Németországban bizonytalanok a terhes nők H1N1 oltásával kapcsolatban

Másfél héttel az új típusú influenza elleni tömeges védőoltások megkezdése előtt Németországban tovább éleződnek a viták az oltóanyagról. A feltételezett mellékhatásokkal kapcsolatos kockázatokat közvetve az egészségügyi minisztérium is elismerte, és egy csütörtöki közleményében bejelentette: a terhes nők számára a védőoltást egyelőre csakis orvosi tanácsra, gyermekek számára pedig csökkentett dózisban ajánlja. Előzőleg több orvosi szervezet arra figyelmeztetett, hogy a lehetséges mellékhatások mindenekelőtt a terhes nők, illetve a gyermekek számára jelentenek kockázatot.

Az Európai Bizottság a múlt héten három oltóanyag használatát engedélyezte az új influenza elleni védőoltásokra. Az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása nyomán a bizottság a Novartis társaság Focetria nevű, továbbá a GlaxoSmithKline cég Pandemrix nevet viselő oltóanyagát fogadta el, később pedig a Baxter cég Celvapan nevű oltóanyagát is engedélyezte. Németországban a lakosság oltásához a hatóságok a Pandemrix mellett döntöttek, és ebből 50 millió adagot rendeltek. Az eredeti terv szerint a védőoltások a különösen veszélyeztetett lakossági csoportok - a terhes nők, a krónikus betegek és az orvosi személyzet - esetében október 26-án kezdődnek.

Az oltóanyag feltételezett mellékhatásai miatt azonban a tömeges oltások megkezdésének közeledtével a vita egyre élesebb Németországban. Több tartományi orvosi kamara, illetve más egészségügyi szervezet aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a szérummal kapcsolatban túl sok a bizonytalanság és ebből fakadóan a kockázat is. A szakértők körében különösen egy adalékanyag vitatott, amelyet Európában azzal a céllal vegyítik az oltóanyaggal, hogy annak hatását erősítsék.

Német értesülések szerint az Egyesült Államokban és Ausztráliában állítólag nem használják azt az "erősítőt", amely a leginkább felelős a különböző mellékhatásokért, amelyek között a szakértők eddig elősorban az oltás helyén jelentkező duzzanatot és fájdalmat, továbbá a fejfájást és a végtagok fájdalmát említették.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a hivatalos hatóságok most arra törekszenek, hogy elsősorban a terhes nők, de a gyermekek számára is a gyártótól olyan szérumot szerezzenek be, amely a szóban forgó adalékot nem tartalmazza. A minisztérium egyidejűleg azt ajánlotta, hogy a terhes anyák addig csakis az orvossal való konzultáció után oltassák be magukat, a gyermekek esetében pedig csökkentett dózist alkalmazzanak.

A viták ellenére a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet ismét nyomatékosan ajánlotta a védőoltást. Az intézet legújabb állásfoglalásában elismerte, hogy az országban - a szokványos influenzához képest - eddig viszonylag kevesen, mintegy 23 ezren fertőződtek meg a H1N1 vírussal, és a megbetegedések meglehetősen enyhe lefolyásúak voltak. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az őszi-téli időszakban a fertőzések ugrásszerű növekedése várható, s egyáltalán nem kizárt, hogy súlyosabb lefolyású megbetegedéssel kell számolni. Az új influenzavírus mindenekelőtt a fiatalabbakat támadhatja meg.

Magyarországon az új influenza felbukkanása óta 283 esetben igazolták az A/H1N1 vírus jelenlétét - mondta el az egészségügyi miniszter szerdán Budapesten.Falus Ferenc országos tiszti főorvos a további adatokat ismertetve elmondta: szeptember közepe óta tizennégyen kerültek kórházba az új vírus okozta megbetegedés miatt, közülük öt embert kellett intenzív osztályon kezelni. Kiemelte: most már minden régióban jelen van a vírus, és az elmúlt napok hűvös, esős időjárása kedvez a kórokozók gyorsabb terjedésének. Járvány még nincs - hangsúlyozta Falus Ferenc, azonban hozzátette, a szakemberek azt feltételezik, hogy a járvány még ebben évben "fellobban". Úgy fogalmazott: "A járványküszöb közelében járunk". A hazánkban alkalmazott oltóanyag gyártója, az Omninvest Kft szerint az általuk gyártott védőoltás bizonyítottan hatékony és ártalmatlan.

(MTI)

Kismamáinkat úgy látszik, nem győzte meg az újinfluenza elleni kampány, közel 90 százalékuk nem oltatná be magát terhesen. Ennek oka talán az, hogy bár a legveszélyeztetettebb csoportként tartják nyilván a terhes nőket, a vakcinát kismamákon nem tesztelték, így nem tudni biztosan, hogy az oltóanyagnak milyen hatásai vannak rájuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra