SZÜLŐSÉG

A gyerek, aki utál tévét nézni

2009. november 16., hétfő 08:25 |

Mindig csodáltam Abigélben, hogy egyáltalán és semmilyen szinten nem érdekelik a rajzfilmek. Persze ez még változhat, az elmúlt két évben azonban nem látott semmi olyan rajzfilmet, se itthon, se másnál, ami csak minimálisan is érdekelte volna.

notv

Azt hittem pedig, hogy a gyerekeket ösztönösen megbabonázzák a mozgó, színes, nagyfejű mesefigurák. Azt nem állítom, hogy teljesen hidegen hagyja a tévé, bár nem sok alkalma van nézni, mert mi nem vagyunk nagy tévések. Maximum híradót láthatott néha, az mindig nagyon tetszik neki, mert abban mindig van busz, meg autók meg Duna.

Rajzfimből Bebe tévét, meg valamelyik rajzfilmcsatornát próbáltam néha bekapcsolni, főleg amikor az apukája külföldön volt, és szerettem volna vacsorát főzni, de soha nem kötötte le. Az első pár alkalommal még nézegette tíz percig, utána már rá se hederített, ha bekapcsoltam. A legviccesebb az, amikor a nagyszülőknél a többi unoka megbabonázva bámulja tévét, Abigél pedig a szoba másik végében játszik valami mással. Nyáron egyáltalán nem is kerültünk tévé közelébe, ősszel, ahogy rövidültek a napok, újra megpróbálkoztam vele, néha bekapcsoltuk az Esti mesét, egy kis Lolka és Bolka vagy egy kis Kisvakond, az eredmény kb. 30 másodperc.

Az ismerősök és barátok megdöbbenve hallgatták mindig, hogy Abigél soha nem néz mesét, és nem azért, mert megtiltjuk neki, hanem mert egyszerűen nem érdekli. Születésnapjára is kapott egy dévédét, valami piros figura volt az elején, már ki sem bontottam, ha egyszer nem érdeklődik ezen műfaj iránt, hát legyen. Aztán egyszer csak megtalálta a DVD-t, érdeklődve nézegette egy darabig, majd hozta, hogy bontsuk ki. Kibontottuk, és további pár nap telt el úgy, hogy megbűvölve nézegette a tokon lévő képeket, különösen a piros figura tetszett neki. Majd egyszer csak hozta a DVD-t, és a lehető legnagyobb határozottsággal elém állt: „Megnézzük!”. „Jó, megnézzük” - feleltem, és bedugtam a lejátszóba.

Abigélen látszott, hogy egy egészen új élményre készül rá, elhelyezkedett a kanapén, hozta a macit meg a hörcsögöt, majd feltárult Elmo világa. Soha nem láttam még ilyennek a lányomat, az első pillanattól kezdve megbűvölve nézte Elmót, és soha nem látott rajongással szereti azóta is. Majdnem minden nap van egy kis Elmo világa, de ha nincs, akkor is sokat emlegeti beszél róla, Piros Elmónak hívja. (Először nem értettem, hogy miért, de aztán kiderült hogy neki az összes többi figura is Elmo, Kék Elmo, meg Zöld Elmo.) Folyamatosan töröm a fejem, hogy mi foghatta meg Elmóban ennyire, hiszen továbbra sem érdekli a tévében semmi más.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.16 11:11:15Rosa Rugosa

  2009.11.16 11:00:53kriszi

  És mekkorák a gyerekeid?

 • 2009.11.16 11:16:19kriszi

  Rosa, 7 és 4.5. Tuuudom, akkor ne osszam itt az észt :)

  Nyina, miért, mégis hiányzik a tévé? :D

 • 2009.11.16 11:19:03zsemlemorzsa1

  Engem sem érdekelt kétévesen egyetlen rajzfilm sem. Később igen, de akkor sem sok.
  Szerintem sokkal jobb úgy kezdeni a TV-vel való ismerkedést, mint ahogy Abigél, és nem úgy, hogy bármit bámul a kölyök, ami épp a TV-ben megy. Úgy nehezebben fog válogatni később is.

  Ja és én is imádom Elmót :)))

 • 2009.11.16 11:21:58nyina&mika

  kriszi, nem. akkor talán tudnék segíteni az anyósomnak meg az apám csajának gyerekeinek, hogy hogyan lehet ezt jól csinálni, anélkül, hogy ki kelljen baszni az ablakon a készüléket.
  én egészen őszintén rosszul vagyok tőle és úgy érzem, semmiről nem maradok le nélküle.

 • 2009.11.16 11:22:55Ronja

  mi csak a hiradot nezzuk a teveben de az total megbabonazza az egy eves fiamat, hihetlen. ezt ki is hasznalom az esti etetesere...

 • 2009.11.16 11:23:03Pakanya

  Nálunk is Elmo az egyetlen sztár, nagyon szereti a fiam, főleg ha énekelnek is benne. Mindig megy a szekrényhez, amiben a dvd-k vannak, napjában kb. 10szer is megnézné, de csak egy engedélyezett.
  A másik kedvenc, szintúgy, mint Subbantósdiéknál, a Minimaxos dalok. Nem is tudtam, hogy van dvd-n is, hol lehet megvenni?

 • 2009.11.16 11:25:07Rántotthús

  Sosem voltam tv párti, így nekem fel sem tűntek azok az évek, amíg nem is volt a lakásban még készülék sem. Aztán munkahelyi kötelességé (print és elektronikus sajtó figyelése) , így lassan visszalopta magát az életünkbe.
  A gyerek teljesen tiltani sosem akartam, de
  mindig csak módjával nézhette - heti max. 1-2 előre kiválasztott ismeretterjesztő film, vagy neki való rajzfilm. Ha már nagyon nézni akartunk vmit inkább Egyszervolt, ill. mese.tv - legalább nem kellett végigszenvedni a rengeteg hülye reklámot.
  Persze volt vokálozás apukával bőven, mivel ő lényegesen liberálisabb elveket vallott. Náluk reggeltől esti nézheti, nézhette. Hozzászoktatták, hogy még alváshoz is tévét lehet nézni, minek mesét olvasni?
  Éppen ezért elég mókás volt, amikor nyáron felhívott a volt anyósom, hogy borzalmas ez a gyerek, semmit nem akar csinálni csak egész anp tévét nézni:)

 • 2009.11.16 11:26:53csib

  Persze-persze, a Tv csúnya és agyromboló, mostanában divat szidni, habár mondjuk a magyarok rekordomennyiséget fogyasztanak belőle, és egyes műsorok az ország 30%-át a TV képernyője elé ültetik, de azok nem mi vagyunk, azok mások!

  Hülyeség a TV-t démonizálni, egész egyszerűen meg kell válogatni, mit nézünk benne, mert választék az van. Például semmi rosszat nem látok abban, ha egy gyerkőc az animal planeten nézi a hanygák vonulását, esetleg a spektumon a bolygók mozgását - ha ez érdekli. Nekem könyveket vett jóanyám, a mienink már audiovizuálisan tájékozódhatnak, ez tök jó :))

 • 2009.11.16 11:28:16Rosa Rugosa

  Nem azért, miért ne oszthatnád?:)

  Csak azért kérdeztem, mert az első kettőnél ez nálunk is működött frankón, de mióta a két kicsi és a két nagy is jelen van (7-8 év korkülönbséggel), azóta nem olyan egyszerű a dolog.
  Pl. a 13 és 12 éves hazajön, edzés stb. után hullafáradtan 5-6-7 órakor. Megkérdezi, anya bekapcsolhatom egy kicsit a tv-t?
  Teljesen más az igénye, mint a kicsiknek.
  Nézi kb. fél-egy órát, aztán felmegy tanulni.
  A kicsiket nem olyan könnyű ilyenkor távol tartani, mert örülnek, hogy a nagyok hazajöttek, szóval hozzák a papírt és persze a dohányzóasztalon akarnak rajzolni (és közben a tv-t sasolni).
  Ha felküldöm a nagyot a szobájába, hogy ott nézze, akkor a kicsik addig kuncsorognak, amíg be nem eresztik őket.:)
  Ráadásul simán megengedem, hogy kajáljanak egyet a tv előtt, meg közben beszélgetünk kicsit, -én a konyhából.

  Mondhatnám, hogy ő se bámulja a tv-t a kajához, de szerintem az kicsit kivételezés lenne a kicsikkel.

  Azt meg nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én ha tehetem szeretek aludni és bizony hétvégén megengedem magamnak azt a luxust, hogy akár fél kilencig is aludjak, míg a 4 gyerek nézi a meséket.

 • 2009.11.16 11:29:17ügyfélszolgálatos

  Nekem az egy éves kisfiam a discovery science-t szereti nézni főleg a hogyan készült c. sorozatot de azt is max 1-2 percet. A gyerekcsatornákat nem nézi, egyedül a Thomas a gőzmozdony köti le egy kicsit.

 • 2009.11.16 11:45:28herbivore

  nyina&mika,

  és te mit csinálsz anyósodéknál, ha ott vagytok?

  mert anyámnál ugyanez van, folyton szól a tévé, néha vele egy időben a konyhában a rádió is, én is megőrülök tőle, de a lányom három hónapos, rosszul vagyok, ha ott vagyunk náluk, félek, hogy kikészül a gyerek :)
  ha szólok, nem kapcsolják le

  ott az a bazi nagy tévé a nappaliban, és röhögnek rajtam, ha úgy fordulok, hogy a gyerek ne azt bámulja

  és mi lesz, ha majd nagyobb korában több időt tölt náluk?
  tudom, hogy nem ez az élet legnagyobb dilemmája, de baromi zavaró

 • 2009.11.16 11:50:03kriszi

  Rosa, értem, ez valóban egészen más helyzet. Mi egyelőre nem tervezünk többet. Várom, mi lesz majd, ha eljutnak abba a korba, amikor egyedül is tudják kezelni (jó bonyolult, négy cucc van egymásra kötve, három távirányítóval, nem nagyon igyekszem, hogy egyszerűsítsünk rajta ;) ).

 • 2009.11.16 11:52:03macskaszemű

  Nálunk a három szokásos csatorna jön be, laptopon, azok meg nézhetetlen fosok. Tv nem volt, nem lesz, be se férne. Én most a párnapos masszív eső hatására ültettem a kisvakond filmek elé (két éves múlt), hogy végre befejezzem a főzést, nagy siker volt, azóta simogatja a vakondtúrásokat. Kicsit szarul éreztem magam az elején, de hozzászoktam, ez van. Azóta már beraktam neki a Gyöngyvirágtól lombhullásig c. filmet, meg valami madarakról szólót is, megbűvölve ült, én meg haladtam a melóval, de közben magyaráztam néha, mit lát, pl. viszi a róka a tyúkot, mint a mesekönyvben. Kb. húsz percet engedek, mert látom, h elfárad a szeme.

 • 2009.11.16 11:54:03Heatherette

  most komolyan van olyan ember, aki azon aggódik, h a három hónapos gyerek a ritka anyóslátogatások alkalmával elcsíp néhány hangfoszlányt a tévéből? :)

 • 2009.11.16 11:55:11másutt

  Most gyors, durva es brutalis leszek, mert sietnem kell, es jol be fogok szolni nehanyotoknak. :) Elore is bocs.

  Szinte minden megbizhato forras, gyerekorvosi szovetseg, gyerekpszihologusok, brit tudosok, amerikai tudosok, nemet tudosok, stb. egybehangzoan azt mutattak ki, hogy 3-4 eves kor elott a kepernyo bamulasa nagyon rossz a gyereknek es annak a fejlodesenek. ART!

  Ebben benne van a TV, a rajzfilm, a video, a Susu, a Thomas gozmozdony, a Baby Einstein, es a Discovery Channel, vagy a YouTube Kockasfulu Nyul.

  Akkor is, ha gyerek elvezni latszik azt, a szulo meg nyugodtan Porontyozhat ezalatt.
  (a vattacukrot is elvezne vacsora helyett)
  Hosszutavon az ADHD esetek ugrasszeru megnovekedese is ennek tudhato be. Mert hulyiti a kicsiket.

  Az USA-ban eppen most folyik a Baby Einstein videos botrany, mindenkinek, aki valaha vette a DVD-ket, visszaadjak a penzet! Mert kiderut, hogy nem zsenisiti, hanem butitja a gyerekeket.
  Es azt hiszem 3 csaladbol egynel voltak ilyen mese DVD-k.

  Egy 1-2-3 evest NEM lekotni kell, hanem stimulalni.

  Angolul tudoknak itt van egy par link a Baby Einstein video botranyrol:
  http://shine.yahoo.com/channel/parenting/the-great-baby-einstein-scam-531147/

  http://www.nytimes.com/2009/10/24/education/24baby.html

 • 2009.11.16 12:07:16herbivore

  Heatherette, imádlak :)
  nem ritka anyóslátogatások alkalmával, hanem az anyámról van szó, aki nem másik országban él, hanem gyakorlatilag a szomszédban
  elvárja, hogy sokat legyünk nála :)

 • 2009.11.16 12:07:54nyina&mika

  herbivore,
  mióta a gyerek megvan, egyszer voltunk nála, mert a macska és a kutya ugyanúgy a szobában pisil és szarik, utána pedig felugranak az ágyra, ahova a gyereket tenné. ez egy fokkal erősebb érv, mint a tévé a nem menetelre, de eddig még nem mondta, hogy csinálná máshogy. akkor egyszer megkértem, hogy kapcsolja ki, szájhúzva megtette.

  de apáméknál is mennek a tévék (4darab, halál, tényleg) sokat, ott simán megmondom, hogy amíg a gyerek ott van, addig kikapcs. 7 hónapos, semmi szükség a háttértévére mellette, elfogadták.

  én terhesen megmondtam azoknak, akikkel tudtam, hogy fog időt tölteni a gyerek, hogy van pár lövésem, kérem őket betartani, mivel én vagyok a gyerek anyja, a pasim meg a gyerek apja és mi ezeket így szeretnénk, ha vki nem tartja be, oda nem visszük, illetve nem hagyjuk ott. mivel már hónapok óta mondtam, hogy
  1. nem adhatnak neki semmit enni, amire én vagy az apja azt nem mondjuk, hogy lehet, még kóstolót sem.
  2. ne menjen mellette a tévé, mert ha ott van, foglalkozzanak vele, ha épp nem kell vele foglalkozni, lehet társasjátékozni velünk, meg dumálni, kirándulni, sétálni.
  3. sírni nem hagyjuk két percig sem, de hisztire nem vesszük fel, csak megsimogatjuk és beszélünk hozzá.
  4. csak autósülésben, helyesen becsatolva szállíthatják kocsiban.
  5. ahol állat van (anyám, anyósom, nagyanyám, nagyapám), ott porszívózást kérek, mielőtt megyünk és hogy ahol a gyerek van, oda addig ne mehessen a kutya/macska.

  anyósom az egyetlen, aki nem tartotta be, ő akármikor jöhet hozzánk, mi majd talán megint megyünk vmikor, meglátjuk, változott-e a helyzet.
  hasonlóan reagálnék, ha kinevetnének a tévé miatt, felállok, szevasztok, várunk titeket nálunk, ha megértitek, hogy nem akarom, hogy a csecsemő ne tévét nézzen nálatok, hanem a ti arcotokat, ne tévét hallgasson, hanem a ti hangotokat, szívesen jövünk újra. addig nem.

 • 2009.11.16 12:21:40Heatherette

  akkor én szégyellhetem a pofámat azzal, h nálunk mindenkinek volt saját tévéje otthon, ill a pasimmal nekünk is van 2 (vagy hát egy a gépen, egy meg a sarokban)

 • 2009.11.16 12:31:08nyina&mika

  tényleg szét van zuhanva az agyam, minden csak szakaszokban jut eszembe, de még annyit, hogy.

  "tudom, hogy nem ez az élet legnagyobb dilemmája, de baromi zavaró"

  egy három hónapos gyerek mellett az élet legnagyobb dilemmája, hogy vajon eleget evett?, eleget alszik?, jól szeretem?, nem fog megzakkanni a tévé+rádió kombótól?. ahogy nekem most egy hét hónapos mellett az, hogy biztos adhatok már neki állati eredetű fehérjét? biztos nem baj, ha még mindig nem alussza át az éjszakát? biztos csak a foga fáj? biztos biztos?

  aki ebbe beleköt, mert te még nem tudod, milyen azon morfondírozni, hogy vajon nem terhes-e a 13 éves lányod, vagy hogy megint fülig hányta magát a 16 éves fiad a kommersz vodkától, azzal nem kell foglalkozni.

  ezek nem súlyozható problémák, neked most igenis az a feladatod, hogy a 3hónaposodnak a legjobbat add minden téren, bassza magát földhöz, aki ebben megingat, hogy jól teszed.

 • 2009.11.16 12:34:37bea-balázs

  A kisfiam is Elmo fűggő! Ha nincs a tévében akkor berakjuk a dvd-t, amiben Elmó tanít, hogy kell fegat mosni, leszokni a pelusról, stb! Ha fáradt vagy csak egy kicsit pihenni szeretne a kanapén akkor mindig megkér hogy kapcsoljam be neki! Még mindig nem unja ugyanazokat a részeket! Persze nem visszük túlzásba!

 • 2009.11.16 12:36:42macskaszemű

  2009.11.16 11:55:11másutt

  bár enélkül is tudom, hogy nem jó
  de
  ha megszületik a második bébid, és mondjuk ott állsz a szar időben 4 pár már vizes gyerekcsizmával, éhesen követelőző kicsivel, segítség nélkül, vacsora még sehol, lehet, hogy te is örülsz majd kétszer 4 perc vakondnak :)
  nyugtával dicsérd :)
  és mivel egy gép van, tuti, hogy nem porontyozok, míg ő bambul
  nem vagyok megsértve, de ezt le kellett írnom :)

 • 2009.11.16 12:37:19bea-balázs

  Ja és most van egy film este az M1-en amit velem együtt szokott nézni! A palota ékköve a címe és egy nagyon különleges koreai sorozat!
  Két évesen elég fura hogy ez köti le :)!

 • 2009.11.16 12:55:10zsemlemorzsa1

  nyina, mennyi idős a gyereked, hogy még egy szobában tartott macska sem mehet a közelébe?
  Az előtte való kötelező porszívózás azért röhejes (hacsak nem allergiás persze).

 • 2009.11.16 13:04:45Rosa Rugosa

  Elmo helyett állandóan Emo-t olvasok.:)

 • 2009.11.16 13:08:39Zahara

  2009.11.16 12:55:10zsemlemorzsa1
  Én 27 vagyok, de én sem szívesen ülök le olyan helyen, ahol állat lakik odabent, szóval szerintem ez nem kor vagy allergia függő. Pedig szeretem az állatokat, sőt úgy nőttem fel, ha valamelyik beteg volt, vagy irtó hideg volt odakint, és mondjuk picik voltak a kölykei (fiókái, stb) valamelyiknek, akkor mi is bevittük őket a házba. Mondjuk akkor sem a szobába. Beállítódás kérdése, és az én beállítódásom szerint sem igazán elfodgadható.

 • 2009.11.16 13:10:42Zahara

  De gondolom az állat vs gyerek kérdésen már volt itt egy pár háború :)

 • 2009.11.16 13:11:50oreille

  zsemlemorzsa, tudom, hogy egy macskakedvelő el sem tudja képzelni, hogy van olyan, aki undorodik a macskaszőrtől stb., szóval a röhejessel csak óvatosan, nehogy más jelzők érkezzenek cserébe :-))

  macskaszemű, azt hiszem másutt hozzászólása nem kimondottan a 2x4 perc kisvakondnak szólt.

 • 2009.11.16 13:12:22Tessina

  érdekes, az én másfél évesem se nagy TV-s, reggelente, ha kivagyok, mindig bekpcsolom, hátha alhatok még kicsit, de általában inkább szétszedi a szobát. Talán még soha nem nézett végig egyet sem. Két kivétel van, de az se TV-n: A nagy ho-ho-hó-t és a Kockásfülű nyulat az egyszervolto mindig végignézi.

 • 2009.11.16 13:20:00Tessina

  amúgy csibbel értek egyet
  másuttal sajnos ebben most nem, (már ha úgy értette, hogy TV-t _egyáltalán_ nem), mert azokkal a kutatásokkal sem olya egyértelmű a helyzet.

 • 2009.11.16 13:20:21nyina&mika

  zsemlemorzsa, édes bogár.
  rossz helyen kopogtatsz, hogy bebizonyítsd, mennyire rosszul csinálom, mert ezek azok a dolgok, amikben kettészarom más véleményét (kivéve a pasimét).
  amennyiben jó ötletnek tartod, hogy egy egy év alatti gyerek azon az ágyon forogjon, hason fekve nyalogassa, mászva a földön szintúgy nyalja a padlót, amin előtte be nem oltott macska (anyósom), panelszobába szaró kutya (anyósom) tapicskol össze, kérlek nyalasd a saját gyerekeddel.
  amennyiben különösebben nem érdekelne, hogy a gyerek apja allergiás citrusra, csonthéjasra, macskaszőrre és tavaszi szellőre, úgy hagyd, hogy poénként citromot nyalassanak, macskaszőrt etessenek - mert porszívózni röhejes - a saját gyerekeddel.

  szobában tartott, oltott, féregtelenített macska (anyám) a közelébe mehet, megsimogathatja, ha a macska hagyja, de annak a szőrét is előtte takarítsák fel a padlóról, ahol mindent-felnyaló-kisiparosként végigszáguld a fattyú.
  tisztességesen ápolt, oltott, nevelt kutyákkal (nagyanyám, nagyapám, anyám kutyaiskolájában lévő kutyák) megszagolgathatják egymást kölcsönösen, de a szőrét direktben ugyancsak nem akarom etetni vele.
  shame on me, huh?
  a korát ebben a posztban úgy emlékszem, kétszer említem, mint releváns információ a szabályokra nézve.

 • 2009.11.16 13:23:52Vakmacska

  Macskák, hm. A macskaszőrtől a levesben én is undorodom, viszont teljesen ok ugyanaz a macskán, a zakómon, meg néha a szőnyegen.

  A védőnőnek még az első vizit előtt megmondtam a frankót. Macskák maradnak, esetleges meggyőzés kidobott energia, ezek UGYANAZOK a macskák akik végigkísérték az előző terhességemet is, általában kint vannak, néha bejövögetnek, ülnek és dorombolnak, domestost és macskaszőreltávolító eszközt feltalálták, van itthon, ágyba-gyerekszobába nem mehetnek, a virológus-állatorvos barátnőm többször és részletesen kivesézte a témát a Kismama magazinban, előző terhességnél 4 hetesen már csináltattam toxoplazma tesztet, én már nem kapom el, kész ennyi. Vette az adást.

  Háttértévét utálom, miénk amúgy kb. 2 - 2 és fél éves korában kezdett el nézni ezt-azt, viszont egy időben csak mese dvd mellett volt hajlandó étkezni. Na erről azóta leszokott, tévézés-filmnézés határok közt, de hihetetlen miket nem tanul az ismeretterjesztőkből, minden eszközt lehet jól meg rosszul használni.

 • 2009.11.16 13:29:10Rosa Rugosa

  Csak nehogy a kutyák meg a macskák elkapjanak valamit a gyerektől, mert annak borzalmas családi dráma lenne a vége.:))))

  Lakásban én sem szeretem az állatot.
  Meg azt is utálom, hogy az egyik macskánk élete arról szól, hogy naphosszat ül az ablakban és ha meglát nyávog.
  Néha azt hiszem képes lennék kárt tenni benne.:)

 • 2009.11.16 13:33:58Tessina

  én semmilyen formában nem undorodom a macskaszőrtől, viszont ha fél éve volt egy szál is zárt térben ahol éppen vagyok, 5 perc múlva menekülnöm kell, mert megfulladok. A nem allergizáló macska meg megfizethetetlen... az élet igazságtalan:)

 • 2009.11.16 13:35:45herbivore

  nyina&mika,

  köszi :)
  azt hiszem, ideje megacélozni a szívem :)

 • 2009.11.16 13:37:44Morgo1229

  Az en most 5 eves fiam fuggo lett kb 1.5 eve. H2O, biztos ismeritek. Minden epizodot meg kellett nezni. A szobaja is azzal van dekoralva.
  Aztan eltunt a Jetix csatornarol mert a Jetixbol Disney csatorna lett es ott mar nem adjak. Max 1-2 szer. Halisten dvd-en sem kaphato. En nem lattam.
  Sajnos, sokat nez tevet, dvdet. Ha nekem dolgom van, fozok mosok takaritok, nem jatszik egyedul a szobajaban. Teso nincs. Este nagyon faradt, ahol lakunk nincs alvas az oviban.

 • 2009.11.16 13:39:21Zahara

  2009.11.16 13:29:10Rosa Rugosa
  A nyávogás nem csak a macskák sajátja, és az elkövetőiében néha én is félek, hogy kárt tudnék tenni :D
  2009.11.16 13:33:58Tessina
  Úgy könnyű nem undorodni, hogy kizárt vele a találkozás :)))

 • 2009.11.16 13:58:19zsemlemorzsa1

  orielle, tisztában vagyok vele, hogy attól, hogy én nem undorodom a macskaszőrtől, más még undorodhat.
  Ugyanakkor fordítva is így van szerintem, vagyis én undorodhatok a macskaszőrtől, de ha a gyerek szeretne a macskával játszani, nem tiltanám tőle, ugyanis ő még szeretheti attól, hogy én nem.
  nyina drága, nem kell ám kiforgatni más szavait, pontosan ezért kérdeztem, hogy mennyi idős a gyereked. Nincs szükség személyeskedésre, meg ekkora sértődöttségre meg pláne. De ha neked ez jól esik, egészségedre.

 • 2009.11.16 14:08:29baudolinA

  herbivore,
  apám volt tévéfüggő egy időben: naphosszat ment a tévé, olyankor is, amikor nem nézte. Én azt csináltam (néhány éve történt), hogy amikor nem volt ott, azonnal kikapcsoltam. Ha hangos volt, szóltam, hogy ez már zavaró, nem húzná le? És néha megkérdeztem, hogy tényleg nézi-e, nem akar inkább beszélgetni? Rendszerint elő is jöttem valami alkalmas témával. És bevallom, bizony megzsarolgattam-forma, mert azzal érveltem, hogy nem azért utaztam 500 km-t, hogy tévét nézzek vele. Bevált, sokkal ritkábban tévézik. Legalábbis amikor otthon vagyok. :)

 • 2009.11.16 14:12:32Magenta

  Csak a macskatémához szólok hozzá: nálunk, amikor idekerült a macska, aznap ment állatorvoshoz féregtelenítésre és oltásra, amíg ezeken nem esett túl, nem engedtük a kicsi közelébe.

  Tiszteletben tartom, hogy a barátnőm a kétévesével nem jön hozzánk, mert szerinte attól allergiás lesz a gyerek, bár nincs mindenhol macskaszőr, mert átkefélem a szőrét naponta, így nem hullatja mindenfelé.
  Ha vendég jön (még ha csak a sógornőmék is), akkor meg úgyis alapból porszívózok, úgyhogy nyina részéről ezt nem is tartom irreális elvárásnak.

 • 2009.11.16 14:30:49Zahara

  2009.11.16 14:12:32Magenta
  Ez az ember- és állatbarát hozzáállás tök becsülendő :)

 • 2009.11.16 14:42:40madz

  én úgy vagyok alapban a tévével, hogy tök jó dolog, és mivel felnőtt ember vagyok, én uralom a tévét és nem fordítva. háttértévé, órákig tartó zappolás nincs. műsornézés van.
  a gyerek meg szereti a bebetévét. és komolyan mondom, nekem is szimpatikus. ülünk és magyarázom, hogy jön a maci, integet, meg blabla. aztán öt perc múlva kikapcs. na jó, bevallom, néha használtam már a bebetévét arra, hogy elmehessek pisilni vagy ilyenek.

 • 2009.11.16 15:22:07kriszi

  Madz,
  mi a csudát keresel már megint a fejemben? :)
  Igen, a lényeg nem maga a tévé - a tévé per pill. csak az egyik formája a mesterséges audiovizuális stimulálásnak. Ezen belül meg tényleg tökmindegy, hogy milyen eszközön nézi a kölök, és hogy mit (az más szempontból nem mindegy), a fontos, hogy nézi-e egyáltalán (ahogy másutt írta, bizonyos kor alatt az árt is), és ha igen, akkor mennyit és hogyan.

  Nyina,
  nálunk a párom a szűk keresztmetszet: őt abszolút nem zavarja, sőt! ha egyszerre akár háromféle cucc is zörög - de én világéletemben megőrültem már attól is, ha két különböző készülék szólt. És akkor ez még csak a hang... a gyerekeknél szigorú korlátozás van: egy-egy alkalommal maximum egy film (jó, mázlijuk van, ha az éppen egész estés dvd, de lehet tízperces JimJam-egység is), aztán kikapcs. És mivel a lányom ki van borulva, ha átkapcsolunk másra, teljes kikapcs van. Ha nem vagyunk ott a szobában, akkor semmi nem megy. Ha konkrétan csinálunk valamit ott (beszélgetünk, társasozunk, sakkozunk, más játszunk, a gépen keresünk valamit), akkor azért nem. Ha csak úgy punnyadunk, vagy hajtogatunk, és főleg ha itthon van az apjok, akkor előfordul, hogy megy. De olyan nem mehet, ami nem nekik való. Tévézés alapvetően este van, a kölkök lefekvése után - kb. egy film vagy egy normálisabb műsor, a végére úgyis elalszunk vagy megunjuk.

 • 2009.11.16 15:25:41samjon

  másuttal értek 100% egyet. sztem azt hallani, h az 1-2-3 éves gyerek bmilyen műsor "függő", nagyon gáz.

 • 2009.11.16 15:46:57manó99

  2009.11.16 14:42:40madz

  Egész nap háttér tv-zem.Férjem nem érti miért,és mire jó?
  De én így érzem jól magam.

 • 2009.11.16 16:06:37glad az egyetlen

  "...#
  2009.11.16 10:02:01Rosa Rugosa

  2009.11.16 09:54:15glad az egyetlen

  És miért kezdenél aggódni?
  Mit mutat a tv, amit máshol nem veszel észre?
  ..."

  Boritékoltam, hogy ráugrás lesz a hsz-re, pedig a rosszat bele kell látni, mert nincs ott (volt már pár ilyen a pontyon).

  Ki mondta, hogy máshol nem veszed észre?
  Nem írtam, hogy csoda szer, csak azt, hogy "a vizuális ingereinél és sajátosságainál fogva azért ha 3 év felett ideig óráig nem köt le egy gyereket a TV azért ott aggódni kezdenék."
  Pont. Tény. Se több, se kevesebb.

 • 2009.11.17 23:13:47anyamadár

  2009.11.17 22:13:08vágtázó halottkém
  Nem akarok nagyon indiszkrét lenni, de te valami rokona vagy MM-nek?
  Máshol sosem lelkendezel ennyire.
  Vagy az egy másik VHK aki néha jön oszt lehülyéz mindenkit? Bocs ha kevertelek vele.

 • 2009.11.17 23:25:02cozumel

  Nahat, Anyamadar, gyere ki a fejembol:D:D:D

 • 2009.11.17 23:29:58madz

  őszintén szólva én is meglepődtem, hogy ilyen komment jött ki vhk-ből :D

 • 2009.11.17 23:30:55anyamadár

  Jól van akkor nem vagyok paranoid. :))))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta