SZÜLŐSÉG

Gyereknapló: lakásfelújítás, avagy az összeomlás szélén

2009. október 26., hétfő 08:55

„Jól vagytok?”- kérdeztem hasonló korú gyermekkel rendelkező kedves ismerősömet az utcán.”Jól lennénk, ha végre aludnánk” – feleleli, mire nekem szánakozás helyett felcsillant a szemem: „A ti gyereketek sem alszik?”.

abigel1025

Nyilván hülyének nézett, ezúton is bocsánat, de nekem mentőöv volt ez a mondat, mert én már kezdtem azt hinni, hogy csak nekünk jutott ilyen gyerek. Nem tudom, végülis ki találta ki, hogy a gyerekek jól alkalmazkodnak a változáshoz, hát ez itt, mármint a miénk, az nem olyan. Amióta beköltöztünk átmeneti kis lakunkba, azóta hol alszik, hol nem, de leginkább nem.

Nem egyszer volt már olyan, hogy még este fél tizenegykor is fenn volt, pedig előtte soha, de inkább csupa nagy betűvel SOHA nem fordult elő. Bár meg kell hagyni, általában ennél trükkösebb, este, ha nem is könnyen, de elalszik, majd egy-kettő körül fekel és az istennek sem alszik vissza, van hogy ötig is bírja ébren. Mondjuk szerencsére nem sír, de hát ezzel nem vagyunk kisegítve, senki sem tud aludni, ha egy éber kétéves dumál és rendezkedik a lakásban. A legfurcsább az egészben, hogy mi szenvedünk és néha alig vonszoljuk magunkat, ő viszont remekül van, mindig mentegetőzöm a bölcsiben, hogy szegény keveset alszik, lehet hogy nyűgösebb lesz, de a gondozónők szerint nem látszik rajta semmi. Délben eldől két órára, aztán pörög tovább. Az apjával már mindent kipróbáltunk, lecseréltük az ágyát, sőt abba is belementünk, hogy a miénkben aludjon, a helyzet hol jobb, hol rosszabb.

Én pedig a fáradságtól ingerült vagyok és türelmetlen, holott maximálisan megértem szegényt, még nekem is nagyon hiányzik az otthonunk, hát még neki. És folyamatosan azon jár az agyam, mivel tennénk neki jobbat, ha néha viszavinnénk a régi lakásba, - hiszen mi járunk oda minden nap, ellenőrizni a munkálatokat, - vagy ha messziről elkerülnénk a környéket? Néha azt gondolom, biztonságot nyújtana neki, ha legalább szaladgálhatna a kertben, és játszhatna a macskával, ami nagyon hiányzik neki, máskor viszont azon a véleményen vagyok, hogy meg kellene kímélni attól az érzéstől, amit egy szétbombázott otthon látványa nyújt. Szegény biztosan szaladna a szobájába, ahol most nincs semmi, még falak sem, sőt még a padló is fel lett szedve. Egyelőre nem mertük odavinni.

Na de van az életünkben jó dolog is, Abigél már hat hete bölcsibe jár, és amellett, hogy egyszerűen imádja, kisebb köhögést leszámítva még semmi baja nem volt, amit szinte csodának tartok. Minden hétfőn arra gondolok, hogy ezen a héten már biztosan elkap valamit, de egyelőre nagyon jól bírja. Ha aludni nem is alszik, legalább eszik rendesen, sőt tulajdonképpen folyamatosan, és szerencsére nagyon szereti a gyömölcsöket is. Valószínűleg a világ legcukibb bölcsis csoportja a miénk, ha valamelyik gyerek megérkezik, a többi azonnal odarohan, körbeugrálja, ölelgeti és simogatja, olyan az egész, mint valami valószínűtlenül vidám, Unicef képeslap.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.26 13:42:29oreille

  RR, milyen állatokat kellett ellátni a harmadik emeleten? amikor említetted, akkor nekem a munkaigényesebb haszon típusú jutott eszembe, de ez gondolom nem az volt. kérdezhetném ugye, hogy 4 gyerek mellé egyedül minek kell még kutya, macska, aranyhörcsög, de nem teszem :-)

 • 2009.10.26 14:00:02cantaloupe

  Látom itt a Rosa rugózik rendesen. :)

  Nem is tennék semmit hozzá, MM, szerintem sem lelki törés látni a felújítást, közben mondhatod neki, miért van ez, s mi lesz belőle.
  Az alvás igenis valós probléma, mondom ezt egy szintén kis alvásigényű gyerek anyjaként.

 • 2009.10.26 14:18:27Erenya

  ditakai, jó, rendben, túloztam, a lakásfelújítás alapjáraton rémálom, nemhogy gyerekkel, de voltak itt már éjszakai fennmaradásokkal kapcsolatban olyan postok és kommentek, hogy a hajam téptem... MM postjait viszont nagyon szeretem.

  renege: pl. úgy, hogy visszarakod az ágyába, nem kapcsolod az arcába a villanykörtét, hogy még jobban felébredjen tőle, és próbálod elsimogatni. Még az is jobb, ha együtt alszotok el az ágya szélén, mint ha átszokik a ti ágyatokba. És ha százharmincötödszörre érti meg, akkor százharmincötödszörre is eljátszod vele a fentebbi mozdulatsort. És közben erősen reménykedsz, hogy nem lesz lelkibeteg az anyja konokságától :D

  Anyuka a minap (óvónő vagyok) kérdezte tőlem, mit csináljon, hogy a nagy ne vegye el a kicsitől (6 és 3 évesek) a játékokat bosszantásból. Mondtam, kiveszi a kezéből, és közli vele, határozottan, higgadtan és közelről mélyen a szemébe nézve, hogy "ne piszkáld a tesódat, keress magadnak más játékot, nagy vagy már". Anyuka: de megint elveszi! Mondom, akkor megint visszaveszed, és megint elmondod neki, és addig csinálod, amíg meg nem érti. Anyuka szeme csészealj: ENNYI???
  Igen, ennyi. A gyerekneveléshez türelem kell, csoda nincs. A türelem már önmagában csodaszámba megy egy fáradt anyukánál :DDD

 • 2009.10.26 14:19:25keke80

  Szerintem sem kell túlmisztifikálni a lakásfelújítást!!! Mi az elmúlt 2héten a konyhámat újítottuk fel úgy, hogy közben használtuk. Gyerekkel. Pont ezért tartott ilyen sokáig, ha nem lenne Mini, gyanítom, 3nap alatt végeztünk volna.

  De hát ez van, gyerek ott ugrált a porszívó körül, mi meg folyamatos rettegésben éltünk, hogy nehogy mégis elérjen egy hegyes-éles szerszámot, ráessen ezaz, stb.

  Vidd el magaddal déutánonként, ha te úgyis mész munkással visítozni. Kisseprü, kislapát, védösisak a fejére oszt mehet!!! Még élvezni is fogja, az tuti!!! Mini 17hónapos, és neki tetszett. És nem emiatt van az alvászavara - ö ugyanis most megint fogzik...

 • 2009.10.26 14:21:30renege

  Erenya, köszi szépen.
  Ez mondjuk nekem ment is, mellette fekszem, míg el nem alszik. Legalábbis, ha ez nem éjfélig tart. Kb 1 óráig van türelmem, utána elszáll.

  Viszont. Amióta nagyobb, jó buli neki állandóan pisilni járni. 2 csöpp jön, de ezt megcsináljuk vagy hússzor egy elalvás során.
  Ha nem megyek ki vele, bepisil.
  Erre jó kis ötlet? Köszi előre is...

 • 2009.10.26 14:23:09ditakai

  renege, kezet csípőre, és elmondani neki, hogy vége a játéknak ;-))

 • 2009.10.26 14:24:08renege

  ditakai, igeeeen???
  és aztán?

 • 2009.10.26 14:29:00ditakai

  még meggyőzőbben! :-D

 • 2009.10.26 14:29:47Erenya

  ditakai: :DDDDD

  Igen, én is ezt csinálom az ovisaimmal, akik próbálkoznak, hogy lehet az aranyos, mosolygós, éneklős fiatal óvónénit hülyére venni :D De már edződöm.

  Bevallok pironkodva valamit: nálunk kisgatyóban alszanak a kisfiúk, úgyhogy a kukijuk állásából általában meg tudom mondani, hogy tényleg olyan "borzasztóan" (ez az új szavajárás) kell-e pisilnie, vagy csak unja már a fekvést. Kislányoknál sajnos erre nincs módszer, és ők trükkösebbek is :P Pech...

 • 2009.10.26 14:33:14Ribizlee

  renege, tedd a bilit az ágy mellé hogy ne járhasson ki pisilni. úgy már nem akkora buli :-)

  nálunk ezért volt bekészítve víz, bili és szellem-riasztó spray is. egyszerűen kifogtuk a szelet a vitorlájából.
  megunta, aludt.
  jóóó, azért beletelt pár hét, de végül sikerült :-)

 • 2009.10.26 14:34:19keke80

  Szellem-riasztó spray!!!!!:DDDDDDDDDDD Ribizlee, ezt nem mondod komolyan!!!

 • 2009.10.26 14:35:52oreille

  Ditakai, ez a módszer nálunk bevált: nálam a terhesség elején. egy este aaaanyira kellett pisilnem, aztán mire visszaértem az ágyhoz már megint és persze ment a nyafogás, hogy így aztán semmit nem fogok aludni stb. A férjem ugyan nem tette csípőre a kezét, mert feküdt, de ugyanígy rámszólt és ettől elmúlt :-))

 • 2009.10.26 14:37:22ditakai

  :-DDDD most hempergek

 • 2009.10.26 14:39:52zsemlemorzsa1

  Szellem-riasztó spray?:D:D:D Szuper! Ide egyet nekem is!!! Hol lehet beszerezni? :D

 • 2009.10.26 14:40:36Erenya

  Ribizlee, most felvidítottad ezt az undok esős napot! Újabb trükk a titkos raktáramba! Kösziiii! :DDDDDDDDDDD

 • 2009.10.26 14:42:10ditakai

  Bibíí, én már tudom a titkos receptúrát :-)

 • 2009.10.26 14:42:52tonhalas rizs

  Abigel gyonyoru! :)
  En egyedul MM naplojat olvasom rendszeresen, a tobbit csak mikor idom engedni.

 • 2009.10.26 14:49:16renege

  háát. a bekészítem a bilit kevésbé jó, mert kitalálja, hogy kiviszi kiönteni, esetleg majd kiötni helyben.
  nekem még nem sikerült a szelet kifogni a vitorlából, szégyen szemre egyelőre sokkal de sokkal leleményesebbnek tűnik nálam :(

 • 2009.10.26 14:53:02dodóó

  2009.10.26 11:46:17BlackCat


  Én is azt mondtam neki hogy megnézzük a lakást.
  mikor elkészült akkor mondtam neki hogy köszönj el a mamáéktól haza megyünk.
  Ő is meglepődött.

  Míg elkészült anya lakásában laktunk.
  nagyon jó volt a szobámba a régi ágyamon aludni.
  Anyám meg könnyes szemmel kért hogy hadd ébressze ő a lányom valamelyik reggel mert az olyan mintha engem kapna vissza kicsiben.

 • 2009.10.26 14:54:13ditakai

  Nem én vagyok a gonosz mostoha, de az ilyen szórakozós helyzeteknek nálunk úgy sikerül véget vetni, hogy a gyerek viseli a tettei konzekvenciáját.

  Mennyi idős a kicsi?

 • 2009.10.26 14:54:14keke80

  renege: ma a lányom délelött mint derült égböl a villámcsapás elhezdett hisztizni. Én meg ignoráltam, ami öt mégjobban zavarta. Megállt a folyosón a tükör elött, és negyed órát visított. Aztán mint aki jól végezte dolgát - és mert látta, hogy ezzel nem ér el semmit - megjelent a nappaliban. Elmagyaráztam, hogy miért nem reagáltam, odabújt, mint aki elnézést kér és ment tovább a nap.

  Akart valamit, nem úgy lett, hisztizett, ignoráltam, kiüvöltötte magát, béke van. Most alszik - remélem még egy picikét... Minden gyerek azzal a fegyverrel támad ellened, amivel célba ér....

 • 2009.10.26 14:55:00Ribizlee

  szellem-riasztó spray saját készítésű: kiürült spriccelős flakonba víz, pár csepp mentaolajjal - lehet érezni is az illatát, jobban elhiszi a gyerek. ;-)

  renege, határozottság kell hozzá, az tény. ne hagyd magad.
  annál is inkább, mert ha 2-3 évesen ő irányít, mit fog csinálni 12-13 évesen?

 • 2009.10.26 14:58:09zsemlemorzsa1

  Beírtam Google-be a szellem-riasztó sprayt, de csak a pár perccel ezelőtt írt kommenteket dobja ki :(

 • 2009.10.26 14:58:59zsemlemorzsa1

  Aha, házilag kell előállítani :)

 • 2009.10.26 14:59:59dodóó

  zsemlemorzsa te tényleg rákerestél?

 • 2009.10.26 15:00:25Erenya

  "renege, határozottság kell hozzá, az tény. ne hagyd magad.
  annál is inkább, mert ha 2-3 évesen ő irányít, mit fog csinálni 12-13 évesen?"

  ott a pont!

  (sőt! 5-6 évesen is! Egy felmérgelt 5-6 éves nagyot tud ám ütni, és közösségi tapasztalataiból rendszerint azt is tudja már, hova kell, hogy nagyon fájjon!)

 • 2009.10.26 15:01:23mickimacko

  1. A naplók a legjobbak a Porontyon!

  2. A lakásfelújítás egy felnőttnek is lelki törés, nemhogy egy gyereknek!

  3. A nemalvás az egyik legdurvább probléma, hiszen attól a szülők zombik lesznek, és nem képesek normálisan "működni", és ezt mindenki megsínyli.

 • 2009.10.26 15:02:02Farkasokkal táncoló

  Na jó akkor én is megmondom a tutit.

  Mikor a lányiam kicsik voltak - az egyik két éves, a másik meg egy - akkor a kisebbik produkálta nálam ezt a hirtelen nem leszek jó alvó dolgot. Akkoriban állt fel, és egyszerűen nem bírt betelni vele, amint meglátta a rácsokat az ágyn, abban a pillanatban kapaszkodott bele és állt fel, hiába takartuk le akármivel. Már ragacsos volt az álmosságtól, és még akkor is... rólam nem is beszélve, volt úgy, hogy éjfélig játszotta ezt. Én egyre inkább kimerültem, és panaszkodtam a gyerekorvosnak.

  Na ő erre azt mondta, ennek semmi értelme, adjak a gyereknek 8 napon keresztül este enyhe nyugtatót, és felírt Sevenalettát, ebből minden este egyet vagy felet kellett beadni neki 8 napig kúraszerűen, csodálatosan visszaállt, azóta se volt hasonló. És nem lett tőle semmi baja.

  Én - ilyen helyzetben mint a posztbéli, amikor a kialvatlanságtól szinte összecsapnak a fejem felett a hullámok, biztosan valami hasonlót tennék, persze a gyerekorvossal való konzultálás után.- Ma már létezik erre homeopátiás szer is szerintem.

  A lányom meg az unokám egyébként éppen ennyi idősen éppen ilyet élt át: a lakást felújították, közben ő meg én meg a gyerek egy koszlott lakótelepi bérlkaásba költöztünk ideiglenesen. A gyerek tiszta zizi volt, (szerencsére csak nappal). A lányom elvitte megmutatni az épülő lakást, a gyerek hisztériás rohamot kapott amint látta szétverve a régi otthonukat. Szóval ez se tuti módszer, egyik gyerek így reagál, a másik úgy.

 • 2009.10.26 15:04:46Ribizlee

  zsemlemorzsa, sőőőt, kreáltam hozzá saját mesét is, hogy a szörnyek mennyire félnek a ... illattól (amit épp bele tudsz tenni), és a gyerek fújhatta szét minden este a riasztót.

 • 2009.10.26 15:06:10zsemlemorzsa1

  Rákerestem, na jó, nem receptet akartam találni, csak kíváncsi voltam, hogy egyáltalán erre a kifejezésre van-e máshol is példa, azaz jutott-e eszébe másnak is(aki esetleg meg is osztotta az ötletét pl. egy fórumon), mert szerintem tök jó ötlet és tök vicces, de máshol nincs.

 • 2009.10.26 15:07:13ditakai

  renege, téged felejtsen el: vagy bili / vagy pisiben alszik / vagy egyedül megy ki vécére és ügyesen elintézi (különben lepisili magát)

  ez már három választási lehetőség határozott fellépéssel tálalva - nem gondolnám, hogy ennél nagyobb repertoár kéne

 • 2009.10.26 15:09:45zsemlemorzsa1

  Ribizlee: tök jó :)))

 • 2009.10.26 15:19:12Ribizlee

  zsemlemorzsa, örülök ha teccik. :-)
  én is láttam valahol (talán tv-ben?), csak továbbvariáltam.

 • 2009.10.26 15:27:46BlackCat

  dodóó
  "Anyám meg könnyes szemmel kért hogy hadd ébressze ő a lányom valamelyik reggel mert az olyan mintha engem kapna vissza kicsiben."

  Hát, igen, ilyenek az anyák! :)

  Bezzeg az apám, mikor a lány hisztis: fiam, mintha csak téged látnálak! :))))

 • 2009.10.26 15:28:33BlackCat

  Ezt a szellemírtó spray-t asszem beszerezzük mi is...:)))))

 • 2009.10.26 15:37:44zsemlemorzsa1

  Végülis én is hallottam már. Kollégiumban néztünk egy szellemekről szóló horrorfilmet, hirtelen az egyik fiú megszólal: "Kezdek besz.rni, nincs valakinél egy szellemirtó spray?"
  De ezzel el is lett felejtve. Viszont tényleg tök jól lehetne alkalmazni egy gyereknél, aki fél a sötétben.

 • 2009.10.26 15:41:07samjon

  az én gyerekem is virrasztós volt! mind a kettő. az elsővel 6 hónapig tartott. minden éjjel 2-3-4-5 órán át "elvoltunk". ált. röhögött, gagyarászott, volt, h sírt. gyakorlatilag kibírhatatlan volt, mert nem lehetett tőle aludni.
  amikor már nagyon kivoltam, és már MINDENT kipróbáltam (volt olyan, h f2-f7ig virrasztottunk és én kemény 1.5 óra alvással mentem dolgozni, klassz volt) valaki mondta, h nem lehet, h a tejre érzékeny? kiiktattuk a tejet minden formájában (joghurt, tápszer, túró stb) az étkezéséből -főleg az uzsonnából, vacsorából - és meg is oldódott az egész virrasztósdi.

  átmeneti laktóz intolerancia egy sima bélfertőzéstől, gyomorrontástól is kialakulhat, ami együtt jár a virrasztással. lehet, h a költözés csak plusz adalék, de ez áll a háttérben.

 • 2009.10.26 15:52:06Erenya

  ez a laktóz-intoleranciás sztori mennyire durva... hány gyerekre fogják már rá a bölcsiben, hogy nehezen kezelhető, elkényeztetett, hiperaktív, hisztis - pedig csak szimpla allergia van a háttérben! És mire ez kiderül, mennyi sérülést szerez a gyerek! Belegondolni is rémes...

 • 2009.10.26 16:00:14Rosa Rugosa

  2009.10.26 13:42:29oreille

  Ahol az állatokat említettem, ott már említettem a másik két gyereket is, valamint később azt is közöltem, hogy a három éjjel sírós gyerek azóta megnőtt és 12 éves.
  Az állatok meg lovak. 3. Etetés, karámozás, takarítás, trágyázás.
  A gyerekek meg most már segítenek is, de volt olyan időszak -5 éve, amikor ez nem így volt.

 • 2009.10.26 16:19:28Temptation

  Szerintem nem jó ötlet kihagyni, vagy megrövidíteni a délutáni alvást, mert akkor még egész délután is nyűgös lesz, és semmi garancia arra, hogy este időben elalszik, vagy hogy végig alussza az éjszakát. Mert lehet hogy bedől 7-1/2 8-kor az ágyba, majd mire a szülők is eljutnának az ágyig este, ő ismét vígan fenn lesz, mert kialudta magát.
  A családban is volt egy kisfiú, aki mindig korán kelt, aztán a szülők kitalálták, hogy majd később fektetik este. A vége az lett ,hogy a késői fekvéshez remekül hozzászokott, viszont reggel ugyanúgy korán kelt.

 • 2009.10.26 16:30:27másutt

  temptation: teljesen egyetertek.

 • 2009.10.26 16:45:54Erenya

  "Szerintem nem jó ötlet kihagyni, vagy megrövidíteni a délutáni alvást, mert akkor még egész délután is nyűgös lesz"

  Arról nem beszélve, hogy bölcsiben hogy oldod meg ezt? Lehet, hogy Benőkének nincs alvásigénye, de a többi 20-nak igenis van! Volt már dolgom anyukával, aki kérte, hogy keltsük fel 1 óra alvás után a kölköt, mert a 3 óra amit a bölcsiben alusznak, sok neki, és este nem tud elaludni (3 és fél éves). Na ne! És mit kezdünk vele 2 órán át, nem mondaná meg, kedves anyuka???? Mikor a hathónapos egy szusszanásra is felébred, nem lehet a 3 évest elereszteni "csöndben játszani"...

 • 2009.10.26 16:47:05Erenya

  uh, ez most úgy hangzott, mintha Temptationt akartam volna leszúrni, pedig pont hogy alátámasztani akartam, amit írt... bocsi... most, hogy szabin vagyok, kijön rajtam az eddig nyelt ideg :P

 • 2009.10.26 17:23:06Erenya

  amúgy én a bölcsiben, oviban is simán melléfekszem a nemalvó gyereknek, 80-90%-ban beválik, mert érzi, hogy törődök vele, mindketten lenyugszunk, és alvás lesz a vége - szerencsés esetben csak neki :D

 • 2009.10.26 17:51:58samjon

  én amikor azt írtam virrasztás ellen, h mindent kipróbáltam, akkor azt úgy értettem, h MINDENT!! :)))) tehát du nem altatást, kevesebb alvást, szigorú időponthoz kötött nevelést, bőségesebb étkezést, kevesebb vacsorát, hideg hálószoba, meleg hálószoba, kevés fürdés, sok fürdés, fárasztás kint-bent, fizikailag és szellemileg, párásítás, kis fény, sok fény, stb stb stb.

 • 2009.10.26 21:31:04jou

  Úristen MM, most hogy így leírtad hogy éjjel felkel, és ébren van, és mászkál, pakol miegymás, hát nem tudom tényleg elég nehéz lehet. Pláne ha ez rendszeres.

  Ha ennyire szét van bombázva a régi otthon, akkor ha visszaköltöztök sem lesz újra meg a rég otthon-feeling teljesen. De a macska ott lesz:)Meg a kert:)

 • 2009.10.26 21:34:14Magenta

  Szerintem a nem alvó gyerek igenis komoly probléma, mert a dögfáradt anyja aztán esetleg kocsiba ül és kimegy a forgalomba...

 • 2009.10.26 21:44:16dodóó

  2009.10.26 16:45:54Erenya
  Nálatok egy helyen vannak a 6 hónapos és a 3.5 éves gyerekek?

 • 2009.10.27 00:02:14Erenya

  eh, hát nem elszállt a komment....

  szóval 16ot akartam írni, nem 6ot, de igen, a 16 hónapos együtt az 5 évessel - CsaNa volt, nem bölcsi, de már nem dolgozom ott. Éééérdekes volt...

 • 2009.10.27 08:22:14Temptation

  Erenya: nem vettem magamra, értettem, mit akarsz mondani.
  Azt tudomásul kell venni, hogy oviban, bölcsiben nagyon szűkre szabottak a lehetőségek az egyéni igények kielégítésére.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta