A magyar gyerekek csupán húsz százalékának épek a fogai

Szomorú eredményre jutott az idei fogászati roadshow: a megvizsgált magyar gyerekek csupán húsz százalékának egészségesek a fogai. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogorvosi buszában május és október között tíz helyszínen közel háromezer általános iskolás és óvodás kisgyerek fogait vizsgálták meg.

fogorvos

Az esetek több mint felénél találtak beteg, rossz fogakat - 2008-ban csak a gyerekek egyharmadánál fordult ez elő. A fogköves és lepedékes fogak száma pedig csaknem a háromszorosára emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Jelentősen nőtt a fogszabályozásra szoruló gyerekek száma is.

A fogorvosi busz gyakran olyan helyekre látogat el, ahol nem vagy csak részlegesen megoldott a gyermekek fogászati szűrése. Mivel Magyarország a szájhigiénés felvilágosítás szintjén is lemaradásban van, ezért az egészségügyi programsorozat célul tűzte ki a fiatal korosztály felvilágosítását a helyes fogápolásról és szájhigiénéről. Játékos módon szeretnék továbbá segíteni a gyerekeket, hogy leküzdjék a fogorvosoktól és fogászati vizsgálatoktól való félelmüket.

Az oktatáson gyakran a szülők is részt vesznek, hiszen sok felnőtt sem rendelkezik kellő ismerettel a helyes fogmosásról, a szájhigiéné fontosságáról.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek