SZÜLŐSÉG

Bölcsőhalált okozhat a légszennyezés

2009. október 28., szerda 08:18

Egy múlt héten tartott konferencián a Levegő Munkacsoport kifejtette, nem csak az asztmás és a tüdőrákos megbetegedések növekedéséhez, de a hirtelen csecsemőhalálhoz is hozzájárul Budapest szennyezett levegője. A Heim Pál gyermekkórház tavalyi adatai szerint Magyaroszágon a hirtelen csecsemőhalál aránya 2-3 ezrelék, míg nyugati országokban ennek fele, 1-2 ezrelék.

bolcsoh

Tavaly, az adatok ismertetésekor a kórház munkatársai úgy nyilatkoztak, a bölcsőhalál oka leginkább a szülők szokásaiban, - például a dohányzásban - és szociális hátterében keresendő, légszennyezettségről nem esett szó.

A Levegő Munkacsoport azonban egy amerikai tanulmányra hivatkozik, mely szerint a levegőbe kerülő szálló por – ami Budapesten gyakran igen magas - lerakódik az újszülöttek tüdejében, és légzésleállást okozhat. Az amerikai kutatás során mintegy négymillió csecsemőt vizsgáltak meg, és azt találták, hogy azokban a nagyvárosokban, ahol magas a szálló por és korom a levegőben, tíz százalékkal magasabb a bölcsőhalál előfordulási aránya. A vizsgálatok szerint a kipufogógázok apró szemcséi behatolnak a tüdőbe, ezért a vér besűrűsödik, és vérrögöket és elzáródásokat okozhat. Mindehhez hozzájárul még az is, hogy az újszülöttek, csecsemők anyagcsere-folyamatai még éretlenek és kevésbé tudják lebontani a kémiai szennyeződéseket.

A Levegő Munkacsoport, A légszennyezettség hatása a gyermekekre című tanulmánya szerint Budapesten jelenleg 15-20 ezer asztmás gyermek él, arányuk országos viszonylatban mintegy 4-8 százalék, míg a 70-es években az asztmás gyerekek aránya néhány tized százalék volt csupán. Szintén ugyanezen tanulmány szerint egy átlagos gyerek kiskorában mintegy 80 ezer féle vegyszernek van kitéve.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.28 19:57:08Magenta

  madz, úgy jöttem rá, hogy apósom mondta. :) Illetve említette, hogy szerinte fázhat a feje, régen is az volt a szokás, hogy sapkát adtak a gyerekre.
  Én meg kipróbáltam, az addig ordító egyhetes gyerek öt perc múlva békésen aludt. :)))

 • 2009.10.28 20:04:28tildy:)

  Nemcsak a légszennyezés, hanem az is, ha a gyerek a szülők ágyában alszik...
  http://informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/pediatrics/newborns_babies/sids/?article_hid=134097

 • 2009.10.28 20:13:34baudolinA

  sajtos pogi,
  kb. 54-56 kiló vagyok, naponta ötször eszem (három "nagyobb" - de nem hasamat félrecsapós - és két kisebb adagban), sok nyers gyümölcs és zöldség, szalonna, fehér kenyér és zsíros ételek nagyon ritkán. A családomban senki sem fázós, engem sem öltöztettek soha túl. Én voltam az, akit a két percig tartó nyári eső vígan megvert (most is kiállok a nyári esőbe), és én voltam az is, aki telente az udvaron aludta a délutáni álmát akkor is, ha -20 fok volt. Márpedig arrafelé ritkán volt -15 foknál melegebb télen. Biztos, hogy szoktatás kérdése IS a hidegtűrés, de nem kizárólag.

 • 2009.10.28 20:14:42Farkasokkal táncoló

  Na jó nekem akkor is az a véleményem, hogy a bölcsőhalált nemigen lehet befolyásolni. Erről már ezer és még ezer tanulmány készült, egyik ellentmond a másiknak, én leginkább ababn hiszek, hogy a kisbaba az anyaméhben NEM LÉLEGZETT,neki a lélegzés ujdonság, emiatt ha mélyálomba merül, néha ritkán megesik, hogy elfelejti hogyan is kell.
  Ha olyan szerencséje van, hogy egy olyan anyát dobott ki neki a gép, aki a babakelengyéhez számította a légzésfigyelőt - sőt, még a hozzá tartozó tanfolyamon is részt vett -, akkor szerencséje van, ha nem, akkor ... bölcsőhalál.

  Ez a hűs szobában alvás meg egyéb marhaság- már elnézést - nekem nem jön be. Ezek alapján mondjuk Afrikában minden második gyereknek bölcsőhalálban kéne meghalnia, de Floridában a légkondi menetes lakásokban méginkább.

  Szerintem amiatt van ez a nénmostmegomndom mitől is van, és én milyen fasza anya vagyok, hogy az én gyerekem már ujszülöttként minusz 10 fokban edződött szócséplés, mert NEM MERJÜK BELÁTNI, hogy NEM MINDEN TŐLÜNK FÜGG!!!!

 • 2009.10.28 20:22:18baudolinA

  Farkasokkal táncoló,
  nem tudom, hogy a melegnek van-e erre befolyása, de engem pl. kifejezetten zavarna, ha arra ébrednék éjjel, hogy folyik rólam a víz. Bölcsőhaláltól függetlenül. A másik pedig az, hogy én ha kimegyek Indiába, akkor mindenki azt javasolja, hogy fogat mosni is csak felforralt vízzel szabad, de inkább vegyek palackozott vizet. Eközben pedig az ott élők legnagyobb része ezt issza. Megszokta a gyomruk.

 • 2009.10.28 20:34:50Farkasokkal táncoló

  Baud., most attól függetlenül, hogy egyes hozzászólók szerint itt nálunk minden anya a hülyéje 23 fokban még bundazsákot is húz agyerekre és bundasapkát ad rá - mellesleg jelzem itt és most speciel NEM OVODÁSOKRÓL, hanem KISBABÁKRÓL van szó - az én elméletemet igazolod ezzel a beírásoddal.

  Mert igen. Indiában a Gangesz teli van bilharzia baktériummal, gyakorlatilag (éppen a napokban volt erről szó az egyik ismeretterjesztő kisfilmben) szarban fürdesz, ennek ellenére a szent folyóban való fürdés a helyi lakosoknak nem árt. És a fertőzött ivővíz sem árt az ottaniaknak, mert HOZZÁSZOKOTT a szervezetük. És éppen emiatt van pl. a WHO állásfoglalása, hogy 6 hónapig csak anyatej még víz sem, mert India is a világ része, nemcsak a civilizált tiszta ivóvízzel ellátott országok. De hát magyraázhatok én...

  Lényeg a lényeg: más dolog az, ha a gyerek/felnőtt szenved a melegtől, és más a bölcsőhalál. Minden anyukát csakis irigyelni tudok, ha azt hiszi, hogy ha majd háton fekteti hüvös szobában a kisbabáját, és még ágyvédőt sem használ, akkor megnyugtatta a lelkiismeretét. És azokat is akik azt hiszik, hogy ez a megfázásmentes élet elixírje.

  Én se szeretek meleg szobban aludni, TERMÉSZETESEN mi is leveszszük éjjelre a fűtést, de nehgymár az legyen a huynó, aki nem a 20 fokot, hanem mondjuk a 23 fokot szereti a lakásában nappal... (ha rákényszerülök, igérem én is max 18 fokkal elleszek, éjszaka meg 10-el... de míg teheetm, én szeretem hideg időben a meleg lakást.

 • 2009.10.28 20:36:49Farkasokkal táncoló

  (Ja még csak annyit, hogy kár, hogy nem ezt írtad bele a köleses posztba, mert akkor jól jött volna, abban is azzal érveltem, hogy nem megkímélni kell a gyereket az ételektől, hanem hozzászoktatni.)

 • 2009.10.28 20:44:47huhhh

  "Na jó nekem akkor is az a véleményem, hogy a bölcsőhalált nemigen lehet befolyásolni."
  "Ha olyan szerencséje van, hogy egy olyan anyát dobott ki neki a gép, aki a babakelengyéhez számította a légzésfigyelőt - sőt, még a hozzá tartozó tanfolyamon is részt vett -, akkor szerencséje van, ha nem, akkor ... bölcsőhalál."

  FT, még egyszer nagyon szépen kérlek, hogy ezt ne, mert egyszerűen nem igaz. Köszönöm.

 • 2009.10.28 20:48:15baudolinA

  FT,
  nem is akartam ellentmondani neked, csak leírtam, hogy velem mi történt. Én is szeretem a meleg lakást, de nekem 20 fok már melegnek számít. :) Nem gondolom, hogy attól, hogy valaki a 23 fokot kedveli, rögtön szaranya lesz. Az már más kérdés, ha folyamatosan túlöltöztetik a gyereket. De ott nemcsak a 23 fokkal van a baj...

  Hozzászoktatás: ehhez nem értek. Amikor én csecsemő voltam, akkor korán volt a hozzátáplálás (anya külön figyelt arra, hogy valami miatt kiütök-e, egyszerre csak egyfélét adott, abból is csak keveset stb.), ugyanakkor 9 hónapos koromig szoptam. Tanulság? Nincs.

 • 2009.10.28 20:50:39csuni

  Na,vegyük sorba:
  1.:Bár nem vagyok girnyó,lightosabb súllyal sem bírtam a 20foknál melegebbet.Párom detto.
  2.:A lányom is max 20fokban tud elaludni,2hetes kora óta.Ja,és résnyire nyitott tetőablakkal a feje felett,takaró nélkül,a mai napig.Télen is.Februári születésű.
  3.:A "ridegtartás" jegyében,még sose volt túlöltöztetve,de nem is fázott.2év alatt 1x volt annyira taknyos,hogy orrszívó kellett,amúgy alig beteg.Viszont láttam már az első hűvösebb augusztusi napon:anyuka póló+vászonnaci,gyereken a kocsiban(lehetett fél éves) polárfelső,kötött sapi,téli nadrág+takaró.A látványtól gutaütést kapott az ember!
  4.: Overál.Két átmenetink van belőle,egy a bölcsiben,egy itthon.Csak azért hordjuk ilyenkor,mert utálom,ha kint van a dereka,a bodyt meg nem tűri.Ma is csak egy hosszúujjú pamutfelső volt alatta+sapi a fejen,mikor az udvarra mentek.Az üzenőbe be van írva,hogy nem bírja a meleget,túlöltöztetést,így a gondozónők sem csinálnak múmiát belőle.

 • 2009.10.28 20:59:39Starlark

  Másutt: Jujj, valahogy nagyon idegenkedek ettől a gúzsbakötéstől, pedig tudom régen az összes babát így pólyázták talán nem véletlenül.

  Nálunk bevált a hason altatás. Akkor mertem először hassal letenni mikor a kórházban a fürdetésből úgy tolták vissza. Barátnőm adott kölcsön légzésfigyelőt, így a védőnő se ágált nagyon.
  A párnát meg a büfi miatt mondta hogy úgy nem szorul be a levegő. Pici aránylag vékony légáteresztő párnája van amit imád elalváskor annak szokott cuccogni :)

 • 2009.10.28 21:05:18cantaloupe

  Látom, FT rendkívül sok témában "tájékozott", ma a bölcsőhalállal kapcsolatban villantotta meg a (gondolom megint saját 2 gyerekére alapozott) véleményét.
  Szerintem igen kártékony, amit csinál. :(

 • 2009.10.28 21:07:35másutt

  Starlark: anyam is sikitofraszt kapott, anyosom is.
  Aztan elegedetten konstataltak, hogy a gyerek szepen vegigalussza az ejszakat, 3 hetesen, es amikor nem raktak bele, akkor nem.
  Lass csodat, nem mondogattak tobbet, hogy "miert kotod guzsba" a gyereket. :D

 • 2009.10.28 21:10:42Farkasokkal táncoló

  Starlark: PÓLYA.

  Én nem tudom mi ez az iszony tőle, hogy képesek visszamenni az indiánok szokása szerinti mumufikáláshoz tényleg... TUDOM, hogy egy ujjszülöttet zavar a végtagjai akaratlan és kontrollálhatatlan mozgása, sőt azt is, hogy lehetőleg valami kis helyre vackolódnak be (légyen ez a rácsos kiságy egyik sarka)... de éppen erre találták ki a pólyát! A babát nem kell túlöltöztetni (mikor a lányaim születtek, akkor csak a pelenka meg a rékli volt rajtuk), és mégis szépen be voltak kötve, állandó testmelegben a pólyának köszönhetően, és azért... a kezük szabadon volt.. engem eliszonyított, amikor a gyereknek hátrakötötték a kezecskéit... :-(

 • 2009.10.28 21:15:20sajtos pogi

  És azzal a verzióval mi van amit néhány éve feszegettek?
  Miszerint agyi tevékenység van a háttérben. Bizonyos kutatók szerint bizonyos enzimekből?? kevesebb van, ill. az is felvetődött, h. bizonyos idegi kapcsolatok gyengék, v. nincsenek.
  (az rémlik, h. boncolás után állapították meg, h. az ilyen halált halt csecsemők agyában bizonyos vegyület eltér az átlagtól. De hogy bizonyítani tudták-e, h. ennek köze van a halálhoz, arra nem emlékszem.)

 • 2009.10.28 21:17:32sajtos pogi

  A másik:
  Miért pont 9-10 hónapos korban történik a legtöbb ilyen haláleset. Ha ezt nézzük tényleg mindegy, h. hason-háton, hány fokban.

 • 2009.10.28 21:17:46Starlark

  FT: Már nem aktuális mert a delikvens már elmúlt 1 éves :)
  De nem hátrakötötték a kezét hanem mellé.
  A pólyában nekem a hát alatt lévő párna nem túl szimpi. A barátnőmék pólyáztak mert a kiskölök pici vékonyka és fázós volt. Nekik bejött.

  Másutt: Van benne vmi hisz az anyaméhben se volt vmi nagy hely már a végén :) Emlékeztethette rá.

 • 2009.10.28 21:21:52Magenta

  Starlark, a picik szeretik a palacsintába kötözést (legalábbis úgy tapasztaltam az enyémeknél), állítólag biztonságot ad nekik.

 • 2009.10.28 21:21:55sajtos pogi

  A tanfolyamon gyakorlatilag egy dologra jelentették ki kategorikusan, hogy tilos. A pólyára.

  Pszichológusok sem pártolják a pólya használatát, max. az angolpólyát támogatják (ott szabadon tud mozogni a lába).

 • 2009.10.28 21:25:21rita a felcser

  A babam angolpolyaban volt hazahozva,en hasznaltam 25 evvel azelott.Nagyon nagyon szeretett abban aludni,adott egy megfoghato tomeget a vannyadt kis haromkilos testenek.:DD

 • 2009.10.28 21:25:39psyché

  nalunk bejött a polya. igaz csak a 3. honapig tudtuk hasznalni, onnantol mar nagyon sokat mozgott, de a kezdeti idöszakban nagyon jo volt, pont azert, mert nem tudott rugdalozni összevissza. Volt valami, ami tartotta a kis testet.

 • 2009.10.28 21:46:44Farkasokkal táncoló

  Esküszöm nem értem.
  Jó, én még úgy tanultam, hoyg nem szabad a babát mumifikálni mint az albánok meg az indiánok. Na de a pólya - könyörgöm, mi a baj vele? A lába - ha akar rugdalózhat, kb annyi mozgástere van, mint egy felnőttnek, ha a paplanját begyűrik a lába alá... régen ki van találva, működött stb...

  És ne gyertek nekem az angol pólyával! Akkor kezdett divatba jönni, amikor a kisebbik lányom született, őt már valami ocsmadék színű angolpólyában szervírozták a szoptatshoz... mind a keze mind a lába szabadon volt benne. egyedül a derek alatt volt szoros... vagy különböző fogalmaink vannak az angolpólyáról???

 • 2009.10.28 21:58:13renege

  Az én kisfiam 40 fokos kánikulában született. Pólyában kezdte a pályafutását, mert a kórházban ez volt a szokás. A csecsemősök mondták, hogy a nagy hőségre való tekintettel vegyük ki őket.
  Na, az én gyerekemet NEM LEHETETT. Addig nyugodt volt, utána azonnal ordított. Ha visszacsomagoltam, ismét béke.
  3 hétig KELLETT neki a pólya. 40 fokban (bocs másutt, de tényleg, és nem izzadt). Azt eltűrte, hogy esetleg a lábánál kicsit csaljak, és engedjek be levegőt, de a testét fognia kellett a pólyának.
  Azért nem hülyeségből találták talán ki.

 • 2009.10.28 22:00:29renege

  A szobahőmérsékletről meg még annyit, hogy a 25 fokban NEM izzad az ember. Ok, nem kell felvenni pulcsit, de hosszú gatya, pólóban pont jól elvagyunk, egyik gyerekem sem izzad.
  Én mondjuk így szeretem, és bár én is hallottam, hogy kevesebb fok jó lenne, nem bírom rávenni magam, hogy letekerjem a fűtést... :( Ez az én hibám, de ez van.

 • 2009.10.28 22:00:46Starlark

  http://samtex.hu/images/products/0611.jpg

  Ez az angol pólya. Nálunk is legtöbbször ilyenben voltak a babák a kórházban. De ez szerintem abszolút nem tart.
  Szopihoz gondolkodtunk a kókuszpólyában de aztán végül maradt a párna.

 • 2009.10.28 22:45:32tildy:)

  Mifelénk ez a fajta pólya volt használatos:
  http://media.babaszoba.hu/csevego/14/76/8657614/Polya_2.jpg

 • 2009.10.28 23:19:09Farkasokkal táncoló

  Megtekintettem mind a két linket. Starlark, én is így ismerem az angol pólyát, értelme semmi, legfeljebb bonyolultabb a dedre tenni.

  Tildi:-) linkje az igazi, ez a legjobb. Én esküszöm rá. Gyerek minimálisba felöltöztet, bele a pólyába, ordító ujszülött megnyugszik, kész ennyi. Lehet a szobahőmérséklet akármennyi, a gyerek se nem fázik se nincsen melege, mert TESTMELEGBEN van.

 • 2009.10.29 01:30:21glad az egyetlen

  A bölcsőhalál témákkal és vitákal az a baj, hogy ez egy totál elvont fogalom. Olyan halmaz amiben azon baba halálok kerülnek ami utólag nem pontosan behatárolhatóak, de nem azért mert ilyen misztikus ez az egész hanem azért mert ennyire nehéz eldönteni utólag egy baba halál pontos okát, mert a las vegas-i CSI labor nem száll ki minden estben, hogy 3 hónap és 100ezer dollár után megmondja a frankót.

 • 2009.10.29 05:07:54cozumel

  FT

  a polyazas sem fekete-feher, megint elfeledjuk ugye, hogy a babak is egyenisegek.
  Vannak olyanok, akiknek kifejezetten megnyugtato a polya, mert biztonsagerzetet nyujt, esetleg kevesebbet kapalodzik a kezevel, nyugodtabban alszik benne stb.

  Mas babakat meg egyszeruen irrital, attol lesz nyugos, ha lekotozik.

  Sok ilyen eszkoz van, hordozokendo, babakocsi... egyik baba szereti, masik megturi, harmadik utalja.

  Ki kell oket tapasztalni... aztan mire ez megvan, addigra eltelik egy bizonyos ido, es kis szerencsevel total megvaltoznak a szokasai, es kezdheti az ember elorol :D:D

 • 2009.10.29 07:48:40zolnaid

  ne hívjunk már egy csecsemőt ujjszülöttnek, kivéve ha személyesen Hüvelyk Matyi az illető.

 • 2009.10.29 08:02:50Silverveil

  Zolnaid :))

 • 2009.10.29 08:04:15Temptation

  Én is angol pólyát használtam egy darabig, főként éjszakára, nappal rugdalózót.
  Elhiszem, hogy van olyan gyerek, aki szereti a rendes pólyát, sőt igényli, de alapjáraton szerintem ez a kezdő anyukák paráját enyhíti, akik attól tartanak, nem jól tartják a babát, "nyaklik" a kezükben.
  Egyébként meg idegesítő lehet, hogy nem tudja mozgatni a lábait. Az angol pólyát azért szerettem, mert flanell, jó meleg, mégis hagyta őket mozogni.

 • 2009.10.29 08:07:06tildy:)

  A csecsemő szó a csecs emő azaz a csecs evőből van. Nos egy újszülött eszi-e mellből kijövő táplálékot? Én úgy tudom általában igen....

 • 2009.10.29 08:27:28madz

  tildy, nem biztos, hogy most leesett neked valami

 • 2009.10.29 08:42:08rita a felcser

  Minden ujszulott csecsemo,de nem minden csecsemo ujszulott.
  erted?

 • 2009.10.29 08:56:18madz

  bakker, ha ti most zolnaid kommentjéről beszéltek, nézzétek már meg, hogy van írva a szó... mert az benne a poén (segítek, főleg a j-k számát nézzétek)

 • 2009.10.29 08:57:58huhhh

  Rita, a magad részéről igazad van, de szerintem zolnaid problémája nem a csecsemő-újszülött összefüggése volt, hanem az ujjszülött. :)))) Hüvelyk Matyi, tetszik. :)))))

 • 2009.10.29 08:58:43huhhh

  Pffff... madz, közben lelőttem a poént, bocsi. :))))

 • 2009.10.29 09:19:48Laliath

  "Gyerek minimálisba felöltöztet, bele a pólyába, ordító ujszülött megnyugszik, kész ennyi."
  Ez megint a pap-és-paplan dolgok egyike. Az én kölkömet így becsomagoltad volna, kapsz egy vörösödő fejjel artikulátlanul üvöltő csomagot, amíg valaki ki nem szabadítja.
  Ő azt szerette és szereti most is, ha szabadon oda és úgy ficeredhet el az ágyában,ahogy épp kényelmes neki. Kezdve azzal, hogy születése óta csak egyszer volt hajlandó hanyatt fekve aludni, az első napon. Azóta következetesen csakis hason alszik.

 • 2009.10.29 09:27:20baudolinA

  Nekem angolpólyám volt. Amikor már járni tudtam, akkor hasonlóban aludtam (nagymamám és édesanyám varrták), mert folyton kitakaróztam. Anya szerint vígan gyalogoltunk ezekben a hálózsákszerűségekben is.

 • 2009.10.29 09:29:41lm

  A gyermekünk születésekor a finn gyermekorvos azt mondta, hogy annyira nem az ördögtől való a pólya, mint az utóbbi időkben mondják. Mert ugyan nem tesz jót a szoros bekötözés a csípőizületnek, tehát nem jó egyfolytában abban tartani, de: a kisbabát gyakran több inger éri, mint amennyit fel tud dolgozni, ezért kifárad, görcsösen kalimpál, sőt szerinte a "hasfájósnak" nevezett babák jó részének is ez a gondja. Ha bekövetkezik ez az állapot, akkorra pólyát javasolt, hogy további kalimpálással ne tudja magát zavarni a gyermek, félhomály, csendes alapzaj, semmi szemkontaktus, semmi újabb inger és akkor megnyugszik, elalszik a baba. Nálunk ez bevált. Szóval, nem alkalmaztunk pólyát, ha kell, ha nem, de alkalomadtán igen.

 • 2009.10.29 09:32:12lm

  De tényleg csak módjával, az a pólya, amiben nem tudja békatartásba húzni a lábait a baba, kifejezetten nem tesz jót a csípőizületnek, legalábbis az általunk ismert ortopéd szakorvos szerint szerint.

 • 2009.10.29 09:36:53Laliath

  baud
  nekünk hálózsákunk volt. Anyám agybajt kapott tőle, hogy abban is ki tudtam mászni a rácsoságyból. Így kaptam meg a saját standard gyerekágyamat :)
  Egy gyerek, ha már tud közlekedni, előbb utóbb rájön, hogy oldja meg a helyváltoztatást, ha nagyon menni akar. (Anyám állítólag a járókával együtt közlekedett :D )

 • 2009.10.29 09:41:57baudolinA

  Laliath,
  nekünk is hálózsák volt alul, csak belebújós, mert másképp azt is lerúgtam volna magamról. :)
  Rácsos ággyal nekem is van sztorim.

 • 2009.10.29 09:45:21Laliath

  Baud,
  mesélj. Imádom az ilyen sztorikat :)

 • 2009.10.29 09:49:01lm

  Az én kis bidesem a vállpántos hálózsákból is kimászik, a takarót utálja, ha éjszaka elalvás után betakarom, akkor is automatikusan addig rugdos, míg lekerül róla, nálunk a viszonylag meleg, plüss kezeslábas (rugdalózó?) megy.

 • 2009.10.29 09:54:20baudolinA

  Laliath,
  hát jó. :)
  Mászós korszak kellős közepe. Felébredtem a délutáni alvásból, de még elég kómás voltam (mostanában is kell legalább 5 perc, hogy magamhoz térjek). Nagymamám úgy gondolta, hogy megengedheti magának azt a luxust, hogy egy percre még az ágyban maradjak (onnan nem mászik ki a gyerek ugyebár), és ő kimenjen vizet inni. A gond csak az volt, hogy az ágyon volt keresztben egy léc, arra volt rögzítve a többi. Egyik testvérem sem jött rá, hogy mire lehetne használni a lécet, bezzeg én... Mire nagymamám visszaért (kb. 45 másodperc telhetett el), én vígan az ágy tetején (azaz a rács tetején) voltam már (ráléptem a lécre, és onnan már könnyű volt a rács tetejére mászni), és másztam volna kifelé. Azaz zuhantam volna, de ezt még nem tudtam. Nagymamám belép, megijed (jajistenem, a drága gyermek leesik), összecsapja a kezét: "híííí". Erre én is vissza: hííí. Utána csak kérdezni kellett, hogy "hogy csinál Nagyi?", és én már csaptam is össze a kezemet, s mondtam nagy vidáman, hogy "hííí".

 • 2009.10.29 09:58:45Laliath

  Baud, ez aranyos :)
  És végül leestél, vagy Nagyid elkapott?
  Engem sose láttak kimászni az ágyból, pont ezért féltek, hogy baj ne legyen. Meg ugye semmi poén nem volt abban, hogy bepakoltak, én meg, ha nem akartam benn maradni, akkor kimásztam :)

 • 2009.10.29 10:05:10baudolinA

  Nem estem le, nagymamám elkapott. :)

 • 2009.10.30 10:59:18nyúlmama

  Baud, én a macimat használtam fellépő gyanánt, ahogy mesélik.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta