Engedve az olvasók nyomásának, újraindítottuk főzős-receptes sorozatunkat, amelynek nem feltétlenül a recept a fő mondanivalója, egészítsétek ki, ötleteljetek, és ha van kedvetek, küldjetek ti is posztokat konkrét receptekkel, trükkökkel, hadd tanuljanak a kevésbé házitündér típusú anyukák is. Csak Gordon Ramsay meg ne lássa!
Merci a héten ezeket az ételeket mutatja be: tárkonyos pulykaragu leves, sajtkrémleves, zellerkrémleves, gesztenyehabos pulykamell, töltött dagadó, csirke római tálban, són sült csirke.
Tárkonyos pulykaragu leves
Hozzávalók:
50 dkg pulykamellfilé
3 db sárgarépa
1 db gyökér
4 szem krumpli
1 fej hagyma
15 dkg gomba
cukorborsó
1 csomag petrezselyem
só, bors, tárkony
4 dl főzőtejszín
1 tojás sárgája
Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, a kockára vágott húst fehéredésig kevergetjük, vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, ízesítjük sóval, borssal és 1-2 kávéskanál tárkonnyal. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a földarabolt gombát, pár marék borsót és a petrezselyemzöldet. A tejszínt összekeverjük a tojássárgával, ha minden puha, lehúzzuk a tűzről és belerakjuk a tejszínes keveréket.
Sajtkrémleves
Hozzávalók:
10 dkg füstölt sajt
10 dkg trappista sajt
2 dl főzőtejszín
1 ek. liszt
só, fehérbors, szerecsendió
6 dl víz
4 db kisebb cipó
A cipó tetejét levágjuk, belsejét kivájjuk, rövid időre forró sütőbe rakjuk.
A vizet fölforraljuk, beleszórjuk a reszelt sajtot, ha elolvadt, kevés vízben elkeverjük a lisztet és ezzel besűrítjük. Ízesítjük a fűszerekkel, kiforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is kiforraljuk. A cipóban tálaljuk.
Zellerkrémleves
Hozzávalók:
1 nagy zeller
2 szem krumpli
1 fej hagyma
só, fehérbors, szerecsendió
1,5 dl főzőtejszín
A hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a földarabolt zellert és krumplit, felengedjük vízzel, ízesítjük. Ha puha, pürésítjük, hozzákeverjük a tejszínt és kiforraljuk. Pirítóssal tálaljuk.
Gesztenyehabos pulykamell (Gajdos Tamás kedvence)
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell filé
15 dkg gesztenyemassza (főzéshez való)
2 tojás
só, bors, szerecsendió
A hússzeleteket forró olajban elősütjük, egy tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük. Ízesítjük sóval, borssal. A tojásokat szétválasztjuk, fehérjét habbá verjük, a sárgáját összekeverjük az áttört gesztenyemasszával, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, majd óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot. Ezzel a krémmel megkenjük a húsokat, majd előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük. Párolt almaszeletekkel és krumplipürével tálaljuk.
Szécsényi töltött dagadó (Benke Laci bácsi receptje)
Hozzávalók:
1 dagadó
10 dkg gomba
10 dkg sonka
1 zsemle
1 szem krumpli
1 nyers tojás
1 főtt tojás
tej
1 dl tejföl
1 dl tejszín
zöldpaprika
petrezselyemzöld
A felszúrt dagadót kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük. A tejben áztatott zsemlét kinyomkodjuk, hozzáadjuk a nyers tojást, apróra vágott főtt krumplit, gombát, sonkát, zöldpaprikát, főtt tojást, ezeket próbáljuk meg egyforma méretűre vágni. Keverjük össze, ízesítjük petrezselyemmel, sóval, borssal. Töltsük meg vele a dagadót, hústűvel zárjuk le. Fektessük egy kiolajozott tepsibe, szórjunk mellé hagymakarikákat, répát, fehérrépát, öntsünk alá kevés vizet, előmelegített sütőben pirosra sütjük. Ha marad töltelék, alufóliába csomagolva a hús mellett süssük meg.
Amíg a hús sül, készítünk hozzá paprikás mártást: kevés olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel, ha forr, tejfölt, tejszínt összekeverünk és ezzel behabarjuk, leszűrjük.
Csirke római tálban
Hozzávalók:
1 egész csirke (vagy tetszőleges részei)
4-5 szem krumpli
só, bors, majoranna, rozmaring, fokhagyma
A római tálat egy órára hideg vízbe áztatjuk. A csirkét szétbontjuk, bedörzsöljük a fenti fűszerek keverékével félrerakjuk, amíg előkészítjük a krumplit. A tál aljára karikára vágott krumplit teszünk, a tetején elrendezzük a húst, lefedjük és hideg sütőbe tesszük, közepesen hőmérsékleten kb. 1 óra alatt megsütjük.
Són sült csirke
Hozzávalók:
1 egész csirke
annyi só, amennyi a csirke súlya
A húst megmossuk, besózzuk, ha egyben szeretnénk sütni, akkor belül is, kis fokhagymával be lehet dörzsölni. A sót egyenletesen elterítjük egy tepsiben, rárakjuk a csirkét, egészben vagy darabokban. Előmelegített sütőben kb. 1,5 óra alatt megsütjük. Ha szükséges, félidőben egyszer megfordítjuk. Nagyon mutatós, amikor az ünnepi asztalra egészben kerül a csirke.
Jó étvágyat!
A posztot beküldte: Merci