SZÜLŐSÉG

LMP és OFD, avagy mit mutat az ultrahang?

2009. november 17., kedd 11:50

Ultrahangra először a kimaradt menstruációt követő második, de inkább negyedik héten érdemes menni. A terhesség hatodik hetétől, (tehát az utolsó menstruációt követő hatodik héten) már látható ugyanis a petezsák, de az, hogy van-e benne embrió, teljes bizonyossággal csak a hetedik-nyolcadik héttől észlelhető.

uh2

(A magzat tehát legkorábban a fogamzást követő 30-35. napon látható). Sőt ilyenkor egy finomabb szerkezet már szívhangot is tud mérni, ki is hangosítják nekünk.

Eleinte a legfontosabb rövidítés a CRL (Crown-Rump Length), ami az embrió úgy nevezetett ülő-magassága, azaz a fejtetőtől a farig mért hosszúság.

Ennek a segítségével lehet a legpontosabban meghatározni a magzat korát, ezt a 20. hétig mérik. Utána már nincs értelme, hiszen a magzat össze van gömbölyödve, és nem is fér már rá teljes egészében a képernyőre. A nyolcadik hétre a CRL 14-20 mm, a 12 hetes vizsgálaton már 55-65 mm. Ha korábban megyünk ultrahangra, mint ahogy az embrió látható lenne, papírunkra az FS rovidítés kerül, ami a petezsák átmérőjére utal.

Az első ultrahangot követően a 12. héten kerül a sor a második, és egyben elég alapos ultrahangos vizsgálara, és az emlékbe kapott képen szerepel néhány rövidítés, amiről valószínűleg fogalmunk sincs micsoda. Ilyenkor a CRL mellett, - ami azt mutatja, hogy mennyit nőtt a magzat, - az NT érték a legfontosabb. Ez az úgy nevezett nyaki redő méretére utal. A redő nem más, mint a tarkó körül felgyülemlett folyadékmennyiség, mely például a Down szindrómás magzatok esetében nagyobb értéket mutathat. Normál esetben a 12. héten az NT érték maximum 3 mm.

Az EDD a szülés várható időpontjára vonatkozó rövidítés, de figyelembe kell venni, hogy itt a gép az általa mért adatok alapján adja ki a várható születés idejét, nem pedig az utolsó menstruációra alapoz. Egy nagyobb baba esetében tehát előrébb hozhatja a szülés dátumát, megtréfálva ezzel a szerencsétlen anyukát. Így jártam én is, hiszen az ultrahang rendre október 5-6 körüli időpontot adott ki szülésre, így én már elsején tűkön ültem, holott az utolsó mensruáció alapján csak október 12-én kellett volna szülnöm. Végül nem jött be egyik időpont sem, október 19 lett a vége.

A 18. heti ultrahangon, - ahol egyébként már a baba neme is látható, - más rövidítések is előtérbe kerülnek, mint például AD, ami a has átmérője, AC, ami a haskörfogat, és a terhesség későbbi részében egyre fontosabbá válik, ebből lehet ugyani következtetni igazán a baba súlyára. Fontos érték még az FL, azaz a combcsont hossza. Ez a magzat leghosszabb csontja, mérete a magzat növekedéséről ad információt, a14. héten 1,5 cm körüli, a terhesség végére 7,8 centi körülire nő.

A BPD azaz biparietális átmérő, az egyik legfontosabb adat, ez a fej átmérője, azaz a két halánték közti távolság, A 13. hét után mérhető, ekkor nagyjából 2,4 cm, a terhesség végére 9,5 cm körüli.

További rövidítések:

Gest. hét: terhességi hét

HC fejkörfogat

TAD vagy TTD mellkasi átmérő

APD gerinctől a hasfalig mért távolság

OFD homlok és tarkó közti távolság

APAD: has hosszirányú átmérője

APTD: has keresztirányú átmérője

HUM felkarcsont

TIB: sípcsont

FIB: szárkapocscsont

RAD: alkarcsont

CX: méhnyak

LMP: az utolsó menstruáció időpontja

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.17 13:28:51Adelaide_

  Jó ez a kis gyűjtemény. Én tavaly, a kapott értékeket mindig az internetről vadászott táblázattal hasonlítottam össze, nem bírtam kivárni amíg az orvosommal találkoztam.

  Amint még érdemes megnézni, az a vizsgálatot végző orvos minősítése. ( http://www.babanet.hu/publ/ultrahang.htm )
  "A vizsgáló ismereteit vizsgán kérik számon , ennek eredménye és a jelölt gyakorlottsága, szakmai tapasztalata alapján kap alapfokú (A), középfokú (B) vagy felsőfokú (C) minősítést, amelyhez nyilvántartási szám is tartozik. Ennek az un. MSZNUT jelnek a feltüntetése a szűrővizsgálati leleteken előírás. (Pl. „MSZNUT C-42”) Ennek alapján a kismama is látja, hogy milyen gyakorlatú vizsgáló adta ki a leletet. Fontos tény, hogy „A” kategóriájú vizsgáló szűrővizsgálatot önállóan nem leletezhet, csak „B” szintű vizsgáló közreműködésével."

  Biztosan vannak ügyes A kategóriás orvosok is, de a mi babánkat rendesen benézte egy ilyen fiatal orvos. Amúgy mindig C-s vizsgált, az említett A-s viszont kb egy kilóval nagyobbra becsülte a fiamat, nem kis aggodalmat okozva ezzel nekem. A szülésig azon izgultam, hogyan fogok egy ekkora gyereket kipréselni, de aztán teljesen átlag mértekkel jött világra. Mondjuk ez "félrebecslés" legyen a legnagyobb baj az életünkben. :)

 • 2009.11.17 14:12:01Sanima

  Na, ez végre egy igazán hasznos poszt!
  Még több ilyet!

 • 2009.11.17 14:28:48hinta-palinta

  Linkelek egy jó kis táblázatot a magzati méretekről. (zárójelben a plusz mínusz megengedett eltérés is látható mm-ben)A tizenegyedik hétig napokra lebontva, onnantól heti adatok.

  Jó bogarászást, de nem kell túlaggódni, ha az orvos szerint minden oké odabent, de ez nem egyezik a táblázattal nincs akkor jlentősége pár mm-nek.Egyébként is kusza bent minden, nehéz ám pontosan mérni.

  http://www.mamanet.hu/kismama/magzat.html  Itt egy súly és hosszbecslő kalkulátor is:)


  http://www.gravidanzaonline.it/medico_risponde/calcolaInfoFeto.htm

 • 2009.11.17 14:54:18prozi

  nekem van egy rövidítésem, amit nem találtam a listában: RI. három különböző helyen mérve. 36. hetes UH. ez mi lehet?

 • 2009.11.17 15:00:17hinta-palinta

  esetleg számérték vaGY MÉTRÉKEGYSÉG UTÁNA?cSAK HOGY HÁTHA ABBÓL KÖVETKEZTETNI LEHET.
  kapslockoff

 • 2009.11.17 15:10:26prozi

  aszongyahogy:
  RI:0,66 (art.cer.media-ban)
  RI:0,67 (art.umb.)
  RI:0,80 (aorta desc.-ben)

  ennyi. tudom, hogy a jövő héten majd megmondja a dokim, ha találkozunk, de bosszant, hogy nem tudom, mi ez:) az összes többi értéknek már utánanéztem, csak ez hiányzik.

 • 2009.11.17 15:29:13hinta-palinta

  Az agyi arteriaban, köldökarteriaban és a leszálló aortában a véráramlás.


  Normál értéket nem t'om, az R-et nem t'om,tippem lernne, de az biztos hülyeség, de az I az biztos ennek az R-nek az indexe.

  Ha a szonográfus vagy az ultrahangos orvos nem mondta, hogy fuss azonnal az orvosodhoz, akkor ez normál lelet:)

 • 2009.11.17 15:31:12hinta-palinta

  Jó, tipp azt is hogy áramlás lenne, az biztos, hogy a fentebbi erekről van szó.

 • 2009.11.17 15:35:26Mucok

  Rezisztencia Index.
  A köldökzsinóron mért egyik áramlási index.

 • 2009.11.17 15:40:17prozi

  nem mondta, sőt, azt mondta, hogy nagyon szépek az eredmények, minden tökéletesen rendben van. nagyon nem aggódom, inkább csak kíváncsi vagyok. úgyhogy most megyek és utánanézek, mi a szösz ez a rezisztencia index, véráramlás.... csak tudnám minek.. komolyan, néha azon gondolkodom, hogy a terhes nőket ( de legalábbis engem ) el kellenem tiltani a nettől:) köszönöm a válaszokat!

 • 2009.11.17 15:58:36Medellin

  Ahol én voltam először anno ultrahangon, ott konkrétan ki volt téve egy adag tájékoztató arról, hogy melyik rövidítés mit jelent. A lap - inkább kártya - egyik oldalán a céginfók voltak, a másikon a rövidítések. Elég hasznos ötletnek tartottam már akkor is, még mindig megvan, de máshol még nem találkoztam vele.
  Ezen a korai, pár hetes ultrahangon meg jól meglepődtem. Már a 3. gyereket várom, de a 12. hét előtt még sosem volt ultrahangom! Mikor felhívtam először a nőgyógyászomat, hogy valószínűleg babát várok, mi a teendő, azt mondta semmi, 12. hétig várjak, akkor Uh, addig mi a fenét akarok, addig semmi nem biztos. Második, harmadik esetben már csak a 12. hetire kértem időpontot.

 • 2009.11.17 17:32:30felhasznalo

  Medelin! Nekem az első UH 4 hetes terhességnél volt, már akkor látták a petezsákot, hüvelyi UH-val persze. Persze, ott is elmondták, hogy a dolog majd akkor lesz biztos, ha már ver a szíve és eltelik az első három hónap, de azért elég királyságos volt látni azt a foltot az UH-n.

  Itt is van egy elég fasza rövidítéslista, több rövidítés van benne, meg a lepényre vonatkozó adatok is:

  http://babanet.hu/lazi/hetrol_hetre/index.php?id=0907272

 • 2009.11.17 19:08:28kyskalacs .

  a 11.hetem taposom. az elsö ultrahangom 19 hetesen lesz....errefelé nem viszik túlzásba a dolgokat...azért hamarosan megkérem a down kórra a tesztet. 11-13 hét között vérböl ki tudják mutatni- szeintem ez fizetös lesz-38 éven felülieknek végzik csak automatikusan. ezt otthon külön kérés nélkül elvégzik mindenkinek?

 • 2009.11.17 19:11:51scarletta

  kaly,kicsim, gratulalok:)
  nagy babaoleles:)

  (ja, ezugyben majd meselek en is, skypon)

 • 2009.11.17 19:15:53kyskalacs .

  nahát baba megtaláltál?? :))
  ...nem akartam még nagy dobra verni, de köszi :)
  mostmár van nekem is akkora csöcsöm mint neked. veri kekszi :DDD

 • 2009.11.17 19:16:42kyskalacs .

  baba- csak nem te is?? ;))

 • 2009.11.17 19:31:21scarletta

  megtalaltalak

  a tobbit meg majd odakint, oke? :)

 • 2009.11.17 19:32:23kyskalacs .

  oké :)

 • 2009.11.18 13:41:35rath.dinen

  kyskalacs:

  most válaszolok, remélem, jársz erre.

  Nem tudom, melyik országban vagy, de a 12. héten érdemes lenne akár magán úton is ultrahangot kérni, mivel ez az az időszak, amikor a magzat tarkóredőjének vizsgálatából következtetni tudnak a Down-szindróma gyanújára. Nálunk ez automatikus, és a számomra ismert országokban szintén csinálják.

  Magyarországon ezután a 16. héten a vérből az AFP nevű fehérje mennyiségét szűrik, ami szintén utalhat Down-szindrómára és nyitott gerincre. Majd az AFP-lelettel a kezedben a 18. hétben mész az un. "genetikai ultrahangra", amikor is az ultrahangon olyan elváltozásokat keresnek, amik utalhatnak valamilyen (kormoszóma) rendellenességre. Ezt összevetik az AFP-eredményeddel, a koroddal, a 12. heti tarkóredő eredménnyel, és ha úgy látják, akkor magzatvíz-mintavételre küldenek (amniocentézis), ami gyakorlatilag 100%-os biztonsággal megmondja, rendben vannak-e a gyerkőc kromoszómái, viszont vetélési kockázattal jár, mivel "hasba szúrnak". 35 fölött automatikusan felajánlják az amniot, de SOHA nem kötelező, a vetélési kockázat miatt te dönthetsz (illetve ha bármilyen babát megtartanál úgyis, akkor értelme sincs kockázatot vállalni).

  Ezt fizeti a TB.

  Az a teszt, amiről te beszélsz, nálunk is elérhető, csak fizetős. Itt Magyarországon sokan azt hiszik, hogy az anyai vérből szűrő tesztek a szupertutik, meg mondogatják, hogy külföldön nem is csinálnak AFP-t, mert bizonytalan az eredmény.

  Én eddig külföldi baba-mama fórumokat nézeggettem több nyelven, és az a tanulság jött le nekem, hogy a kombinált teszt és társai ugyanolyan "szivatósak", mint az AFP. A végén ugyanis egy arányszámot kapsz, hogy mennyi az esélye annak, hogy a baba downos. De se vérbő, se ultrahanggal nem lehet 100%-os biztonsággal megmondani a tutit. folyt. köv.

 • 2009.11.18 13:49:57rath.dinen

  Szóval az ilyen kombinált tesztek végén (amibe tudtommal az AFP is benne van), kapsz egy arányszámot, hogy mennyi az egyhez az esélye, hogy beteg a babád. Nem akarok nagy butaságot mondani, de azt hiszem 400 az egyhez körül van a jó eredmény határa. De ha kapsz egy olyan eredményt, hogy 10 000:1, akkor is 10 ezerből van valaki, aki ezzel a remek szuper megnyugtató eredménnyel a zsebében downos babát fog szülni.
  Nagyon rossz eredménynek számít, ha mondjuk 9:1-hez, hogy beteg a baba, és mégis 9 ilyen nőből nyolcat teljesen feleslegesen riogattak, mert egészséges lesz a babája.

  Szóval ezeket az eljárásokat is nagyon sok nő elátkozza, sok álmatlan, átsírt éjszakát okoznak egészséges babát váró anyukáknak.
  És bizony ugyanúgy sokszor teljesen feleslegesen amniocentézishez vezetnek, mint az AFP (amit külföldön se dobtak még a kukába).

  Ugyanakkor minden ilyen szűrővizsgálatot úgy kell felfogni szerintem, hogy nem megijedni kell, hanem utánamenni, ez egy lehetőség, hogy lépj, ha úgy döntesz, hogy nem akarsz sérült babát megtartani.

  Egyébként szerintem az amniocentézis után a legmegbízhatóbb szűrés még mindig az ultrahang. Annak a legjobb a találati aránya. Ma már olyan jó gépek vannak, hogy nagyon sok eltérést felfedeznek, nagyon kevés baba "csúszik át" észrevétlenül ezen a szűrőn (bár én is ismerek olyan családot, ahol se az UH, se az AFP nem jelezte, hogy downos lesz a kicsi).

  Ezért mégegyszer hangsúlyozom, hogy a 12. heti tarkóredő-mérést próbáld valahogy megszervezni.

 • 2009.11.18 15:39:54rita a felcser

  Megmertek Dezsofianak a virlslijet,de nem tudjuk mennyit mertek,mivel szegyelosen a szörös parnajara hajtotta a hoviragfejet.

 • 2009.11.18 15:41:46manó99

  Én nem értelek Rita ez bejön neked ?

 • 2009.11.18 15:48:18manó99

  Ezek szerint neked meg mindegy csak lyuk legyen!

 • 2009.11.18 15:51:46Heatherette

  @manó hát egy 11 centis ne is válogasson :)

 • 2009.11.18 15:54:37manó99

  2009.11.18 15:51:46Heatherette

  Tudod azért villoghatna máshol.Szét cseszték itt az egész délutánt.
  A rita meg sztem élvezi.

 • 2009.11.18 16:19:10Sanima

  Igen, D. én megértem a fájdalmadat, jobb ez így, mint otthon a 4 fal közt sírni. Egyedül.
  Most úgy megsajnáltalak.
  Esetleg valami társkereső oldal? Ott vannak ilyen kis nyomifejűek, tudod, akiknek élőben nem megy, ott mindenki megtalálhatja a párját!

 • 2009.11.18 16:19:58nanemárrr

  Te jó ég! Ki ez az állat? És miért írogathat még ide ilyeneket? És még terabithia stílusán akadnak fel egyesek, hát akkor ez mi?!?!?!?!!?

 • 2009.11.18 22:31:36kyskalacs .

  rath.dinen- köszi az infot :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta