Kitiltják a gyerekeket a wellnessközpontokból

Hideg van, eljött a beltéri sportok és felfrissülések ideje, bár lassan oszlanak a felhők, gondolom mostanában kevesen vágynak az erdőbe sarat taposni a négy fokban, bármely vonzóak a színes lombok. Mániás szabadlevegő-pártoló vagyok, de most valahogy nem. No akkor irány az uszoda. Vagy hasonló.

wellness

Lehetőleg valami, ami nem kerül vagyonokba, nem kell kifizetni egy rakás szolgáltatást, amit sem nagyhasú kismamák, sem úszni most tanulni kezdő ovisok nem tudnak meg nem akarnak igénybe venni, viszont tiszta és nincs mérföldekre. No lássuk.

A saját uszink, itt öt percre kocsival, elég jó. Nyáron amúgy strand is, külső medencékkel, olyankor már voltunk. Kár, hogy a belső kisebb, gyereknek való medencét a számunkra alkalmas időpontokban általában csoportos babaúszásra, vízi fitnessre stb. használják, a nagy meg ugye mélyvíz, leginkább vagy csak úszóknak. Ráadásul mellé nem jár, csak finn szauna, ami terhesen nem ajánlott. Mi van még?

Az egyéb környékbeli vizes helyeken én vagyok útban, felnőtt nem, csak gyerek járhat oda úszni, meg aztán akkorka a vízmélység is, van még babaúszás, az még nem aktuális. Művház, iskola, egykutya. Aquaworld? Kösz, nem. Nem vágyunk csúszdákra, szörfre, és tízezres kiadásra. Jó néhány vonzó szolgáltatása lenne ugyan számunkra is, de hogyismondjam, mi most szeretnénk ezt ennél kevesebből megúszni, így szülési szabadság előtt pár hónappal, mert lesz ez még így se. Meg aztán....sajnos él még a nyári szörnyű baleset emléke.

Hoppá, itt vannak ezek a remek helyek, ahová a belépést támogatja a cég. Áldassék az ő neve, fitness, wellness, nem is rossz helyeken. Eddig alig használtam valamelyiket is, ugyan mikor? Jé, van, ahol medence is van. Igaz, van, ahol csak csoportos foglalkozásra, de van, ahol csak úgy is. És gőz- meg sókabin, nagy orrmandulás kicsiknek kiváló. Nosza, telefont ragadunk, mennyiért engedik be velem a gyereket, aki még persze nem a cég munkavállalója.

Hamar lelombozódom. Hogy az Oxygen Wellnessbe az aerobic és hasonló foglalkozásokra nem lehet gyerekkel bemenni, az nem lep meg, ott van egyféle koreográfia, rend, amit ide-oda szaladgáló gyerekek csak borítanának, nem beszélve a jóga elmélyült csendjéről. Na de a wellness részleg? Sókabinostul, gőzkabinostul, medencéstül (ami ráadásul nem is valami mély), az miért? Neeem, oda sem, tessék a 14 éven alulit betenni a játszóházunkba (ami az intézmény nyitvatartási rendjén belül vagy nyitva van, vagy nem), épp azért találtuk ki.

Rendben, jó dolog az edzés közbeni gyerekmegőrző, nem is túl drága. Csakhogy én ismerem a lányomat. Egész heti óvoda után a legkevésbé arra vágyik, hogy vadidegen gyerekekkel szervezett foglalkozáson vegyen részt, egyedül. Ő az ő hét közben elfoglalt, vacsorára hazaeső, reggel meg türelmetlen anyájával akar úszkálni meg sót szagolni, teljesen érthető módon. Nekem sincs kedvem már megint külön lenni tőle, vagyunk külön mi éppen eleget. Voltunk már amúgy ilyen vizes helyen (a cég által sajnos nem támogatott CBA fitnessben, ahol eszükbe nem jutott kitiltani őt, pedig még tán négyéves sem volt), az égvilágon semmiben nem tud kárt tenni egy gyerek, szülői felügyelettel meg elkerülhető az esetleges medencebaleset is, meg különben is, strandra is járunk nyaranta meg folyóra is, és még mindig életben vagyunk.

Lógó orral tárcsázom a harmadik helyet, a Hotel Arenát. Ott már voltam (egyedül), kevésbé széles a szolgáltatás-kínálat, de van egy kellemes kis medence, és legfeljebb ha fázunk, másfél percre megkockáztatjuk a szaunát, hátha nem főzzük meg a kistesót rövid lében, ha már ott nincs gőz, tepidárium meg ilyen nyalánkságok. Jó, a fitnessbe nem mehet gyerek, ezt már hallottuk, de engem most a medence érdekel. Hűű, zavarban van a kedves hölgy, felnőtt kíséretében persze jöhet a gyerek, sőt ha úszni jól tud, akkor akár ott is hagyhatom, nem mély a víz (nem, annyira nem tud úszni, de meglepődök, végre!) csak fogalmuk sincs, mennyiért. Visszahívnak! Küldenek e-mailt!

A meglepődés oka, hogy ez alapjában véve egy szálloda, ellentétben az előző helyekkel. Itt inkább várná az ember, hogy a kiskorút kinézik onnan. Nem nézik ki, legfeljebb néznek egy nagyot (te Zsófiiii, volt már ilyen kérdés valaha?), de nem akarják a prücsköt lendületből kihajítani. Kezd visszatérni a kedvem, bár még nem hívtak vissza. Hátha mégis mehetünk úszni a hétvégén. Ha már a Kolpingra se pénzünk, se időnk most.

Szóval szerintetek zavaró egy gyerek egy wellness központban vagy micsodában? Ahol a medence általában dísznek van, ha nincs benne spéci foglalkozás (eddig jóformán minden ilyen helyen egyedül róttam a rövid hosszakat), ahol a gőzben-sókabinban csak ritkán ülnek a kardiogépekkel és salsa aerobiccal elfoglalt gyermektelen vendégek, ahol a vendégkört már amúgy is valószínűleg megrostálta a gazdasági válság, így meg valószínűleg buknak néhány gyerekes klienst? Vagy inkább mégiscsak attól félnek, a gyerektelen, így biztosabb klienseket buknák, akiket zavar a kölyök? A te gyereked beérné a játszóházzal, vagy az enyémhez hasonlóan bevágná a durcát, hogy ő inkább anyával megy, akár inkább azonnal és haza? Vagy felejtsem el az úszást, ha nem akarok egyedül menni, hiába, hogy az előző terhességemnél ödémás bokára, elmacskásodott gerincre és felfelé kúszó vércukorszintre a lehető legjobb megoldás volt? Persze, könnyű volt akkor, a pocaklakót nem nézték ki sehonnan. Pedig most ötéves korában se zavarna valószínűleg több vizet, a szó legszorosabb értelmében, mint akkor.

Pár órával később

Hepiend, visszahív a hotelből egy kedves hölgy. Sorolja az időpontokat és árakat, a legtöbb esetben így is jobban járunk, mintha elmegyünk egy normál uszodába két normáljeggyel, ahonnét meg amúgy az úszómester hajíthatja ki az úszni most tanulni kezdő kölykömet a nagymedencéből. Mégsem kell a fürdőkádnál maradnom. De belegondolni is rossz, mi történhetett volna, ha csak úgy beállítunk akárhová. És szívből sajnálom azokat, akinek a lakókörzetében nincs egyetlen uszodaféleség sem, ahova megfizethető áron bemehet ő is meg a gyerek is. Mert sajna ilyen helyből is akad bőven.

Vakmacska

Oszd meg másokkal is!
Mustra