SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Amikor minden nyálban tocsog

2009. október 15., csütörtök 12:39 |

palko1015

Nem tudom, valahogy nagyon megragadt a fejemben egy jelenet, amikor Kylie Minogue áll a piros szőnyegen, és végiglibegtetve magán a kezét azt mondogatja a kamerába hogy : “Dolce, Dolce, Dolce!”. Mármint mindaz, ami rajta van, gondolom. Hát hasonló helyzetben én most csak azt mondhatnám elegánsan rebegtetve a szempilláimat hogy: “Nyál, Nyál, Nyál!” Merthogy ebben járok mostanában, egyre intenzívebben, Palkó jóvoltából. És persze nemcsak rajtam folyik a cucc, hanem mindenhol, ahol Palkó megfordul. Így aztán nyálas a kiságy, a járóka, a játszószőnyeg, a pulcsi, esténként az apja, illetve a vállalkozó szellemű vendégek is, akiknek most már előzékenyen védőfelszerelést biztosítunk. És ugyan a csatakos napok még biztos eltartanak egy darabig, azért kicsit megnyugodtunk, hogy nem hiába folyik a cucc, nem gyárilag ilyen a gyerek, mert tegnap este valami keményet éreztem az ujjammal Palkó alsó állkapcsából kikandikálni. Nem volt mese, valahogy leügyeskedtem az ajkát, nyelvét, ujjacskáját az említett helyről, mert saját szemmel is meg kellett győződnöm a vakítóan fehér, koppanós, recés kis csíkocskáról.

Igen, úgy tűnik megvan, megcsináltuk, foga van a gyereknek, és ahogy az előző kettőnél, itt is minden különösebb hiszti és nyűglődés nélkül. Mert tudom, szerencsére csak hallomásból, hogy ez sokszor nem egyértelmű. Eleget históriáztak barátnőim piros popsikról, nagy sírásokról, bedagadt ínyről és átvirrasztott éjszakákról. Örültem hát nagyon az én kis bezzeg-gyerekemnek, fel is hívtam rögtön az apját, hurrázzon már ő is egy kicsit, de valahogy a férfiak nem fogékonyak az ilyen kis csodákra. Egyáltalán nem virult ki úgy a dologtól, ahogy én elvártam volna.

Aztán mikor már a váratlanul beállított öcsém sem ájult el annyira, hanem praktikusan visszakérdezett, hogy:

– Na, és beszélni mikor fog? – mintha ez úgy szorosan kapcsolódna a témához, vagy udvariasságból vagy mittudomén, akkor már egész lelombozódtam, és el is határoztam, hogy nem hívogatok én senkit egy foggal, még akkor sem ha az első, mert hát vannak fontosabb dolgok is az életben, még az is lehet, hogy tök nevetséges vagyok, ahogy itt a harmadik gyerekem fogával lelkendezem, mintha nem lenne már elég fog a családban vagy mi, telefonálgatok körbe-körbe.

De azért én azóta is ezen mélázgatok. Mert hiába közhely, bizony sebesen szedik a lábukat a hónapok, és Palkó, aki már 7200 gramm, és a hatodik hónapban nevetgél, nemcsak ezt az apró fogat, hanem egy sor egyéb tudományt fejlesztett ki magának. Bár még mindig csodálja mancsait, most már tudatosan nyúl a játékok után. Legtöbbször a hátán fekszik, és a feje felett csüngő csörgők között szemezget, aztán ha megtetszik neki valamelyik, akkor erősen koncentrálva megragadja, és elmélyülten játszik vele. Kicsit fejkoppanósan, de azért ügyesen forog ide-oda, és hosszan tartja a fejét. Az arca sem, az sem kisbabás már, inkább kisfiús, és néha úgy érzem, érti, amit mondok, olyan okosan néz rám.

Persze azért még van bőven mit tanulni. Most például a telet. Állunk az ablakban Palkóval, és csak nézzük ezt a megcsúnyult világot. Kinn hideg van, esik az eső, a játszótér üres, és mindenki olyan morcosan siet az utcán. Idebenn sem jobb a helyzet, reggelente már pulcsit húzunk, és ha nem akarunk megvakulni, nappal is fel kell kapcsolnunk egy lámpát. Bizony, jön a tél, kisbabám, te még nem is fáztál, hát majd most megcsípi a hideg a kis arcod, és meglátod milyen az, mikor apró vattapamacsok hullnak az égből, meg amikor gyertyák gyúlnak a karácsonyfán. Meglátod, milyen szép lesz.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.15 14:26:49Subbantósdi

  Az évszakváltással kapcsolatban: a lányomnak már azért nem új, a fiam most kezdi megszokni a a kötözős sapkázást, ami egyenlőre nem nagyon tetszik Neki.
  Sajnos tényleg elég sok ruhát kell már most mindkét gyerekre fel-és leadni minden utcára menetelnél, ez eléggé rossz és még csak a tél elején vagyunk, vagy inkább még csak ősz, mert lesz ez még sokkal rosszabb is, mikor ezt a mostani időt is szerintem visszasírjuk....kíváncsi vagyok, mikor napközben nem lesz több 0 foknál vagy éppen a körül és közben fagyos szél meg hóvihar lesz, akkor is panaszkodni fogunk, milyen rossz idő volt ezen a héten? :o)

 • 2009.10.15 14:28:14Subbantósdi

  Mi azért mindennap megyünk utcára, egyfelől kell vásárolni menni, meg ilyenek, meg kis sétára szükség van, szóval fél-egy órát azért kint vagyunk, összességében, mert nem is lehet két kisgyerekkel egész nap négy fal között, így is eléggé felgyülemlett az energiájuk és nem igazán tudják levezetni. :o(
  Játszótér és motorozgatás a Városligetben most elnapolva. :o(

 • 2009.10.15 14:29:02nanemárrr

  Ja, az öltözködés: nem tudom elég gyorsan felöltöztetni és kivinni a házból a gyerkőcöt ahhoz, hogy ne üvöltsön...és uyganez a vetkőzéskor! Majd belejövünk! :)

 • 2009.10.15 14:31:25nanemárrr

  Vasárnap szakadó esőben babakocsiztunk a fiammal...muszáj volt kimozdulnunk...imádta, ahogy az esővédőn kopogott és csorgott le az eső...igaz totál hülyének néztek, hogy ilyenkor sétálunk, de nekem megérte az az áhítat, ami a gyerek arcán ült! :)

 • 2009.10.15 14:32:29Magenta

  milladuo, én ugyanolyan lökött vagyok ilyenekben, mint az elsőnél. :)
  Igaz, jóval többet vártunk az első fogra. :))

 • 2009.10.15 14:33:04herbivore

  opti, basszus :))
  akkor ugyanott tartunk, de én eddig a 2-est erőltettem mondván, hogy van még pár darab
  többé nem követem el ezt a hibát :)
  bár ezek szerint mindegy...
  most megijesztettél :)

 • 2009.10.15 14:35:30Farkasokkal táncoló

  Hát szerintem egy kisgyerekes pláne több kisgyerekes anya számára nincsen a télnél pocsékabb időszak, mire az ember felöltözteti őket, addigra okvetlenül rájön az egyikre a kakálás vagy valami más, kezdheti elölről, aztán sokmindent ilyen időben nem is lehet csinálni max sétálni.... áááá utálom a telet.

  Fogak: én egy hülye vagyok de tényleg, a lányaim MINDEN tejfoga benne van egy bonbonierben... :-)))

 • 2009.10.15 15:03:23Subbantósdi

  Nálunk a türelem fogy el, mert mire az egyiket felöltöztetem és berakom a kocsiba, akkor kerül sor a másikra és addig amelyik már fel van öltözve, türelmetlenül kiabál a kocsiban, hacsak nem találok ki valamit.
  Ez nálunk most úgy megy, hogy a fiamat öltöztetem először, csak a sapka kerül rá induláskor, a lányomat meg utána és amikor mindketten a kocsiban vannak, akkor én gyorsan valamit magamra rántok, már évek óta nem hordok, csak bebújós cipőket, meg könnyen fel-le vehető kabátokat, sálakat, stb. és indulás.
  Hogy a fiam bírja, kap egy kis innivalót, amit szopogathat, míg elindulunk, sokszor út közben is. :o)

 • 2009.10.15 15:44:35opti

  FT,

  ne aggódj, ez semmi. Apám az első kiesett tejfogamból ezüstfülbevalót csináltatott. Amolyan himbálózósat és a fogam fityegett a végén. Elég laza szüleim vannak, bár így nagypapi korban már nem hordja :)

 • 2009.10.15 16:50:28manó99

  :-D

 • 2009.10.15 16:58:00evet

  Az én 6 hónapos fiam nem nyáladzik, ellenben harap. Ha rászólok, fölnéz, és bocsánatkérően(?) vagy szadistán(?) mosolyog.

 • 2009.10.15 17:07:28Subbantósdi

  evet: az én fiam is harap, pedig már 14 hós... :o)
  Úgyhogy kitartás, én mindig rászólok, érti, szerintem, mert már mosolyog, szóval "hülyéskedik".

 • 2009.10.15 17:33:09evet

  Csak azért furi, mert a lányomra elég volt egyszer rádörreni, ez a kis kétfogú meg szórakozik velem.

 • 2009.10.15 17:41:13Subbantósdi

  evet: anno én is úgy emlékszem, a lányom nem volt igazán harapdálós tipus, mert eleve nem nagyon szeretett semmit sem rágni, sem ételt, sem semmit, szóval engem sem. :o)

 • 2009.10.15 17:53:13Panzej

  Sziasztok!
  Hát, képzeljétek, ma már a második fogat is felfedeztem, szóval megvan az alsó két nagymetsző!
  Kakitéma: már írni sem merem, de a Huggiesnél új problémánk lett, nyakig PISIS a gyerek. (Mondjuk ma kétszer öltöztünk full, egyszer kaki, másszor pisi miatt, de mostanában mégis az utóbbi vezeti a statisztikát..:-) Pedig szorosan pelenkázom, stb, hát nem értem. Valahogy P nagyon tudja az utat a pelenkából kifelé. Ha vége a Huggiesnak, jön a DM...

 • 2009.10.15 17:54:06másutt

  Gratula a foghoz!
  Napi kotekedesem:
  "fel is hívtam rögtön az apját, hurrázzon már ő is egy kicsit, de valahogy a férfiak nem fogékonyak az ilyen kis csodákra"
  Hat nalunk biza en vagyok a hidegverubb, az apja minden fogat, uj szot es izgalmas uj szokast megunnepel. Es rendszeresen szamolta a fogakat, hogy amikor a kollegak megkerdeztek, hany is van mar, meg tudja mondani.
  Mondjuk hasznal, hogy a munkahelyen vagy 5 pasinak van 0-3 eves gyereke...

 • 2009.10.15 17:55:27másutt

  Panzej: pelenkaugyben.. nem veletlenul merethataron van?
  Az enyem kilora meg siman viselhetne 4-est, de amiota felleptunk 4+ -ra semmi tocsogas.
  Van, akinel sok az anyag, na.

 • 2009.10.15 18:05:47Subbantósdi

  másutt: ez jó! Hidegvérű...akkor nálunk detto, általában, mint Nálatok. :o)

 • 2009.10.15 18:07:30milladuo

  ha már fogzéma: ki mit gondol a mostanában menô borostyánról? tényleg segít? tapasztalatok?
  én egyelôre szkeptikus vagyok...

 • 2009.10.15 18:08:02milladuo

  nem fogzéma, hanem fogtéma, na :-)

 • 2009.10.15 18:10:47Kipikopii

  Oh, en is minden egyes fognak orulok, de megertem, hogy a munkahelyen igazo apaknak kevesebb idejuk jut az ujjongasra. En pelenkazas, etetes , jatszoterezes kozben tudok gondolni a fogra, a gyerek apja az ertekezlet kozepen aligha.

  Amugy meg mar Mother Mary teli-havas posztjanal sem ertettem, hogy miert esik mindenki depresszioba egy kis huvos idotol (plane hotol). S itt most nem Panzejre gondolok, hanem amit ir, hogy nincs senki a jatszoteren. Fel kell oltozni. A gyerekeket nem zavarja a hideg. En a gyerek fejere egybe nyakas sapkat huzok, azt nem tudja leszedni olyan konnyen, a kesztyu gaz, de ha fazik a keze, azt is elfogadja.

 • 2009.10.15 18:24:26soci

  nalunk a jatszoteren csomo gyereken log borostyannyaklanc, allitolag nemcsak fogzaskor, hanem egyeb betegsegek ellen is jo. en szkeptikus vagyok. de ok eskusznek ra.

 • 2009.10.15 18:27:04Farkasokkal táncoló

  Én is szkeptikus vagyok, de ahány ismerősöm használta, mind esküszik rá tényleg.

 • 2009.10.15 18:40:51Subbantósdi

  Kipikopi: elvben igazad van, ha száraz hideg idő van, de most szeles, záporos hideg idő van...ez azért nem játszóterezésre való.
  Meg a sár sem, a vizes homokozóban mit lehet csinálni?

 • 2009.10.15 19:14:59polgarkitty

  Gratulálok a fogacskákhoz! Az én leánykám 8 hónapos múlt, de se híre, se hamva fognak. Kicsit már kezdek izgulni. Pedig már 2-3 hónapja a fogzással magyarázzuk a nyafogósabb napjait :-)) Nyálzás is van persze, meg rágás, de nálunk ezek nem jelentenek semmit.

 • 2009.10.15 19:56:03zuzmó

  polgarkitty: ne aggódj, az én lánykám most 9 hónapos, két hete bújt ki először az egyik, majd 2 napra rá a másik alsó-középső fogacskája. Állítólag még a 10-11 hónapos korban kibújó első fogak sem kirívóak, teljesen gyerektől függ. :))

 • 2009.10.15 20:32:53soci

  de mi az amire vagy ahogyan hat a borostyan?? mi a magyarazat? kivancsi vagyok.

 • 2009.10.15 20:37:50zuzmó

  Szerintem csak marha jó üzlet a gyártónak. Kb. 3000 Ft-ba kerül és sok a paramami, aki beáldoz ennyit...

 • 2009.10.15 20:44:29Chelly2

  Panzej, csak miattatok kattintottam a velvetre, a héten még egyszer se jártam erre.
  Palkó egyre édesebb!
  De "irigyellek" hogy ilyen könnyedén vette a fogzást. A fiam is ilyen volt. Viszont a lánykám már hetek óta szenved, nyálban úszunk és még mindig semmi. Egy előnye van, 2-3 naponta kakil magától. (eddig hetente 1szer hőmérőztem)

 • 2009.10.15 21:14:57stekelvarken

  Pont ugyanezek a gondolatok jártak ma a fejemben. Ölbebabával a jó melegből nézzük a szentendrei panorámát napok óta, a sárgulatlanul letépett levelek örvényét a kertben. Jönnek a hátsó fogak, evősztrájk van, ami engem kikészít, pedig tartalékai bőven vannak. Egy dolog tartja bennem a lelket: a Karácsony :)

 • 2009.10.15 21:16:43stekelvarken

  Borostyánlánc témához: sokat segített, de azért nem tünetmentesít teljesen.

 • 2009.10.15 21:27:20odrade

  Az én fiam is nyálzott,olyan volt mint egy kis csiga.Amerre kúszott,vagy később mászott,húzta a csíkot maga után.Könnyű volt megtalálni:)).Akkor szünt meg yon helyes a probléma,mikor járni kezdett.De lehet hogy nem függ össze mert elég későn kezdett járni.Az első kiesett tejfogat én is eltettem. Palkó nagyon helyes!!

 • 2009.10.15 21:37:15psyché

  Palkó egyre gyönyörübb. Gratula a fogacskákhoz.:-)

 • 2009.10.15 21:40:49milladuo

  2009.10.15 21:14:57stekelvarken

  jééé, én is így, én is itt :-)

 • 2009.10.15 21:59:43zsemlemorzsa1

  Micsoda szívtipró! És milyen intelligens tekintete van :)

 • 2009.10.15 22:01:45Ronja

  Mi megorulunk a beoltoztetestol, pontosabban a 11 hos fiam nem csipi es mire leerunk a kertbe mar mindketten harapunk...nem tudom, mit kene telikabat helyett adnom ra? anorakot? azt konnyebben elviseli? mert ugy veszem eszre ebben kevesbbe tud mozogni mintha nem lenne rajta es ez zavarja...

 • 2009.10.15 22:23:55madz

  soci és a többiek, a borostyán állítólag úgy hat, hogy érintkezik a meleg bőrrel, és így felszabadulnak mindenféle nyugtató hatású illóolajok
  meg tán még valami rezgések is bejátszanak
  szóval szerintem bullshit

 • 2009.10.15 23:46:52nyuszianyu

  Azt nem tudom, hogyan hat, de nálunk bevált. Akkor bizonyosodtam meg, mikor levettem a 8 hós fiamról valami kiütés miatt, és elfelejtettem visszaadni rá 3 napig. A gyerek leginkább ordított, gőzöm nem volt mi baja, majd mikor visszakapta a láncot, pár óra alatt lehiggadt.
  lehet véletlen is, de szerintem nem az volt...Most 4,5 éves, nemrég kért új láncot, mert a régiről már hiányzott pár szem...

 • 2009.10.16 06:21:36Magenta

  2009.10.15 19:14:59polgarkitty

  Ne aggódj, én négy hónapos kora óta minden nyűgös napon azt mondtam, biztos fogzik, aztán hónapról hónapra jobban kussoltam. :) Egy nyálzós hónap volt az elején, most egy éves múlt két hete, tegnap koccant először a kanál (de kukucskálni nem enged).
  Biztasd magad azzal, hogy állítólag akinek később jönnek a fogai, annak strapabíróbbak. :D

  A borostyánláncról én is azt olvastam, hogy illóolajokat bocsát ki, amik jótékony hatásúak, eddig mindenkitől, aki próbálta, csak jókat hallottam, ha nagyon nyűgös lenne a fogzás, kipróbálnám.
  De én fejfájásra is előbb levendulaolajat használok és nem rögtön gyógyszert zabálok.

 • 2009.10.16 10:21:42Alessia2

  Kipikopii : persze ki is kell vinni hidegben is agyereket, de én ebben a hatalmas szélben azért nem vittem ki őket....jobb a békesség:)
  Meg az oviból hazafelé már mondogatták, hogy anya menjünk haza, fürödjünk jóóómeleg vízben:)))Ők se vágytak ki, de zizik az biztos.
  Tegnap előtt táncverseny volt este, tegnap bukfenc verseny:........de elfáradtak legalább:)))

 • 2009.10.16 11:10:07Panzej

  Sziasztok!
  Chelly, ez már egy igazi elismerés, köszönöm.
  A játszótér témához: nálunk tényleg totál kiürülnek a játszóterek, ha egy kicsit hidegebbé válik az idő. Rajtunk kívül max egy-két gyerek rohangált tavaly télen a játszón, kismamákkal csak akkor futottam össze, mkor azok valahová rohantak a gyerekkel (babakocsi, benne gubbaszt a gyerek huszonöt réteg alatt). A legnagyobb meglepetés az volt, amikor a nagy hóban is csak mi voltunk a Micivel kettesben a parkban, pedig azt gondoltam, na most ezrével hógolyóznak meg szánkóznak kinn a kölkök.

 • 2009.10.16 11:10:49Panzej

  Mondjuk most tényle ocsmány, esős az idő, az ember szívesebben tesz-vesz otthon.

 • 2009.10.16 11:18:16Magenta

  Aztán az első szélfújástól megbetegednek.

 • 2009.10.16 11:20:30Panzej

  Ez is igaz. De ha nem megyünk ki rendszeresen, legalább mondjuk kétnaponta, akkor meg megőrülnek.. Szerencsére most az ovi kezeli a problémát :-)

 • 2009.10.16 11:22:00Magenta

  Nem rátok gondoltam, hanem a 25 réteg alá cuccolt gyerekekre. :))
  Mi is kimegyünk attól, hogy hideg van, de most napok óta csak szélvihart látok, ha kinézek. :(

 • 2009.10.16 11:24:13Panzej

  Állitólag jövő héten már jobb lesz, még akár 15 fok is lehet. Jó lenne.. Nálad is alszik a kölök? :-)

 • 2009.10.16 11:25:12Magenta

  Nem, ül mellettem és "olvas". Néha mutat valamit, akkor beszélgetünk. :D

  De mindjárt ebéd és utána alvás, én meg nekiállok a könyvemnek, már tűkön ülök.

 • 2009.10.16 11:27:41Panzej

  Mit olvasol? Én most kaptam egy csomag női magazint, abba akarok belebújni valamikor. Én legutóbb Zamjatyintól olvastam a "Mi"-t. Letehetetlen volt.

 • 2009.10.16 11:30:42Magenta

  Most kaptam szülinapomra az Imprimatur című könyvet, kíváncsi vagyok, irtóra reklámozzák.

  De előtte még a maradékot elolvasom Szendrey Júlia életéről. (kb. 20 oldal).
  Női magazint havonta egyet veszek meg, illetve a tesómnál szoktam átfutni a Cosmot meg ilyeneket, de utóbbiakkal mindig gyorsan végzek. :)

  Kíváncsivá tettél, de aaaaaaannyi elolvasásra váróm van már, nem merek újabbakat felvenni a listára. A család mindenesetre nincs gondban, ha ajándékot kell venni nekem.

  Mi most ellépünk ebédelni, szép délutánt! :D

 • 2009.10.16 11:34:36Panzej

  Szia, nekem is lépni kell. P

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta