SZÜLŐSÉG

Rossz szülő, aki foglalkozásra hordja a gyerekét?

2009. november 3., kedd 11:09


Nem tud nem feltűnni, hogy a Nők Lapjában milyen kampány folyik a különórák, fejlesztő foglalkozások ellen. Nem az első számot olvasom, amelyben szakértőkkel, olvasói levelekkel azt próbálják bizonyítani, hogy a tanfolyamok fölöslegesek, károsak és csak arra jók, hogy az elfoglalt anyuka is úgy érezhesse, tesz valamit a gyerekéért. Kompenzál. Vagy éppen teljesítménykényszere van, amit a gyerekén tölt ki. De vajon a valóságban tényleg azért hordják a gyerekeiket az anyukák különféle foglalkozásokra, hogy a gyerekük kétévesen megtanuljon olvasni?


Természetesen nem állítom, hogy nincsenek olyan szülők, akik lelkiismeretük megnyugtatása miatt íratják be a gyereküket minél több foglalkozásra, viszont azt gondolom, illene megvizsgálni az érem másik oldalát is. Nem mindegyik anya jár azért gyerekével különórára, hogy bizonyítson, mint ahogy a fejlesztő foglalkozásoknak sem az a célja, hogy jó pénzért siettesse a gyerek fejlődését.


A lap egyik olvasója szerint nem kell egy hat hónapos babának olvasni, egy hatévesnek pedig két idegen nyelven beszélni, a legfontosabb a játék. Felmerül bennem a kérdés, hogy vajon miért gondolja azt a kedves olvasó, hogy a fizetős foglalkozásokon zsenit akarnak nevelni a gyerekből? Szerinte játék helyett tölcsérrel próbálják a tudást a gyerek fejébe önteni?


És amíg a cikk elején az a vélemény olvasható, hogy nem kell semmiféle különóra és foglalkozás, az a legjobb, ha anyuci a játszótéren játszik a gyerekével, addig a végén már arra biztatják a szülőket, hogy az óvodában érdeklődjenek, ott helyben milyen lehetőségek vannak a gyerekeik fejlesztésére. Mert a fejlesztő játszóházak csak a pénzt akarják lehúzni a sok tudatlan anyáról.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.03 23:05:41verkaverka

  Jujj most megnéztem, több mint 27 ezer Ft (!! 27500) egy hónapra a Gekko, és ez HETI EGY alkalmat jelent. Jujjjjjjj. 330 ezer Ft 48 alkalom. Ezért nem egyénileg, hanem kiscsoportban foglalkoznak a gyerekkel. Ez kb 7000 Ft egy alkalom.
  Remélem én is nagyon hogy nem az lesz a következő poszt hogy erre mennyire mindannyiunknak be kéne fizetni. :)

 • 2009.11.03 23:11:48Starlark

  trollkotze: Igaz. Sajnos nekem idehaza sikerült egyfolytában olyan tanárokat kifogni akik angolul beszéltek a legkevesebbet.

 • 2009.11.03 23:19:42Pakanya

  off
  sztoberi: Debrecen

 • 2009.11.04 00:52:08xombat.com

  x

 • 2009.11.04 01:17:18nyina&mika

  "x"

  ez velős volt. el is olvasom, mit ír a horoszkópom.

 • 2009.11.04 08:17:49xombat.com

  A tegnapi válasz posztom elveszett.
  Az x csak tesztként került bele.

  De úgy látom, már megint kötözködik valaki... :)

 • 2009.11.04 08:33:32xombat.com

  Gombóc_Artúr

  Vegyük a meteorológiát.
  Mire is alapoz? Évtizedes megfigyelésekre, ezek alapján összefüggéseket feltárására, majd a megszerzett tudás alapján modellez, következtet ill. nem is következtet, hanem valószinűséget állít fel, azaz azt mondja, hogy "vasárnap Budapesten esni fog és 12 fok lesz".
  Nincs kísérlet, semmi sem reprodukálható.
  De ennek ellenére a meterológia is tudomány.

  Még valami: az a pársoros valami, amit horoszkópként olvashatsz magazinokban, napilapokban az nem asztrológia, hanem bulvármocsok.

 • 2009.11.04 08:57:30Farkasokkal táncoló

  Jaj ne vitatkozzatok ezen ennyit, az asztrológia természetesen tudomány, legfeljebb nem annyira egzakt mint a matematika, és elég kevés valóban képzett asztrológus létezik.

 • 2009.11.04 08:59:40madz

  xombat, asszem, nem tőled fogom meghallgatni az időjárásjelentést :D
  _én_ nem értek a meteorológiához, de pl felteszem, hogy a mérési eredményeik megismételhetők, meg azt is felteszem, hogy nem egy befőttesüveg meg egy béka erre az eszköz. gondolom, nem véletlenül tanulnak földrajzot, fizikát meg statisztikát

 • 2009.11.04 09:31:10baudolinA

  "egy nyelv tökéletes tudása"

  Nos, szerintem a Porontyozók egyike sem tudja tökéletesen a saját anyanyelvét. Beleértve magamat is. Ne gyertek már ezzel a "perfekt" nyelvtudással, ilyen ugyanis csak a mesében létezik.

  Pakanya,
  erre a címre jöhet: baudolinonarrator kukac yahoo pont com. Akár mindkettő is. :)

  trollkotze,
  erről a miértről mindig eszembe jutok. Szegény arabtanárom, amikor rákérdezek egy-egy dologra... És muszáj elmondania, mert nekem nem elég, hogy "azért". De egyelőre csak arabul nem érteném a nyelvtant, muszáj még a MAGYARázat. :)

 • 2009.11.04 09:41:40Farkasokkal táncoló

  Mondjuk ezen a Gekko áron most eldobtam az agyam... még nem volt szerencsém hozzájuk, de azt hiszem ezek után nem is lesz. Összevetve a Gergőgekko tanácsaival ez az egész csak szimplán egy lehúzás.

  A gyereket - bizonytalanság, vagy erős gyanú esetén - pedig csakis a nev.tan, a beszédvizsgáló, vagy a részképesség vizsgáló bizottság tudja szakszerűen felmérni, ilyen önjelölt felmérőkre senki ne bízza, ha jót akar.

 • 2009.11.04 10:37:57Rosa Rugosa

  renege

  Mondtam, hogy ne vigyed?
  Olvasd már el mit írtam. Mindenképp fogást keresel?
  Akkor visszakérdezek: aki a halál faszán lakik, ahol nincs ringató, ahol a kurvára ráérő anyukák gyülekezhetnek és rossz a hangja, meg marha sok a dolga, azzal mi lesz?
  Lehet verset is olvasni, meg mesét is, olyan embert meg nem ismertem -bármennyire szar hangja volt- aki egy 2-3 hangon alapuló dalocskát ne tudott volna megtanulni.
  Be lehet tenni egy gyerek cd-t is és arra halkan dúdolni.

  De még egyszer mondom, nem azt írtam, hogy ne járjon oda senki.

 • 2009.11.04 10:50:07sárkánynő

  Megkérdeztem ma a hozzánk járó gyerekek szüleit, akarnak-e angolt a bölcsiben. Többségük nem akart. Na puff. Ez nem egy GEKKO-törzsközönség :), úgy látszik, nálunk inkább a hagyományőrzés (mesék, énekekek, kézművesség) a favorit.

 • 2009.11.04 11:25:44bella cullen

  baudolinA,
  mail- címem: arya@lajt.hu.

  sajtos pogi,
  "Az általános iskolai nyelvoktatáshoz még annyi:
  - tanárcsere félévente, évente, főleg angolnál (fiatal pályakezdők, fegyelmezni nem tudnak)"
  Nálunk gimiben ment ez. Ha jól emlékszem, 10.- ben kezdtem az angolt és 2 év alatt vagy 6 (!!!) tanárom volt. Eredmény: semmit nem tanultam és utálom magát a nyelvet. Akkor sem tanulnám meg, ha ingyen lehetne.

  Pakanya,
  a másik szakdogádat miből készült? ... és milyen könyvet írtál? :)

  Amúgy én ma kaptam SMS- t, hogy a pénteki tánc, amire vittem volna a kislányomat, érdeklődés hiányában nem indul. Kevesen jelentkeztek. :( A gyerkőcöm eléggé el volt kámpicsorodva. :S

 • 2009.11.04 11:25:52Vakmacska

  Hát nemtom, én két és hároméves kora közt hordtam (hordtuk nagymamival, mert én már dolgoztam, csak néha elszabadultam) a gyereket zenei foglalkozásra. Én ugyanis tilinkón kívül semmilyen hangszeren nem játszom élvezettel hallgatható szinten (a tilinkón már a gyerek is tud, az olyan) a capella meg annyira nem szeretek énekelni. Tehát ott volt az akkor még nem családi napközi Mamavárban az Erzsi, aki egy tündér volt, engem is elvarázsolt, hozott húszféle hangszert, mindegyiken játszott, remekül énekelt, a legkomiszabb vagy legéretlenebb kölyköt is lefoglalta, levideóztam egyszer a csapatot, imádtuk. Mikor gyerek elment oviba, nekem egy évig hiányzott az Erzsi, mert én is feltöltődtem, ha odavetődtünk néha.

  Zeneoviba jártam, voltak délutáni foglalkozások, Forrai Katalin, kicsinek szerelmes voltam belé szabályosan, ha valaki felnőttkoromban lenyúlásként aposztrofálta volna őt, alighanem eltöröm a kezét-lábát.

  Gyerek most zenés labdástornára jár meg dzsesszbalettre ötévesen, nem zsenit akarok nevelni belőle, de én otthon ezt nem tudom nyújtani neki. És ha lenne játékos angol, esetleg úgy hogy lehessen találkozni idegen nyelven beszélő gyerekekkel néha, annak örülnék. Iskolában meg igenis elsőtől szeretném, bár nem hiszek abban hogy csak így lehet "rendesen" megtanulni vagy külföldön, nekem egyik sem jutott 21 éves koromig, csak hetedikben kezdtem az angolt, oszt mégis megtanultam, néztek már ottaniak "odavalósinak".

 • 2009.11.04 11:27:32Vakmacska

  Bella Cullen, sajnos az én unokahugimnál is ez ment, öt tanár egy félévben nagy szünetekkel, az egyetemen meg next to semmi, már lenne diplomája, ha lenne nyelvvizsgája, most kínjában lováriból vizsgázik, miközben jár ám angolra, mert SSC emelt szintű ügyfélszolgálatosnak kell az, csak közben hamarabb szeretné a diplomát.

 • 2009.11.04 11:28:59Veg_

  Starlark: abban egyetértünk, hogy magát a beszédet eredeti nyelven kell tanulni, sok beszélgetés kell a begyakorláshoz is. De basszus a nyelvtant hogy érted meg ugy, hgoy nem teszik mellé: ez magyarban annak felel meg, mikor azt mondod ... vagy azt, hogy ...
  Ha képtelen vagy magyar nyelvi párhuzamba tenni a nyelvtant, hogy lehet megtanulni? :-O (mondjuk én bemagolni nem tudtam semmit, ha hallom, hogy kivéve - hosszu lista -, már rosszul vagyok) Szavakat se értem, hogy lehet ugy tanulni, hogy nincs elötted: magyarul ez, angolul az. Ha meg nem tanulod meg, honnan tudod, melyik szót kell mondani?

 • 2009.11.04 11:31:54adambaba

  Bocsi mindenkitől nem olvastam végig.
  Engem a cím ragadott meg és az,hogy Nők Lapja olvasó vagyok.
  Egyébként azt figyeltem meg a kisgyerekes szerzőknél, minden szirre-szarra beiratkoznak,meg beiratják a gyereket,ezért nem értem ezt a negatív hangulatota fejlesztéssel kapcsolatban.
  Én egyébként a megfelő helyen és időben történő foglalkozásokat preferálom a gyerek egyéni színtjének megfelelően.
  Mondok egy példát.Szerettem volna én is marhára a korai angolt a fiamnak,de mivel látom,hogy a saját anyanyelvében is elvan maradva letettem róla.
  Ehelyett mese,mondóka,persze mikor le tudom ültetni a seggére.
  Az angol meg akkor lesz mikor már látom,hogy érett hozzá agyilag.

 • 2009.11.04 12:01:33xombat.com

  mára pl. esőt mondtak
  23:59-ig remélem megérkezik, mert különben nem hiszek többet nekik

 • 2009.11.04 12:09:37summarygloss

  Nagyon komolyan kérdem, milyen más lehetőség van a Gekkón kívül?

  Érdekelne. A gyerek két éves és ötig számol, és nem azért, mert öt lexikonnal vertük a fejét. Anno én is jó képességű gyerek voltam, de anyámék nagy liberálisok (a szó igazi, nem politikai értelmében), és teljesen rám hagyták, hogy csináljam, amit szeretek. Ennek most sok kárát látom, a tanulás és önfegyelem tekintetéven nagy kihívással küzdök. Az első, ingyenes diplomámat olyan dologra fecséreltem, ami élvezetes ugyan, de pénzt nem lehet vele keresni, és most sokba fog kerülni, hogy ezt a hibát orvosoljam.

  Szóval ebből okulva a gyerek tehetségét szeretném gondozni - és ez az ovis szintig megy is itthon. Gekkóékat utálom, sunyi, pénzéhes banda, személyes tapasztalat. Szóval van bármi más lehetőség, ami nem magántanár, hanem közösségben, hasonlóan tehetséges gyerekek közötti fejlesztés?

 • 2009.11.04 12:31:10Rosa Rugosa

  Nevelési Tanácsadó.
  Tele szakemberekkel.

 • 2009.11.04 13:12:11Farkasokkal táncoló

  Hát két évesen még egy pöttyet ráér ez a tehetséggondozás... az én unokám is számolt 5-ig amikor 2 éves volt speciel, mégsem egy zsenigondozásra szoruló.
  A nevelési tanácsadóban általában inkább a lemaradt gyerekekkel foglalkoznak, olyan rengeteg van belőlük, hogy így is heteket kell várni egy felmérésre.
  Meg kéne kérdezni őket, hogy mitől számít egy gyerek annyira tehetségesnek, hogy külön foglalkozni kell vele, és hol.
  Tán egy e-mail is megteszi.

  Amúgy meg kedves summarygloss, a gugli a barátod, írj be kulcsszavakat, le merem fogadni, hogy előjön egy csomó lehetőség.

 • 2009.11.04 13:21:53Zsuzsi főz

  Mondjuk szerintem az, hogy milyen ingyenes diplomát szereztél, nem a szüleidnek róható fel, hanem annak, hogy a felvételinek nem kellő realitásérzékkel mentél neki. Szerintem középiskola után már elvárható tudni, hogy vannak élvezetes, de nem jól fizetett és sok pénzt hozó szakmák.
  Engem is liberálisan neveltek, és nem látom semmi kárát. Szerintem a lényeg itt is az, hogy nem minden gyerek alkalmas arra, hogy liberálisan neveljék.

 • 2009.11.04 13:53:36Pakanya

  OFF
  Baud, bella, a másik dolgozatom töriből írtam: Erzsébet királyné kultusza Magyarországon címmel.
  a könyvem meg ez:
  http://www.animakonyv.hu/index.php?BODY=BookInfo&OP=details&ID=75942&VISIT=1&sz=veres-zsuzsa&t=hires-nagy-csatak-sulibuvar
  ON
  Én egy két tanítási nyelvű általánosban dolgozom, ahol 1. osztálytól tanulnak angolt a gyerekek. Röviden annyit, hogy szerintem nagyon jó ez a képzés, minden szempontból, de akit érdekel, kérdezzen!

 • 2009.11.04 13:56:23sztroberi

  OFF Pakanya, ez mókás, mind a magyaros, mind a töris szakdogámat kb ugyanabból a korból írtam, mint te. :)

 • 2009.11.04 15:04:10cozumel

  Szerintem meg a liberalis neveles megintcsak nem arrol szol, hogy leszarom, mit csinal a gyerek.
  Mint liberalis ember, leszarom, hogy hogyan imatkozik a szomszedom, de ha a vallasa neveben netan felgyujtja az utcat, az mar nem annyira mindegy, ugye.

  Szoval a liberalis nevelesben is vannak esszeru korlatok, szuloi segitseg, tanacsadas meg foleg.

  SG

  a gyereked boven tul kicsi ahhoz, hogy barmiben kiemelkedo kepesseget mutasson, ha mondjuk derivalna, vagy lenyomna Kaszparovot sakkban, az egy dolog, de ilyenkor meg tenyleg eleg, ha te figyeled, mire kepes.
  Nalad meg ugysem tud tobbet :)

  Ezek a kiugrasok egyebkent 5-6 eves korra elsimulnak altalaban, mert nem arrol van szo, hogy a tied milyen tehetseges, hanem arrol, hogy 5-6 eves kor elott meg nagyon egyenetlen a fejlodes.

 • 2009.11.04 15:35:43verkaverka

  Az én gyerekem is számolt meg egy csomó betűt ismert kétéves kora előtt, (és még sorolhatnám) de nem hinném hogy ezért külön foglalkozás kéne/kellett volna neki. Napi kétszeri játszótéren rohangászás, na az igen, attól fejlődik az agyuk is. :)

 • 2009.11.04 18:44:32baudolinA

  Veg_
  hát pedig egy csomó mindent nem lehet párhuzamba helyezni a magyar nyelvtannal. Mondjuk azt, hogy főnév, igei állítmány stb. még igen (bár az arabban már azt sem igazán, vagy nem ebben a formában), de mit kezdesz pl. a francia "si conditionnel" szabályokkal? Vagy az időegyeztetéssel (előidejűség stb.)? Vagy hogy magyarázod meg magyar párhuzammal a plusquamperfectumot? A másik: lehet, hogy magyarul azt mondom, hogy 'érdekel valami', de az angol már azt mondja, hogy 'interested in'. És nem "at", vagy valami más. Szavak megfeleltetése: bizonyos szintig (kb. középfokig) megy, aztán utána megint gond van.

  A magyarral való párhuzamba helyezéssel ugye eleve az a gond, hogy általában egy indoeurópai nyelvet akarsz egy teljesen más szerkezetű nyelv segítségével megérteni. És itt jön az a (közutálatnak örvendő) elméletem, hogy szerintem érdemes némi latin alappal indítani (nem kell Horatiust olvasni), ha az ember egy neolatin nyelvet akar megtanulni. Még az angolnál is többet segít a latin, mint a magyar. Szerintem. :)

  Nem véletlenül kell sokat olvasni, anyanyelvű szájából elhangzó, az adott nyelven megírt szöveget hallgatni az adott nyelven. Mert így belemászik a füledbe a nyelv. Amúgy ha neked nagyon nem megy a "kivéve", akkor javaslom az arabot: ott nagyon ritkák a kivételek. Ugyanis szinte mindenre van szabály. :)

 • 2009.11.04 19:11:48Farkasokkal táncoló

  Jé, cozumel, minden szavaddal egyetértek! :-)))

  (Fel is írom füsttel a kéménybe!)

 • 2009.11.04 19:14:17madz

  baud, én mindig azt mondom, hogy érdemes valami neolatin alappal indítani a latintanulást :D

 • 2009.11.04 19:27:11baudolinA

  madz,
  vigyázz, mert most villantottam. :D

 • 2009.11.04 19:50:47madz

  baud, én is

 • 2009.11.04 21:44:35Pakanya

  Sztoberi - rokonlelkem! :-)

 • 2009.11.04 21:55:44nyúlmama

  Bocs,egy kétévest nem kell még tehetséggondozni. Beszélgetni, játszani kell vele, élményekhez juttatni, de semmiképpen nem tehetség gondozóba vinni.
  Nagyon de nagyon el lehet rontani egy gyereket azzal, ha túlságosan korán tehetségondozni kezdik.

 • 2009.11.05 06:28:19Veg_

  2009.11.04 18:44:32baudolinA: nem vagyok olyan egotikus, hogy arabot akarjak tanulni - vagy franciát, még a hangzásától is megőrülök -, németben és angolban gondolkodtam. Tudom, hogy neked a rengeteg nyelvismerettel fura, hogy valakinek nem az a lételeme, de ez van. Amit irtál példát, azzal pont ugy nem megyek semmire, hiszen ha irsz egy francia példát francia nyelven, mit csináljak vele? Egyébként mikor az ember alapvetően nyelvet tanul, akkor az alapfokkal indit, szóval azt kell magyarázni pl., hogy milyen igeidőt milyen esetben alkalmazzon, mert azzal, hogy érezd meg, lópikulára se mész, ha nem ismersz már vagy 8 nyelvet. A szavakat meg lehet, hogy fel lehet ismerni szövegkönyezetből, ha egy szakmai elemzésből nem ismersz három szót, de ha nem tudod, mit jelent hogy áll, ül, ember, nem fogod kikövetkeztetni az "egy ember ült, de most feláll" mondat értelmét... És biza ezt a idegen nyelvü tanitson, közben ne használjunk magyar magyarázatott, és ne szótárazzunk stilus uralkodik akkor is sokfele, mikor az illető annyit tud angolul, hogy yes, meg love. Szerintem baromi gáz (konkrétan csak szódogákat iratni is, beszéltetés helyett, de ez a másik véglet) :( Következtetni én is tudok, ha a szöveget értem amugy, simán megértettem egy halom müszaki infot amikor star treket olvastam vagy néztem, mert egyszerüen tudom magyarul a trek technoblabláját, és hogy mi mit csinál, igy simán kikövetkeztettem a mondatok jelentését, de ettől még darabonként bajban lettem volna, ha precizen le kellett volna forditani a szavakat...

 • 2009.11.05 08:52:57fragolka

  Sziasztok!
  Nem volt türelmem végigolvasni az összes kommentet, így bocs, ha már más is reagált rá. Középiskolában tanítok és egyre jobb az ált. iskolából kikerülő gyerekek tudása. Tudom ez egy általános tapasztalat, tehát simán benne van az egyéni rossz is. Van nekem is olyan tanítványom, akinek 5 angoltanára volt, mire befejezte az általánost.
  Számomra is dilemma, hogy mikor és hogyan kezdjem el a gyerköcöm nxelvoktatását. Most úgy gondolom, hogy éppen elég lesz dalokat tanulni, rigmusokat mondani és igen majd rengeteget rajzolni hozzá. Tehát az anyanyelvhez hasonlóan előkészíteni a majdani nyelvtanulást.

 • 2009.11.05 08:57:58fragolka

  A nyelvoktatói módszerekről annyit, hogy nincs kizárólagosság. Váltogatni kell őket! Igenis (kamaszkortól kezdve biztosan) fordítani is kell,

 • 2009.11.05 09:05:43madz

  Veg! te is trekker vagy? :D

 • 2009.11.05 09:19:04Brumibaby

  OFF.
  Az én kedvencem a Google fordítója, szabad perceimben olyat szoktam játszani, hogy fogok egy magyar klasszikust, lefordíttatom a guglival valamire, aztán vissza magyarra. Aki szeret röhögni, próbáljátok ki, nagggyoooon jóóóóóó!

  De érdekes, hogy nem mindenkinél egyformán. Remekül megy Vörösmartynál, Adynál, Petőfinél, de sehogyse Kosztolányinál meg József Attilánál.

  És innen eszembe jutott egy kérdés. Nem tudjátok, honnan ered, hogy a "Google a barátom", nincs a napnak olyan órája, hogy valahol el ne hangzana, nagyon unom.

 • 2009.11.05 09:22:41manó99

  Jó ez a fordító.Néha olyan baromságok jönnek le ,hogy az már kész röhej.De még klasszikusokkal nem teszteltem.Lehet,hogy kipróbálom.

 • 2009.11.05 09:28:08madz

  oké, azért azt ne tudjátok meg, hogy milyen _kicseszettül_ nehéz gépi fordítói programot létrehozni. már az is csoda, hogy ennyire működik. de soha nem lesz olyan, mintha ember fordítaná. főleg magyarral nem.

 • 2009.11.05 09:30:50Brumibaby

  madz, dehogy bántom, általános szövegeknél, meg hétköznapi használatra nagyon praktikus, a versfordítás viszont könnyeztetően kacagtató szórakozás (s még mielőtt valakitől megkapnám: vagyok olyan viszonyban a klasszikusokkal, hogy tuti megbocsátanak nekem)

 • 2009.11.05 10:07:42baudolinA

  Veg_
  dehogy fura, csak nem tudtam, hogy milyen nyelvekre gondolsz, és jól melléfogtam. De akkor írok angol példát. If clause-t hogy magyarázod el magyar párhuzammal? Vagy a Konjuktiv 1. és 2. használatát?

  Egyébként hiába ismersz sok nyelvet, mert legfennebb csak viszonyítani tudsz, hogy ehhez képest itt így van, vagy ua. Amúgy én egyáltalán nem vagyok a szótárazás ellen, sőt. Inkább hagyományos típusú nyelvtanuló vagyok: rengeteget fordítok otthoni gyakorlatként, nekem ez nagyon sokat segít. Az anyanyelvű tanár szerintem azért jó, mert helyes kiejtést és megbízható nyelvtudást ad át. És az elején bizonyára nem árt a magyarázat (főleg a szavak jelentése), de én elég hamar ráállnék az adott nyelven történő magyarázatra.

  El tudnám pl. azt képzelni, ami nekem volt finnből: elsőéven kezdtem, egy kukkot nem tudtam. Az első néhány órán bent volt egy másik tanárunk is, aki magyar volt, ő segített, ha valami végképp nem ment. Aztán az első hónap után minden finnül ment, és azt nem állítanám, hogy gyorstalpaló volt, és azt sem, hogy mindent értettünk. Ugyanezt csinálta az arabtanárom is, amíg otthon voltam: amit lehetett, arabul magyarázott. Pedig 2 hónap arab után még mindig nagyon kezdő vagyok, akármennyi nyelvet is beszélek egyébként.

  madz,
  én örülök, hogy a gépi fordítás nem lesz soha olyan, mint az emberé. Munka nélkül maradnék. :)

 • 2009.11.08 21:49:00lopede

  Sziasztok!

  A GEKKOval kapcsolatban ajánlom mindenki figyelmébe a HVG nemrég megjelent cikkét:

  http://hvg.hu/hetilap/200943_GEKKO_PARTNERSEGBOL_PERESKEDES_Nem_jatek_ez.aspx

  ebből is kiemelném Bordás Bence, az itt tanácsadó Bordás Gergő testvérének szavait, aki amúgy a cégnél kommunikációs igazgató:
  "Én azt olvastam, hogy mindig oda kell furakodni, ahol a bödön van. Amíg a komcsik és zsidók uralkodnak, nekik kommunikálok, amikor meg majd a nácik, akkor majd nekik. Arra kell csak vigyáznom, hogy mégse álljak kamerák elé, hanem majd mindig a háttérből mondjam, hogy mikor, kinek, mire, mit hogyan helyes hazudni. :-) Szóval ne igyunk előre a medve bőrére! Előbb várjuk meg, hogy Orbán legyen a góré, majd utána nyalizunk.”

  Ez aztán a jó tanács egy pedagógiai cég emberétől...elgondolkodtató milyen emberekre bízzuk a gyermekünket sok pénzért...

 • 2009.11.08 21:50:38lopede

  nem lett jó a link, újra próbálom:

  http://hvg.hu/hetilap/200943_GEKKO_PARTNERSEGBOL_PERESKEDES_Nem_jatek_ez.aspx

 • 2009.11.08 22:42:38cozumel

  Lopede

  tovabbra sem jo a link, pedig en elolvasnam...

 • 2009.11.09 07:19:19lopede

  Cozumel akkor tördelve írom be, másold be a böngészőbe, nem tudom miért nem hajlandó elfogadni...

  http://hvg.hu/hetilap/200943_GEKKO_PARTNERSEGBOL_PERESKEDES_
  Nem_jatek_ez.aspx

 • 2009.11.09 08:30:31Farkasokkal táncoló

  Na most nekem is sikerült elolvasnom. Hát emberek, aki képes 27 ezer ft ot havi egy alkalomért fizetni, az hülye.

  Ez a gekko hálózat semmiről nem szól, csak a pénzről.

 • 2009.11.09 08:33:40Farkasokkal táncoló

  Az én unokám is jár fejlesztő játszóházba, zeneoviba. Heti egy alkalom, MÁSFÉL óra, és a díja 12.000/10 alkalom. Természetesen nem helyettesíti azt a fajta fejlesztést amit a bizottság megállapított, de kiegészitésként nagyon jót tesz. Mindez a XI. kerület frekventált részén, tehát még azt se lehet mondani, hogy amiatt ennyi az ára, mert mondjuk egy alföldi 40 ezres kisvárosban van, ahol máshogyan nem lenne rá kereslet.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta