SZÜLŐSÉG

Sulinapló: a modern szülők körmailben kommunikálnak

2009. november 9., hétfő 12:03

Önnek új üzenete érkezett. Tárgy: Iskolai korcsolyázás. Fontosság: sürgős. Az elektronikus levél tartalma pedig igényfelmérés, pontosabban kérés: ha minden szülő beleegyezik, hogy gyermeke hetente egyszer iskolai kereteken belül, szervezetten korcsolyaoktatáson vegyen részt, az válasz mailben jelezze.

email

Ez a modern kori kommunikáció. Mire tudják még használni az internetet a kisdiákok szülei?

A korcsolyaoktatáson való részvételt megerősítettük (Málni kapott is születésnapjára egy korcsolyát, hiszen feltétel volt a saját sporteszköz), az oktatás és utazás árát be is küldtem. Kihasználva, hogy a címzettek között szinte az összes osztálytárs szülei szerepeltek, feltettem egy körkérdést - amely bár egyesek számára már unalmas és ostobaság szenvedni ezen a kérdésen, azért a válaszokból láthatóan sokunkat foglalkoztat - ki hogy vélekedik a H1N1 oltásról. Ahogy számítottam rá, jöttek sorban a válaszok, ki-ki leírta, hogy miért oltat vagy miért nem. Persze okosabb nem lettem tőle – ha eddig nem tudtak meggyőzni, miért pont egy levélláncban leírtak alapján döntenék – de érdekes volt olyan szülők véleményét megismerni, akiknek a gyerekével egy osztályba jár az enyém.

Korábban szintén körmailben beszélték meg a szülők az őszi kirándulást – amelyen méretes hasam miatt nem vettünk részt, és mivel a tanítónők nem szerepelnek a listán, elképzelhetőnek tartom, hogy karácsonyi vagy egyéb ajándékötletek is levélben kerülnek terítékre, már látom szemeim előtt, ahogy egymást győzködjük: saját készítésű karácsonyfadíszeket vagy ikeás vásárlási utalványt vegyünk-e a tanítónőknek? (No meg, hogy kell-e egyáltalán ajándék?)

A múlt héten kaptam egy körlevelet az óvodai szülőknek címezve, melyben arról tájékoztatták az ovis szülőtársakat, hogy írjunk alá egy papírt, melyben az önkormányzat kérésére írásban is megerősítjük, hogy kulturális hozzájárulás címén x összeget befizetünk egy évben. (Bábszínházra, koncertekre, egyéb kulturális programokra.) Azért remélem, odáig nem „fejlődik” az internetes kommunikáció, hogy emailben tájékoztatnak majd az óvó nénik: „Kedves Anyuka, Pötyi ma beleszórta a homokot Danika szemébe, legyen szíves megnevelni gyermekét.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.10 09:38:50Veg_

  2009.11.10 09:22:49Silverveil:
  30+ korosztálynál ez iszonyat... ahol részben elfogadom - tehát ha nem egész nap ezzel foglalkozik, nem ez alapvetően a munkája - az a 45 feletti. Mert alatta, ha kicsit is érdeklődő volt, és nem 8 osztálya van, igenis, találkozot vele. Ha más nem, munkahelyi alaptanfolyamon.
  Nyelv más kérdés... Engem hagyjunk, mert sajnos csak alapdolgokat tudok, inkább csak értek, leszámitva a star treket, mert azt remekül értem, és olvasni tudok nem tul bonyi könyveket - de basszus ezzel is jobban elboldogultam külöldön, mint a frissen középfokuzott srác -, de pl. a barátnőm velem ellentétben folyamatosan tanfolyamról tanfoyamra jár, és nem tud letenni egy középfoku nyelvvizsgát már vagy 10 éve :( Egyszerüen szó szerint nulla a nyelvérzéke... Nekem meg "csak" nem volt pénzem befejezni a tanfolyamot, igy azt tanulom meg, amit hallok valahol - pl. filmen -, vagy olvasom, és kiszótárazom, bevágom nyelvtankönyvből, de beszélni cca 2-3 évente van lehetőségem 1-2 héten, max alapdolgokat. És ez tényleg a max... Ettől meg az se tud idegen nyelven beszélni, aki anno komolyan tanulta valahol... (igen, én is oroszt nem tanultam 8 évig, szülői engedéllyel - az volt a megállapodás, hogy év végén meglegyen a halvány kettes, gyülöltem)

 • 2009.11.10 09:41:53Veg_

  2009.11.10 09:35:58skótviszki:
  Az szép dolog, ha eddig nem tanultad, és most szeretnéd. A számitástechnikai szoftverüzemeltető tanfolyás nagyon jó gyakorlati infokat ad. Az ECDL elvben kevesebb infot tartalmaz, de sokfele ezt kérik alapvetően, ha számitógép közelébe engednek. Viszont ez sulifüggő, anno a szoftverüzemeltetővel automatikusan megkaptuk az ecdl oklevelet, akkor jobban jársz azzal, igy több udás is van, ecdl is van...

 • 2009.11.10 09:45:50skótviszki

  Veg_: kösz, megpróbálom.
  Munkahelyi tanfolyam: tömény elmélet a keetes számrendszerről, monitorok méreteiról, stb., nulla használható tudás. (mondjuk nálunk ált.-ban még a basic nyelvet próbálták megtanítani - akkor jó időre feladtam...)

 • 2009.11.10 09:46:42Veg_

  2009.11.10 09:35:58skótviszki:
  Addig is: alapinfokat megtanulni, ha van bátorságod, bármilyen, szövegszerkesztést és táblázatkezelést okitó jegyzetből lehet.
  Kérdezz rá a sulira, mert az a jó, ha nem hagyják ki a számitógép védelmének témáját se, a formázást, függvényeket se, és némi internetes +ismeretet is tanulsz (pl. honlapkészitéssel kapcsolatost). Ezeket mind jól lehet késöbb használni.
  Ha itt irkálsz, akkor a "nem merem a gépet bekapcsolni" és a "jujj, hogy lehet ezzel netezni" témákkal már szerencsére nincs bajod :)

 • 2009.11.10 09:48:44Veg_

  2009.11.10 09:45:50skótviszki: Nálunk általánosban még nem volt egy számitógép se, és középben is csak másodiktól kaptunk lehetőséget gép elé ülni...

 • 2009.11.10 09:49:05Silverveil

  Veg,

  Én nyelvből egy kicsit jobban állok, én informatikából nem állok sehogy (csak alapfelhasználói dolgok).

  Iskolában én sem nyelvet, sem informatikát nem tanultam. Viszont eléggé benne volt már akkor is a köztudatban, hogy sem a nyelvtudás, sem a minimális számítógépes alapismeretek nem ártanak, így nekiálltam.
  Nyelv: vettem könyveket és szótárt, informatika: elolvastam a súgót + józan ész:)

 • 2009.11.10 09:51:02skótviszki

  Veg_: bátorság van, már csak a tudás kellene :)
  Jegyzetek: valami konkrét javaslat?

 • 2009.11.10 09:53:08baudolinA

  nyúlmama,
  esetleg automatikus emlékeztető a befizetés/ünnepség előtt két nappal? És akkor nem lehet már azt mondani, hogy nem szóltatok elégszer.

 • 2009.11.10 10:03:21Veg_

  2009.11.10 09:49:05Silverveil: Nyelvvel, ahogy irtam is, cca ugyanez, de ez sajnos inkább arra jó, hogy tudsz olvasni, érted, amit mondanak, és elég kis szókinccsel válaszolj, ha élőben kérdeztek - hiszen a nem használt passziv szókincs müködik, de vagy eszedbe jut kimondani vagy nem, ha több év is eltelik, mire használhatod :(

 • 2009.11.10 10:08:30Veg_

  "2009.11.10 09:51:02skótviszki
  Veg_: bátorság van, már csak a tudás kellene :)
  Jegyzetek: valami konkrét javaslat?"
  Komplett ecdl tananyagot lehet a netről letölteni, ha leülsz egy gép elé és próbálgatod, sok mindent megtanulhatsz...
  A goole-ba ird be, hogy ecdl letöltés. De irok párat, van pl. a
  http://ingyenprogramok.irisdesign.hu/download.php?view.411
  http://millioforint.atw.hu/downexceltananyag.php
  http://w3.enternet.hu/furedi/
  Mindet érdemes megnézni, nagyon jó kis helyek :)

 • 2009.11.10 10:16:31skótviszki

  Veg_: kösz, azt hiszem ezekkel egy jó darabig eljátszogatok...

 • 2009.11.10 10:18:05tildy:)

  "A korcsolyaoktatáson való részvételt megerősítettük (Málni kapott is születésnapjára egy korcsolyát, hiszen feltétel volt a saját sporteszköz), az oktatás és utazás árát be is küldtem. Kihasználva, hogy a címzettek között szinte az összes osztálytárs szülei szerepeltek, feltettem egy körkérdést "
  Szép. Akkor mire való a levelezőlista???
  Nem tartom helyesnek ezt a "mindenki tudja mindenki emailcímét, akkor is ha nem szeretné" dolgot.

  Már évek óta elegánsabb megoldás LEVELEZŐLISTÁT használni .
  Természetesen a kezdeményezés jó, fősulin mi rendszeresen levlistán beszéltük meg a dolgokat, amelynek megvolt az az előnye is, hogy az ember kiválaszthatta, mindenkinek válaszol-e , vagy csak annak az egy embernek aki a levelet küldte.

  Na szóval sokkal elegánsabb szerintem levlistát használni, itt létre is lehet hozni ilyet:
  http://groups.yahoo.com/

 • 2009.11.10 10:24:36boszor

  Azért a levlistát is tudni kell használni, és itt nem technikai dolgokról beszélek.

  Pl. senkit nem érdekel x és y ötven e-mailen át zajló magánvitája. Sem az, hogy z valamin jót röhögött, és ezt meg szeretné osztani a levelezőlistán, napjában átlagosan háromszor.

  Nálam a yahoos cím gyakorlatilag csak arra jó, hogy levelezőlistázok róla, a "komolyabb" (munkahelyi) postaládámban jobb szeretem, ha rend van.

 • 2009.11.10 10:25:53Vakmacska

  Azért ez a "csak akarat kérdése" de főleg a "mindenkinek arra van ideje amire akar" típusú dumától kivan a hócipőm. Persze hogy nem ugatom az informatikát, amikor orrba-szájba nyomtam minden munkahelyen, botcsinálta oktatóként is, de ehhez pl az kellett hogy a kilencvenes évek legelején úttörőként vegyek is egyet otthonra, amin azt kalapáltam amit akartam, és voltak is rajta olyasmik amit használni lehetett. Amit ugyanis nem használok, azt nem tanulom de főleg nem tudom, még ha meg is próbálom tanulni (így buktam meg egy felnőttkori főiskolát, nem hiányzott sok hozzá, de egyrészt szartak bele hogy én felnőtt vagyok, nem iskolába járó diák, másrészt volt néhány dolog, amire se vizsgaidőpont, se gyakorlati alkalmazási lehetőség nem volt, tehát bevágni nem bírtam kettesre mert pont akkor nem lehetett vizsgázni, rendesen megtanulni meg nem volt mire).

  És a nyelv. Ki a nyál bír több gyerek és fulltime meló mellett nyelvtanfolyamra járni, rendszeresen és sokáig? Én már a gondolatától is hányok hogy mikor este hétkor végre hazaérek még logisztikázzak a városban BÁRHOVÁ meg vissza. Házvezetőnőm és nörszöm sincs, a legtöbb otthoni távtanfolyam meg vicc, nem is beszélve arról, hogy se reggel ötkor, se este 11-kor nincs agyam rá. Mielőtt valaki aszondaná hogy majd gyeden....szóval évek óta rajta a bakancslistámon a német, bár fogalmam sincs hogyan, szóval sajnos a realitások játszanak megint, én már láttam csecsemőt, még emlékszem hogy a lányom mellől milyen jó volt hajnali 2-kor elmenni végre zuhanyozni, pedig az kevesebb igényű program mint egy középfok német nyelvvizsga.

 • 2009.11.10 10:27:47Vakmacska

  levlistákat amúgy nem szeretem, ahogy a hírlevelek többségét sem, kevés a valódi infó és folyton dugul tőle a postaláda.

 • 2009.11.10 10:36:40tildy:)

  2009.11.10 10:27:47Vakmacska
  Akkor más postaláda után érdemes nézni, netán leíratkozni a nem olvasott hírlevelekről.
  Agmailes postafiók nem dugul tőle, szépen rendezgethető az infó.
  Arról nem is beszélve, hogy pl. munkahelyen is használunk levlistát, így ha véletlen valaki szabadságon van, más is meg tudja oldani a munkáját....

 • 2009.11.10 10:39:56Silverveil

  Most vagy Vakmacska is általánosságban beszélt, vagy engem értettetek félre.

  Nyilván nem gondolom, hogy gyerek és főállás mellett könnyű tanulni.

  Az én környezetemben akadnak néhányan munkanélküliek, akik a gépet sem tudják bekapcsolni és még alapfokon sem tanultak nyelvet. Harmincas éveik közepén járnak és sírnak, amiért nem találnak egyszerű irodai munkát. Az ilyen emberek kapcsán szoktam azon gondolkozni, hogy mit gondoltak 10 éve, mi lesz később?

 • 2009.11.10 10:43:50baudolinA

  Vagy Bcc-be tenni mindenkit.

 • 2009.11.10 10:45:58boszor

  Ez az egyszerű irodai munkát keresek - hozzáállás a kedvencem. Magyar hangja: olyan munkát keresek, ahol fedél alatt, kényelmes székben reszelhetem a körmöm napi 8 órában, és még messengerezni is lehet.

  Aztán csodálkozik, hogy egyetemi diploma és egyetlen nap tapasztalat nélkül miért nem hívják be egyetlen állásinterjúra sem. Vagy ha behívják, és csodák csodája, megkapja az állást, nyafog, hogy (a) unalmas, mert nem hagyják egész nap bájcsevegni a barátnőkkel, (b) fárasztó, mert időnként fénymásolni is kell, ahhoz meg fel kell állni.

 • 2009.11.10 10:48:19Vakmacska

  Silver, általánosságban beszéltem, nem neked akartam beszólni, csak tudom, sokan mondják ki rettentően könnyen hogy "ugyanmá, kis szervezéssel a heti két-három óra sport bele kell hogy férjen" ugyanők mondják hogy "gyes-gyed időszak ideális arra, hogy közben szerezz egy diplomát vagy megtanulj egy nyelvet", ők általában jólszituált ifjú egyedülállók a hátuk mögött kitűnő középiskolákkal meg egyetemekkel meg egy-két külföldi ösztöndíjjal. A nyelv pedig eldugott vidékeken (én eredetileg viharsarki vagyok) horror. Nincs oktatás, ami van szánalmas (sajnos a gyerekek iskolai oktatása is ilyen), gyakorolni nincs hol mert a felajánlott munkákban nulla nyelvhasználat van, ha pedig hirtelen kéne, akkor megint esélytelen megtanulni. Vannak ilyen rokonaim, most 45-50 körüliek, esélyt sem kaptak, és a gyerekeik sem sokat. Az ő lányuk volt az az unokahugi, akinek egyik gimis évfolyamában volt 6 db angoltanár, közöttük meg 2 hetes szünetek. Ezt felnőttkorban nehéz behozni. Én legalább járhatnék hova, ha volna mikor. Jah és ne feledjük - az ECDL-en meg a munkanélküli-tanfolyamokon elérhető IT oktatás ára HORROR. Kétnapos windows tanfolyam kilencvenezer, haladó adatbázis-kezelés százötven, nagyon haladó Excel csak munkahelyi csoportoknak (ha nem vagy öten akkor menj a fenébe, én másfél éve küzdök ezzel, melóhely kifizetné pedig), programozás-Photoshop-hálózat (Cisco, Windows network, c++, haladó JAVA) háromszázezer. Akit nem fizetnek be melóhelyen, az elveszett.

 • 2009.11.10 10:49:51Vakmacska

  ...márminthogy ami TÚLVAN az alap IT-n, tehát ECDL, Word, filekezelés, gépelési tanfolyam a munkaügyi központtól. Ha ezt tudod és kéne más, akkor ing-gatya.

 • 2009.11.10 10:57:07skótviszki

  SilverveiL. Bocs, vakmacska elegánsabban megfogalmazta a bajom.
  Szóval 10 évvel ezelőtt, amikor elkezdtem dolgozni, még nem tudtuk, hogy a törvények változásai miatt lehet, hogy sutba dobhatom a diplomámat, 12 év jól végzett, elismert (nem megfizetett) munkámat, és 36 évesen ki kell találnom, hogy mit is "szeretnék" csinálni még kb.30 évig. (Igazából azt, amire képesítve vagyok, de azt nem hagyják).
  Én elhiszem, hogy volt, aki már a 90-es évek elején tudta, hogy mi lesz a jövő, mit kell tanulnia ahhoz, hogy labdába rúgjon, mi (a szüleim is) akkor még nem éreztük az új idők szelét. Tehát most szívunk. Bár még most is vannak emberek, akik azt próbálják csinálni, amihez kedvük-érzékük-tehetségük van, de lassan kihal -megölik- ezt az állatfajt. Sok poszt sok fórumában felmerült már ez, most csak megemlítem a tanárokat...
  Bomyolult az élet, már én is tudom, megpróbálok előre menekülni. A segítséget tényleg köszönöm.

 • 2009.11.10 11:06:12Silverveil

  Vakmacska,

  Néhány éve egy idetelepülő német cégnek tolmácsoltam az állásinterjúkon. A németek azt mondták, tisztában vannak a magyarországi helyzettel, így a fizikai munkásoktól nem várnak komoly nyelvtudást, így az ő interjúikon mindent legyek szíves fordítani, aki pedig diplomás, az majd beszél magának, ott nem kell a segítségem.
  Az első öt után mondták, hogy esetleg kérdezzem meg a diplomásokat, hogy kell-e segítség nekik, vagy boldogulnak a nyelvvel. Végül alig volt néhány aki valóban beszélni is tudott, nem is tudtak annyi embert felvenni, amennyit akartak. Szóval egyetértek, sok helyen tényleg katasztrófa a nyelvoktatás.

 • 2009.11.10 11:06:44Silverveil

  Vakmacska,

  Néhány éve egy idetelepülő német cégnek tolmácsoltam az állásinterjúkon. A németek azt mondták, tisztában vannak a magyarországi helyzettel, így a fizikai munkásoktól nem várnak komoly nyelvtudást, így az ő interjúikon mindent legyek szíves fordítani, aki pedig diplomás, az majd beszél magának, ott nem kell a segítségem.
  Az első öt után mondták, hogy esetleg kérdezzem meg a diplomásokat, hogy kell-e segítség nekik, vagy boldogulnak a nyelvvel. Végül alig volt néhány aki valóban beszélni is tudott, nem is tudtak annyi embert felvenni, amennyit akartak. Szóval egyetértek, sok helyen tényleg katasztrófa a nyelvoktatás.

 • 2009.11.10 11:09:22Silverveil

  Bocsi a dupláért!

 • 2009.11.10 11:11:39Ribizlee

  Silver, amíg a hazai nyelvoktatás sikermérője a középfokú nyelvvizsga és nem a használható nyelvtudás, addig ne csodálkozzunk semmin... :-(

 • 2009.11.10 11:22:04Vakmacska

  Silver, nem csodálkozom.
  Tíz évig volt munkám része majd napi szinten, hogy összehozzak britek meg magyarok közt ezt-azt. Nem a fizikai munkás, hanem a tizenöt éve exportáló sikeres cégvezető, az elvileg EU-val napi kapcsolatban lévő minisztériumi tisztviselő, a privatizációkért(!) felelős főmufti nem beszélt semmilyen nyelven. Volt aki saját, volt aki a körülmények hibájából, volt ahol mindkettő bejátszott....De mielőtt felvenném a nagy arcomat, nekem egyszerűen szerencsém volt. A képességeim és az érdeklődésem olyan területekre vitt, amik "piacképesek" (más kérdés, hogy baromi tudatos választások voltak, majd leköptek gimi negyedikben, én voltam a 34-ből az az egy, aki kijelentette, hogy azért oda, mert a megszerzett tudással PÉNZT akar keresni), ráadásul az én iskoláimban volt jó nyelvoktatás, még elérhető volt az olcsó és jó(TIT) nyelvtanfolyam, a kilencvenes évek legelején végeztem, amikor a magamfajtát keresték ezerrel a valódi külföldiek (akikkel orrba-szájba beszélhettem külföldiül), informatikával meg fater már a hetvenes években foglalkozott (Assembly programzás, majd beszartam mikor felnőttként megtaláltam a jegyzeteit), ez akkor is hatással volt rám, ha 13 évesen, 8-10 évvel az informatikai forradalom előtt elvesztettem őt, mert meghalt 47 évesen. Aki humánérdeklődésű volt, vagy csirkenevelő tanyán nőtt fel, az megszívta.

 • 2009.11.10 11:22:55Silverveil

  Skótviszki,

  Nem téged akartalak bántani, te dolgoztál előtte, tanultál valamit, nem ölbetett kézzel vártad a sült galambot.
  Szerintem nekem az változtatta meg a hozzáállásomat, hogy 16 évesen 1994-ben voltam iskolai kiránduláson egy hetet Angliában, ahol azt tűnt fel, hogy az odavezető úton az összes boltban beszéltek angolul valamennyit, a benzinkútnál is, stb. akkor itthon miért nem?
  Angliában vettem újságokat, kiszótáraztam őket és ott olvastam egy cikket, hogy a jövő útja a kiszervezés és az emberek a jövőben néhány évente új szakmát kell majd tanuljanak. Gondoltam, micsoda hülyeség :))

 • 2009.11.10 11:24:43tildy:)

  Szvsz angol nyelvet igazán anyanyelviu környezetben lehet tanulni.
  Én minden középiskolást elküldenék egy év nyelvtanulás után nyárra Angliába, Írországba, vagy máshova.
  Az utcán , beszélve, használva jóval könnyebben összeszedi a (igaz nem irodalmi) nyelvtudást.
  Párom amúgy sokat wowozágott külföldiekkel, ő úgy tnault meg angolul , elég jól.
  Nekem a Jászságban anyagilag nem tellett nyeltanárra, az alapfokot is akkor tudtam letenni, miután hazajöttem 3 hó erasmus után norvégiából.

 • 2009.11.10 11:37:59Vakmacska

  Hollandiában 1x jártam egy szeméttelepen. Volt egy ilyen préselő-válogató izé gép, a hozzá tartozó szaggal. Állt előtte egy munkás, munkásruhában, gondolom nem a helyi elit tagja lehetett ha az volt a melója, hogy ezt a bűzhegyet meg a masinát kezelje. Na szal odamentem, és a pali gyönyörű angolsággal bemutatta, hogyan és mi célból működik a cucc. Majd beestem a dzsuvába amit a gép kavargatott, annyira meglepődtem.

 • 2009.11.10 11:44:11manóc

  Tildy, azért nem mindegy, hogy milyen alappal mész ki anyanyelvi környezetbe. Én 3 éve kb. 4-5 hónapi franciatanulás után jöttem ki Franciaországba, és sokáig nem tudtam úgy fejlődni, mint ahogyan gondoltam. Szerencsére beszéltek itt angolul.
  És az is rengeteget segít, ha anyanyelvi lektorod van. Középiskolában végig volt angol lektorunk, bár Angliában még így is értek meglepetések, a középfokú és használható nyelvtudásommal. De a legjobb, még ha Magyarországon is, ha olyan pasit szedsz össze, akinek az adott idegen nyelv az anyanyelve. Gyorsan lehet fejlődni. :)

 • 2009.11.10 11:46:57boszor

  Szerintem meg az is gond, hogy huszonévesen sem tudják az emberek, mi lenne az a képességük vagy tudásuk, amiből meg lehetne élni. Kb. így zajlik egy párbeszéd: - Dolgozni szeretnék.
  - Jó, mihez értesz?
  - Nem tudom (vállvonás), de irodai munka legyen.
  Innen fényévekre van a nyelvtanulás, a továbbképző, a szakmaváltás akárhány évesen. És alapfokon nem őekt hibáztatom érte, hanem azt az oktatási rendszert, ami egyáltalán nem segít nekik kideríteni, mi az, ami jól menne, mi az, amihez van hajlamuk.

 • 2009.11.10 11:50:56tildy:)

  2009.11.10 11:44:11manóc
  Én most vagyok kinn Angliában, preintermediate-el. Meglátom , hogy boldoulok, de mint már Norvégiában is észrevettem ,nem iskolában fejlődik a nyelvtudásom, hanem akkor ha rendszeresen használom.Ebben reménykedek most is.

 • 2009.11.10 11:58:28Vicuska.blog.hu

  Skótviszki: dobj egy e-mailt a catvica20@freemail.hu-ra és szívesen segítek neked így interaktívan:) Diplomámat tekintve ügyvitel tanár vagyok, jelenleg unatkozó háziasszony Németországban:D Ja és persze ingyen. Vagy bárki másnak is, akinek ez az excel-gépelés-szövszerk téma gondot okoz, vagy szeretné, ha olajozottabban menne:D

 • 2009.11.10 12:06:06manóc

  Tildy: Hajrá. Szerintem azért az iskola is segít, már ha nem olyan stílusban tanítanak, mint a helyi nyelviskolában. Itt nem volt divat házit adni. Első télen a tanáruk igencsak meglepődött, hogy a csoport fele házit akart írni (egy japán nő, aki angol fordító volt, egy angol pszichológus, meg én, aki a második diplomájához akart nyelvvizsgát és használható tudást). A használat persze segít, de ha nem javítanak ki, akkor sokkal kevesebbet ér. Az angolok megszokták, hogy van egy csomó külföldi aki ott él, így-úgy beszélik a nyelvet és kész. A francia meg beszól, ha gyalázod a nyelvét, mint ahogyan Másuttal megtárgyaltuk egy másik posztban.

 • 2009.11.10 12:53:14skótviszki

  2009.11.10 11:58:28Vicuska.blog.hu

  Köszönöm, este írok majd, addig folytatom a gyerekes üzemmódot.

 • 2009.11.10 13:04:45sztroberi

  skótviszki (ami egyébként hű de finom :)): szerintem nem az a baj, ha vk idősebb (bár azért a 30+ nálam még nem az idősebb kategória) és nem tanulta használni a gépet, hanem az, ha valakinek a MUNKÁJÁHOZ kéne, és nem hajlandó megtanulni arra hivatkozva, h fiatalkorában nem tanulta.

  ez nem kifogás. a szüleimnek is felnőtt fejjel kellett megbarátkozni ezekkel (bőven 40-50 felett), de muszáj volt ppt-t bemutató, meg excel, meg szövegszerkesztés, és megtanulták. oké, a végső formázásnál esetleg segítek, javítok helyesírást stb., de meg tudják csinálni egyedül (hozzáteszem úgy, h édesapám jóformán nem lát).

  viszont az általad leírtak alapján te épp meg szeretnéd tanulni, mert szükséged van rá/kell, ez teljesen rendben van, nagyon jó, hogy alaposan akarod, és (bíztatásul) akkor is viszonylag könnyen megtanulható, ha humánérdeklődésű vagy stb., csak figyelni kell picit meg próbálkozni. :)

 • 2009.11.10 13:11:50Veg_

  2009.11.10 13:04:45sztroberi: Rátapintottál a lényegre, nekem se azzal van bajom, ha nem használ laptopot a pásztor...

 • 2009.11.10 14:29:24Silverveil

  OK én annyiban szerencsés voltam, hogy a nyelv akkor is érdekelt volna, ha soha nem kötelező semmilyen melóhoz. Plusz Anyukám azzal indított útnak, hogy ha egyszer gyereket szülök, lehet, hogy soha az életben nem dolgozok többet, tehát tanuljak valami olyat, amivel akkor is kereshetek egy kis zsebpénzt, ha nem lesz munkám.

  Skótviszki,
  Látod, mindenki biztat én is sok szerencsét kívánok!

 • 2009.11.10 14:58:57Magenta

  2009.11.10 11:24:43tildy:)

  Szvsz angol nyelvet igazán anyanyelviu környezetben lehet tanulni.
  Én minden középiskolást elküldenék egy év nyelvtanulás után nyárra Angliába, Írországba, vagy máshova.
  Az utcán , beszélve, használva jóval könnyebben összeszedi a (igaz nem irodalmi) nyelvtudást.
  ------------------------

  Hm, érdekes, hogy ez a véleményed, amikor beküldtem a középsulis posztot, amiben leírtam, hogy a gyereknek szempont továbbtanulásnál pl. a cserediák lehetőség és a DSD vizsga, akkor benyögted, hogy a hülye pestiek azt se tudják, micsináljanak jódolgukban.

  Most akkor mégse így van?

 • 2009.11.10 20:55:43sorstárs

  Nem tudom honnan veszitek, hogy nem lehet házit adni. Csak a hétvégére nem lehetne, de akkor ha pl. pénteken van csak az az óra lehet házit adni, mert van rá a gyereknek egy egész hete. Viszont a napköziben megcsinálják péntek délután. A másik dolog , hogy persze a jó képességű, órán figyelő diák sok mindent megjegyez órán, de a többség csak akkor tanul meg alap dolgokat is , ha gyakorolja. Vannak helyesírási szabályok, kivételek, amit csak gyakori leírással tanul meg a gyerek. Most jöhettek azzal, hogy van helyesírás ellenőrző a számítógépen, de ma még kézzel kell írni az irodalom érettségit és a jegybe beszámít a helyesírás is. A számítógép pedig nem ismer minden szót , mint például a különleges családi neveket.

 • 2009.11.10 21:58:25tildy:)

  Hm, érdekes, hogy ez a véleményed, amikor beküldtem a középsulis posztot, amiben leírtam, hogy a gyereknek szempont továbbtanulásnál pl. a cserediák lehetőség és a DSD vizsga, akkor benyögted, hogy a hülye pestiek azt se tudják, micsináljanak jódolgukban.

  Most akkor mégse így van?
  -----------------------------
  Magenta én ilyet nyelvtanulás szempontjából sosem írtam.Amit te tévesne félreértelmezhetsz az esetleg az lehet, mert ezt mondtam is , hogy nekem fura ez a nagy iskolaválasztósdi, mivel más helyeken egy darab iskola van és pazony. És igen, nem értettem ezt a nagy felhajtást az iskolaválasztás körül.

  Nekem szülők nem tudták finanszírozni se a kábeltévét otthon, se a netet,se a nyelvtanárt, se semmit, amikor fiatal voltam .

  A cserediák lehetőségre meg nonszensz lett volna ilyen hülyeséget írnom, mint amit a számba próbálsz adni, hiszen jómagam is voltam cserediák (erasmus) .De örülnék, ha azt a posztot előkeresnéd, mert nem szeretem a félreértéseket.

  Félek, hogy összemosol valamit valamivel , konkrétan azáltalad írt posztot egy általam totál msára reagálttal.

 • 2009.11.10 22:17:51tildy:)

  megtaláltam az irast, meg a kommentem is:
  "2009.07.29 00:17:21tildy:)

  Mennyivel jobb vidéken, ott nincs olyan probléma. Szolnok megyében ahol laktam, összes gimi egy kivételével 30 kmre volt mind. Az az egy nem votl túl erős, így maradt két választási lehetőség (BÁr én pestre akartam jönni az Apáczaiba, csak hülye anyám már akkor is hisztizett jajj a kislánya elkerül melőle).

  No mindegy , szal felénk van/volt két igazán erős suli, a LEHEL Jászberényben, és Varga Katalin Szolnokon . Azt pazony! Egy gonddal kevesebb. Itt is voltak jó képzések, 98% meg bekerült egyetemre, fősulira..."

  És igen, emiatt nem értem ezt a nagy sulihajhászást. De hogy a nyelvtanulás hülyeség lenne? Ezt sehol nem állítottam.

  Viszont iskolában csak az elméletet tanítják sok esetben, az meg sok esetben kevés. (német felsőfokús gimis osztálytársam elsőben(most már 9.) bajoroknál meg sem mert mukkani) Bár lehet az elmúlt 15 év azért hozott e téren is változást.

 • 2009.11.10 22:31:58Starlark

  Szerintem az anyanyelvi környezet mellé ott helyben nem árt keresni egy nyelvsulit is. Mikor szintmérőt írtam kint egy nyelvsuliban voltak ott olyanok akik már 2 éve kint éltek és szinte fosták a szót a teszt után pedig közölték velük hogy elemetary és preintermediate az ő csoportjuk. De fejlődni a kettővel együtt nagyon gyorsan lehet.

 • 2009.11.10 23:11:44Magenta

  tildy, ok, elnézést, valóban rosszul emlékeztem, de én nem álltam volna neki előkeresgélni, köszi, hogy megtetted. :)

  És bocsánat, de magában az picsafüst, hogy valakit felvesznek a főiskolára, kolléganőm hétszer! futott neki az eszperantó nyelvvizsgának, hogy megkapja a diplomáját, én a gyerekemnek nem ezt akarom, viszont nincs pénzünk magántanárra.
  Ha felveszik, ahova készül, jövőre közel hétszáz nyelvórája lesz, utána meg azon a nyelven tanulják a szakmai tárgyakat anyanyelvi tanárral. Ha csak a legolcsóbb tanárral/tanfolyamokkal számolom, akkor is milliós tétel lenne.
  Úgyhogy igen, sznob pestiként (amúgy nem pesti vagyok most sem, de mindegy :D) örülök, hogy a gyereknek van választási lehetősége. Valójában ez pont egy olyan dolog, amiért nem költöznék el a büdösfőváros közeléből.

 • 2009.11.10 23:17:56madz

  Magenta, végül is melyik suli lett a befutó?

 • 2009.11.10 23:47:40nyúlmama

  BaudolinA, legaláb kétszer küldöm el a dolgokat, előre is, meg előtte is....
  Magentával tökéletesen egyetértek suli ügyben. Láttam, milyen különbség van a két tannyelvű iskola nyelvoktatása, és a másféle iskola nyelvoktatása között.Tényleg nem került plussz pénzembe legalább a francia oktatás, és a felsőfokú nyelvvizsga megszerzése a lányommal.Még így is maradt az angol, amire azért jócskán kellett költeni, mire meglett a nyelvvizsga, mivel az én leánykám olyan egyetemre ment, ahol kettő nyelvvizsga kell majdan a dipomához.És bizony én is imerek nem egy olyan embert, akinek azért nincs meg a diplomája mé
  g, mert nincs meg a nyelvvizsgája.Lehet zen vitázni, hogy mennyit ér a nyelvvizsga, meg ez méri-e a tudást, de ez van, pillanatnyilag a diploma feltétele a nyelvvizsga-ezért noszogattam mind a kettőt.

 • 2009.11.11 00:09:34tildy:)

  Kandón elég volt az alapfok is. És azért a KAndós mérnökök sem hülyék.

 • 2009.11.11 00:17:11tildy:)

  Kéttannyelvű meg tényleg előny.:)

  Nekem az alapfokúm pikk pakk megvolt , németből úgy, hogy már 4 éve nem tanultam a németet akkor, angolból meg úgy, hogy erasmusról hazajöttem és előtte nagyon nem tudtam angolul . Egy alapfok kellett... Mindkét diplomámhoz.

 • 2009.11.11 07:51:07Starlark

  Tildy: Nem mindenkinek van ennyire jó nyelvérzéke ám :)
  A fősulikon meg elég az alap az egyetemeken nem.

  Nekem is diplomához kellett a nyelvizsga, itthon nem tudtam megtanulni mert 1 kivételéve idióta tanárokkal voltam körülvéve.
  1 év au-pair-kedéssel meglett kint a first certificate itthon nem fogadták el diplomához mert akkor még nem volt akkreditálva /LOL/ így dühből megcsináltam a rigót is.

  Gyerkőcöt is mindenképp terelgetem majd affelé hogy húzzon ki külföldre tapasztalatokat szerezni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta