SZÜLŐSÉG

Lazíts és teherbe esel!

2009. október 20., kedd 10:00

Amerikai kutatók ismét feltalálták a spanyolviaszt: a legújabb kutatás szerint a stresszmentes életet élő nők könnyebben teherbe esnek, mint görcsölő társaik. Ha csak ezen múlna...

Orvosok szerint bizony segíthet a kisbabára vágyó nők némelyikén a régi tanács, miszerint lazítsanak és ne görcsöljenek a teherbe esés kapcsán. A család és a barátok által bőkezűen osztott tanácsnak orvosi hatásai is megmutatkoztak - derült ki hétfőn egy atlantai termékenységi konferencián.

Azoknál a teherbe esni vágyó nőknél, akik részt vettek egy stresszkezelő programban, mialatt másodjára vetették alá magukat termékenységi kezelésnek, 160 százalékkal volt magasabb a terhesség aránya, mint azoknál, akik stersszkezelés nélkül estek át a mesterséges megtermékenyítésen - számolt be Alice Domar, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.

"A reproduktív egészséggel foglalkozó szakértők már régóta gondolkodtak azon, hogy a stressz milyen hatással van a termékenységre, és vajon befolyásolja-e egy nő alkalmasságát arra, hogy megfoganjon" - olvasható a kutató által kiadott közleményben. "Ez a kutatás feltárja, hogy a stressz kezelése talán növeli a terhességek arányát. Magának a megtermékenyítési kezeléssel járó stressznek a kezelése növeli a mesterséges megtermékenyítés sikerét" - fogalmazott Domar, aki Bostonban működtet termékenységi központot.

A kutató és kollegái véletlenszerűen választottak ki 97 pácienst, akik aztán termékenységi kezelésük alatt részt vettek egy 10 alkalomból álló programban. A kezelés nem volt hatással az első alkalommal próbálkozókra, e nők 43 százaléka esett teherbe. Az első alkalommal sikertelenül jártaknál viszont megmutatkozott a hatása: a résztvevők 52 százaléka fogant meg. Egy másik kutatás ugyanakkor épp az ellenkező következtetésre jutott, a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint az alternatív eljárások nem voltak hatással a terhességek kialakulására.

(MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.21 11:58:15kriszi

  Hm, Mazsola, lehet, hogy kellene találkoznom ezzel a bácsival (vagy néni?). Ugyanis egyetlen évet kivéve SOHA nem használtam más védekezési módot, mint óvszert, ehhez képest olyan meddő vagyok, hogy amikor nem húztuk fel, abban a pillanatban teherbe estem. Alacsony a kerítés... :S

 • 2009.10.21 11:58:28csutkababa

  És ezt egy orvos írta egy AB után méheltávolított nőnek!!!!
  A linkből szedtem.


  Uterus laesio= méhsérülés

  Nagyon sajnálom Önt és azokat a nőket, akik, noha 1956-ban feltalálták a tablettás fogamzásgátlást (hazánkban a 60-as évek eleje óta kaphatók) nem élnek ezzel a lehetőséggel és abortuszhoz folyamodnak. Sajnos ennek nemritkán ez a következménye.

  Ez egy nagyon veszélyes és orvosilag teljesen indokolatlan műtét. Az anya megöleti a gyermekét vállalva a műtét nagyon magas kockázatát. A műtét elvégzésére törvény kényszeríti az orvosokat.

  Ezzel az erővel arra is kényszeríthetnék az orvosokat, hogy kívánságra, orvosi ok nélkül bármilyen csonkítást elvégezzenek.

  Ezzel nem Önt akarom bántani, nagyon sajnálom, mint embert, hogy nem lehet saját babája, nem adhat életet egy kis emberkének.

  De remélem, más nők tanulnak az esetből.

  Önnek talán egy örökbefogadás segítene, meghozná a lelki békét.

  Üdvözlettel:

  Petróczi dr.

 • 2009.10.21 12:00:04Heatherette

  elég vad, mert olyan kérdéseket soroltok itt, amiket sztem puszta udvariasságból is feltesz az ember, h szóljon vmit, ne tűnjön bunkónak, érdeklődjön. talán frissében el is meséltem, mikor egy ismerősömmel találkoztam, akinek nemrég született meg a gyereke, és gyorsan átpörgettem az agyamban, h mit illik ilyenkor kérdezni, és mivel épp aludt a gyerek, bedobtam vmi alvással kapcsolatos kérdést, talán h jól alszik-e éjszaka, v vmi ilyesmi, és úgy leüvöltötte a fejem, h 5 percig nem tértem magamhoz a sokktól. hát a kurva anyját! ott is hagytam, mint a szart, és bekerült a büdös ribanc dobozkába a polcomon, ha ezentúl meglátom bárhol, inkább átmegyek az utca másik oldalára, mint h köszönnöm kelljen neki :)

 • 2009.10.21 12:00:25kriszi

  Nem az a baj, hogy hülyeségeket firkál, hanem hogy ezt komoly szakmai tanácsadó sapkában teszi, és valószínűleg nagyon sokan el is hiszik neki, amit mond...

  Tünde, nem kellene meghívni ide a Porontyra egy kis kérdezz-felelekre? Hihhetetlen olvasottságot jelentene, az biztos :D

 • 2009.10.21 12:00:45Heatherette

  az ilyenről azt gondolom, h ok, játssza az agyát, akadjon ki, de akkor ne várja el, h azok a mocskos idegenek, akik érdeklődnek felőle, majd átadják a helyet azért, meg kinyissák az ajtót, segítsenek feltenni a babakocsit a buszra, meg ált udvariasak legyen. az ilyen boldoguljon egyedül, és nem kell azzal jönni, h az más szituáció, nem az. engem felbasz az olyan ember, aki amúgy antiszoc, de azért neki segítsenek, ha szüksége van rá, és még van pofája a gyerekre fogni ("ezt a gyerekért teszed, nem értem"). ez van, a kutyák és a gyerekek mindenkit meghatnak, az ilyen nők ezt használják ki, és ettől hányok. jééé, én is kapok naponta olyan kérdéseket, amikre 15 alkalommal is válaszolnom kell, és ha ilyen szarházi lennék, akkor még jól be is sértődnék rajta, mert hogymerészelikazilyet, de inkább úgy fogom fel, h addig van jó dolgom a világban, amíg az emberek érdeklődnek felőlem, még ha néha nem is épp az ideális kérdést teszik fel.

 • 2009.10.21 12:00:50csutkababa

  A jó durva annyát!
  Ez elképesztő.

 • 2009.10.21 12:00:58Ribizlee

  csutka, lehet hogy ő meg agyeltávolított? :-)

 • 2009.10.21 12:03:23csutkababa

  Ribizlee
  Emberi érzés eltávolított, a jó édesannyát neki!
  nem térek magamhoz.

 • 2009.10.21 12:06:44csutkababa

  a vérnyomásom télleg egekbe ment...

  Azt hiszem ez a diplomás ganajtúró bogár azon fehérköpenyes istenek egyike, akik mélykeresztény, ájtatos köpönyegforgatással nagyon jól lépegetnek előre. De 41 év gyakorlatot ír, azaz bőven vonalas-szoci korszakban diplomázott a dögje, ingyen.
  És akkor még szerintem nem találta fel magában az ájtatos megmondóembert.

 • 2009.10.21 12:07:28mazsola84

  Ilyen gyöngyszemeket talál az ember gyanútlan szörfölgetés közben...

 • 2009.10.21 12:10:30jazmine

  Meni, a gyakorlat világos, engem az lep meg, h elméletben anyai ág, gyakorlatban apai vonal. Nálunk pl. nagyanyám, aki velünk lakott és jobbára ő főzött, gör. kat. volt, a család róm. kat., de tartottuk a gör.kat. szerinti böjtöket.
  Szerintem egyébként a legtöbb vallás kiterjed a hétköznapokra, csak a szalonvallásosknál van, h ima+istentisztelet/mise/akármi=vallásos vagyok (és több, bárki másnál)...

 • 2009.10.21 12:11:33kriszi

  És édes istenem spirált javasol egy tizenhét éves lánynak....áááááá.....

 • 2009.10.21 12:14:30másutt

  Heatherette, a bunkosagot es visszakiabalast semmi sem magyarazza.
  Jol teszed, ha ignoralod.
  DE.
  Szamomra a szexualis eletemmel, vagy a gyereknemzesi terveimmel, vagy a mehem (Parom farka) funkcioirol feltett kerdesek nem artatlanok. A folyamatos bazirgalas a ferjhezmenesi szandekomrol sem artatlan.

  Sajnos nem mindenutt van meg az az inteligencia, hogy a feltett tapintatlan kerdesekre megfelelo stilusban valaszoljanak.
  Duhongeni NEM kell.
  Visszasertegetni (es a te impotenciaddal/inkontinenciaddal mi ujsag?
  Es TE kirugtad mar az alkesz impotens ferjedet, vagy mi van?)

  NEM kell. Nem kell a tapintatlan kerdezoskodo szintjere lemenni, kutyaba.

  Ami mukodik, es szinte mindig, udvariasan, mosollyal valaszolni, hogy
  "errol nem beszelek kivulallokkal/idegenekkel"
  "ne haragudj, de ez maganugy"
  "a kerdesed zavarba hoz, es meglep, nem fogom megvalaszolni"

 • 2009.10.21 12:21:03másutt

  "doktor ur" irja terhessegre felkeszulesre:
  "Macska vagy kutya ne legyen a lakásban! A lakásban tartott állattól fejlődési rendellenességet okozó fertőzést lehet kapni, emellett az állati szőr allergiát, asztmát okozhat a gyereknél. Az állattal való szoros kapcsolat veszélyes."

  banyek, mindez egy evtizeddel azutan, hogy bebizonyitottak, az allatok kozelsege CSOKKENTI az allergia es asztma elofordulasat.

  valaki lojje mar ki!

 • 2009.10.21 12:27:47Ribizlee

  ez kb annyira tudományos, mint a nagymamám kedvenc tanácsa:
  ne menj ki az utcára vizes hajjal, mert agyhártyagyulladást kapsz!!!

 • 2009.10.21 12:28:45mazsola84

  Valaki írjon neki, légyszi! Másutt?

 • 2009.10.21 12:33:28másutt

  felbosszantott a pasid?
  nem jelent meg a vizvezetekszerelo akkor, amikor mondta?
  a szonyegre kakilt a gyerek?
  ITT lehet kiduhongeni:

  drpetroczi@hotmail.com
  ifjabb DR. PETRÓCZI ISTVÁN

 • 2009.10.21 12:34:04jazmine

  Általában célirányosan olvasok, a kérdezz-feleletnél is rögtön kerestem, h "vérnyomás", nem is volt semmi, nem is olvastam. Azt hittem valami összefüggésről lesz szó az alacsony vérnyomás és a teherbeesés között :DDD

  Én azon szoktam derülni, mert mégsem sírhatok, hogy mikor kiderül, h 3 gyerekem van és alapvetően nem bánnám, ha több lenne, akkor automatikusan jön, h hú, igen, a vallásos családoknál ez tényleg szép dolog. Én pedig szépen mondom, h bizonyosan, de esetünkben ez nem vallásosságból van. És akkor nem értik, miért szeretnék én sok gyereket :(

 • 2009.10.21 12:35:17másutt

  szinte minden tudomanyos cikkjet az apjaval egyutt irta, egyiket sem egyedul. haha.

 • 2009.10.21 13:03:20Kibou no Hikari

  Nekem is egyből megoldotta a vérnyomásproblémámat! :D

  "Aki nem szedhet tablettát annak gyereke se lehet."

  He?
  Az ilyen hogy praktizálhat?

 • 2009.10.21 13:17:06másutt

  Megneztem, a FIA is szulesz-nogyogyasz mar, biztositva lanyaink szorakoztatasat is. Yihaa.

 • 2009.10.21 13:19:12lm

  Hangosan felröhögtem (tanács a folyással küszködő nőknek, hogy mit kell elkerülni):

  4./ nemiélet előtt is, és után is zuhanyozzunk le. (A partner is természetesen.) Célszerű vizelni is a húgycső átmosására. Az orális, de főleg az anális szex nagyon meggondolandó a fertőzésveszély miatt. Ne kockáztassanak!

  Előbbinél a nyál Streptococcus baktériumai, utóbbinál a széklet Coli és Klebsiella törzsei által okozott hüvelyfertőzésekkel kell számolni.

  Az anális szexről még annyit, hogy ez a hoszexuális férfiak közötti érintkezési mód a végbél záróizomzat tönkremenetelével jár. Előbb csak a szelek, legvégül már a darabos széklet tartása is lehetetlenné válik, oda lesz a szobatisztaság, pelenkát kell használni.

 • 2009.10.21 13:23:18lm

  csutka, én úgy kedvellek, de légyszi, légyszi ne keverd ide ehhez a hülyéhez a keresztényeket (hiszen nyilvánvalóan nem az az ürge, mert akkor sem spirált, sem gyógyszert nem ajánlgatna ilyen bőszen), nekem olyan bántó -

 • 2009.10.21 13:23:18másutt

  a folyassal kuzdo no, aki elkeseredettsegeben a netet bujja, nagyon orulhet, ha ilyen hasznos informaciokat talal a homoszexualis pasik fingasarol....

 • 2009.10.21 13:24:03csutkababa

  lm
  jesszasz....
  Éssss a folyás elleni gyógymódok? Kúp, szisztémás gyógyszerek, és persze kenetvizsgálat?? Meg a pasi vizsgálata?

 • 2009.10.21 13:24:13lm

  másutt :D
  én már csak azt nem értem, hogy akkor kifele miért jöhetnek a nagy vastag "kolbászok" :P

 • 2009.10.21 13:24:15másutt

  csutka, lm: megkerdezzem tole e-mailben, hogy kereszteny-e? ;D

 • 2009.10.21 13:25:55lm

  csutkababa, vannak más tanácsok is, csak ez volt olyan nagyon figyelemreméltó :). http://www.drpetroczi.hu/folyasmegelozes.html

 • 2009.10.21 13:26:03csutkababa

  lm
  Elnézést, csak bősz kedvemben röviden írtam. Az igazi szelíd, toleráns, alázatos jézusi kereszténység az én tudatomban is fényévekre van a hangoskodó, türelmetlen, intoleráns, felsőbbrndűség érzésben tobzódó fanatikus "kereszténységtől".

 • 2009.10.21 13:27:38lm

  másutt, csutka, tőlem az is lehet, sok hülye van közöttünk is, csak nekem ez a megfogalmazás bántó volt, na. azért ne legyen szitokszó a keresztény, mert az sem szerencsés. elnézést az érzékenykedésért...

 • 2009.10.21 13:28:14csutkababa

  Másutt azt kérdezd meg tőle, a szakmai dolgait mikor frissítette, és az etikai vizsgálat elé ki mer-e állni?

 • 2009.10.21 13:28:16lm

  csutka, akkor egyetértünk :)

 • 2009.10.21 13:30:13Rina, a Rhino

  Ez a lazitos tanacsnekem olyan, mintha azt mondanak:
  "Haromig szamolok es utana NE gondolj egy rozsaszin elefantra!"
  Igaz, a teherbeeses nekem nem volt gond (eddig).

  OFF
  Tudja valaki, h veteles utan milyen hormonszinteket neznek otthon (Magyarorszagon)?
  Koszi

 • 2009.10.21 13:30:38lm

  na de térjünk vissza - no orál :), "ne kockáztassunk"!

 • 2009.10.21 13:35:25csutkababa

  és no anal, ne hagyd ki:)

 • 2009.10.21 13:38:36Heatherette

  anál???

 • 2009.10.21 13:39:36meeko

  És az a rész, h zöld ("ez a leghumánusabb) Veet krémmel kell szőrteleníteni intim tájékon?? Intim lemosót nem lehet használni, de a szőrtelenítő krém mehet ott lenn... vááá

 • 2009.10.21 13:43:46másutt

  az a baj az ilyen vadmarhakkal, hogy egyeleten at folyatatott rendeles es tanacsadas utan kb 10000 nonek annak ammuniciot arra, hogy azt mondhassak:
  "nekem az ORVOSOM mondta (a baratnomnek az ORVOSA mondta, hogy..."
  (a macska szuletesi rendellenessgeket okoz, akinek mar volt abortusza, annak nem lehet gyereke, az analis szex szabadon folyo kakat okoz, az orialis szex nem jo etrhesen, stb"

  Itt a porontyon is mond valaki valami nagy marhasagot, "hogy neki pedig az ORVOSA mondta", naponta.
  (inkabb dohanyozzon terhesen, minthogy stresszeljen a leszokas miatt, a vorosbor a csodaszer a vashianyra, avagy a magzatvedo vitaminok oriasbebiket es elhizott kismamakat okoznak)
  Utoljara 10 perce olvastam itt, egy masik cikkben egy hasonlo szintu megjegyzest.

 • 2009.10.21 13:44:47lm

  persze, csak abban személy szerint nem vagyok érdekelt :)
  heath, lásd fentebb.

 • 2009.10.21 13:45:55lm

  másutt, így van. sajnos. terjesztik.

 • 2009.10.21 13:49:40másutt

  csutka, lm
  viszont annyiban fejlodott a vilag, hogy magyarorszagon most mar nem
  -kuldik a maglyara
  -nem kialtjak ki boszorkanynak
  -nem kovezik meg
  -nem lovik a Dunaba
  -es nem szamuzik a gulagra
  azt, aki egy hivatalos helyen ulo seggfej velemenye ellen megy.
  ez is valami. nem mindig volt ez igy.

 • 2009.10.21 13:52:56lm

  na, felfordult a gyomrom az alaktól (többet nem olvasok, ennyi bőven elég volt):
  "30 körül rohamosan csökken a terhesség lehetősége az egyébként egészséges nőknél is.
  Ha akkor már nem sikerül szülnie, mit gondol majd? Mi lesz, ha a barátnői/környezete kérdezni fogja, hogy: "Neked nincs babád?"

  Mit fog válaszolni? Öregkorában nem lesz támasza, nem lesz aki a sírjához kimenjen. Mi lesz, ha a párja is otthagyja? Sajnos az élet Önnel igazságtalan, de sajnos még az is elképzelhető, hogy lombikkal se lesz gyereke."
  gumicukrosan: szarjon sünt.

 • 2009.10.21 14:00:38csutkababa

  másutt
  szerencsére ez a nippfej nem hivatalosság. Csak az a baj, hogy ami errefelé nyomtatva van, vagy a tv bemondja, az szentírás, ez régi reflex a nép 70 %-ánál:((

  Érdekes lenne az orvosi kamaránál felnyomni őkelmét, hogy magánmeggyőződését tudományos álcában terjeszti a neten.

 • 2009.10.21 14:02:31csutkababa

  nem beszélve arról, hogy az is izgi, hogy a nőket simán szülőgéppé, és a pasik kiszolgálójává degradálja. A 21.században. Hányás.

 • 2009.10.21 14:05:17rita a felcser

  Viszont a francia nogyogyaszok a 35 eves not perimenopauzasnak tekintik.
  Peri----menopauza kornyeke.

 • 2009.10.21 14:08:02csutkababa

  Rita
  és? attól még vidáman szül.

 • 2009.10.21 14:09:07csutkababa

  És a MP majd 45 év fölött jön el. Ezzel az erővel a 10 éves kiskamasz is perinatálisan sérül, ha elesik és leveri a térdét:))))

 • 2009.10.21 14:10:34Meni

  Hm, szoval a meddo paroknak azert szar, mert nem lesz aki kimenjen a sirjukhoz. Ez uj nezopont. Majd megkerdem az erintett ismerosomet, hogy erre vajon gondolt mar? Szanalmas barom...

 • 2009.10.21 14:17:12rita a felcser

  Perinatalis:DDDDDD

  Hm, szoval a meddo paroknak azert szar, mert nem lesz aki kimenjen a sirjukhoz.

  DDDD

 • 2009.10.21 14:25:49másutt

  van egy pillanat, amikor valami annyira gaz, hogy az mar vicces.
  tegnap volt egy ilyen pillanatom, amikor a karikaturava fotosoppolt Ralph Lauren babakat neztem:
  http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1221675/Ralph-Lauren-new-photoshop-row-SECOND-image-model-airbrushed-make-head-larger-waist-emerges.html

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta