SZÜLŐSÉG

A Poronty konyhája: édességek minden mennyiségben

2009. november 12., csütörtök 13:37

Folytatódik a Poronty konyhája sorozat, amelyben anyák osztják meg egymással receptjeiket. A mai étlap édességeket tartalmaz a linzertől a skót krémesen át a házi Raffaellóig. Aki késztetés érez, hogy receptjei ne csak a kommentek között, hanem külön posztban jelenjenek meg, írjon erre a címre! Jelszó: Csak Gordon Ramsay meg ne lássa!

Linzer

Hozzávalók:

30 dkg liszt

10 dkg vaj

10 dkg cukor

3 tojás sárgája

1 késhegynyi szódabikarbóna

3/4 bögre tejföl

reszelt citromhéj ízlés szerint

A hozzávalókat összegyúrjuk, a tejfölt apránként hozzáadjuk. Ha már nem törik a tészta, akkor jó. Nem kell pihentetni, nyújtsunk belőle vékony lapot. Derelyevágóval csíkokra vágjuk, a kezünkkel patkót formálunk. Előmelegített sütőben rózsaszínre sütjük.

Máz:

2 ek. kakaót, 2 ek. cukorral, 1/2 ek. vízzel felfőzünk, a tűzről levesszük, 3 dkg vajat elkeverünk benne.

A patkó végeit a fenti csokimázba mártjuk, lógatva megszárítjuk.

A fenti tésztából készíthetünk islert egy nagyméretű pogácsaszaggató segítségével. Kiszaggatjuk, rózsaszínre sütjük, ha kihűlt, lekvárral két-két kört összeragasztunk, a tetejére csokimázat öntünk.

Készíthetünk linzerkoszorút is, lehet kapni fodros szaggatót a közepén kis lyukkal, de jó egy kis méretű pogácsaszaggató is, amivel utólag kiszúrjuk a közepét. A lyukas tésztákat megkenjünk felvert tojással és durvára vágott diót (vagy más csonthéjast) szórunk rá, sütjük. Ha kihűlt, a teli tésztát megkenjük lekvárral és a tetejére rakunk egy lyukasat, porcukorral meghintve tálaljuk.

Az ünnep előtti hetekben elkészíthető, csak jól el kell dugni, nehogy rájárjon a család.

Skót krémes

Tészta:

50 dkg lisztet 15 dkg porcukrot 10 dkg Ramát, 2 dkg szalalkálit, 1 egész tojást annyi tejföllel összedolgozunk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Három egyforma részre osztjuk, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, tepsi hátán kisütjük.

Krém:

8 tojás sárgáját 10 ek. cukorral habosra keverjük, hozzáadunk 10 ek. lisztet. Felöntjük 1 l tejjel és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Egy csomag zselatint 1/2dl tejben feloldunk és a még meleg (de nem forró) krémbe tesszük. Hozzáadjuk a tojások felvert habját. Ha kihűlt, 2 dl tejszínt habbá verünk és ezt is a krémhez adjuk, ízesítjük 3 csomag vaníliás cukorral. Megtöltjük vele a lapokat, egy napra hűvös (nem hűtő) helyre tesszük.

Beigli

Hozzávalók:

60 dkg liszt

18 dkg vaj

1 egész tojás

1 csipet só

2,5 dkg élesztő

tejföl

Az élesztőt kevés tejben csipet cukorral fölfutatjuk, összegyúrjuk a többi hozzávalóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, 4 részre osztjuk, konyharuhával letakarva egy órát pihentetjük.

Töltelék: (egy rúdhoz)

15 dkg mák/dió

15 dkg cukor

15 dkg tört főtt krumpli

1 dl tej

1 vaníliás cukor

citromhéj

mazsola

A diót/mákot a cukorral, tejjel felfőzzük, ízesítjük vaníliás cukorral, citromhéjjal. Ha kihűlt, hozzáadjuk a hideg tört krumplit és a mazsolát.

A tésztából vékony lapot nyújtunk, ráterítjük a tölteléket, feltekerjük, vajjal kikent tepsibe tesszük. A rudak oldalát villával megszurkáljuk, tetejét tojással megkenjük, előmelegített sütőbe pirosra sütjük. Ha sikerült jól megböködni az oldalát, nem reped szét, konyharuhával letakarva még újévkor is finom, puha.

Raffaello (házilag)

Hozzávalók:

1 Rama

10 dkg tejpor

10 dkg tejszínhabpótló por

20 dkg cukor

30 dkg kókuszreszelék

mandula

A cukrot 1,5 dl vízzel sziruppá főzzük, belerakjuk a Ramát és még egyszer felforraljuk. Ha kihűlt hozzákeverjük a tejport a tejszínhabport és 20 dkg kókuszreszeléket. A masszából golyókat formázunk, közepébe mandulát teszünk és megforgatjuk a kókuszreszelékben. Fogyasztás előtt legalább egy éjszakát hűtjük.

Csokiszalámi

Hozzávalók:

25 dkg keksz

2 tojás

10 dkg vaj

2 ek. kakaó

20 dkg cukor

A kakaót, a cukrot és a tojásokat kis lángon folytonos keverés mellett felfőzzük (különben kakaós rántotta lesz), ha forr, lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a vajat, majd hozzáadjuk a ledarált kekszet. Vizes kézzel rudakat formálunk belőle, fóliába tekerjük és pár órára berakjuk a hűtőbe. Tálalás előtt vékony szeleteket vágunk belőle.

Ebből a masszából golyókat is lehet formálni, közepébe csonthéjast tenni, majd kókuszreszelékbe, csokireszelékbe forgatni. Ebben a gyerekek is szívesen segítenek, pár gombóccal kevesebb jut a vendégeknek.

Túrórudi

Tészta:

25 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot, 5 dkg vajat, 1 egész tojást 1 tk. szódabikarbónát, jól összedolgozunk, ha nagyon törik, tegyünk bele egy kis tejfölt. Két részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk, tepsi hátán megsütjük.

Krém:

25 dkg Ramát, 30 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 75 dkg túrót, ízesítjük 2 csomag vaníliás cukorral, 1 citrom reszelt héjával és egy kevés levével. Megtöltjük vele a lapokat.

Máz:

7 dkg cukrot, 2 ek. kakaóval, 3 ek. feketekávéval felfőzünk, lehúzzuk a tűzről és 5 dkg vajat elkeverünk benne. A süti tetejére simítjuk. Hideg helyen egy napot pihentetjük.

Jó étvágyat!

Merci

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.11.12 18:02:31rita a felcser

    Azert sok egy kicsit 80 tojas egy honapban.Vagy...naponta 2? Az nem sok.En is annyit eszem.Ennek,ha nem idegesitene fel a tojashej.

  • 2009.11.12 18:17:07dodóó vagyok,de a másikkal nem tudok belépni

    naponta 2-3db-ot eszem.
    Álltalában tükörtojásra teszek egy piritóst és azt fokhagymázom.Kanál tejföl is jöhet rá.

  • 2009.11.12 18:22:44rita a felcser

    Szalonnas rantotta.

  • 2009.11.12 18:43:52baudolinA

    Beiglibe főtt krumpli? Biztos nem elírás? Rama helyett talán inkább vaj...

  • 2009.11.12 19:01:45anyamadár

    Baud a Rama még mindig olcsóbb mint a vaj. Sőt a legolcsóbbak a "sajátmárkás" sütőmargarinok...

  • 2009.11.12 19:03:35baudolinA

    anyamadár,
    tudom én, de mivel nem sütök naponta (sőt, hetente sem), ezért én inkább megveszem a vajat. Főleg úgy, hogy a margarinban lévő transz-zsírsavak szépen lerakódnak, és ötször jobban szűkítik az ereket, mint a disznózsír.

  • 2009.11.12 19:20:08anyamadár

    2009.11.12 19:03:35baudolinA
    Volt olyan időszak mikor a margarin lett minden betegség gyógyítójának az egészségesség csimborasszójának, a vaj pedig a gonosz-gonosznak feltüntetve.
    Már én sem bírom követni.
    :)

  • 2009.11.12 19:23:41baudolinA

    anyamadár,
    igen, de ez kb. lejárt a '90-es évekkel, most kezdenek rájönni, hogy vaj mégsem olyan borzasztó, csak mértékkel kell fogyasztani azt is.

  • 2009.11.12 19:24:40baudolinA

    Egyébként pedig sokkal jobban szeretem a vaj ízét is. :)

  • 2009.11.12 19:26:16anyamadár

    Én is imádom a vaj ízét, de tényleg képtelenség sok emberre megvenni a megfelelő mennyiséget. Ha meg sütésbe használod az szerintem kevésbé káros mint minden nap fogyasztani.

  • 2009.11.12 19:28:26baudolinA

    Ez igaz sajnos: sok emberre tényleg nem tudsz eleget venni...

  • 2009.11.12 19:37:57Kipikopii

    2009.11.12 19:03:35baudolinA
    baudolina: ez is regi lemez am. Mikor rajottek, hogy a margarinban levo transzzsirsavak mennyivel karosabbak, mint a vaj, a jobb gyartok azonnal leptek, es a jo minosegu margarinokban mar regota nincs, vagy minimalis mennyisegu a transzzsirsav... meg kell nezni, hogy mit vesz az ember. A *jo* minosegu margarin meg mindig egeszsegesebb, mint a vaj.

  • 2009.11.12 19:45:01baudolinA

    Kipikopii,
    tudom, hogy az USA-ban feltüntetik, hogy miben mennyi van, Mo.-on még nem kötelező feltüntetni, hogy a termékben mennyi a transzzsírsav. Márpedig másképp nem tudok választani...

  • 2009.11.12 20:01:59Kipikopii

    ja, ertem, hat igy nehez donteni valoban. Megneztem a Rama honlapjat, ott megadjak a termek adatait, a transzzsirsavmennyiseget is, nem ertem miert nem lehet a dobozon is feltuntenti. itt kifejezetten reklamkent hasznaljak a termek eladasahoz, mindig lobetukkel ra van irva, hogy "0 trans fat"...

  • 2009.11.12 20:13:22baudolinA

    Kipikopii,
    nem hiszek az összeesküvés-elméletekben, de az az érzésem, hogy a magyar fogyasztók nem eléggé tudatosak, így nekik el lehet adni a "zsírosabb" verziót is... Csak néhány éve kezdődött el az, hogy tüntessék fel a mennyiségeket (és ne csak úgy, hogy "növényi zsírok", hanem részletesen), de még mindig nincs foganatja.

  • 2009.11.12 20:18:20anyamadár

    http://www.margarin.hu/index.php?page=margarintortenete
    Van egy ilyen oldal. Elég sok margarin pontos összetétele le van írva, nem tudom melyik a transzzsírsav, odáig még nem jutottam a gugliban. :)

  • 2009.11.12 20:24:19Zsuzsi főz

    Jaj, lm nagyon örülök, hogy ízlett:-))

  • 2009.11.12 20:26:46baudolinA

    anyamadár,
    ez az oldal az Unilever egyik honlapja. Nem nevezném őket objektíveknek. :)

  • 2009.11.12 20:29:09anyamadár

    2009.11.12 20:26:46baudolinA
    Csak az összetevők miatt linkeltem be :)))
    Ezek közül melyik a transzzsírsav?

  • 2009.11.12 20:29:29Kipikopii

    Anyamadar: az USA-ban, de a Rama honlapjan is, a transzzsirsav az "transzzsirsav" neven szerepel, minden tisztesseges tajekoztaton igy kell lennie, nem rejtjelezve.

  • 2009.11.12 20:30:47Kipikopii

    Anyamadar:
    http://www.rama.eu/hungary/Home/Products/RamaClassic/tabid/1481/Default.aspx
    kattints a Tapertekinformacio-ra, majd a Tovabb feliratra.

  • 2009.11.12 20:31:30anyamadár

    Kipikopii köszi :)

  • 2009.11.12 20:33:20baudolinA

    Na, megnéztem. A Rama honlapján tényleg fent van, csak éppen legalább három kattintásra. Az jó sok egy átlagfogyasztónak. Aki nem feltétlenül böngészi a netet ilyen ügyben. :)

  • 2009.11.12 20:39:24anyamadár

    http://www.fogyasztok.hu/cikk/20081013/vaj_es_margarin_valasztas_minoseg_ar_es_korkep/

    Na tessék a fogyasztós magazin. :)
    "A jó minőségű margarinok transzzsírsav-tartalma a WHO által ajánlott egy százalék alatt van. Egyre több termék csomagolásán tüntetik fel az összetevőket, így a transzzsírsav tartalmat is. Érdemes vásárlás előtt figyelmesen elolvasni a termék címkéjét."

  • 2009.11.12 20:49:07baudolinA

    Ez 2007-es, azóta van változás?
    http://www.mnsza.hu/elhizas/transz_zsirok_felhivas.php

  • 2009.11.12 20:57:27cozumel

    Baud

    itt egyszeruen rairjak a termekekre, hogy "no trans fats". Szerintem ez elegge megkonnyiti a tajekozodast :)

  • 2009.11.12 21:12:16baudolinA

    cozumel,
    tudom, de én most a magyar helyzetre vagyok kíváncsi. Egyébként a briteknél van színkódos megoldás, nekem az is tetszik.

  • 2009.11.12 21:33:10Magenta

    2009.11.12 17:05:27aranyhajú

    Engem érdekelnének ilyen receptek!

  • 2009.11.12 21:39:24zolnaid

    baudolinA, igen, van beiglirecept ami főtt krumplis.

  • 2009.11.12 22:10:49muci

    Hinta-palinta, Rohtah
    Köszi. Még meggondolom. Ha sikerül, majd szólok.
    Nem lehet elrontani, de én képes vagyok a lehetetlenre is!:)

  • 2009.11.12 22:12:14zskoncz

    :DDD nagyon jol szorakoztam rajtatok!
    köszi!
    az okmaz hogy eszembe jutott egy Durell könyv, amelyben anyukája kap szakácskönyvet, amiben megtalálja egy régi kedvencének a receptjét. nem akarok hasbol idézni, olvassátok el. a recept lényege a 4 liter tejszin és a 2 font vaj. vagy valami hasonló egészséges mennyiségű zsiradék.

    szóval derültségem oka, hogy a süti még ha a leges-leges legegészségesebb alapanyagból van akkor is csak nyalakodás! és a nyalakodás nem egészséges. az a brokkoli! :DDD de a broki vacak a süti finom!

    MissMarple, nem gondoltál még diabetikus habok, krémek mint "sütik" feltálalására. nem vagyok gyakorlott ebben de ha lehet sima kekszből kis vajjal vékony tortalapot csinálni, gondolom diabetikus keksszel is menne. és mondjuk valamiféle fagyival, joghurtos zselatinos habbal egész csini tortát lehet kreálni. csak egy ötlet, nekem nincs erős cukros akinek főzni-sütni kellene, csak apukám de neki nem szigoru a diéta és sok minden belefér. :))

  • 2009.11.12 22:56:49Pakanya

    Egy orvos ismerősöm mondta, hogy a Bord's eve a legjobb margarin egészség szempontjából. Azt is ő mesélte, hogy elment egyszer bevásárolni egy listával, amin a káros e-számok voltak. Nem tudott úgy mindent megvenni, hogy ne legyen egy szám se az összetevőkben.

  • 2009.11.12 23:02:07hátpersze

    Miss Marple Csak azt szeretném mondani, hogy én is cukorbeteg vagyok, és a gyógyszertárból veszem az édesítőszert (receptre), abból feleannyit használok mint eddig a cukorból. A többi édesítőt mindet ki kell kísérletezni, nem tudom az arányokat, mire megint sütök mindig elfelejtem. Lisztet teljeskiőrlésűt is szoktam venni, de az ára miatt fele-fele arányban használom. Sajnos ez is számít, nem csak az, hogy mit szabad ennünk. Lehet, hogy a többiek is megírták ezeket már, ha nem örülök, ha segíthettem. Üdv mindenkinek.

  • 2009.11.12 23:05:16hátpersze

    A lusta asszony rétest csak egyszer sütöttem, az alja nem ázott el ahogy kellene, olyan volt mintha a lisztet enném. Azóta nem volt kedvem újra próbálni.

  • 2009.11.12 23:25:18madz

    hát
    nekem már volt itt vitám vajügyben, és most is azt mondom, hogy a vaj úgy viszonyul a margarinhoz, mint a csoki a kakaós tejtáblához. vagy a karobhoz.
    persze a margarinban nincs annyi zsír, meg növényi, de nem is kétpofára kell falni a vajat.
    a csirkemell is soványabb, mint a marhabélszín vagy akár a sertéstarja, mégis, ha az ízetlen, fantáziátlan csirkemellen kéne élnem... bele se gondolok (és ne mondjátok, hogy milyen finom csirkemelles receptjeitek vannak, mert nekem is van vagy húszféle, ez pont azt bizonyítja, hogy muszáj mellérafkózni valami ízt. egy steakhez meg szinte semmi nem kell)

  • 2009.11.13 07:40:22BlackCat

    ARANYHAJÚ!

    Ha még olvasod: nekem is jól jönnének a receptek!!!
    Emilben is jöhet, ha úgy könnyebb: csipkebogyo78@freemail.hu

  • 2009.11.13 09:53:16- anya -

    A mandulaszeleteket a torta szélére hogyan varázsoljátok fel szépen, gusztusosan?

  • 2009.11.13 10:34:10Magenta

    Rékuc, ha még jársz erre, engem érdekelne egész pontosan ennek a mandulás tortának a receptje (pl. a krém hogyan készül és miből a kávén kívül)

  • 2009.11.13 10:52:31Sanima

    Na mi van, ciánoztak?

  • 2009.11.13 11:27:21Rékuc

    Magenta, ha adsz egy mailcímet, leírom.

  • 2009.11.13 11:29:09Rékuc

    - anya -
    anyám egyenként rápiszmogja, mondjuk az ő tortái kirakatba is mehetnének. Én összetöröm és rászórom :D

  • 2009.11.13 12:00:39Magenta

    Rékuc, magenta1011 kukac gmail pont com

    Előre is köszönöm, karácsonykor kipróbálom. :)

  • 2009.11.13 12:07:42gyj

    Miss Marple, én a barátnőm kisfia miatt minden sütit "diabeitkusan" sütök, és sajnos úgy néz ki, lassan én is érintett leszek a kérdésben. egy dolog, hogy a házi lekvárokat (eper, barack)már eleve diabetikus befőzőcukorral teszem el. ahol cukor kell a sütibe, ott édesítőszert használok, boltban kaphatót, tényleg kísérletezni kell a mennyiséggel és bele kell kalkulálni, hogy a hőtől veszít az ízéből. csokis sütinél diabetikus csokit használunk, a lisztben fele-fele tönköly vagy tk és sima liszt. ja és egy fontos dolog: a fruktóz (gyümölcscukor) nem alkalmas kifejezetten diabetikus célra, javasolt ennek a hanyagolása. ma már nagyon sok mindent ki lehet váltani, bár sajnos a hazai választék elenyésző a nyugati határ másik oldalával szemben. ennek ellenére mi pl. egy teljes adventi-karácsonyi sütisort is sütöttünk már ilyen módon, a hétköznapi édességeket is már csak így gyártom, egyszerűbb, mint azt mondani, hogy fiam, te ebből most nem ehetsz.

  • 2009.11.13 16:15:08sajtos pogi

    Rékuc!

    Megtennéd, h. a krém receptjét nekem is átküldöd? (vagy akár ide is beírhatod és akkor nem fognak többen zaklatni)
    A tésztáét már tudom:)
    dracena2 kukac freemail pont hu

    Egy nagy KÖSZI előre is!

  • 2009.11.13 17:35:32gillian

    Aranyhajú!
    Ha lehetséges, én is szeretném a receptjeidet!!!
    E-mail: winterkata kukac gmail.com
    Köszönöm!

  • 2009.11.14 00:06:16Miss Marple

    Visszanéztem, és mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget és a tanácsokat!

  • 2009.11.14 19:49:39undokmano

    Mazsola84, ha olvasod: isteni lett a brownies! :))))))))))))

  • 2009.11.14 21:28:00melcseee

    Rékuc, légyszi légyszi ide is a kávétorta receptet! kicsimelcsi kukac gmail pont com

    valaki kért mákosat:
    van egy máktorta receptem, amit lehet csinálni diétásan is, mert nincs benne liszt. ráadásul tényleg egyszerű

    kell hozzá 20 dkg vaj/ margarin (fent kitárgyaltátok már :) )
    15 dkg cukor
    vanília - én aromát használok
    15 dkg őrölt mák
    sütőpor
    7 dkg őrölt mandula v dió
    1 csapott kanál fahéj
    6 tojás

    a vajat a cukorral, vaníliával és a tojássárgájával összekeverjük, bele a mákot, a mandulát, a sütőport és a fahéjat. a tojásfehérjéből habot verünk, hozzáadjuk, kikent, lisztezett tortaformába tesszük, és mehet a sütőbe.
    elő kell melegíteni a sütőt, és amikor betesszük, alacsony lángra venni, viszont sokáig sül. (nekem gázsütőm van, teszek alá vizet, mikor már látom a tetején, h jó)

    ha kész, félbe lehet vágni, bele lekvárt, meg a tetejét is fel lehet cicomázni, ki hogy szereti

    nagy kedvenc! :)

    jah és én úgy csináltam diétásan, h cukor helyett édesítő és kész

  • 2009.11.16 08:36:22mazsola84

    Undokmanó: júj, de örülök!

  • 2009.11.22 17:34:44leyra

    :)
    cuki!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta