Szülés utáni depresszió ellen egyél méhlepényt!

A méhlepény elfogyasztása szülés után az állatvilágban egyáltalán nem ismeretlen és ritka dolog, számos emlős gyakorolja. Az emberen kívül persze, a nő ugyanis néha még csak nem is látja a saját – illetve gyermeke - méhlepényét, nemhogy megegye.

Ennek ellenére vannak, aki azt állítják, hogy a placenta elfogyasztása kifejezetten ajánlott a szülő nőknek, - nem véletlenül eszik meg az állatok sem. Segít ugyanis a különféle betegségek megelőzésében, és különösen jó ellenszere a szülés utáni vérzésnek és depressziónak. Más teóriák szerint rengeteg energiát tartalmaz és biztosítja a frissen szült emlős számára, hogy egy darabig ne kelljen magára hagynia újszülöttjét élelemkeresés miatt. És ne feledjük azt sem, hogy a méhlepény fontos őssejteket tartalmaz!

Vannak olyan orvosok és szülésznők, akik rendszeresen, orvosságként javasolják a placenta fogyasztását, magas progeszteron és oxitocin tartalma miatt, ezek a hormonok ugyanis segítik a méh tisztulását szülés után. Nem egy kínai gyógyhatású készítmény egyébként tartalmazza is az emberi placenta egyes részeit.

A saját méhlepényünk elfogyasztása egyébként az égvilágon semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár, más placentáján csámcsogni azonban már kevésbé egészséges. Nem egy olyan betegség létezik ugyanis (például a HIV, vagy a Hepatitis, hogy csak a legismertebbeket említsük), amelyek véren át fertőznek, a placenta pedig meglehetősen sok vért tartalmaz. Ezzel tehát nem árt tisztában lenni, mielőtt elkérnénk barátnőnk méhlepényét.

Ha mégis úgy döntünk, hiszünk az ősi gyógymódokban, és lehetőségünk is van megkaparintani a placentát - például otthon szülés esetén, számos elkészítési mód közül választhatunk. A legegyszerűbb olyan ételekbe tenni, amelyek amúgy is darált hús tartalmaznak, például lasagne, vagy rakott ételek, ahol a darált húst helyettesíthetjük a megfőzött méhlepénnyel. De kockára is vághatjuk, ha nem idegenkedünk tőle, és megfőzhetjük pörköltnek.

Főzés előtt a placentát alaposan meg kell tisztítani, mindenképpen vágjuk le róla a köldökzsinórt, sőt, van, aki azt ajánlja, hogy a magzat felé eső részét ne is fogyasszuk el. A pregnancy.about.com oldalon egy szülésznő arról számol be, volt olyan anyuka, aki kiszárította a méhlepényét szülés után, majd mozsárban szétzúzta, és más ételekre szórva egyféle fűszerként, vagy kapszulába zárva fogyasztotta. A placentakapszula egyébként egyre elterjedtebb, interneten már lehet rendelni kapszulakészítő szettet, amely részletesen leírja, hogyan készíthetjük el saját méhlepénykapszulánkat, melyet így nem egyszerre, megfőzve, hanem részletekben, gyógyszerként fogyaszthatunk el. A kapszulakészítő szett 200 db növényi eredetű üres kapszulát, egy kapszulatöltőt és szép kék üvegcsuprot tartalmaz, mindezt 75 dollárért.

Azok a nők, akik megeszik saját méhlepényüket, mélyen hisznek ennek egészségre gyakorolt jótékony hatásában. Gyakoribb azonban, hogy valaki a kertbe temeti testének ezt a darabját, és fát ültet fölé, így tisztelegve gyermeke születése előtt. Tény, hogy a méhlepény valóban tartalmazza az említett hormonokat, így előfordulhat, hogy valóban jótékony hatása van szülés után, de egyelőre nincsen tudományos bizonyíték arra, hogy a méhlepény elfogyasztása valóban segítené a méhösszehúzódást, vagy a szülés utáni depressziót. A placentából készíthető emlékmaciról korábban beszámoltunk a Porontyon.

Az anyatejből készíthető ételeket követően végezetül álljon itt a Placenta-ragu receptje:

Hozzávalók:

1 méhlepény, kockákra, vagy csíkokra vágra

1 burgonya

2 répa

¼ zeller

1 cukkini

1 nagy paradicsom

1 hagyma

petrezselyem, fűszerek

Keverjük össze a húst egy evőkanál liszttel, fél kanál fűszerpaprikával, sóval és egy kis borsssal, valamint 6-8 összezúzott koriandermaggal. Pirítsuk a felaprított méhlepényt két evőkanál olajon, majd adjuk hozzá a felíprított zöldségeket. Öntsük fel vízzel és főzzük nagyjából egy óráig. Körettel tálaljuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek