SZÜLŐSÉG

Császármetszés után minden mozdulat kín

2009. október 29., csütörtök 13:13

Mivel a babás oldalakon nemigen írnak a császármetszésre várókra, vagy belefutókra gondolva, álljon itt a császár folyamatának szubjektív leírása két szülésen keresztül. Mert ha máshol órákig olvashatunk a tágulás szakaszairól, arról is legyen írás, mire számítson, akit vágnak. Egészítsétek ki a ti tapasztalataitokkal, töltsétek ki a réseket, amiket hagytam.

Sürgősségi

Igen, szülni! Első alkalommal sürgősségi császár képében találkoztam a császárral, ami rajtunk kívül is már rengeteg nőnek és babának megmentette az életét, és lett a gyász helyett az orvosi tudás dicsősége folytán az öröm kezdete. Ekkor az események sodrában nem is volt idő azon merengeni, vajon mi hogyan fog történni, szinte csak úgy maguktól megtörténtek a dolgok. A jóslat zökkenőmentes tágulás után sajnos nem jött be „Fél óra múlva ebből baba lesz!” A valóság tízórányi vajúdás után, három órája tartó kőkemény tolófájásokkal a – „Ne nyomjon! Még egyszer megpróbáljuk beigazítani.” (Te jó ég, eltöröm a karját, ha egyszer ezt túlélem.) „Nem illeszkedik jól a feje, ödémásodik. Hívjátok a műtőt! Ne nyomjon, még várni kell a műtőre! Még egyszer megpróbálom, hátha megmozdul, de ha nem tudom kimozdítani, már itt a műtős...” Nos, ekkor a kezdeti tudatos, nyugodt, háborítatlan szülés helyett jött a „Nyugodtan lőjenek főbe, csak csináljanak valamit” érzés.

A műtőben egyből rákötnek a vérnyomásmérő és egyéb ketyerékre. Innentől folyamatosan figyelik a vérnyomásom és pulzusom is, az ujjamra szerelt és karomon időről-időre felpumpálódó vérnyomásmérővel. Az asztalra ültetve arra biztatnak, hogy domborítsam a hátam, ami egy brutál fájás közepén szerintem sikerült, szerintük nem, de azért megszúrnak a spinális érzéstelenítéshez. Az anesztes nagyon kedves volt, végig beszéltetett velem - na persze akkor már hatott az érzéstelenítő. Azt, hogy nem érzek már semmit, úgy ellenőrizték, hogy hideg permetet szórtak a testemre különböző pontokon és érdeklődtek, érzem-e. (Ja, borotváltak is közvetlenül a műtét előtt, pedig isten bizony nem szőrös a hasam). A részletek ekkor egyáltalán nem maradtak meg a fejemben a műtéti előkészítésről. Végül beengedték a férjemet is, aki kint toporgott és belevágtak... Ebből csak annyit érezni, hogy jobbra-balra lökdösnek, cibálnak. Semmi különös érzés nincs benne. Nem sokkal később aztán ott volt Ő. Megmutatták, ő jól megnézett magának, aztán elvitték.

A spinális után feküdni kell (én nem is tudtam volna mást, remegtem, mint a nyárfalevél, ahogy ment ki a gyógyszer a szervezetemből - mondtam is a dokinak, hogy isteni rántottát tudnék most sütni, ha adnak egy villát, mert mozdulnom se kell, hogy felverjem a tojásokat) Nagyon szar érzés, hogy nem mozog a láb. Isteni megkönnyebbülés, amikor végre mozdulni tudsz. Hát nem szúrtak el semmit. Infúziót adtak, de altatót nem ajánlottak, én meg nem tudtam, hogy kérhettem volna, hát így az alvás nem ment.

A gyermekágyról.

A kórteremben a többiekkel konkrétan hülyének néztük azokat akik ezt önként kérik, akinek volt hagyományos szülése is az pláne ki volt akadva. Kín a köbön. Hat óráig nem mozoghat a fej, elkerülendő a migrénes fejfájást. Ezalatt lemosnak, betétes bugyidat rád adják, ellenőrzik a katétert (ugye a vizelethez azt becsempészték, amikor nem érezted). Inni kell, ha nincs szívószálad, szerencsés esetben adnak. Enni az első órákban nem szabad, később töltetlen kekszet, pogácsát lehet rágcsálni.

Hat óra leteltével könyörtelenül fel kell ülni, állni, és elmászatnak a kórterem sarkába „mosdani”. A katéter kivétele nem túl rémes, inkább csak fura érzés. Viszont minden egyes mozdulat iszonyú kín. Felülni, kiegyenesedni, neadjisten tüsszenteni rosszabb, mint a vajúdás fájdalma. Később elzavarnak fürödni is. A sebet víz nem érheti, csak macskamosdás jöhet szóba, de az is csak vicc ekkor még, hiszen minden mozdulat kín. Ekkortájt még iszonyú adag algopyrint adnak injekcióban, az oxitocin és egyéb nyalánkságok mellé. (Gyógyszerérzékenyek kiabáljanak erősen, hogy azt ne, hátha nem kérdezték meg műtét előtt, vagy akkor elfelejtette.)

A babákat kórháza válogatja, mikor kapja meg az ember, és belevághat a szoptatásba, miközben se ülni, se állni, se mozdulni nem tud(na), ha nem lenne muszáj a pici miatt. A szoptatás elvileg a császár miatt nem okozhat problémát (legalábbis az én tapasztalatom ezt igazolja), mert bika adag hormonokat nyomatnak az ember lányába. De ez egy más téma lenne.

A lochia, azaz a folyás a dokidtól is függ, az enyém szépen nagytakarítást tartott, ha már a kezében volt a méhem és egy gyenge mensi szerű volt csak a vérzés, kb. három és fél hétig.

Miután hazaengedtek, még pár hétig néha olyan érzés, mintha szét akarna hasadni a hasad a hegnél, áztatni a varratszedésig nem szabad a hasat és emelgetni se tanácsos. Hasizmokat „erőltetni-erősíteni” direktben három hónap után lehet. Ha van a kórházban gyógytornász, megmutatja, hogyan kell „tornázni” a gyerekágy ideje alatt.

Minden nap oxitocinos injekció, császáros „menü” az emésztés beindításához, gyorsító trutyi a barnamedve előcsalására (na az sem egy diadalmenet, amikor az előjön).

A varratszedés egyáltalán nem fájdalmas, a naponta adott injekciók jobban fájnak.

Programozott

Második felvonás. Az első császár önmagában nem ok arra, hogy ne szülhess hagyományos, hüvelyi úton, így erre készültem. Aztán terminuson túl két nappal méhszáj egyujjnyi, fájás nincs, rövidülés nincs, a fej magasan és kimozdíthatóan. Na, ez már császár indikáció, hiszen ha hagyják főni a levében, a heg elvékonyodhat és szétválhat. Indítani szülést császár után nem lehet ugyanezen okból.

Egy éjjeli beutaló, sorban ülés a folyosón, ekg, vérvétel, ctg, és újabb ctg. Találkozás az aneszteziológussal. Általában vékony tűvel szúrják a spinált. Minél vékonyabb, annál kisebb a migrén valószínűsége és annál hamarabb lehet mozgatni a fejet (legkevesebb 6 óra, vastag tűnél akár 24 is lehet.)

Megkérdezik a súlyt, magasságot, kort, rákérdeznek a gyógyszerérzékenységre is. Este 6 után nem lehet enni, tíz után nem lehet inni (ez nagyon durva pl. egy kánikulai éjjelen, de reggeltől telepumpálnak infúzióval, így csak addig szomjazol). Reggel beöntés, borotválás, ipari mennyiségű folyadék infúzió formájában. Újabb ctg. Várakozás. A kiírt időpontot tolhatja egy-egy sürgősségi eset. A műtős végre megjön, odabent szorosan befáslizzák a lábakat (trombózisveszély miatt), az ember lánya csini műtős sapit kap, elkobozzák a melltartót, majd jön a spinál. Letörlik a hátat több rétegben, ez hideg érzés. Ekkor érzéstelenítenek és fertőtlenítenek. Aztán szúrnak. Ha nincs szerencséd (mint nekem), csak negyedszerre találnak be, hiába domborítod a hátad lehajtott fejjel. Fáj minden céltévesztés. „Ne mozogjon!”- intenek, de ha éreznék... Na persze nem érzik és értem én, hogy gyakorolni kell a tanuló anesztesnek is. Mikor eltalálják a célt, az nem fájdalmas. Közben beszélnek hozzád, segítenek, lenyomják a fejed, ha kell.

Rád szerelik persze a vérnyomásmérőt, ellenőrzik, hogy tényleg nem érzel-e semmit, csepeg-e az infúzió. Az anesztesek folyamatosan beszélgetnek veled. Befut a dokik csapata, beengedik a férjed a fejedhez (kórháza válogatja). Mellkasodnál eltakarják a célterületet. Hajrá! Ráncigálás, lökdösés, aztán „most segíthet, nyomjon!” felszólítás. Hogy ez mire jó, nem tudom, hisz semmid sem mozdul lent, de legalább próbálkozol. Mintha ráfeküdtek volna a hasadra, passzírozzák, aztán a Csoda! Másodszor is katarzis!

A gyerekágy ugyanaz a kínszenvedés fizikailag. Talán rosszabb is (legalábbis nekem az volt). A fáslit a hat óra eltelte után vedd le magadról, ha bírod, hiába szólsz, hogy már zsibbad tőle a lábad, aztán mikor letekered – el lehet képzelni a mutatványt ahogy felülsz és a bokádig próbálsz elérni, miközben majd szétszakadsz, míg sikerül kitekerned a lábad. (Én ekkor ájultam el.) Ekkor rájöttek, hogy nem vicceltem, mikor azt mondtam, hogy zsibbad a lábam és adtak egy löket altatót, fájdalomcsillapítót, meg ki tudja mit, amitől két óra filmszakadás jött.) Mikor felébredtem, már sikerült felállnom és három hét múltán már egyáltalán nem fájt (néha feszített) a seb, csak úgy, mint elsőre.

A heg nagyjából egy év alatt egészen halvánnyá válik.

Van, aki fikázza a császárt de talán 100 éve meghalt vagy megnyomorodott volna egyikünk és habár én sima szülésre készültem, örülök hogy szerencsés véget ért. Azt hiszem, a babaújságok/honlapok túlmisztifikálják és túllihegik a természetes szülés témáját. Szerintem a lényeg úgyis a kis szuszogós csomag, akárhogy született.

Ziz

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.30 14:53:48hinta-palinta

  Hű bakker Border, otthon?Nem a művelet bonyolultsága miatt, hanem mert ilyenkor is ellenőrzik a műtéti sebet, sebgyógyulást, esetleges váladélkozást.

 • 2009.10.30 15:12:07Border

  Hinta-palinta,
  csontszáraz volt minden, teljesen rendben volt a vágás helye.
  Ha meg váladékozna, vagy piros lenne, azt látod magad is. Ehhez nem kell orvosnak lenni.

 • 2009.10.30 15:23:13Zsuzsi főz

  Én i majdnem kiszedtem, de pont azért mentem inkább dokihoz, amit hinta-palinta írt.
  Egyébként varratok gyógyulásának elősegítésére jó a Contratubex nevű krém, az öcsémnek volt egy nagyon ronda sérülése a csípőjén, nagyon rondán tudták csak összevarrni, de hála a krémnek, nagyon szépen hegesedett.

 • 2009.10.30 15:26:59hinta-palinta

  Border, persze, hogy nemcsak az orcvos láthat, de ő eldönti, hogy még normális vagy kóros-e.Vagy hogy mi van, ha nem kifelé váladékozik..(tapintéssal ellenőrzés)

 • 2009.10.30 15:28:53hinta-palinta

  Na, csak azt akartam, hogy tulajdonképp a varratszedés is egyfajta kontroll, nem csupán fonalhuzigáció, na. Nem téged piszkállak, a doki volt bátor:)

 • 2009.10.30 16:00:28Border

  Hinta-palinta,
  :-), természetesen a doki mindent elmondott mielőtt hazamentem a kórházból. Már akkor is teljesen lobmentes volt a heg. Bízott bennem és meg benne.
  Hasonló történet, hogy amikor tanultam autót vezetni, akkor az oktatóm beült a kisházba sakkozni a haverjával, miközben én a rutinpályán egyedül gyakorolgattam a parkolást. :-)

 • 2009.10.30 17:38:52baudolinA

  "De NEM es NEM kockaztatom sem a pinamat sem a fajdalmat sem a gyereket azert mert a vilag meg nem erett meg az uj szulesre."

  Megérett. Szerintem ezzel a szóval volt a legtöbb embernek baja. Rita pedig ebben a témában egyszerűen elvakult, ne foglalkozzatok vele. Bár még mindig nem értem, hogy KINEK őrzi a szűk pináját...

 • 2009.10.30 17:50:30rita a felcser

  Kinek
  Okos
  Magamnak

  mit gondoltal?

 • 2009.10.30 17:57:30baudolinA

  Mert ellenőrzöd naponta, hogy mennyire szűk vagy mi?

 • 2009.10.30 18:05:38csimpilimpi

  Nekem már rég az az érzésem - szigorúan nem ritára vonatkoztatva - hogy a nők többsége, aki az elektív császárt lihegi, valójában nem azért teszi, mert annyira felvilágosult, tudatos, a saját testének érdekeit néző nőszemély, hanem pont ellenkezőleg azért, hogy ezzel is szolgálja a férfit, aki szűk punci felmutatását várja tőle. Nem véletlen, hogy nem ny-európában vannak rápörögve a nők, hanem mondjuk dél-amerikában.

 • 2009.10.30 18:08:58rita a felcser

  hat igen.
  Nem de bizony ereznem ha lotyog a nipp.

  A a gyerek apjanak,a kovetkezo gyerek apjanak.

 • 2009.10.30 18:10:32nyúlmama

  Nyina, amiket leírtál, mindre van most trend, de nem vitázom.
  A kajára, a hordozásra, az altatásra, mind-mind mást mondtak ekkor, és mást akkor.

 • 2009.10.30 18:10:46cidre

  Kár, hogy már maga a terhesség kihordása sem igazán kedvez a hüvely tónusának... ott kellene meggondolni.

 • 2009.10.30 18:11:48nyúlmama

  csimpilimpi, amúgy meg: kinek mi a szűk.

 • 2009.10.30 18:13:24baudolinA

  csimpilimpi,
  szerintem is. De valahol elszomorító, hogy egy orvostól lehet ilyeneket olvasni.

 • 2009.10.30 18:23:07rita a felcser

  es csimpilimpi en meg elvarok min 15 cm-s kimondottan vastag faszt.
  ugyhogy kell muatassak enis szuket,ha mar en elvarok.

 • 2009.10.30 18:45:49baudolinA

  Rita,
  ez a 15 centi vastagság hogy jött ki?

 • 2009.10.30 18:56:33rita a felcser

  hianyzik egy vesszo
  Hossz annyi
  vastagsag ------mint a csuklom
  (nagyon vekony csuklom van)

 • 2009.10.30 18:57:08Heatherette

  @baud szerintem úgy érti, h "elvárok min 15 cm-s, kimondottan vastag faszt"

 • 2009.10.30 19:58:16yukikoka

  Rég jártam erre, de látom, semmi nem változott. A végszó most is a fasz:), téma pedig az egyik nagy kedvenc, a császár.

  3 sima szülés után a császárról nem mondhatok véleményt (bár sok ismerősöm álláspontját ismerem, olyanét is, akinek ilyen is, olyan is volt, és nagyon megoszlanak a vélemények), annyit azonban igen, hogy hüvelyi szülés és hüvelyi szülés között is zongorázni lehet a különbséget. Szerintem egy nehéz vajúdásos, oxytocinos, gátmetszős, hányós-ájulós nagy vérvesztéses sima szülésnél simán lehet jobb egy császár. Ahogy egy komplikációmentes, gyors szülés valószínűleg minden szempontból jobb, mint egy akár komplikációmentes császár. De kár vetélkedni, hogy melyik a rosszabb, különösen, mivel a posztíró és a kommentelők által felsorolt nehézségek nagy része sima szülés után is megvan, meg lehet (hányás, ajulás, szédülés, durván fájdalmas méhösszehúzódások, nem tudsz ülni, a nagydolog sem könnyű különösen gátmetszésnél, repedésnél stb.), csak a simán szülteket azonnal felparancsolják "a szülés nem betegség" felkiáltással. Egy részük simán felkel, nagyobbik részük összeszorított foggal, kis részük meg tuti szenved annyira, mint egy császáros. De ez tök mindegy, mert ha császár kell, akkor kell, ha meg nem kell, akkor szerintem érdemes a hüvelyit megpróbálni. Persze ez egyéni döntés kérdése.

 • 2009.10.30 20:04:58samjon

  yukikoka:
  igen, igen!

 • 2009.10.30 20:10:33baudolinA

  yukikoka,
  szia, hiányoztál.

 • 2009.10.30 20:47:15yukikoka

  Szia Baud:)

 • 2009.10.30 20:59:54cozumel

  Szia Yuki !

 • 2009.10.30 21:03:07yukikoka

  Hello Coz!:)

 • 2009.10.30 21:12:52baudolinA

  yukikoka,
  ez elég rövid és tömör. Hol maradnak a latin szavak?

 • 2009.10.30 21:20:28yukikoka

  ööö izéééé dekriminalizáció. ez jó lesz?:)))

 • 2009.10.30 21:22:54manka78

  Szia Yuki! Hol jártál?:)

 • 2009.10.30 21:23:16baudolinA

  Kezdetnek megteszi. :)

 • 2009.10.30 21:43:40yukikoka

  Szia Manka:) A pokol sötét bugyraiban. Azon ettem magam, hogy hogy kitágult az alfelem így 3 gyerek után, teljesen magam alatt voltam:)

  (elég sűrű az életem mostanság, kommentelésre nincs sok időm, gyakran kedvem sem, olvasgatni is csak néha szoktam a porontyot, de benneteket jó látni)

  Baud. ennyi telt most tőlem, de Coz a megmondhatója, mennyire béka segge alatt vagyon az íkúm

 • 2009.10.30 21:45:53manka78

  Azért néha beköszönhetnél.:)

 • 2009.10.30 21:46:34madz

  heló, yukikoka. már épp kezdtünk volna aggódni

 • 2009.10.30 22:09:24cozumel

  Sebaj, Yuki, aszongyak a cihologusok, hogy a felismeres az elso lepes a valtoztatas fele... ja, hogy ezt nalam sokkal jobban tudod? :)

 • 2009.10.30 22:13:54yukikoka

  Madz, szia neked is:) Aggódni nem kell, bár örülök, hogy ilyen kedves fogadtatásban részesülök. Látom, nagy űrt hagytam magam után:) ja és valaki betölthetné már Rita űrét is, mert kissé elcsépelt már ez a farok-téma:D

  Coz drágám, mindig meglepsz a kedvességeddel:D Mondd meg, hogyan változtassak az íkúmon?

 • 2009.10.30 22:14:51yukikoka

  Manka, majd benézek néha, csak elég időrabló a poronty, most is itt ragadtam, pedig vagy aludni kéne, vagy vasalni, vagy írni a csodás művemet.

 • 2009.10.30 22:25:10cozumel

  Yuki

  dragam, nem az ikudon kell valtoztatni, hanem a kihasznaltsagi fokan :))))))))

  Ja, Ritanak epp ma ajanlkozott egy ficek, remelem osszejon, olyan ez mar mint egy szappanopera, amikor a vegtelensegig huzzak, hogy Isaura es Leoncio egymasra talaljanak...

 • 2009.10.30 22:34:46yukikoka

  Az egész poronty olyan, mint egy bazi nagy szappanopera:) Jó itt lenni, home sweet home

  Viszont megyek is, mert a tettek mezejére kell lépnem, elfeledkeztem ugyanis a készülő húslevesről. Jó éjt csajok!

  Ja és hajrá Ritus!:D

 • 2009.10.30 22:46:51manka78

  Yuki! Hol is vagy most? Ilyenkor húslevest főzöl? Még, ha cozu vagy cant írná.:)))

 • 2009.10.30 22:49:03anyamadár

  "2009.10.30 13:52:05sajtos pogi

  2009.10.30 13:17:08anyamadár
  ????
  Nem köpködtem, nem picsáztam! Aki ezen túl sokat rágódik, az igen is egyfajta teljesítményként éli meg a gyereke születését. S úgy érzi, h. nem teljesített tökéletesen. Szerintem!

  Ugyan áruld már el mi az az ezernyi ok, ami miatt ilyenkor ezek kell rágódni, akár éveken át?!
  Tényleg nem tudom, de biztosan azért, mert még csak 2-szer volt császárom. És biztos defektes vagyok, de én a lényeget nem a szülés mikéntjében látom, hanem abban, hogy a végén ott van egy pici baba, akit gondozhatok, szerethetek és ő is szerethet engem. Az hogy kibújt magától, v. a doki szedte ki, az előbbieken semmit sem változtat"
  _________________________________________________

  Nem te valóban nem picsáztál, de elég sokan tették ezt régebben a te hozzászólásodban meg éreztem bizonyos lekezelő hangot.

  Miért lehet, hogy valaki bánja a császárt? Tegyük fel azért mert ok nélkül kaszabolták össze.
  Mert súlyos szövődményei lettek az ok nélküli császárnak.
  Mert nagy családot terveztek és a császár keresztülhúzta a számításukat.
  Mert mondjuk depressziós lett.

  Nem, nem vagy defektes, csak azt gondolod, hogy mindenki más hülye vagy selejtes aki képtelen úgy érezni mint te éreztél.

  Képzeld én is kurvára örültem a két gyereknek, de nem tapsoltam mikor egy másik nőgyógyász és a szemészorvosom meglepődtek a császáron és azt mondták simán is szülhettem volna epidurállal.
  És igen rohadt büszke vagyok a gyerekeimre és hálát adok, hogy vannak, de nincs esélyem még harmadikra sem nagyon, pedig ötöt terveztünk. Ettől még nem megyek a Dunának, de engedtessék meg nekem, hogy szomorkodjak rajta ha úgy tartja kedvem.

 • 2009.10.30 22:50:42anyamadár

  Yuki :))) jólátni téged! :)

 • 2009.10.31 01:33:05Hircsák Micike

  Kedves porontyosok, ez bizony egy debütáló hsz.
  Két gyereket szültem császárral, az elsőnél nagyon be voltam tojva, a másodiknál már tudtam, mire számíthatok, tehát nem. Ja, nem én kértem, orvosilag indokolt volt (magas vérnyomás, túlhordás veszélye).
  Nem mondom, hogy semmi kellemetlenségem nem volt. Dehogynem. Viszont sokkal kevésbé, mint amire számítottam különböző császáros élménybeszámolók alapján. Ismerőseim állítólag hetekig nem tudtak felkelni segítség nélkül, hónapokkal később is fájt a hegük. Lehetséges, nem vitatom. De az biztos, hogy másképp is át lehet élni, talán adottság kérdése, és egy kis hozzáállásbeli különbség is lehet benne...

 • 2009.10.31 01:45:48cantaloupe

  Anyamadár,
  én is csaszis vagyok, és az egyik csecsemősnővér mondta, hogy neki mind a 4 gyereke így született. Nálad miért kell megállni 2-nél?

 • 2009.10.31 01:46:24cantaloupe

  Yuki, szia, tetszett az írásod!

 • 2009.10.31 02:03:56samudenis

  Császárral szültem, és nem magyarázom. Életben maradtam, a gyerekem is, és ez érdekel. Hogy mennyit szenvedtem előtte, csak rám tartozik, lehet, hogy semmit, lehet, hogy 12 órát. Baromira rám tartozik, és adott pillanatban marhára nem harcoltam a császár ellen. Összegezve én úgy érzem jól jártam, meg vagyok elégedve - arról nem is beszélve, hogy nagyon gyorsan regenerálódtam. Azóta tornázom, diétázom, próbálok olyan lenni mint azelőtt... ja, és még valami, még jó, hogy van nő aki félti, ami odalenn van. Nem szólok le senkit, aki programozott császárt akar, mert ezt választja. Válassza. Semmi rossz nem fog vele történni. Műtét után babát egy napig nem láttam, le se tudtam volna menni, nem voltam olyan állapotban. Nem érzem úgy, hogy bármiről remaradtam volna, a baba 8 hónapos, és ugyan olyan jó anyukája vagyok, mint bárki más. Szóval lazítani, bátran azt választani, amit a legjobbnak érzel. A szülés csak egy nap, a lényeg utána jön. :)

 • 2009.10.31 10:40:25baudolinA

  yukikoka,
  ííííkúúúúhoz: Rejtő Jenő. Ha valami bajom van, csak veszem elő. Aztán elcsavarom a futár fejét. :)

 • 2009.10.31 10:45:10nyúlmama

  Alessia, tegnap válaszoltam neked az OFF.ban!

 • 2009.10.31 10:45:11nyúlmama

  Alessia, tegnap válaszoltam neked az OFF.ban!

 • 2009.11.09 15:23:39anyamadár

  2009.10.31 01:45:48cantaloupe
  Mert a másodiknál volt hegszétválás és emiatt eléggé tartok egy esetleges harmadik terhességtől... pedig nagyon szeretnék. :)

 • 2010.06.16 15:58:18cosette

  Nekem az első természetesw szülés volt gátmetszéssel, a második császár ( 1 hét túlhordás után 1 napos oxitocinos szülésindítás, sikertelen, majd a baba érdekében császár).
  Nem osztom a cikkben leírt véleményt: a császár - utólagos kényelmetlenségei mellett is - sokkal kevésbé megterhelő volt számomra. Fizikailag és lelkileg is. Konkrétan az se semmi érzés, hogy nem érzi úgy az ember 2-3 órán át, hogy nem éli túl a fájdalmakat. A császárnál ezt nem éreztem, csak pár kellemetlen fájdalmat, de ez volt sima szülés után is a gátseb miatt.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta