Védőoltási kampány indul az iskolákban és az óvodákban

Új influenza elleni védőoltási kampány indul novemberben az általános iskolákban és az óvodákban a 14 éven aluli gyermekek és a dolgozók beoltására, az egészségügyi és az oktatási miniszter az intézményvezetőkhöz intézett levelében azt kérte: támogassák, hogy minél hamarabb és minél többen kaphassák meg a védőoltást. Közben a 3 év alatti gyerekeknek készült vakcina is megkapta az engedélyt - tudta meg a Magyar Rádió.

"A világjárványt okozó influenza magyarországi terjedésére" hivatkozó, az oktatási tárca honlapján hétfőn közzétett levél szerint az oltást az ÁNTSZ szervezi és felügyeli, annak beadásához gyerekek esetében a szülő engedélye szükséges.

A két tárcavezető, Székely Tamás és Hiller István szerint az oltások nemcsak egészségügyi, hanem társadalmi-gazdasági nyereséggel is járnak, mert a gyerekek és a pedagógusok kisebb arányú hiányzása következtében kevésbé sérül az oktatási folyamat, nem lesz szükség pótlólagos oktatási napok beiktatására és nem csökken a tanévben nyújtott oktatás minősége sem.

"A Magyar Köztársaság által térítésmentesen biztosított, influenza elleni oltóanyag a nemzetközi elvárásoknak megfelel, bizonyítottan hatásos. Az esetlegesen kialakuló mellékhatások ritkák és enyhébbek, mint az influenza-megbetegedés, illetve annak szövődményei. Ezért mindenképpen javasolt a kampányoltások mielőbbi lebonyolítása" - hangsúlyozzák a levélben.

A kistérségi tisztiorvosi intézet szakemberei tájékoztatást adnak az intézmények vezetésének, orvosának, oktatási és egészségügyi személyzetének az oltási kampány jelentőségéről és a lebonyolítás részleteiről. Ismertetik a szervezés lépéseit, az oltóanyag biztosításának módját, az oltások ütemezését és a dokumentációs elvárásokat.

A két miniszter kiemelte, hogy az új influenza elleni védőoltás az egyén és a közösség védelmét egyaránt szolgálja. Hozzátették: az oltás segítségével az influenza megelőzhető. Ezáltal csökken a betegek száma és kevesebb súlyos lefolyású, kórházi ápolást igénylő influenza-megbetegedés várható. Csökken továbbá a beteg gyermekektől fertőződő felnőttek és időskorúak száma, így az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher is mérséklődik - olvasható a levélben.

(MTI)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek