A Poronty konyhája: édességek minden mennyiségben

Folytatódik a Poronty konyhája sorozat, amelyben anyák osztják meg egymással receptjeiket. A mai étlap édességeket tartalmaz a linzertől a skót krémesen át a házi Raffaellóig. Aki késztetés érez, hogy receptjei ne csak a kommentek között, hanem külön posztban jelenjenek meg, írjon erre a címre! Jelszó: Csak Gordon Ramsay meg ne lássa!

Linzer

Hozzávalók:

30 dkg liszt

10 dkg vaj

10 dkg cukor

3 tojás sárgája

1 késhegynyi szódabikarbóna

3/4 bögre tejföl

reszelt citromhéj ízlés szerint

A hozzávalókat összegyúrjuk, a tejfölt apránként hozzáadjuk. Ha már nem törik a tészta, akkor jó. Nem kell pihentetni, nyújtsunk belőle vékony lapot. Derelyevágóval csíkokra vágjuk, a kezünkkel patkót formálunk. Előmelegített sütőben rózsaszínre sütjük.

Máz:

2 ek. kakaót, 2 ek. cukorral, 1/2 ek. vízzel felfőzünk, a tűzről levesszük, 3 dkg vajat elkeverünk benne.

A patkó végeit a fenti csokimázba mártjuk, lógatva megszárítjuk.

A fenti tésztából készíthetünk islert egy nagyméretű pogácsaszaggató segítségével. Kiszaggatjuk, rózsaszínre sütjük, ha kihűlt, lekvárral két-két kört összeragasztunk, a tetejére csokimázat öntünk.

Készíthetünk linzerkoszorút is, lehet kapni fodros szaggatót a közepén kis lyukkal, de jó egy kis méretű pogácsaszaggató is, amivel utólag kiszúrjuk a közepét. A lyukas tésztákat megkenjünk felvert tojással és durvára vágott diót (vagy más csonthéjast) szórunk rá, sütjük. Ha kihűlt, a teli tésztát megkenjük lekvárral és a tetejére rakunk egy lyukasat, porcukorral meghintve tálaljuk.

Az ünnep előtti hetekben elkészíthető, csak jól el kell dugni, nehogy rájárjon a család.

Skót krémes

Tészta:

50 dkg lisztet 15 dkg porcukrot 10 dkg Ramát, 2 dkg szalalkálit, 1 egész tojást annyi tejföllel összedolgozunk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Három egyforma részre osztjuk, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, tepsi hátán kisütjük.

Krém:

8 tojás sárgáját 10 ek. cukorral habosra keverjük, hozzáadunk 10 ek. lisztet. Felöntjük 1 l tejjel és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Egy csomag zselatint 1/2dl tejben feloldunk és a még meleg (de nem forró) krémbe tesszük. Hozzáadjuk a tojások felvert habját. Ha kihűlt, 2 dl tejszínt habbá verünk és ezt is a krémhez adjuk, ízesítjük 3 csomag vaníliás cukorral. Megtöltjük vele a lapokat, egy napra hűvös (nem hűtő) helyre tesszük.

Beigli

Hozzávalók:

60 dkg liszt

18 dkg vaj

1 egész tojás

1 csipet só

2,5 dkg élesztő

tejföl

Az élesztőt kevés tejben csipet cukorral fölfutatjuk, összegyúrjuk a többi hozzávalóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, 4 részre osztjuk, konyharuhával letakarva egy órát pihentetjük.

Töltelék: (egy rúdhoz)

15 dkg mák/dió

15 dkg cukor

15 dkg tört főtt krumpli

1 dl tej

1 vaníliás cukor

citromhéj

mazsola

A diót/mákot a cukorral, tejjel felfőzzük, ízesítjük vaníliás cukorral, citromhéjjal. Ha kihűlt, hozzáadjuk a hideg tört krumplit és a mazsolát.

A tésztából vékony lapot nyújtunk, ráterítjük a tölteléket, feltekerjük, vajjal kikent tepsibe tesszük. A rudak oldalát villával megszurkáljuk, tetejét tojással megkenjük, előmelegített sütőbe pirosra sütjük. Ha sikerült jól megböködni az oldalát, nem reped szét, konyharuhával letakarva még újévkor is finom, puha.

Raffaello (házilag)

Hozzávalók:

1 Rama

10 dkg tejpor

10 dkg tejszínhabpótló por

20 dkg cukor

30 dkg kókuszreszelék

mandula

A cukrot 1,5 dl vízzel sziruppá főzzük, belerakjuk a Ramát és még egyszer felforraljuk. Ha kihűlt hozzákeverjük a tejport a tejszínhabport és 20 dkg kókuszreszeléket. A masszából golyókat formázunk, közepébe mandulát teszünk és megforgatjuk a kókuszreszelékben. Fogyasztás előtt legalább egy éjszakát hűtjük.

Csokiszalámi

Hozzávalók:

25 dkg keksz

2 tojás

10 dkg vaj

2 ek. kakaó

20 dkg cukor

A kakaót, a cukrot és a tojásokat kis lángon folytonos keverés mellett felfőzzük (különben kakaós rántotta lesz), ha forr, lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a vajat, majd hozzáadjuk a ledarált kekszet. Vizes kézzel rudakat formálunk belőle, fóliába tekerjük és pár órára berakjuk a hűtőbe. Tálalás előtt vékony szeleteket vágunk belőle.

Ebből a masszából golyókat is lehet formálni, közepébe csonthéjast tenni, majd kókuszreszelékbe, csokireszelékbe forgatni. Ebben a gyerekek is szívesen segítenek, pár gombóccal kevesebb jut a vendégeknek.

Túrórudi

Tészta:

25 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot, 5 dkg vajat, 1 egész tojást 1 tk. szódabikarbónát, jól összedolgozunk, ha nagyon törik, tegyünk bele egy kis tejfölt. Két részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk, tepsi hátán megsütjük.

Krém:

25 dkg Ramát, 30 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 75 dkg túrót, ízesítjük 2 csomag vaníliás cukorral, 1 citrom reszelt héjával és egy kevés levével. Megtöltjük vele a lapokat.

Máz:

7 dkg cukrot, 2 ek. kakaóval, 3 ek. feketekávéval felfőzünk, lehúzzuk a tűzről és 5 dkg vajat elkeverünk benne. A süti tetejére simítjuk. Hideg helyen egy napot pihentetjük.

Jó étvágyat!

Merci

Oszd meg másokkal is!
Mustra