Terhesnapló: minik után óriásbébi?

32. hét

pocak32

Tömeg: 63 kg

A 32. heti ultrahangos vizsgálaton meglepetés ért: a baba méretei az átlagosnál jóval nagyobbak, ami azért furcsa, mert az első két lányom igen kis (2500, 2200 gramm) súllyal született. A gyerek fejátmérője már most 8,6 centi, becsült súlya pedig közel 1,9 kiló. Talán ezért annyira fájdalmas, amikor kitartóan rugdossa a májam és a jobb vesém. És még hátra van 8 hét. Segítség!

Ültem a kórházi ultrahangos vizsgáló várótermében fél tucat nagyhasú nő között és azon elmélkedtem, hogy azon kívül, hogy mindegyikőnk terhes, mi a közös bennünk. Az egyik jólöltözött, fekete csizmájába betűrt nadrágot hord, divatos felsőt, párjával együtt mosolyognak. A másik farmerdzsekis, rosszkedvűnek tűnik. A harmadik egy nagydarab, afféle mindent jobban tudó típus, már szóba is elegyedett a mellette ülővel. Van még itt aggodalmas fejet vágó fiatal lány lófarokkal, amíg ül, pasija mellette toporog. Menne már, még nem tudja, hogy az indulás ideje messze van. Egy kismama könyvet olvasott, én meg csak ültem a kényelmetlen műanyag széken és majd' leragadtak a szemeim.

A másik közös pont, hogy mindannyian ugyanarra a dokira várunk, nála fogunk szülni és valamiért ragaszkodunk hozzá. Belegondolva, hogy azon kívül, hogy jó a híre, hogy szakmailag is topon van, mindenkivel megtalálja a hangot: a parázós fiatal csajtól kezdve az elhízott kismamán keresztül a magamfajta szétszórt és feledékeny nőig. Talán ez is a titka, amiért ennyi kismama bízza rá magát és kisbabáját.

Volt időm gondolkozni, közel másfél órát vártam, mire bekerültem a dokihoz ultrahang-vizsgálatra. Ott viszont rögvest el is felejtettem a magasröptű bel-eszmefuttatást, amikor a gép közel 35 hetes baba méreteit írta ki a monitorra. Értetlenül állok a jelenség előtt: a két lányom jóval az átlag alatti méretekkel született, most sem híztam sokat (eddig 5,5 kilót), cukrom rendben van (még talán túl alacsony is), idáig a terhességi heteknek megfelelő nagyságot mértek minden vizsgálaton. De akkor mire fel ez a hirtelen növés?

Tudom, hülye vagyok, hogy eddig azért paráztam, hogy nehogy megint kicsi legyen a gyerek, de ez a problémakör most egész más megvilágításba került, a 32. héten 1875 grammra becsült magzat heti 200 grammos hízással kalkulálva a terminusban akár elérheti a három és fél kilót is. Ez persze egy átlaggyerek tömege, de egy 2500 és egy 2200 grammal született baba után azért nekem ijesztően hangzik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra