Másfél millióan tüntettek az abortusz ellen Madridban

Madridban szombaton tömegdemonstrációt tartottak a katolikus szervezetek felhívására a művi terhességmegszakítás tervezett liberalizálása ellen. A szervezők becslése szerint közel másfél milliónyian, közülük sokan transzparensekkel, zászlókkal vonultak fel a spanyol fővárosban, hogy tiltakozzanak a szocialista kormány által napirendre tűzött reform ellen. "Minden élet számít" - állt az egyik feliraton.

abortion

Mások terhes nőket ábrázoló plakátokkal vonultak fel, és a táblákon embriókról ultrahanggal készített felvételek is láthatóak voltak. A törvénytervezet lehetővé tenné az abortuszt a terhesség 14. hetéig, a 16 és 17 éves lányoknak nem kellene kikérniük szüleik beleegyezését.

A törvényről még ebben az évben szavaz a parlament. A hatalmas tömegek jelenléte mutatja, hogy a kérdés még mindig rendkívül érzékenyen érinti a zömében katolikus ország lakosságát. A művi terhesség megszakítás tilalmát - rendkívül szigorú korlátozásokkal - 1985-ben enyhítették. A szocialista kormány azt hangoztatja, hogy az új törvény a nők kezébe adja annak jogát, hogy szabadon dönthessenek a terhesség vállalásáról.

Az 1995-ös 45,5 millióról 2003-ra 41,6 millióra csökkent az abortuszok száma - közölte Londonban nyilvánosságra hozott jelentésében egy szexuális egészséggel foglalkozó nemzetközi szervezet, az amerikai székhelyű Guttmacher Intézet. Az Abortusz a világban: az egyenlőtlen haladás évtizede című tanulmány szerzői kiemelik, hogy - különösen a fejlődő országokban - túl sok nő esik át nem biztonságos abortuszon. Számításaik szerint ezek a beavatkozások évente 70 ezer nő életébe kerülnek szerte a világon, mintegy ötmillió nőt kezeltek a műtétek szövődményei miatt, további hárommillió pedig kezelés nélkül maradt a komplikációk után.

Sharon Camp, az intézet elnöke elmondta, hogy a fejlett országok csaknem mindegyikében engedélyezett és biztonságos az abortusz. Sok fejlődő országban azonban tiltják a terhesség művi megszakítását, ami kockázatos beavatkozásokhoz vezet. A tanulmányban megállapították, hogy 32 ország teljesen tiltja az abortuszt, s az összes nő 40 százaléka olyan országban él, ahol "erősen tiltó" jogszabályok vannak érvényben.

A dél-amerikai termékeny korú nők 97 százaléka szigorú abortuszszabályozású országban él, és ez igaz az afrikai nők 92 százalékára is. Az intézet adatai szerint 19 országban csökkent, háromban viszont jelentősen növekedett a szabályozás szigora. Jó hír, hogy a nemkívánatos terhességek aránya a 15 és 44 év közötti korosztályban az 1995-ös 69 ezrelékről 2008-ra 55 ezrelékre csökkent. A fogamzásgátlást alkalmazó házas nők aránya pedig 1990 és 2003 között 54 százalékról 63 százalékra emelkedett - állapították meg az intézet szakemberei.

(MTI)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek