Hisztis vagy terhesen? Fogd a hormonokra!

Hányinger, aluszékonyság, hiszti, zabálási kényszer – a terhesség velejárói. Közös bennük, hogy mindegyiket hormonok okozzák, az élelmes kismamák pedig viselkedésüket gyakran magyarázzák a csúnya hormonokkal. Nézzük, milyen változásokat okoznak a terhességi hormonok és miket fognak rá a kismamák!

Állandó vizelési inger

A terhességi hormonok hatására a méh felpuhul és növekedni kezd, a kismama úgy érzi, hogy ötpercenként pisilnie kell - ezért tart három óráig az út a fővárostól Balatonfüredig. (A benzinkutakon pedig isteni frissen sült croissantok és egyéb sütik illatoznak. A zabálásra még visszatérünk.)

Hányinger, hányás

Az egyik legrosszabb hormon okozta tünet a terhesség alatt az első harmadbéli hányinger és hányás. A terhességi hányás, mint tudjuk, valójában jó dolog, de azért mindenki örül neki, amikor a 12. hét után megszűnnek a panaszai. Sajnos van, aki végigrókázza a kilenc hónapot.

Mellnövekedés

Ez a terhes nők kedvenc testi változása: a hormonoknak hála, a mellek megduzzadnak, feszülnek és megnőnek, kinek-kinek eltérő mértékben. Talán még apa sem fogja húzni a száját, amikor (egy-két számmal nagyobb) új melltartót kell vásárolni. Sajnos szoptatás után a mellek általában az eredetihez képest kisebbek és puhábbak lesznek. A megereszkedett, spánielfülként lógó cicikből pedig már csak a sebész kése képes jó melleket faragni.

c0035348

Hangulatváltozás

Az egyik pillanatban sírunk, a másikban nevetünk, magunk sem tudjuk, egy szituációra hogy fogunk reagálni a bennünk tomboló hormonoknak köszönhetően. Az azért elég ciki, ha az ember lánya a Barátkok köztön is képes picsogni. A dolog fordítva is működik, simán kimagyarázható néhány tettünk: „Tudod, drágám, csak a hormonok miatt vagyok ilyen hisztis.”

Zabálás

Nem lehet kihagyni a hormonokat, mint minden baj okozóját, ha a terhességi hízásról van szó. A kismamára farkaséhség törhet rá, ami miatt kizabálja a hűtőt, de olyan is van, aki azt mondja: „Nem ettem semmivel sem többet, mint korábban, a kilók mégis huss, felszaladtak rám. Csúnya hormonok.”

Szexundor

Van, akire a terhesség libidócsökkentő hatással van és eszébe sem jut a szex. A szerencsésebbek pont ennek ellenkezőjét tapasztalják és minden percben szexelnének, még álmukban is a gyönyört hajkurásszák. Aki nem terhesen is gyakran veti be a „Ne, drágám, most fáj a fejem!” kifogást, az változatosságképp kismamaként a hormonok mögé is bújhat. No meg a hasa mögé.

Fejfájás

A migrénre hajlamosak egyik csoportjának javul, másiknak romlik az állapota terhesség alatt. A nem migrénes kismamák is gyakran panaszkodnak fejfájásra. Ennek kihasználási módszere fentebb olvasható.

Aluszékonyság

Főleg a terhesség elején és az utolsó harmadban figyelhető meg, hogy a kismamára olyan fáradtság tör, hogy amint vízszintesbe kerül, már alszik is, legyen akár este 8 vagy délután 2 óra. Egy kis pihenő bármikor beiktatható: „Bocs, de a hormonok miatt muszáj aludnom!” Mondjuk lehet, hogy a főnök nem fogja értékelni, ha rábuksz a tárgyalóasztalra értekezlet közben.

Folyás

A legtöbb kismama tabuként kezeli a témát, pedig hiába titkolják, nagyon is valóságos, hogy a megszaporodott hüvelyváladék olykor zavarja őket. Amíg nincs kellemetlen szag és viszketés, teljesen normális velejárója a terhességnek. Éljen a tisztasági betét!

Haj

Sokan visszasírják a terhesség alatti dús sörényt. A haj dúsulását szintén hormon okozza, amely nem engedi kihullani a fölösleges szálakat. Sajnos szülés után akár csomókban is hullhat a haj – amit a természet ad, később visszaveszi.

14190025

Szeméremcsont-fájdalom

Van, aki a hormonok ízületre gyakorolt hatásaiból semmit nem érez, és van, aki az utolsó hetekben sírva kel fel az ágyból: a lazuló ízületek - leggyakrabban a szeméremcsontnál - pokoli fájdalmat tudnak okozni. Ilyenkor figyelhető meg leginkább a kacsázó járás vagy a mamutkodás.

Gyomorégés

A gyomor és a nyelőcső közötti izmok lazulása és a gyomor megemelt helyzete miatt sok kismama panaszkodik gyomorégésre. Evésre általában javul a helyzet, de itt is van, aki átesik a ló túlsó oldalára és non stop nasizik, hogy megszűnjenek a panaszai.

Bőrrepedés, anyajegyek

Szintén hormonok okozzák a bőr változásait: májfoltok, terhességi csíkok alakulhatnak ki, amelyek ellen tulajdonképpen nem sokat tehetünk. Ajánlják a fényvédő krémeket és a különböző striák elleni kenceficéket, de sok kismamánál nem használnak semmit.

Orrvérzés, orrdugulás

A hormonoktól megduzzadt orrnyálkahártya orrdugulást és orrvérzést okozhat. Súlyosbítja a tüneteket a túl száraz levegő, ami még inkább szárítja a nyálkahártyát. Az orális szex ezzel megúszható: „Bocs, de nem kapok levegőt!” (Kivéve, ha apa előkap egy orrcseppet.)

Székrekedés, aranyér

A progeszteron miatt megváltozik az emésztés, a növekvő méh pedig nyomja a végbelet – ez okozza a székrekedést és az aranyér kialakulásában is szerepet játszik. Sok rostot és folyadékot kell fogyasztani.

Feledékenység

A kutatók még nem biztosak abban, hogy mi okozza a kismamáknál a feledékenységet. Egyes vélemények szerint alváshiány vagy túlsúly miatt feledékenyek a kismamák, mások pedig az oxitocint teszik felelőssé a terhes nő szétszórtságáért. „Nem szőke vagyok, csak terhes!”

Oszd meg másokkal is!
Mustra