SZÜLŐSÉG

Gyerekpofozásért büntetnék a szülőket Franciaországban

2009. november 16., hétfő 13:50 |

Törvénnyel akarja betiltatni a testi fenyítést a francia családokon belül egy parlamenti képviselő. A polgári foglalkozását tekintve gyermekorvos Edwige Antier, aki a Le Parisien című francia lap vasárnapi számának nyilatkozott, még a gyerek elfenekelését vagy akár megpofozását is büntetné.

A francia Nemzetgyűlés tagja szerint a fizikai fenyítésnek kitett gyerek a fenyítő felnőtt szándékával ellentétben alattomosabb, hazudozóbb, agresszívabb lesz. A 67 éves kormánypárti képviselőnő azt mondta: 38 éven át dolgozott gyermekorvosként, és az ott szerzett tapasztalatai szerint sokkal jobbá, a felnőttekre odafigyelő, a tekintélyeket tisztelővé válnak azok a gyerekek, akiket soha nem ütöttek meg.

A jobboldali, kormányzó párt, az UMP tagja azt mondta: itt az idő, hogy Franciaország kövessé18 más európai ország példáját. Ezzel arra utalt, hogy a francia oktatási intézményekben már tilos a testi fenyítést, de a törvény nem bünteti a fizikai erőszakot alkalmazó szülőket.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.16 23:40:58Farkasokkal táncikáló

  Hát ennek a nevelési kézikönyvnek nyugodtan azt a címet is lehetne adni, hogy Szadisták kézikönyve. Legjobb benne, hogy utána imádkozzunk együtt. Broá.

  Na EZ a veréssel nevelés. Hogy legalább tudjuk miről beszélünk. Meg az, amikor mindenért verés a felelet. Vagy az, amikor a dühét vezeti le a szülő, és nem is fontos az ok, hanem keres egyet hirtelen. A néha elcsattanó pofon vagy fenekes nem az.

 • 2009.11.16 23:49:34mireina

  Anke, görcsbe rándult a gyomrom az idézettektől.
  Nálunk nem volt "divat" a verés, de anyukám néha, ha elszakadt nála a cérna, akkor kiabált és adott egy-két pofont. Ez is inkább kamaszkoromra volt jellemző, bár gyerekként is kaptam néha. Nem nagyon emlékszem a gyerekkori pofonokra, a kamaszkoriakat meg igencsak megszolgáltam. Utána mindegyiket megbeszéltük, anyukámnak is nagyon fájtak, tudom. Nagyon jó a kapcsolatom a szüleimmel, és sokszor nevetve emlegetjük az emlékezetes pofonokat (darabra tudja mindenki, melyiket miért kaptam, talán ez is mutatja, hogy nem volt túl sok eset).
  Ettől függetlenül a saját gyerekemet nem fogom megütni, nagyon remélem, hogy tudok uralkodni majd magamon a nehéz helyzetekben. Bár ő még tényleg csak pufók kisbaba, vigyáztam sokáig három fiúra, és mellettük jöttem rá, hogy nem érdemes bántani a gyerekeket. A legnagyobbnál azt értem volna el, hogy erőszakkal válaszol, a középsőm olyan kis álmodozó volt, hogy azt sem értette volna, miért kap, a kicsi pedig ha dacos volt, befelé fordult, ilyen gyerkőcnél nemigen szakad el a cérna (pl. utcán leguggolt és nem jött tovább, ez volt nála a hiszti). Egyiknél sem vezetett volna eredményre holmi makarenkói pofon.
  Ugyanakkor nem ítélem el azt, akinél esetleg elcsattan egy-egy pofon hirtelen felindulásból, mert ez sokszor menthető, bocsánatot lehet kérni, meg lehet beszélni. A szülő is ember.

 • 2009.11.16 23:56:47mireina

  A szomszédunk viszont úgy nevelte a gyerekeit, mint a fent idézett könyv javasolta. Szemtanúja voltam - amikor a gyerekeivel azt játszottuk, hogy egy pici kis domb oldalán legurulva ki gurul messzebbre (5-12 évesek voltunk, 5 gyerek) - ahogyan nevelő célzattal hideg fejjel jött, maga elé sorakoztatta őket és halk, vészjósló hangon előadta, hogy: "Édesanyátok rengeteget dolgozik nap, mint nap, hogy szép, tiszta ruhában járjatok. Ti nem becsülitek meg őt, hiszen a fűben hemperegve összekoszoljátok a ruháitokat. Hajoljatok előre!"
  S ezzel sorban rávágott tenyérrel a három gyerkőce fenekére.
  Mondanom sem kell, véget ért a játék, és ott lebegett felettünk valami kimondatlan-kimondhatatlan szégyenérzet.
  Mai eszemmel tudom, hogy az volt az első igazi, hidegvérű erőszak-megnyilvánulás, amit láttam - nyugis gyerekkorom volt, no! -, és még akkor is fájt, ha nem én kaptam.
  Óh, mellesleg játszós ruhában voltunk. Ez tette annyira érthetetlenné számomra az egészet.
  Most is, hogy visszaemlékeztem, rám ült az akkori rossz hangulat.
  Azt már nem is szívesen mondom el, hogy az apa, akiről meséltem, egy tanár, akinek hivatásból kellene kezelnie az ilyen problémákat. :(((
  Bocs, hogy ilyen hosszú voltam, de a könyv kiverte a biztosítékot nálam. Máglyára vele!

 • 2009.11.17 00:07:29psyché

  En vagyok az az idiota anya, aki a gyermekeit a dombon valo legurulasra biztatja, söt, ha kell meg is mutatja nekik, hogyan is kell az csinalni.:-)

 • 2009.11.17 00:10:32mireina

  Psyché, figyeld majd meg, hogy a Te gyerekeid is ugyanilyen idióta szülők lesznek! :)
  Én egyébként ebben hiszek, a példamutatásban. Na meg a következetességben. Jóval nagyobb kihívás, mint pofonokat osztani, talán sokat emiatt ütnek inkább.

 • 2009.11.17 00:19:06psyché

  mireina, igy van.:-) a legfontosabb a peldamutatas es a következetesseg. es meg egy dolog: megprobalok csak az igazan fontos dolgokert rajuk szolni, nem minden aprosagert.

 • 2009.11.17 08:53:38baudolinA

  Anke,
  mi ennek a könyvnek a címe?

  Valaki írta fennebb, hogy rossz jegyért is megverték. Először nem akartam hinni a szememnek. Rossz jegyért verés?

 • 2009.11.17 08:57:34manó99

  Volt egy barátnőm,aki ha 4-nél rosszabb jegyet kapott,alig mert hazamenni.Ha tudta az anyukájával íratta alá az ellenőrzőt,mert az apuka nagyon megverte.:((

 • 2009.11.17 14:33:13cidre

  Mireina, akkor nekem pl. nyáron naponta kétszer kéne megvernem a gyerekeimet. Téle lehet, hogy elég lenne az egy alkalom, bár nem biztos. Nem tudom, de az az érzésem, hogy hiába adok rájuk tiszta ruhát, öt percen belül ők a legkoszosabbak a játszótéren.

 • 2009.11.17 14:36:31cidre

  Hogy lehet higgadtan verni valakit? Én ezen gondolkodtam el. Mondjuk adott a gyerekkel egy konfliktus a játszótéren, s akkor hazáig tartogatom a büntit? Belépünk, leveszi a cipőjét, megmossa a kezét, s én abszolút lehiggadva adok egy sallert? Kezdjük ott, hogy azt sem tudná, mi bajom van, már rég elfelejtette addigra az egészet. As többi problémát meg már többen kifejtettétek.

 • 2009.11.17 14:42:56Farkasokkal táncikáló

  cidre, ez náluk úgy működik, mint a gyónás-bűnbánat-penitencia, csak éppen itt kicsit meg van keverve, mert penitencia-gyónás-bűnbánat a sorrend.

  A mélyen vallásos (mélyen vallásos a vallásoshoz viszonyítva olyan, mint a madár-jómadár viszonylat) szülő, a bibliai tanításoknak megfelelően (v.ö.: ne sajnáld fiaidtól a vesszőt vagy valami hasonló)higgadtan és kizárólag jószándékból nevelési célzattal ver, hiszen az indulat ellentétes a szeretet törvényével ugyebár.

  Egyszerű halandó számára ez a magasabbrendű gondolkodás magas mint disznónak a farzseb. Evvan.

 • 2009.11.17 15:08:11epi

  bocsánatbocsánat, mi az a könyv, amiről Anke beszél? Én egy ilyenről hallottam, de az nem a klasszikus értelemben vett keresztény, hanem egy (hmm, hogyan mondjam szépen) hát szektához köthető, no.

 • 2009.11.17 15:08:56epi

  kisegyház, bocs.

 • 2009.11.17 15:31:14Chang Yai

  keresztény blogokban ezt a könyvet szokták említeni:
  http://www.amazon.ca/Train-Up-Child-Michael-Pearl/dp/1892112000
  magyarul "Gyermeket nevelni Isten félelmében" a címe.
  kicsi guglizással elképesztő dolgokat lehet találni keresztény magyar blogokban, de valahogy inkább nem szeretném belinkelni egyiket sem, mert nem szeretnék a borzalom ellenére sem rájuk szabadítani innen kommentelőket.

 • 2009.11.17 15:37:47cozumel

  Chang Yai

  hogy te milyen kedves ember vagy :)

  Amugy fanatikusokan nem fog megingatni par porontyos kommentelo fikazo hozzaszolasa, ok mindenkepp magasabb rendu embereknek kepzelik magukat mindenki masnal.

 • 2009.11.17 15:38:40cizella

  Nem fogom fel ésszel, miért moderáltak ki délelőtt, mindenesetre teszek egy újabb kísérletet: "Az akaratos gyerek", ez az egyik könyv címe, a másiké pedig "Fegyelmezz! Megéri!". A Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány gondozásában jelentek meg, nekem 2003-as kiadásom van belőlük, némely fórumon mértékadó szakirodalomként említik ezeket a gyerekverési útmutatókat. Az írót (dr. James Dobson) nem minősítem, így szerintem nem leszek se alpári, se egyéb moderálandó.

 • 2009.11.17 15:42:46Zsuzsi főz

  Pl ilyet találhatunk:
  "Az első 3-4 évben egyébként is sok testi sérülést szerez egy gyermek, amelyek mind valamire megtanítják őt. Ezektől a fájdalmaktól mégsem lesz egresszív egy gyerek. A fájdalom ebben az esetben arra tanít egy gyereket, hogy ne ismételje meg, amit tett. A tudatos engedetlenség esetén alkalmazott ésszerű testi fenyítés szintén ezt a célt szolgálja. Továbbá arra is tanít, hogy nem csak a fizikai világ rejt veszélyeket. Bizonyos viselkedésformák legalább annyira fájdalmat okozhatnak, mint az, ha megérinti a forró sütőt. A testi fenyítés ne közvetítsen gyűlöletet, ne végződjön elutasítással, így nem válik tőle erőszakossá a gyerek."
  (http://nona-mama.blog.hu/)
  James Dobson után szabadon.

 • 2009.11.17 15:45:33Zsuzsi főz

  Ez se rossz:
  "A feltétel nélküli szeretet nem szünteti meg a testi fenyítés szükségességét, de először a szeretetet adjuk meg, aztán a fegyelmezést. "

  No comment, most már befejezem.

 • 2009.11.17 15:45:44cozumel

  Cizella

  nem moderaltak ki biztos, ha ennyi volt csak, egyszeruen elnyelte a kommented a blogmotor. Van ilyen.

 • 2009.11.17 16:01:46cizella

  @cozumel: á, nem ennyi volt, saját blogcímkét linkeltem, ahol 2 db poszt ezekről a rémkönyvekről íródott, plusz hozzátettem a magam rövidített véleményét az enyhén reményteljes jövőről, amikor is megszűnik a gyerekek nevelési célzatú bántalmazásának társadalmi elfogadottsága. Fogjuk a blogmotorra.

 • 2009.11.17 16:06:34Farkasokkal táncikáló

  Cizella, akkor meg biztosan túllépted a 2000 karaktert. Akkor se veszi be.

 • 2009.11.17 16:06:43cizella

  Amúgy köszi :)

  Van nekem néhány virtuális szívügyem, és ez az egyik, a Dobson-vonalat vakon követőkkel megértetni, hogy borzalmas károkat okoznak, merő jószándékból meg hitből.

 • 2009.11.17 16:07:35cizella

  @Farkasokkal táncikáló: hát az könnyen lehet :)

 • 2009.11.17 16:23:11cozumel

  Cizella

  tuti nem moderacio volt, hanem amit FT is mond. Belinkelned megint a blogcimedet, leccives?

 • 2009.11.17 16:56:36cizella

  @cozumel: ó hogyne, nagyon szívesen, van néhány hasznos hivatkozás a posztokban :)

  http://anyuhamos.freeblog.hu/tags/dobson/

 • 2009.11.17 18:18:47baudolinA

  Na, ezeket a könyveket lelkifurdalás nélkül el tudnám égetni.

 • 2009.11.17 22:17:31Anyatünde

  Baud, én meg gyakorló katolikusként hányni tudnék tőlük.

  A fú de mérges vagyok a gyerekre szétpukkan az agyam állapotra nekem nagyon bevált a párnacsata. Sokkal jobb, mint a párnába sikítás. 1-2 percen belül röhögőgörcsbe fullad az ingerültség. :))

 • 2009.11.17 22:23:29cozumel

  Anyatunde

  jo, hogy jottel, meg a vegen valaki azt hihette volna, h minden kereszteny ember ebbol a formedveny konyvbol nevel :(

  Szerintem ez a Dobson elsosorban egy beteg elme, es csak masodsorban kereszteny.

 • 2009.11.17 22:34:45cozumel

  De azert segitek Baudnak, ha hordani kell a fat :)

 • 2009.11.17 23:46:40Anyatünde

  na visszajöttem még egy kicsit - holnapi ebéd már sül a sütőben.

  A kereszténységgel abszolút nem fér össze az, hogy az ember bántsa a saját gyerekét. A magyarázatként citált egyik kedvenc idézet a "Vessződ és pásztorbotod megvigasztal engem". Már sokan, sok helyen leírták, hogy az itt említett vessző a fiatal állatok (bárány leginkább) terelésére szolgált, a pásztor finoman böködte vele a lemaradó vagy elkolbászolni készülő bárányokat.

  Az "Aki fiát szereti, a vesszőt nem kíméli" igehellyel nem tudok mit kezdeni.
  Talán az adott kor szövegösszefüggésébe helyezve úgy lehetne mai nyelvre fordítani, hogy ki kell jelölni a gyerek korlátait.
  De nem veréssel!

  Az általam amúgy nagyon kedvelt Dr. Ross Campbell-nél (Életre szóló ajándék, Dühöngő ifjak, Gyerekeinkre hangolva - utóbbi Gary Chapmann-nel közösen - ) is egy hatalmas csalódás volt, hogy ő - mintegy ultima ratio-ként - a fegyelmezés eszközeként elfogadhatónak tartja a testi fenyítést is.

  Hozzáteszem, hogy ő egy csomó mindent már a fegyelmezés eszközének tart, amit esetleg sokan nem is gondolnának annak. Pl. hogy kedvesen megkéred a gyereket, hogy csináljon meg ezt-azt.

  És az egyik kedvenc idézetem Szent Pálnak a kolosszeiekhez írt levélből: Atyák! Ne keserítsétek gyermekeiteket, hogy kedvüket ne veszítsék. Nagyon fontos és szerintem világnézettől függetlenül megvalósítható.

  Mindezeket írom úgy, hogy már buktáztam többször ezen a téren is. Némelyik bukta zakónak is beillett... :((
  De próbálok előrehaladni ebben is.

  ("Ha állva nem bírok előre jutni, hát hason csúszva haladok")

 • 2009.11.18 00:21:24Farkasokkal táncikáló

  Anyatünde kérdésem: az "Aki fiát szereti, a vesszőt nem kíméli" kitétel a Bibliában az Ószövetségből, vagy az Újszövetségből van?

 • 2009.11.18 02:29:23Anyatünde

  FT, fejből idéztem és pontatlanul, helyesen így hangzik:

  „Aki kíméli botját, gyûlöli a fiát, de aki szereti, idejében megfenyíti”
  (Péld 13,24).

  Példabeszédek Könyve. Ószövetség.

 • 2009.11.18 05:36:26baudolinA

  Anyatünde,
  megértem. Édesanyámnak is említettem, hogy miket javasol, és kétszer is rákérdezett, hogy ööö, keresztény? Nem viccelek? Apám (református lelkész) ennél kategorikusabb volt: egyszerűen kijelentette, hogy ez a pasas hülye. :D

  Valaki írta fennebb, hogy valamelyik kisegyház jelentette meg. Nem tudod, melyikről van szó?

 • 2009.11.18 08:00:14Anyatünde

  Baud, James Dobsonra gondolsz?

  Nem tudom, melyik kisegyház.

  De mikor FT-nak kerestem az éjjel a pontos bibliai idézetet, találtam még Dobsonnál is durvábbat. Szintén amcsi protestáns szerzők, Michael és Debi Pearl. Chang Yai már emlegette őket.

  Ők egy 10-12 hónapos gyereknél már javasolják elkezdeni az engedelmességre szoktatást (idomítást....). Eközben nevelési célzattal fűzfa (vagy has. vékony) vesszővel javasolják megcsapkodni pl. a baba lábát. Boáááá.

 • 2009.11.18 11:26:08herbivore

  valahogy lemaradtam erről a posztról, de most végigolvastam minden hsz-t
  fizikai rosszullét fogott el ettől a verési szakirodalomtól :(((
  rég olvastam ilyen ocsmányságot

  azon, hogy nálunk ki lehet adni, nem vagyok meglepve
  na de az usában?
  ráadásul ez a dobson emlékeim szerint elég mainstream figura, de ha nem így van, javítsanak ki az usában élők

 • 2009.11.18 11:40:52Farkasokkal táncikáló

  Anyatünde, köszi.
  De ezek szerint semmiesetre sem keresztény nevelés ez, mert csodálkoztam volna, ha az Újszövetségben ilyen utalás lenne. Sőt, abban az van, hogy Jézus azt mondja: "Engedjétek hozzám a gyermekeket, mert övék a mennyek országa".

  Az Ószövetségben pedig végülis logikus ez a nevelési módszer, hiszen létfontosságú volt, hogy a zsidók engedelmesek legyenek a vándorlás során, és ne lázadjanak Mózes ellen (még így se sikerült, emiattt is kellett 40 évig kóboroltatni őket a sivatagban, hogy belássák, igaza volt).

 • 2009.11.18 15:06:34Felicitasz

  Magánkiadók nagyjából azt adnak ki, amit akarnak, nincs cenzúra. Belenéztem ennek a Pearl házaspárnak a honlapjába, és fura érzésem támadt. Az én olvasatomban ők az önmaguk bizonytalanságát erődemonstrációval leplező vagy kompenzáló embereknek adnak nevelési tanácsokat. Sok ilyen ember van, és a könyvnek is nagyobb piaca lett volna mondjuk 200 évvel ezelőtt, amikor még nem voltak ilyen tudománytalan dolgok, mint fejlődéspszichológia és hasonlók.
  Elképesztő.
  Többen írják itt, hogy gyakorló keresztény/tyén létükre mit gondolnak, csatlakozom.
  Azt viszont nagy problémának érzem, hogy se Dobson, se a Pearl házaspár nem őrült. Ha azok volnának, akkor sima ügy lenne az egész, de nem azok. Egyszerűen csak félreértelmeznek néhány kulcsfogalmat, kezdve mindjárt a tekintéllyel. Ez pedig nagy baj, pláne hogy viszonylag sokan hallgatnak is rájuk.

 • 2009.11.18 22:35:13cizella

  A Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány adta ki, de nem is ez az igazán érdekes, hanem az, hogy a Szociális és Családügyi Minisztérium támogatásával jelent meg 2001-ben. Azóta többszöri kiadást megért, nekem a 3. javított kiadás van meg 2003-ból, szóval elkeserítően nagy a piaca. Hátsó borító: "Dr. James Dobson neves pszichológus. Egykor az Egyesült Államok elnökének tanácsadó testületében az ifjúságot érintő kérdések szakértőjeként is tevékenykedett." Az Alapítvány a borító szerint egy felekezetek közötti szervezet, kiadványaik segítségével a teológia témák mellett a keresztyén élet gyakorlati oldalát is hangsúlyozzák, hát sajnos nem kisegyházhoz köthetők a rémkönyvek. Elbizonytalanodott szülőt nagyon könnyű félrevezetni: minisztérium pénzt adott hozzá, a keresztyének jámbor lelkek, akkor tényleg muszáj verni a gyereket, le van írva.

 • 2009.11.22 14:11:486 hatalmas aranyalmafa magja

  Heatherette

  Írod, hogy nem tudod elképzelni, hogy besétál az őrsre egy gyerek feljelentést tenni.
  Mesélek neked egy történetet:

  5-6 éves kisfiú a nyakán egy kis piros sérülés, amit egy cipzár beakadása okozott. Az óvónéni észrevette és rákérdezett, hogy mi történt. A kissrác előadta, hogy az anyja fojtogatta. Mindjárt beindult a nagy gyermekvédelmi gépezet. Őt és a 8 éves nővérét kiemelték a családból nevelőszülőkhöz kerültek. Egy évre rá a gyerkőc a nevelőszüleiről mesélt hasonló horror történeteket, hogy azok, hogyan bántalmazzák. Na ekkor lett csak világos a "szakemberek" számára, hogy csak egy gyermeki fantáziavilág megnyilatkozásáról van szó.


  Most már visszamehetnének, lehetnének újra egy egész, szép család. Csakhogy...

  Közben a szülők elváltak, az anyuka depressziós lett, sőt szerintem úgy bekattant, hogy ép ember nem lesz már belőle :((
  A nővér kislány teljesen bezárkózott, örökké fáj a hasa-feje, hány és bepisil. Ki is kellett venni az iskolából és most az ő további sorsa is erősen kétséges.

 • 2009.11.22 14:15:39Heatherette

  hát a sztori így elég kurta

 • 2009.11.22 14:47:25Farkasokkal táncikáló

  Gondolom ez a sztori nem kis hazánkban esett meg.
  A gyámügyről meg szó se essék...:-(

 • 2009.11.22 14:55:39cozumel

  Egy ev alatt a gyamugy jo, ha kimegy, el ne higgyetek mar...

  Egy ev alatt NINCS AZ A BIROSAG, amely iteletet hozna ilyen ugyben. Az elkepzelheto, hogy ideiglenesen neveloszulokhoz kerulnenek a gyerekek, de akkor anyuka nem bekattan ugye, hanem harcol, mint allat, hiszen a sztorinak nincs vege.

  Kamusztori.

 • 2009.11.22 14:57:11rita a felcser

  Meg a pszihologust aki megvizsgalta a gyereket hol kepztek ki? Dacia autoszerelo muhelyben? Hogy nem lat at egy 6 eves gyerek mesejen?

 • 2009.11.22 14:59:54cozumel

  Ugyan, mondom, hogy kamu, tobb sebbol verzik.

 • 2009.11.22 15:01:47cozumel

  Azt persze nem ketlem, hogy egy ilyen sztori utan megrangatjak a szuloket, kivizsgaljak az esetet, beszelnek szomszedokkal, tagabb csaladdal, munkatarsakkal, barkivel, aki jol ismeri oket.
  Felteve, h nem magyarorszagi a sztori.

 • 2009.11.22 15:04:26Farkasokkal táncikáló

  Biztosan nem magyarországi, mert nálunk nincsen az a hülye ovónő, aki egy zippzárbecsípődést összetévesztene egy fojtogatással pl.

  Egy évig meg sehol nem tötyörögnek egy ilyen ügyön, hogy addig nevelőszülőknél lenne a gyerek.

 • 2009.11.22 15:11:31cozumel

  FT

  ez meg a masik. Es ha meg olyan bena is lenne az ovono, akkor is elso korben behivatja a szulot...
  Na ne is ragozzuk tovabb, 6aranyalma idekamuzott egy rem atlatszo tortenetet, mi meg jol lelepleztuk azonnal :)

 • 2009.12.27 06:12:22C.M.

  Dobson jó pszichológus, vannak jó könyvei FELNŐTT emberekről. Viszont borzalmas családban nőtt fel, apja fanatikus pünkösdista volt, verte, abszolút tekintélyevlűség stb... Aztán mégis vitte valamire (azt,hogy milyen a pozíciója, hagyjuk, az amerikai szélsőséges protestánsok eléggé nyomják egymást be, volt is egy botrányszerűség, hogy a Legfelsőbb Bírósággal kapcsolatban (így kell magyarul hívni, ugye?)-ez nem tudom, mennyire igaz, de felverte pár éve a port), és ezért úgy gondolja, az ő családmodellje tökéletes volt, ezt kell átadni. DE NEM GYEREKPSZICHOLÓGUS, családokkal foglalkozik, NEM CSALÁDTERÁPIÁVAL.
  Azt meg, hogy annál kiadónál megjelent, sajnálom, ezzel lejáratta magát, pedig pl. Cynthia Heald könyveit minden hívőnek ajánlom).

 • 2009.12.27 06:18:05C.M.

  egyébként valamilyen karizmatikus evangéliumi protestáns egyház tagjaez elég bonyolult, mint általában az amerikai egyházak, mellesleg hogy még jobb legyen ott sokszor fontosabb, hogy melyik gyülekezet, vagy ki a prédikátor :) De azt hiszem a Jesus Camp c. dokumentumfilm náluk játszódik.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta