SZÜLŐSÉG

Nem szülheti meg halott férje gyerekét Fabienne Justel

2009. október 16., péntek 10:58 |

justel

Nem termékenyíthetik meg halott férje spermájával azt a francia nőt, aki házastársa halála után három évvel akar teherbe esni férje lefagyasztott spermájától. A 39 éves nő keresetét csütörtökön a hatályban lévő jogszabályi rendelkezésekre hivatkozva utasította el a rennes-i bíróság.

A francia törvények szerint tilos elvégezni a mesterséges megtermékenyítést a spermadonor halála után. Fabienne Justelt nagyon elkeserítette a döntés és fellebbezni akar.

Justel szeretné elérni, hogy felhasználhassa három éve rákbetegségben elhunyt férje lefagyasztott spermáit. "A gyerek volt közös életünk legfőbb célja" - mondta az özvegy, aki szerint a gyerek nem nőne fel apa nélkül, mert a férje igenis akarta őt, és anyaként mindig mesélne róla.

A férj az orvosi kezelés hatásaitól félve fagyasztatta le spermáit, a pár meg akarta várni, míg a férj állapota jobbra fordul, hogy aztán megpróbálkozzanak a mesterséges megtermékenyítéssel. A nőnek korábbi kapcsolatából már van három gyermeke, ennek ellenére szeretné elérni, hogy a spermabank kiadja elhunyt férje spermáját. Erre azonban csak a donor hozzájárulásával kerülhetne sor.

Más országokban engedélyezett a posztumusz megtermékenyítés, az Egyesült Államokban becslések szerint több ezer esetben használták fel nők elhunyt partnerük spermáját. Köztük sok katonai özvegy van, akiknek férje az iraki háborúban esett el. A francia parlament jövőre tervezi napirendjére venni a bioetikát szabályozó törvény reformját, ennek keretében vélhetően a halál utáni megtermékenyítés kérdését is tárgyalnák.

(MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.16 16:38:31másutt

  Nyilvanvaloan kivalo ember belul, de azt nem tudhatom. A kepet latom.
  De azt a buta mondast ismerem, hogy egy no az o koraban nagyobb esellyel esik terrorista merenylet aldozataul, mint talal partnerra, aki gyereket akar, megpedig lehetoleg azonnal.
  (Elso randi: "igen, en vagyok az a megszallott, akit a hirekben lattal, aki mindenaron gyereket akar es 3 evig perelt egy hulla spermajaert. na, akkor megyunk agyba, vagy mi? hozzad, vagy hozzam???")

 • 2009.10.16 16:41:14csib

  Samina
  Nem szórom a köveket értem, amit mondasz, de úgy tűnik a bíró más szemszögből nézte.. ennyi volt a mondanivalóm.

  Én hasonló esteben szerintem túl akarnék lépni, tudva, hogy a halott férj is biztos ezt kívánná. Két barátnőm férje halt meg hirtelen, mindketten túlléptek (az egyik nagyon durván hamar, a másik 1-2 év alatt) és az új kapcsolatban azonnal gyereket szültek (szintén 40-es korosztály). Ők azt mondták, hogy gyorsan akartak új társat, gyereket, mert ketyegett az óra és felejteni szerettek volna. Végülis egy is egyfajta önzőség. És ma boldog anyukák.

 • 2009.10.16 16:56:50csib

  másutt
  Mondjuk az elmúlt 3 év címlapos perét kihagyhatta volna - ez rajta múlt, és akkor ráadásul 3 évvel beljebb lenne, 36 évesen, talán pár ránccal kevesebb is lenne. Szoval annyira azért nem lett volna reménytelen.
  De már mindegy, mert most tényleg az.

 • 2009.10.16 16:58:47másutt

  csib, az egyik baratnomet elhagyta a volegenye 20 eve es meg mindig nem lepett tovabb.
  (kicsit olyan, mint Miss Havisham a Great Expectations-bol)

  Van, aki nem tud/akar tovabb lepni.
  En nem tudom hibaztatni, hogy nem sperma kell neki, hanem a SZERELMETOL egy gyerek.
  A ketto nem ugyanaz.
  csib fenti baratnoinek sperma kellett, meg gyerek, altalaban. Az sem elitelendo dolog. De egy egeszen mas kategoria!

 • 2009.10.16 17:12:45macskaszemű

  azért fura, bár lehet, hogy tényleg megbeszélték
  Nem hiszem h kéne ilyen emlékgyerek utólag, akit aztán édesbús mélával nézhetnék, eleve apa nélküli gyerek már magában szívfacsaró.
  Amúgy is, van már akikkel foglalkozhat.

 • 2009.10.16 18:53:00cozumel

  Anyam, ez a no tenyleg 39?

  most megyek es alaposan megnezem magam a tukorbe....

 • 2009.10.16 20:01:41másutt

  cozu, ez kicsit elonyosebb:
  http://www.20minutes.fr/article/349381/France-Fabienne-Justel-On-comptait-avoir-cet-enfant.php

  bar latszik az elmult 3+ ev stressze (gondolom volt a ferj rakjaval is par eve)

 • 2009.10.16 21:24:53renege

  Én még mindig arra szeretnék választ kapni azoktól, akik a természet rendjébe való beavatkozásnak tekintik bizonyos emberi cselekedetet, hogy hogyan határozzák meg, hogy mi a természet rendje???
  Az ember a természet rendje alapján fejlődött ki? Az ember a természethez tartozik? Ha az ember csinál valamit, az nem a természet része ugyanúgy??
  Ha egy állat eszközt használ (mondjuk kővel töri fel a tojást), akkor már fújjolunk, mert ez nem a természet rendje? Mitől lesz valami már a természeten kívüli?
  Komolyan érdekelne! Csib?

 • 2009.10.16 22:13:42másutt

  renege, ez egy vesszoparipam, es csak zabos leszek tole.
  en meg eletemben nem halottam ugy a "termeszet rendje" kifejezest, hogy abba ne tudtam volna belekotni.
  vagy a homoszexualitassal kapcsolatban (ignoralva a kb 5000 allatfajt,a mi homoszexualis viselkedest tanusit)
  vagy a kesei szulessel kapcsolatban
  (altalaban pacemaker-rel a szivukben elo konzervativ pasik szeretik ezt emliteni, akik a szazmilliardos Viagra ipart eltartjak, es a termeszetnek rendjebe valo beleszolas nelkul langadt, zsugorodott poccsel lennenek a sirban) vagy olyan fiatalon szult kismamaktol, akiknek a gyereke mozgasfejlesztore jar es szodasuveg-alj dioprias szemuveggel ulne a Tajgetosz tetejen, ha a csaszarmetszes, a gatmetszes, a Peto intezet, vedooltas es TAJ kartya nem leteznenek.

  A termeszet rendje, hogy a homo sapiens beleugatott a termeszetbe, kinyirta az allatokat, amik veszelyt jelentettek szamara.

  Az biztos, hogy nem a termeszet rendje, hogy egy PC elott ulunk egesz nap es monogam kapcsolatban valami pasival, akit az elso vadallat kinyirna, mert a kopasz fejen megcsillanan a hold vadaszat kozben, es a nagy hasa miatt elfaradna.

  A "termeszet rendje" azok vesszoparipaja, akik azt hiszik, hogy Adam es Eva a felmenojuk, Darwin hazudott es eleve nem tudjak elfogadni, hogy 1000 eve hajlitjuk sajat kepunkre a termeszet rendjet, csak az elmult 50 evben kicsit latvanyosabban, mint azelott.

 • 2009.10.16 22:22:48renege

  másutt, szeretlek olvasni :)
  és persze azért is, mert sokszor egyet is értünk, de Te valahogy mindig sokkal frappánsabban fogalmazod meg, mint ahogy én azt valaha tenném :)

  Mindenesetre megnyugtató, hogy nem csak én látom így a dolgokat. Köszi.

 • 2009.10.16 22:30:47Shadearmy.

  "Az biztos, hogy nem a termeszet rendje, hogy egy PC elott ulunk egesz nap es monogam kapcsolatban valami pasival, akit az elso vadallat kinyirna, mert a kopasz fejen megcsillanan a hold vadaszat kozben, es a nagy hasa miatt elfaradna."


  ez jó :-) ....és milyen igaz :-)

 • 2009.10.16 22:43:00jazmine

  Nem igaz, mert az enyémnek nincs pocakja :D Viszont a szemüveget kihagytad ;)

  De köszi, másutt, én is mindig ezt írom, h ne hivatkozzon a természet rendjére, aki valaha bevett antibiotikumot, felmenői között volt olyan cukorbeteg, aki inzulint kap, vérnyomáscsökkentőt/-növelőt stb.

 • 2009.10.16 22:47:53másutt

  Az enyemnek sincs pocakja, haja viszont rengeteg.
  De a koromat tekintve nekem kb 5 gyereket kellett volna eltemetnem a torokgyiknak, az influenzanak es a placenta privianak koszonhetoen, es a megmaradt 10 gyerekem nagymamava tett volna.
  Koszi, nem.

 • 2009.10.16 23:05:34renege

  úgy látom, egyre többen értünk itt egyet. De én mégis várom azt a véleményt, ami megmondja nekem, hol húzza meg a határt. És miért pont ott? vagy ha nem húzza meg, miért szajkózza állandóan...

 • 2009.10.16 23:15:08madz

  ja, a természet rendje
  de ha véletlenül mondjuk a 32. hétre születik a gyereke, és megkérdezik, hogy akkor vihetik a pic-re vagy inkább működjön a természet rendje, akkor, gondolom, már jöhet a technika...

 • 2009.10.16 23:20:07renege

  de a technika miért nem a természet része?

 • 2009.10.16 23:21:38glad az egyetlen

  Hülyeség a természet rendje témán rágódni, mivel az emberi természet és lét velejárója, hogy komoly mértékben megváltoztatja környezetét már évezredek óta.
  Ennél fogva határt se lehet húzogatni.

 • 2009.10.16 23:24:46cozumel

  Es mondjuk mi van akkor, ha az anonim sperma donor meghal, es valaki pont az o spermajat kapja meg?
  miben mas, hogy itt nem anonim a donor?

 • 2009.10.16 23:27:30Magenta

  Ha az ürge azért fagyasztatta le a spermáit, mert utána mesterséges megtermékenyítést akartak, akkor gyakorlatilag már engedélyt adott.

  Mit kell ezen huzakodni? :(
  Szegény nő...

 • 2009.10.16 23:27:47glad az egyetlen

  "...Es mondjuk mi van akkor, ha az anonim sperma donor meghal, es valaki pont az o spermajat kapja meg? ..."

  Nem ismerem a sperma adás papír feltételeit, de szerintem(!) totál anonim sperma adás nincs.
  Szerintem a kórház/központ mindig tudja és nyilvántartja kié a sperma, csak az ügyfél nem.

 • 2009.10.16 23:30:21glad az egyetlen

  "...Ha az ürge azért fagyasztatta le a spermáit, ..."

  Olvasd el az első cikket (ne ezt).
  Nem azért fagyasztotta le, legalább is hivatalosan nem.

 • 2009.10.16 23:34:51cozumel

  Ja, persze, ugy gondoltam en is, hogy a spermat igenylo nem fog tudni a donor szemelyerol.
  Nyilvan, az intezet maga szigoruan nyilvantartja a donorok nevet.

 • 2009.10.16 23:35:57Magenta

  glad, annyira azért nem fontos, hogy kikeressem. :)

  Valójában semennyire sem, csak még nem vagyok álmos, olvasni nincs kedvem (ha a nappaliban olvasok, a macska ráfekszik a könyvre és nem hagyja, ha a hálóban, felébred a férjem), gondoltam, beszállok valami beszélgetésbe, mert a tévében sincs semmi, ami érdekelne. :D

 • 2009.10.16 23:38:21renege

  Magenra, akkor azért mert olyan jól a vita H-val is :))))
  Én is szoktam unatkozni este. Amikor még nincs kedvem aludni, de a munkához meg már nagyon fáradt vagyok... És mindig olyankor hal ki a poronty, amikor épp tudnék jönni, és a semmiről is vitázni, csak, hogy kommunikáljak :))))

 • 2009.10.16 23:39:04glad az egyetlen

  M

  Itt a lényeg:
  ".. A spermabank és a férfi szerződése ugyanis kimondja: a férj személyes hozzájárulása kell ahhoz, hogy a lefagyasztott spermát kiadják...."
  Ergó a leadáskor nem feltételezte, hogy halott lesz, de még ezen kivül is van furcsasága az ügynek.

  C
  Szerintem a francia törvények miatt ha a donor meghal akkor kivonják a sperma bankból az "adományát"

 • 2009.10.16 23:44:00Magenta

  Optimista volt, az biztos, mert én tennék lépéseket arra az esetre, is, ha meghalok.

  renege, visszás helyzet, mert a férjem vagy 11 után ér haza este, vagy normális időben, de kidől este 9-kor. :(
  Sebaj, itt a hétvége!

 • 2009.10.16 23:44:52madz

  a végén még kiderül, hogy ilyentájban egy csomóan bámulják otthon a porontyot, csak senki nem ír, mert "annyira ki van halva" :D

 • 2009.10.16 23:46:34Magenta

  Pörgessük föl. :)

 • 2009.10.16 23:47:06Magenta

  Akár fel is telepíthettem volna a reklámblokkolót... :D

 • 2009.10.16 23:49:24glad az egyetlen

  "...én tennék lépéseket arra az esetre, is, ha meghalok. ..."

  Föleg ha rákos valaki ugye.
  Az is fura hogy miért várt ezzel 3 évet ha az akarat már akkor megvolt amikor még élt a férj.

 • 2009.10.16 23:52:08Magenta

  Nem értem én se a gondolatmenetét.
  Talán féltek, hogy ha a halála esetére is rendelkeznek, az rossz ómen.
  És nem akartak addig gyereket, amíg a kezelések foglalják le őket (ez érthető).
  Vagy nem mertek szembenézni vele, hogy ez is bekövetkezhet.

 • 2009.10.16 23:52:47Magenta

  madz, a gumicukron épp nyelvművelőket emlegettek. :D

 • 2009.10.16 23:53:06glad az egyetlen

  "...Akár fel is telepíthettem volna a reklámblokkolót... :D
  ..."


  Na igen. Kereskedelmi médiumnál reklámra haragudni...
  Hogy is mondta Konfuciusz? Ne átkozd a sötétséget hanem gyújtsd meg a gyertyát... azaz az esetedben telepítsd fel a blokkolót.

 • 2009.10.16 23:56:59Magenta

  glad, akkor elmondom újra, hogy nem a reklámokra haragszom, a Columbiás kimondottan tetszik (megnézném a többi részét is a képnek), de ez, ami itt villog középen irritáló és buta.

  De nem hiszem, hogy a Budapest Bank dugájába dől, amiért nem leszek az ügyfele. :)))

  Bekommenteljem a többi blogra is, hogy idegesít? Úgy lenne igazságos, nem? :)

 • 2009.10.16 23:57:43Magenta

  Bár én multinál dolgozom és minden ügyfél visszajelzését figyelembe veszik, lehet, hogy ott is.

  Reklámhülyeséget befejeztem. :)

 • 2009.10.16 23:58:28glad az egyetlen

  "...Vagy nem mertek szembenézni vele, hogy ez is bekövetkezhet...."

  Szerintem csak a kemo miatt vették le a spermát és arra az eshetőségre nem is készültek fel (és beszéltek), ha a dolog rosszra fordulnak.
  Szóval lehet hogy a férj akarta a gyereket amikor élt, de ennél tovább akkor még nem mentek (szemben az asszony mostani állításával)

 • 2009.10.16 23:59:56madz

  Magenta, megnéztem. az elírások meg gépelési hibák amúgy engem annyira nem zavarnak. legfeljebb, ha láthatóan azért maradnak benne, mert összecsapták az egészet. de az olyanok, mint pl "Coxxal", kiborítanak :D
  a nyelvművelés egyébként nem szimpi nekem, az ilyen nyelvi illem meg választékosság, ezek ilyen okoskodások, semmi köze a nyelvészethez

 • 2009.10.17 00:00:17Magenta

  Valahogy nem tudom elhinni, hogy felnőtt ember, aki rákos, az nem gondol arra, hogy meg is halhat. :(

 • 2009.10.17 00:00:19glad az egyetlen

  Magenta

  Sok reklámot utálok és volt amikor el is kapcsolom a TV-t, de tudom, hogy az nem a leközlő médium sara.
  Fizettek érte (ebből lesz nekem dr.House) és leadják.
  Kész.

 • 2009.10.17 00:01:29Magenta

  madz, múltkor én is beírtam, hogy a címben javítsák a blogolás szót, mert csak egy g-vel írják.
  Úgyhogy ugyanolyan "lökött nyelvművelő" vagyok, mint te. :)

 • 2009.10.17 00:02:39Magenta

  glad, komolyan...
  A tévét én is elkapcsolom, innen elkattinthatok, de ha mégis elolvasnék egy cikket, akkor bezavar a reklám, bántja a szemem.

  De már próbáltam, hogy hogy tudom eltüntetni, amíg olvasok. Ma meg már nem lesz új cikk gondolom.

 • 2009.10.17 00:03:10Magenta

  Olyan, mint a film közepén beadnák a reklámot, de közben pörögne a film tovább.

 • 2009.10.17 00:05:09madz

  csak az a baj, hogy sokan rosszul értelmezik a nyelvművelést. pl apósom állandóan "étkezés"-t mond "evés" helyett. meg "tessék?" helyett "kérem?". és akkor azt hiszi, hogy akkor ő most fasza gyerek.

 • 2009.10.17 00:06:24Magenta

  Megyek a konyhába étkezni?
  :D

 • 2009.10.17 00:08:10glad az egyetlen

  "..elolvasnék egy cikket, akkor bezavar a reklám, bántja a szemem.
  ..."

  Én pl úgy scrolloztam, hogy mindig takarásba legyen (engem is zavart, de ez van).
  Elöször az képernyő alsórésze alatt tartottam, majd a cikk második felénél a felsőben.

  Akárhogy is ez nem a közlő médium hibája. Ezt kapta.

  "...Bekommenteljem a többi blogra is, hogy idegesít?..."

  Már levették (elmúlt éjfél).

 • 2009.10.17 00:10:35Magenta

  Jó éjt. :)

 • 2009.10.17 00:11:24Magenta

  Ja, csak hogy megvédjem magam: amikor feltettem az offon a kérdést, sehol nem mondtam, hogy a közlő médium hibája, csak hogy elveszi a kedvem az olvasástól.
  Ezért lettem leugatva.

 • 2009.10.17 00:13:19glad az egyetlen

  Van ez így néha.

  Jó éjt!

 • 2009.10.17 11:12:57baudolinA

  Nektek nem ellentmondásos az alábbi mondat?
  "A gyerek nem nőne fel apa nélkül, mert a férje igenis akarta őt, és anyaként mindig mesélne róla."

  Ilyen alapon én sem nőttem fel nagyapa nélkül, mert bár 36 évesen meghalt, és sosem ismertem, de sokat meséltek róla. Nekem valahogy mégsem ugyanaz a kettő. A cikkhez: nekem fura a hozzáállása, kicsit nem-akarom-elengedni-ízű, meg olyan, mintha a gyerekében az apa tovább élne (aztán ebből lesznek a jóóó nagy kiábrándulások, mert a gyerek nem felel meg az elvárásoknak), de ha már mindenképpen gyereket akar, akkor nem lett volna egyszerűbb, ha valakit lefizet? Ha ennyire akarnám, nem lennének skrupulusaim, biztosan korrumpálnék valakit.

 • 2009.10.25 17:49:25zsangela

  Ha már más országoknál tartunk: itthon miért nem lehet végre legális a petesejtlefagyasztás? A nők miért nem dönthetik el, hogy az egészséges életciklusukban lefagyasztott petesejtükkel akkor rendelkezhessenek, amikor gyermeket szeretnének (és nem biztos, hogy akkor már genetikailag és egészségileg olyan topon vannak, mint anno a lefagyasztáskor)?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta