnem a duplajat voltunk ott. Imadtak. Csak a terepasztal bamulasa volt fel ora (azt hiszem 20 percenenkent beinditjak, jon-megy a sok vonat, villamos, meg mi is tatott szajjal bamultuk a ferjemmel). Aztan felszalltak a nagy vonatra, bementek az "igazi" allomasra, aztan megrohamoztak a villamost, utana jottek a lovaskocsik, hintok es igy tovabb.

  Volt kulon gyerek program, amikor egy nagyobb fajta "terepasztalon" jott a vonat, es egy kivalasztott gyerek kezelte a sorompot. Aztan a felso szinten volt 2-3 kezzel huzhato kiskocsi, olyan mint az allatkertben, azt is imadtak. Van kulon jatszosarok is.

  Es csak ezek utan jottek a repulogepek, a Pecsaban, az mondjuk nagyon lepukkant, es nagyon nem interaktiv, a nenik jottek utanunk mint valami miniatur Frakk-utanzatok, es megallas nelkul szajkoztak, hogy ne nyuljanak a gyerekek a gepekhez.

  Szoval Kozlekedesi Muzeum rulez, es ezuton is koszonom a tiszta veceket, a kulturalt hozzaallast es a gyerekbarat kiallitast.

 • 2009.11.18 11:35:12Cobold

  Eddig 3-4 alkalommal vittük 2,5 éves lányomat múzeumba. Számomra döbbenetes volt, hogy mennyire érdeklődő, és mennyire élvezte. Én már régen untam az egészet, régen léptem volna tovább, de ő még mindig lelkesen rohangált vitrintől vitrinig, hogy ez micsoda, nézd azt ott...
  Sztem eléggé gyereke és kiállítása válogatja, hogy mi jön ki egy múzeumlátogatásból. Na persze nem bélyegkiállításra vittük, hanem kitömött állatokat, páncélokat, panoptikumot néztünk :))

 • 2009.11.18 11:47:05pantufül

  Gyerekkoromban imádtam a Néprajzi Múzeumot, barátnőmmel állandóan ott tanyáztunk. Kb 5 éve vittem el először a lányomat, gondoltam legalább nosztalgiázom egy kicsit. Elsőre bele szeretett. Rendszeresen elmegyünk, még az unalmasabb dolgokat is szép komótosan végig nézi és imád beírni a végén a könyvbe. Valalmiféle áhitat lesz rajta úrrá...
  Óvodával sokat voltak az esztergomi Duna-múzeumban, idén nyáron elmentünk együtt is. A múzeum nagyon klassz, de ahhoz képest, hogy a gyerekeket célozza meg, óriásit csalódtam a személyzetben. Mintha egy rakás gyerek gyűlölő némbert válogattak volna össze. Nem szívesen mennék oda újra.
  Mezőgazdasági Múzeum, Természettudományi Múzeum bármikor jöhet, de bármilyen tárlatot szívesen megnéz. A Múzeumok Éjszakája egyik nagyon várt programunk. Persze ebben közrejátszik az is, hogy este lehet csavarogni.
  Sokat gondolkodtam, hogy elvigyem-e a Láthatatlan kiállításra, de mivel ott tök sötét van, lehet, hogy nyomasztó lenne neki.
  Nem tudom. Volt ott már valaki gyerekkel??

 • 2009.11.18 11:48:31pantufül

  beleszeretett, természetesen egybe.

 • 2009.11.18 12:02:01Rosa Rugosa

  Vasúttörténeti Park, Csodák Palotája, Jövő Háza szintén jók.:)

 • 2009.11.18 12:13:57tengelic

  Ajánlom az ópusztaszeri emlékparkot. Vannak tájházak állatokkal, egymással összekötöttt kis kiállítófaházak, romok, óriási játszótér, nagy munkagépek, vonat kiállítva, a Festetics-körkép is látványos kisgyereknek. Emellett tiszta,rendetzett,WC-vel is jól ellátott.

 • 2009.11.18 12:35:28pantufül

  Vasúttörténeti Parkban tavaly voltunk a Mikulás vonattal. Valószínűleg azért jó időben jobb menni. Csodák Palotáját is imádja, két egymást követő évben keresztanyámék Mikulás ünnepsége ott volt megrendezve. Végre kiélhettük magunkat, mert nem volt tömeg. Sajnos már nem ott dolgozik..:-(

 • 2009.11.18 13:22:50csede

  Az első Csodák Palotája látogatásnál a lányom (3 éves) nem mozdult a terepasztal mellől, pedig még a vonat se ment éppen. A Nemzeti Galériában pedig az egyéves öccsével együtt bámulták a szobrokat, aztán a lányom a nagyobb festményeket is egész alaposan megnézte, végül pedig azt élvezte, hogy milyen jókat lehet rohangálni a nagy termekben faltól falig. De hát az is valami, nem? ;)
  A Vasúttörténeti Park nyitva van télen is?

 • 2009.11.18 13:23:32csede

  Ja, látom igen, mert Pantufülék mikulásvonatoztak...

 • 2009.11.18 13:31:10pantufül

  2009.11.18 13:23:32csede

  Idén is lesz mikulás vonat a Nyugati-ból, asszem dec. 4-5-én. Mondjuk a vonatozást kihagytam volna, hiába volt nosztalgia vonat, mint a heringek.......

 • 2009.11.18 13:41:09druantia

  Mi vidéken élünk. A gyerekem két éves volt, amikor egy pesten töltött héten elvittük csavarogni. Soha nem gondoltam volna, hogy a Természettudományi Múzeumot jobban fogja értékelni, mint pl. akár az Állatkertet. A keszthelyi Vadászati Múzeumba akár bérletet is válthatnánk. Szóval szerintem megfelelő témájú kiállításra már akár egy-másfél éves is simán elvihető, múzeumozni pedig egy kétéves is tud :).

 • 2009.11.18 13:41:50druantia

  Bocsánat. Pesten. Gépelési hiba, tudom ám, hogy nagybetűvel írják :).

 • 2009.11.18 13:51:01hivatalipatkány

  Természettudományi és Közlekedési a két nagy kedvenc. De tetszett neki az Anton Corbijn kiállítás is :-)

 • 2009.11.18 13:54:54Pakanya

  Amikor tanítottam , sokszor vittem gyerekeket múzeumpedagógia foglalkozásra (Debrecen, Déri múzeum). Elsőstől nyolcadikosig mind nagyon élvezték!

 • 2009.11.18 13:55:41Pakanya

  múzeumpedagógiaI, bocs

 • 2009.11.18 14:01:35buborék

  nyul77
  Szia, te melyik vidéki városban ügyködsz? Lehet, hogy ismerjük egymást.
  Amúgy ne csak természettudományi muzejbe menjetek, hanem mondjuk várostörténetibe, képző-iparművészetibe is!
  Ja és van ingyenes nap is minden múzeumban!

 • 2009.11.18 14:25:06pantufül

  Azt hiszem a port.hu-n láttam a gyerek rovatban a fesztiváloknál. 2 vagy 3 megy egy nap

 • 2009.11.18 15:50:50nyul777

  buborék

  Debrecenben.
  Te is működsz valahol múzeumban?

 • 2009.11.18 15:58:21schwesterke

  Pantufül! Szeptemberben voltam az osztályommal (16-18 évesekkel!)a Láthatatlan kiállításon, nagyon érdekes volt, de csak erős idegzetűeknek ajánlom. Páran már az első néhány perc után kimentek, mert annyira megviselte őket lelkileg a fény teljes hiánya, s a kiszolgáltatottság érzése. Legszívesebben magam is menekültem volna, de tanárként példát kellett mutatnom bátorságból (is), ezért erőt vettem magamon.. Kisgyereket nem vinnék oda.

 • 2009.11.18 16:24:03zskoncz

  :) de jo ez! szerintem minden gyerek élvezi a muzeumot. csak - bocsánat aki ilyen téren működik- jobb programok is lehetnének... azért egy kis fantáziával sok sok jo dolgot lehetne kitalálni még többet és akár a dögunalmad középkori festészethez is! ami egy gyereket pl tökre izgat. legalábbis ezt vettem észre de a modern művészet is izgatja őket, csak jol kell köriteni. :D a lányom másfél éves és odavan az apja által hazacipelt MNG. katalógusokért! :D szóval kitartás aki ilyen helyen dolgozik! a gyerek nagyon jo muzeumlátogató!!! szerintem az egyik legjobb fajta!!! viszem is a lányom amikor csak tudom. :D

  schwesteke, azon a kiálitáson én rendesen be voltam tojva. nagyon féltem. de elképesztően tanulságos kamaszoknak. az én diákjaim hetekig emlegették, akkora hatása volt rájuk.

 • 2009.11.18 18:46:46schwesterke

  Az kétségtelen, hogy tanulságos, számomra is maradandó élmény, s nagyon jó ötletnek tartom. De egy pici gyermek számára talán túlságosan félelmetes...

 • 2009.11.18 19:07:31pantufül

  2009.11.18 15:58:21schwesterke

  Köszönöm, én is így gondoltam.

 • 2009.11.18 20:15:02nyúlmama

  Mi az ovisaimmal mindig elmegyünk nagycsoportban a Vasarely Múzeumba. Óriási élmény őket figyelni, amikor mindenfélét "találgatnak" a képekről. Az egyik nagyon ügyes csoportom-hét évesek- saját "Vasarely" képeket is alkottak utána.
  Szentendre Kovács Margit Múzeum:ki se akartak jönni.
  schwesterke, igaz, a gyerekek szeretik a múzeumokat, ah jól van tálalva.
  De a "személyzet" hozzáállása hagy némi kívánnivalót, igaz, nem mindenhol.

 • 2009.11.18 21:19:21ági anyu

  Gyereknapon a millenárison voltunk - a Jövő házában természetvédelmi intraktív kiállítás volt. Míg a nagyok a tesztlapot töltögették, a kétéves lelkesen válogatta a szelektív hulladékot a szalag mellett - 2 és fél órán keresztül

 • 2009.11.18 21:33:17zskoncz

  egyszer elhoztam vagy 40 kisiskolást (persze nem egyedül 5öd magammmal) bp.re a Szépműbe. Dürer kiállitás volt. na az nem jött be nekik, de a szépmű a régi festményekkel, a szobrokkal! élvezték! mondjuk nekem folyamatosan kellett kommentálni melyik képen ki van ki festette mikor miért....legalább hasznát vettem annak h ismerem a képeket. :D

  de a közlekedési muzeum az tényleg főnyeremény!! nagyon jó!!!

 • 2009.11.19 11:31:28boszor

  Pár éves koromtól én is imádtam a múzeumokat, képtárakat. Bécsben viszont nem értettem, mit keres a babakocsiban sírdogáló kicsi ilyen helyen. (És ne mondjátok, hogy nem volt kire hagyni, a kiállítás hónapokig nyitva volt:)

 • 2009.11.19 12:05:24Rosa Rugosa

  "De a "személyzet" hozzáállása hagy némi kívánnivalót, igaz, nem mindenhol."

  A Szkíta kiállításon a teremőr néni simán lebaszta a fiam, amiért átment az egyik üvegkalitka és a fal közötti kb. 80cm széles helyen (simán, csont nélkül:)). Fiam kb. vasággyal együtt 40kg és jó vékony.
  Amikor egy testes házaspár férfi tagja próbálta áttuszkolni a sörhasát, mintegy beszorulva a két említett objektum közé, akkor a néni finoman figyelmeztette, hogy azt nem kéne...
  Fiam beírta a vendégkönyvbe, hogy jó volt a kiállítás, csak a nénik kicsit morcosak voltak.:)

 • 2009.11.19 12:07:21Rosa Rugosa

  Egyébként a kiállításban kicsit csalódtam, mert a gyönyörű nyakláncon kívül ismertem még néhány igazán szép darabot, amit azt hittem, itt látni fogok, de hát nem voltak ott...sajnos.

 • 2009.11.19 13:19:56zskoncz

  Rosa,erről a letolos sztorirol eszembe jut amikor megkértem egy teremőrnénit h mesléja el a gyerekeknek hogy kell viselkedni a galériában. :DDDD az öreglány ugy lehordta szegény kölyköket h én vigazstalgattam őket, h hát nagyjábol igy van ahogy a néni mondta de ha mégis tul közel menne "névtelen" festő barokk alkotásáshoz és a riasztó megszolalna nem viszik börtönbe, és ássák el a kulcsot csak jól megszidnak pl. engem és őt mert ezek drága és régi képek. :DD komolyan sajnáltam a gyerekeket, azt hittem a néni majd elmondja szépen (a kedvesen már nem is fontos)h mit szabad mit nem. erre jol beijesztette őket.

 • 2009.11.19 13:25:12animaniacca

  ennyit a termörök eszeröl

 • 2009.11.19 13:25:46animaniacca

  mert ök mar teremörnek születtek oszt tuttak pedánsan viselkedni

 • 2009.11.19 14:07:30gyj

  Aha, alapból rosszkedvűek. Csak azt nem értem, hogy bezzegkülföldön ez méééér nem így van? Shakespeare anyjának állítólagos szülőhzában egy nagyon kedves bácsi egyesével szedegette le a konyhában a használati tárgyakat és elmagyarázta, mire való. A windsori kastélyban pedig egy nagyon édes fehérhajú néni kifejezetten arra utazott, hogy a gyerekeket elkapja és valami egészen érdekes, felnőttnek fel sem tűnő részletet együtt megnézzenek, pl. hogy mitől égszínkék az ég a falfestményen. Ehhez képest idehaza szabályos gyomorgörcs áll belém már a nézésüktől is.

 • 2009.11.19 14:10:36madz

  pár hónapja a szépművészetiben nem akartak beengedni a kiállításra, mert a hátamon volt a gyerek, és hátizsákkal nem lehet bemenni :D

 • 2009.11.19 14:15:21Temptation

  madz: miért, gondolták, hogy mellé dugsz egy-két festményt?

 • 2009.11.19 14:18:13madz

  Temptation: én is érveket szerettem volna tőlük hallani, aztán végül beengedtek...

 • 2009.11.19 14:53:03Temptation

  madz: nincsenek ésszérvek.Beléjük sulykolták, hogy hátizsák- no! Az már lényegtelen apróság, hogy abban éppen egy baba csücsül.
  Egyszer a CBA-ban, ahova naponta járok, ismernek, a biztonsági őr kiküldte a fiamat, mert sporttáska volt nála.......mellesleg tömött, mert strandra indultunk.Azt mondta: "a félreértések elkerülése végett"
  Mondjuk elég erősen kikértem magamnak a feltételezést, de nagyon felbosszantott.

 • 2009.11.19 16:22:15Tejbajusz

  Azért a biztonsági őrökről is lehetne egy-két szót ejteni. Már a nejlonba izzadt szagról tudom, őr áll mögöttem, mert megugrik a gyomrom. Tudom, szar egy világban élünk, de amikor másfél méterről stírölik, lődörögve, hogy milyen intim betétet turkálok le magamnak a polcról, ráadásul büdös is, bepöccenek. Előfordult már, hogy megkértem, ne nézzen így és ígérem, nem is fogok lopni.

 • 2009.11.19 16:24:44Tejbajusz

  madz off.
  Ígértem: Uzsokiban nem adtak a barátnőmnek szoptatási-fejési tanácsot, de már mindketten jól vannak
  on

 • 2009.11.19 18:14:30madz

  köszi :)

 • 2009.11.19 21:17:10Rosa Rugosa

  Na én a két kicsit nem is mertem elvinni a Szkítára.
  Kb. egy estét nyerítettünk itthon magunk elé képzelve, amint a két kicsi teljes egyetértésben és csöndben eltűnik 1-2 percre, aztán kifelé menet miután veszek egy gyrost mindenkinek csak kikerül a szájukból az a szép cizellált kis arany gombocska, amit olyan jó volt rágcsálni és ott bent találtak az üveg alatt... vagy a kis szarvas, ami jó lesz alvós állatkának...

  Elképzeltem madzt, amint egy miniatúrát próbál betuszkolni a kicsi mellé tornászokat megszégyenítő karmozdulatokkal, miközben élénk érdeklődéssel figyel egy képet.:)

  zskoncz "Névtelen festő barokk alkotása..."
  Köszönöm!:D:D:D

 • 2010.05.29 20:05:40Ildi34

  Rosa Rugosa 2009.11.19 12:05:24-kor írt bejegyzésére szeretnék reagálni...

  Én kb 2 hete voltam a Nemzeti Múzeumban. Mivel 15 éve nem voltam a Nemzetiben, így minden olyan újnak tűnt. Az állandó kiállításokra vásároltam jegyet és mikor a palástot megnéztem, szerettem volna a mellette lévő folyosón bemenni (mivel 15 éve még nem volt ott az a folyosó), mikor egy igénytelen kinézetű fekete hajú teremőr néni elém lépett szúrós szemekkel és a jegyet kérte. Mikor megnézte közölte, hogy ez a jegy nem jó oda, vegyek extra jegyet. Amikor megkérdeztem tőle, hogy ez egy új kiállítás-e, akkor lekezelően és fennhangon közölte, hogy azzal a jeggyel nem enged be és hogy vegyek időszaki jegyet. Mikor mondtam neki, hogy ezt lehetett volna kulturáltan is közölni, majdnem rám ordított, hogy nem kötelező ide járni, ha nem tetszik valami...
  Nem tudom, hogy az a teremőr volt-e, aki Rosa Rugosa kisgyerekét is leordította, de rendkívül felháborító volt a stílusa. A Nemzeti Múzeum arról lesz híres, hogy ilyen antiszociális embereket alkalmaz?
  15 év után voltam a Nemzetiben, de egy biztos, én soha többé a lábam be nem teszem oda ezek után!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta