SZÜLŐSÉG

Csak Gordon Ramsay meg ne lássa! - receptek az olvasóktól

2009. október 30., péntek 11:25 |

ramsay

Engedve az olvasók nyomásának, újraindítottuk főzős-receptes sorozatunkat, amelynek nem feltétlenül a recept a fő mondanivalója, egészítsétek ki, ötleteljetek, és ha van kedvetek, küldjetek ti is posztokat konkrét receptekkel, trükkökkel, hadd tanuljanak a kevésbé házitündér típusú anyukák is. Csak Gordon Ramsay meg ne lássa!

Merci a héten ezeket az ételeket mutatja be: tárkonyos pulykaragu leves, sajtkrémleves, zellerkrémleves, gesztenyehabos pulykamell, töltött dagadó, csirke római tálban, són sült csirke.

Tárkonyos pulykaragu leves

Hozzávalók:

50 dkg pulykamellfilé

3 db sárgarépa

1 db gyökér

4 szem krumpli

1 fej hagyma

15 dkg gomba

cukorborsó

1 csomag petrezselyem

só, bors, tárkony

4 dl főzőtejszín

1 tojás sárgája

Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, a kockára vágott húst fehéredésig kevergetjük, vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, ízesítjük sóval, borssal és 1-2 kávéskanál tárkonnyal. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a földarabolt gombát, pár marék borsót és a petrezselyemzöldet. A tejszínt összekeverjük a tojássárgával, ha minden puha, lehúzzuk a tűzről és belerakjuk a tejszínes keveréket.

Sajtkrémleves

Hozzávalók:

10 dkg füstölt sajt

10 dkg trappista sajt

2 dl főzőtejszín

1 ek. liszt

só, fehérbors, szerecsendió

6 dl víz

4 db kisebb cipó

A cipó tetejét levágjuk, belsejét kivájjuk, rövid időre forró sütőbe rakjuk.

A vizet fölforraljuk, beleszórjuk a reszelt sajtot, ha elolvadt, kevés vízben elkeverjük a lisztet és ezzel besűrítjük. Ízesítjük a fűszerekkel, kiforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is kiforraljuk. A cipóban tálaljuk.

Zellerkrémleves

Hozzávalók:

1 nagy zeller

2 szem krumpli

1 fej hagyma

só, fehérbors, szerecsendió

1,5 dl főzőtejszín

A hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a földarabolt zellert és krumplit, felengedjük vízzel, ízesítjük. Ha puha, pürésítjük, hozzákeverjük a tejszínt és kiforraljuk. Pirítóssal tálaljuk.

Gesztenyehabos pulykamell (Gajdos Tamás kedvence)

Hozzávalók:

60 dkg pulykamell filé

15 dkg gesztenyemassza (főzéshez való)

2 tojás

só, bors, szerecsendió

A hússzeleteket forró olajban elősütjük, egy tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük. Ízesítjük sóval, borssal. A tojásokat szétválasztjuk, fehérjét habbá verjük, a sárgáját összekeverjük az áttört gesztenyemasszával, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, majd óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot. Ezzel a krémmel megkenjük a húsokat, majd előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük. Párolt almaszeletekkel és krumplipürével tálaljuk.

Szécsényi töltött dagadó (Benke Laci bácsi receptje)

Hozzávalók:

1 dagadó

10 dkg gomba

10 dkg sonka

1 zsemle

1 szem krumpli

1 nyers tojás

1 főtt tojás

tej

1 dl tejföl

1 dl tejszín

zöldpaprika

petrezselyemzöld

A felszúrt dagadót kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük. A tejben áztatott zsemlét kinyomkodjuk, hozzáadjuk a nyers tojást, apróra vágott főtt krumplit, gombát, sonkát, zöldpaprikát, főtt tojást, ezeket próbáljuk meg egyforma méretűre vágni. Keverjük össze, ízesítjük petrezselyemmel, sóval, borssal. Töltsük meg vele a dagadót, hústűvel zárjuk le. Fektessük egy kiolajozott tepsibe, szórjunk mellé hagymakarikákat, répát, fehérrépát, öntsünk alá kevés vizet, előmelegített sütőben pirosra sütjük. Ha marad töltelék, alufóliába csomagolva a hús mellett süssük meg.

Amíg a hús sül, készítünk hozzá paprikás mártást: kevés olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel, ha forr, tejfölt, tejszínt összekeverünk és ezzel behabarjuk, leszűrjük.

Csirke római tálban

Hozzávalók:

1 egész csirke (vagy tetszőleges részei)

4-5 szem krumpli

só, bors, majoranna, rozmaring, fokhagyma

A római tálat egy órára hideg vízbe áztatjuk. A csirkét szétbontjuk, bedörzsöljük a fenti fűszerek keverékével félrerakjuk, amíg előkészítjük a krumplit. A tál aljára karikára vágott krumplit teszünk, a tetején elrendezzük a húst, lefedjük és hideg sütőbe tesszük, közepesen hőmérsékleten kb. 1 óra alatt megsütjük.

Són sült csirke

Hozzávalók:

1 egész csirke

annyi só, amennyi a csirke súlya

A húst megmossuk, besózzuk, ha egyben szeretnénk sütni, akkor belül is, kis fokhagymával be lehet dörzsölni. A sót egyenletesen elterítjük egy tepsiben, rárakjuk a csirkét, egészben vagy darabokban. Előmelegített sütőben kb. 1,5 óra alatt megsütjük. Ha szükséges, félidőben egyszer megfordítjuk. Nagyon mutatós, amikor az ünnepi asztalra egészben kerül a csirke.

Jó étvágyat!

A posztot beküldte: Merci

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.11.05 12:16:57Ribizlee

    ma reggel extra kávét főztem, csipet fahéjjal és kardamommal... ez volt az egyetlen indok a felkelés mellett :-)

  • 2009.11.05 12:18:02Farkasokkal táncoló

    Én tudom miről beszélsz... :-) Nálam ez a reggeli reflex a klotyóba vonuláshoz.

    Én már láttam olyanokat, akik cukrozzák a bundáskenyeret, én meg meg nem enném, de az igazi borzasztó az volt nekem, amikor valaki cukrot szórt a túróscsuszára, akkor majdnem elhénytam magam... de úgy képzeljétek el, hogy még a pörcök is rajta voltak, broááá.

  • 2009.11.05 12:20:00másutt

    :) nem csak hit kerdese, hogy mi mit okoz.
    szerintem.
    ha megiszom minden reggel egy kavet, es utana megyek a WC-re, az nem hit kerdese.

    az meg, hogy nem szereted az izet, teljesen normalis. nekem is van millio ilyenem, masokkal nepszeru dolgok nem tetszenek.

    nincs ezzel semmi baj, ha elfogadod, hogy ha TE nem szereted az izet, nem azt jelenti, hogy SZAR az ize, es mindenki mas total hulye.

    ez olyan, mint a regi vicc az autosrol aki a forgalommal szemben megy az autopalyan... :D

  • 2009.11.05 12:21:01másutt

    en pl. UTALOM a mandarint. de nagyon. a szuleim minden evben beprobalkoznak.....

  • 2009.11.05 12:22:54Silverveil

    Örülök, hogy jót tesz, de egyúttal nem lehetne finom is? :(

    Itt a munkahelyemen igazi kávéínyencek vannak, mindig kóstoltatják velem a jobbnál jobb különleges kávékat, de nekem egy sem ízlik.

  • 2009.11.05 12:23:11Farkasokkal táncoló

    Egyébként nem tudom, hogy a rizses csirke mennyire ismert, csak amiatt írom le ide a receptjét, mert mikor a lányom ilyet vitt be a kórházba valakinek, az ugyan jóízűen megette, de azt mondta, életében nem hallott még ilyenről:

    Rizses csirke:

    Pörköltalapot készítünk, teszünk bele felkarikázott sima és erőspaprikát is, és egy paradicsomot. Mikor a csirke félig puha, hozzáöntünk rizst, és kétszerannyi vizet, felforraljuk, majd nagyon lassú tűzre rakjuk. Tálalás előtt még hagyjuk húsz percig fedő alatt. Borssal megszórjuk, úgy tálaljuk.

  • 2009.11.05 12:24:02baudolinA

    másutt,
    nálam a kávé szerepét a fekete tea tölti be. A kávé illatát szeretem, de meginni annyira már nem. Nagyon ritkán iszom kávét. A fekete tea viszont... Az ember bemegy a boltba, szagolgat, válogat, hm...

  • 2009.11.05 12:25:39Silverveil

    BaudolinA,

    Az illatát én is szeretem :)

  • 2009.11.05 12:27:26Silverveil

    Érdekes egyébként ez a jelenség, hogy ha valamit tudják, hogy nem szeretsz, minden évben próbálkoznak vele.

    Nálunk is van ilyen a pasim családjával, rendületlenül, minden évben :)

  • 2009.11.05 12:27:51madz

    másutt, nem én mondtam azt, hogy ikszmillió ember nem tévedhet...
    a hit kérdését meg nem a reggeli klotyózásra írtam, hanem az alzheimeres cuccra. arról, hogy a kávé, a bor, a csoki meg a mittoménmi mi mindenre jó, kb negyven kiló cikk született csak az utóbbi három évben. meg az ellenkezőjéről is.

  • 2009.11.05 12:27:56Ribizlee

    én a kávébabot nyersen is szeretem :-)
    bár étcsokiba mártva sem rossz...

  • 2009.11.05 12:30:21másutt

    Silverveil, en 30 evesen kezdtem kavezni.
    Addig porogtem nelkule is, mint a bugocsiga.
    Most mar kell a rasegites.

  • 2009.11.05 12:30:30macskaszemű

    micsoda aktualitás, most rotyog a spenótom :)
    a piacon gyönyörű leveleket vettem, de lehet, jobban jártam volna a fagyasztottal, mert az homogénebb, mint amire én most vagdostam.. kíváncsi leszek,a gyerek szálanként lehúzza-e a tésztáról :)..

  • 2009.11.05 12:35:04Silverveil

    Én 30 éves koroming ittam sok kávét, azóta csak reggel kell egy kis lökés, hogy ha lehet, ruhástól induljak el dolgozni, stb.

  • 2009.11.05 12:46:47madz

    én utálok pörögni. nem szeretem az adrenalin érzését
    amúgy tényleg nemcsak az ízét utálom a kávénak, hanem valami bug lehet bennem, mert egy gyenge kapucsínótól is tök feszült leszek órákig

  • 2009.11.05 12:59:19BlackCat

    2009.11.05 12:23:11Farkasokkal táncoló

    Köszi, tetszik a recepted! :) Hétvégére csirkét rendelt a família, de ne paprikás, ne rántott, ne sült legyen.
    Asszem ezt kipróbálom.:)

    Viszont: én kb. majdnem akkor hánytam, mikor a káposztás kockát sózta meg egy barátosném. Aztán kaptam egy falit tőle, fincsi nagyon. :)
    De a túrós csuszát vagy sósan, vagy cukrosan esszük (inkább az előző), de vegyesen sosem.

  • 2009.11.05 13:09:42loreál

    baud, én simén csak meg szoktam főzni sós vízben és valamilyen só kis sűrű salátaöntetbe, szószba mártogatva elnasizom...

    de pont a múltkor találtam egy jó kis zöldségragu receptet Jamie Olivel oldalán amibe kell articsóka

    http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetarian-recipes/spring-vegetable-stew-vignole

  • 2009.11.05 13:42:44Temptation

    Anyu amikor a nagy gyerekeim voltak kicsik, csinált nekik bundáskenyeret baracklekvárral. Imádták. Ami érdekes, hogy anno nekem egyszer sem csinált ilyet...úgy látszik akkor tört ki belőle a kísérletező kedv.

  • 2009.11.05 14:39:46másutt

    madz, a legtobb ember nem azert iszik kavet, hogy porogjon, hanem hogy ki tudjon kelni az agybol, vagy ne aludjon el a delutan 2-i miting alatt.
    :D
    egyebkent a koffein drog, es mint minden ilyen, maskeppen befolyasol mindenkit.

    1 pohar bor, 1 csecse kave, vagy 1 fuves cigi, X embert X fele modon befolyasol.

  • 2009.11.05 14:41:08nanemárrr

    Töredelmesen bevallom, hogy gyerekkoromban én is cukorral ettem a túroscsuszát (mentségemre legyen mondva, hogy pörc nélkül), most viszont meg nem enném úgy! :)
    A káposztástésztát még mindig cukorral eszem! Nyami! :)

  • 2009.11.05 14:41:47nanemárrr

    túrós

  • 2009.11.05 14:46:01baudolinA

    Káposztás kockát édesen? Mi azt úgy esszük, hogy a káposztát párolás közben sózzuk-borsozzuk, aztán tejföl a tetejére. A túrós (juhtúrós) csusza mellé pedig meggykompótot eszünk.

  • 2009.11.05 14:47:33nanemárrr

    Nálunk is enyhén sózva és borsozva van, de csak éppen, így tálaláskor ki-ki eldönti, hogy további só és bors, vagy cukor kerül rá.

  • 2009.11.05 15:01:39Farkasokkal táncoló

    A káposztás cvekkedlit én csak borssal szeretem, sózva. Igaz, hogy én nem szeretem az édes tésztákat, az egyetlen kivétel az ízes palacsinta.

    Hortobágyi palacsintát is szoktam csinálni, az is mindig elfogy. Kicsit babrásabb mint a paprikás csirke, de megéri.


    Hortobágyi palacsinta csirkéből:

    Kell hozzá egy botmixer.
    Csinálok tejfeles paprikás csirkét, lehetőleg husosabb részekből (comb, mell). Fontos, hogy jóval több szaftja legyen mint átlagosan, mert a palacsinta nagyon sok szószt magába szív!

    Csinálok palacsintát.

    A csirkedarabokat kiszedem a kész tejfeles csirkéből, tányérra rakom. A megmaradt szaftot botmixerrel homogenizálom.
    A csirkékről leszedem a húst, apróbb darabokra vágom, majd botmixerrel, egy kis szaft hozzáadásával péppé elegyítem. Megtöltöm vele a palacsintákat.

    Innentől kétfajta módon lehet enni: lehet azonnal tányérokra rakni, és dúsan meglocsolni a finom szósszal, vagy le lehet fektetni lapos tűzálló tálba és a sütőben átforrósítani.

  • 2009.11.05 15:10:17nanemárrr

    FT,
    sütőben forrósítás elött jól megszórni reszelt sajttal! :)

  • 2009.11.05 15:12:50nanemárrr

    Lustábbak változata egyébként ugyanez, csak darálthússal, akkor nem kell pépesíteni.

  • 2009.11.05 15:44:21madz

    másutt, a továbbiakban próbáljunk már nem evidenciákat nyomatni egymásnak :D

  • 2009.11.06 15:02:21taracktapír

    spenót...
    http://www.youtube.com/watch?v=Y9GHkXP7WH4

  • 2009.11.07 00:27:04Farkasokkal táncoló

    Nanemárr,
    én még soha nem csináltam darált húsból. Mert addig elsül az eszem, hogy a pörköltalapra rátesszük a darálthúst, na de hogyan lesz aztán abból külön töltelék és szósz?

    Valaki elmesélhetné nekem, mert akkor gyakrabban csinálnék.

  • 2009.11.08 11:37:03milladuo

    Életemben elôször sütöttem ma egy nagyon egyszerû és isteni zabos kekszet, megosztom veletek a receptjét, hátha másnak is bejön.
    Szóval: 15 dkg liszt, 5 dkg darált dió (vagy mogyoró), 10 dkg zabpehely, 10 dkg cukor, 15 dkg margarin, 1 tk őrölt fahéj, fél tk szódabikarbóna, 2 ek tejföl (vagy natúr joghurt)+ mazsola vagy apróra vágott aszalt gyümölcs, kb 5 dkg.

    Az egészet egy nagy tálba öntöm (a margarint olvasztva), egy fakanállal jól összekeverem, hagyom állni 5 percig, hogy a zabpehely egy kicsit megszívja magát. Sütôpapír, kis halmocskák egy teáskanál segítségével a masszából, aztán mehet be a sütôbe, 180 fokon 10-15 perc (attól függôen, hogy mekkorák a halmok, én nagyobb sütiket csináltam).
    Kétbalkezes cukrász vagyok, de ezt még én is könnyedén... Mellesleg isteni fahéj illat van tôle a lakásban, és az idôjáráshoz, a hangulathoz is tökéletesen passzol. Du-i tea, kávé mellé tökéletes lesz.

  • 2009.11.10 08:08:14sragi

    Masutt

    Nalunk nagy kedvenc a spenot. Egyik sajat kitalaciom:
    Keszitek egy jo foghagymas spenot fozeleket. A tepsibe szeletelek nyers burgonyat majd erre helyezem a nyers fuszerezett csirkemell szeleteket. Ezutan leontom a fozelekkel es sajtott reszelek a tetejere. Alufoliaval lefedve megsutom a sutoben.
    Mi a baby spenotot ugy eszuk mint a salatat. Szenvicsbe es salatakba azt teszem.

  • 2009.11.10 08:16:54manó99

    2009.11.05 14:46:01baudolinA
    Engem férjem családja mindig szekál a bors miatt ami pluszba teszek a káp.tésztára. Na de tejföl?!

  • 2009.11.10 08:19:39sragi

    Ferjem kedvence:
    Osszegrillezek zoldsegeket (padlizsant, cukkinit, hagymat, paradicsomott...stb)
    Kaliforniai paprikat a gaz rozsajan feketere sutok es egy zacskoba beleteszem fel orara. Azutan jol leszedheto a heja.
    Valamint halloumit szeleteket is grillezek.
    Kuszkusszal es olajjal felhigitott pesztoval talalom.
    Etteremben ettem mar ugy, hogy a paprika volt megtoltve a grillezett zoldsegekkel es a kuszkusszal.

  • 2009.11.10 09:04:05sragi

    Igazabol mostanaban nem sok idom van fozesre igy probalok mindent leegyszerusiteni.
    Kovetkezo alapetelekbol nagy adagokat keszitek es kissebb porciban lefagyastom.
    -Sertesporkoltbol keszithetek: tokanyfeleket, bakonyi gombasat, kulondozo leveseket, savanyu kaposztat is adhatok hozza, akar toltott palacsintat is keszithetek..stb.
    -Daralthusos rizses porkoltottbol keszithetek: Toltott zoldsegeket, rakott dolgokat.
    -Bolognai husos szoszt hasznalhatom: tesztahoz, rakott tesztahoz, toltott palacsintanak, toltott zoldsegekhez, pizzahoz, rakott padlizsanhoz amihez kuszkuszt adok.
    -Husleves egyertelmuen mas levesek alapjakent. Legjobban a francia hagymalevest szeretjuk.
    -Chillis babot: tortilla es palacsinta toltesere vagy siman sultkrumplival talalhatom.
    Kulonben nehany fozelekbol is tobbet keszitek egyszere. Ilyenek a sargaborso, kelkaposzt, lencse es bab fozelek.
    A lencset, csicseriborsot es babat elore megfozom es igy fagyasztom le. Igy barmikor keszithetek gyors fozeleket, levest vagy salatat belole.

  • 2009.11.11 19:25:05Farkasokkal táncoló

    Sragi ezek nagyon jó ötletek!

    ÉN meg most kérdezném, hogy pl mirelite TONHAL FILÉBŐL filéből miket lehet csinálni a rántott halon kívül, ami nem túl bonyolult, és nem kell a hozzávalókhoz sem kínai sem indiai boltba menni, sem pedig egzotikus gyümölcsöket beszerezni?

  • 2009.11.11 19:28:56cozumel

    FT

    panirozatlan halfilekrol van szo?

  • 2009.11.11 19:44:13Farkasokkal táncoló

    Igen, sima fagyasztott halfilékről. Csak én únom már a rántott, párizsiasan rántott, paprikás lisztbe mártott stb változatát körettel, pedig hetente egyszer halat szoktunk enni.

  • 2009.11.11 19:46:11Farkasokkal táncoló

    Ja és az a baj, hogy mivel gyorsfagyasztott, emiatt roston sütni sem nagyon lehet, mert szétesik. Mire felenged, eleve már oylan, hoyg szétesik a kezem között, bepanírozni is művészet, szóvaé NEM friss hal... és valljuk be, de az íze önmagában dögunalmas.

  • 2009.11.11 20:12:32nanemárrr

    FT,
    bocsi, most néztem be ide új receptekért, és most látom, hogy még kérdésed volt a "lusta húsos" palacsintához. Na igen, ott nem marad szaft, hanem tejföllel locsolják meg és sajttal szórják meg sütés előtt...mondjuk egy kicsit szárazabb, fújtósabb, mint a turmixolt pörköltös/pörköltes változat.

  • 2009.11.11 20:22:05Farkasokkal táncoló

    Nanemárr, kösz. Bár biztos ez is finom lehet (amiben tejöl, sajt, hús van azt nem lehet elrontani sem szerintem), de mi speciel a szósz miatt szeretjük a csikepaprikást.

    Régen míg a lányok mind a ketten nálunk éltek, MINDIG sok tejfeles szaftot kellett csinálni, mert ha elfogyott a hús, még napokig rájártak a szaftra kenyérrel, ez volt a reggeli meg ilyesmi. Egyikük melegen szerette belemártogatni, a másik meg hidegen kocsonyásan piritós kenyéren...

    (Tapasztalat: piritós kenyéren még a szar is élvezhető, csak szólok... Unokám a sima vajas kenyér helyett inkább piritóst szok kérni (túúúdom, helyesen: szokott) , előtte én picit átdörzsölöm fokhagymával (mi mással), és a vajat rákenem , majd picit megsózom... eddig még akkor is megette ha nagyon beteg volt.

  • 2009.11.11 20:26:57baudolinA

    manó,
    én a káposztás tésztát el sem tudom másképp képzelni, mi kifejezetten sósként esszük. Önmagában nagyon száraznak érzem. De mint már írtam, a sajtos tészta mellé is kompót jár nálunk.

  • 2009.11.11 20:29:24cozumel

    Ja, igen, szetesik

    Na figyusz, csinalhatsz belole klasszikus FISH CAKE-t, ahhoz pont megfelel az ilyen omlos hal.
    Megfozod, sos vizben, vagy parolod, vagy akar olajon megfuttatod, egyer megy.
    Felhasznalhatod hozza a maradek krumplipuret, de tenyleg, itt akkor szokas kesziteni :)
    A kettot osszegyurod, egy felapritott hagymat es nemi petrezselymet hozzaadsz, so, bors, esetleg valamilyen sajtkrem, vagy sima vaj, es egy tojas.

    Osszegyurod, pogacsakat lapitasz belole es enyhen bepanirozod, forro olajban megforgatod ket perc alatt.

    Szerintem igazan finom akkor, ha vegyes krumplibol csinalod a puret: egy edes es ketto nagyobb feher burgonyabol.

  • 2009.11.11 20:33:33Farkasokkal táncoló

    Na ezt kipróbálom istenuccse, nem baj, ha kis fokhagymát is adok hozzá? :-)

  • 2009.11.11 20:47:07cozumel

    Vagy, keszithetsz belole CHOWDER stilusu levest.

    fogsz egy ujnyi szalonnat, aprora vagod, lepiritod, hozzaadod a felapritott hagymat es zellerzoldjet, sozod, borsozod, par percig puhitod. Majd hozzaadsz 2 nagy krumplit felkockazva egy bogrenyi mirelit kukoricat, a halat es zoldseges alaplevel felengeded. Tovabbi so, bors, (ha kell) es kakukkfu.

    20 perc fozes utan lehuzod a tuzrol, es kb. a leves 2/3-t kimered, lepuresited, visszaontod, felforralod, majd leveszed a tuzfokot es meg kb. 20 percig hagyod poszorogni.
    A vegen tejszint keversz a leveshez szep lassan, es a tetejet felapritott zoldhagymaval diszited.

  • 2009.11.11 20:47:45cozumel

    FT

    a fiskekben az a jo, hogy ahany haz, annyi szokas szerint lehet kesziteni :)

  • 2009.11.11 21:40:26Farkasokkal táncoló

    A levest nem merem kipróbálni, mert nálunk a halból egyedül elkészíthető leves a halászlé... a halat így is be kell óvatoskodnom a heti menübe, túl nagyot nem akarok ugrani.

    ja, halászlé. Leírom hogy csinálom...

    HAlászlé (tiszai módra).

    Piacon veszek legalább 2 kiló szemét halat (azaz halfarkakat, fejeket, apró halat, mindent ami olcsó. ) Ha azt akarjuk, hogy villogjunk, akkor vegyünk még haltejet is... az drágább, de finom nagyon.... Meg veszek ponty halszeleteket, ugyanennyit. Meg egy csomó hagymát, meg pirospaprikát, meg egy adag halászlé kockát - ez van.

    Veszek egy hatalmas fazekat. megtisztítok vagy két kiló hagymát (igen, annyit), majd a hatalmas lábas aljára jön egy réteg hagyma, egy réteg hal, ez ujrarétegezve míg tart a muníció. (Ha túl sok a hagyma az nem baj, az a baj ha kevés). A halszeleteket és a haltejet nem rakom bele, csak a sok szeméthalat.

    Felteszem főni. Mikor a habját kezdi ereszteni, megízlelem, megsózom, és belerakok halászlé kockákat is. Sok leve kell legyen! Ne spóroljunk vele, mert a passzírozás után max. a negyede marad, amit megint fel kell önteni... Megpaprikázom, aztán sorsára hagyom egy másfél órára.

    Másfél óra mulva megkóstolom, aztán jön a neheze.

    Mert az egész csócsamócsát amit eddig főtt, homogezinálni kell, én spec. tésztaszűrőn nyomkodom át merőkanalanként (de ha valakinek van jobb ötlete nyitott vagyok rá nagyon is!!!) , a vége az, hoyg lesz kb negyedannyi sűrű halászlé esszencia, mint amennyit feltettem főni. Na akkor felöntöm kb ugyanennyi vízzel, mikor felforrt, belerakom a megvásárolt pontyszeleteket meg a haltejet, kb 8-10 percig hagyom lassú tűzön, aztán esszük. Gyufatésztával... Nyamm... jaj de ennék most egy ilyet... :-(

  • 2009.11.12 00:24:05hinta-palinta

    FT, paradicsom paszírozóval próbáld.Létezik elektromos is:)http://megacity.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=6265&cikk=404736

  • 2009.11.12 04:04:56cozumel

    FT

    ha szeretitek a tejszines raguleveseket, nyugodtan probald ki. Mivel csak hal van benne, nem lesz atuto tengeri herkentyu ize.
    Eredetileg sokfele chowder van, en apro rakokat is szoktam beletenni meg polipot, azt nagyon magyaros izekhez szokott embernek tenyleg nem ajanlom :)

  • 2009.11.12 04:05:55cozumel

    Ja, es izles szerint lehet beleszorni piritott kenyerkockat, vagy aprora tordelt szaraz, sos kekszet.

  • 2010.01.23 00:45:33farkasokkal tancolo

    Na ma én egy holnapi merényletet készítettem elő.

    Ugyanis maradt itthon spenótfőzelék (tudjtok afféle mirelite spenótpüré+besamell mártás fokhagymával sóval kis borssal), meg ma kissé eltúloztam a palacsintasütést.

    Na kérem ma este kivajaztam egy jénai tálat, megtöltöttem a palacsintákat spenótfőzelékkel, feltekertem, leraktam, a tetejüket bekentem dúsan tejföllel, még dúsabban rájuk reszeltem trappista sajtot, és most ott pihen a hűtőben... holnap megy majd bele a sütőbe sajtolvadásig ill sajton lévő barna pöttyökig.

    Na majd holnap elmesélem mi lett belőle... :-)

    De ha kihányja a kis család, akkor csinálok juhtúrós palacsintát. (tán írtam is már?)

    Naszóval juhtúró füstölt hús, tejföl, só bors összekever - kóstolgatni közben kell - aztán ezzel palacsinta megtölt, lerak kivajazott tűzálló tálba, tetejére tejfelllel összekevert reszelt sajt, aztán hadd szóljon.

    Imádom...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta