Két éven belül lehetővé válhat a méhátültetés

Két éven belül végrehajthatják az első emberi méhátültetést - jelentették be londoni nőgyógyászok egy amerikai orvosi konferencián. Erről csütörtökön számolt be a BBC brit közszolgálati hírportál. A kutatók kísérleti nyulakon már kidolgozták az átültetés technikáját. A 5 nyúlnak ültettek be idegen méhet. Kettő még 10 hónapig élt, és az utána végzett boncolás szerint a beültetés sikeres volt.

A következő lépésben méhátültetéses nyulaknál sikeres terhességet kívánnak elérni méhen kívüli megtermékenyítéssel. Utána a technikát nagyobb emlősökön is kipróbálják. A brit tudósok szerint a kulcskérdés a beültetendő méh és a páciens véredényeinek megfelelő összekötése.

Szaúd-Arábiában 2000-ben már hajtottak végre emberen élő donoros méhátültetést, de a szerv három hónap múltán kilökődött. A londoni kutatók szerint ennek az lehetett az oka, hogy nem volt megoldva az erek összekötésének technikája.

Nőknél a beültetett idegen méhet csak egy terhesség kihordásáig tartanák meg. A megtermékenyítést lombikbébis módszerrel kellene végezni, a szülést pedig császármetszéssel.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra