SZÜLŐSÉG

Sulinapló: Az iskola feneketlen persely

2009. október 12., hétfő 13:58

Az első egy hónapról számolt be a tanító néni és a napközis pedagógus a második szülői értekezleten: sok dicséretet kaptunk (igen, mi szülők is), részletesen elmondták a heti és a napirendet is, így megtudtuk, hogy szinte szusszanásnyi idejük sincs a gyerekeknek, ami nem biztos, hogy jó. Beszedtek egy kisebb vagyont osztálypénz és iskolakezdési hozzájárulás címen, amelyet a szülők szó nélkül fizettek be a közös kasszába.

Egy korábbi posztban azon gondolkoztam, milyen különórára írassuk be Málnit. A szülői értekezleten elhangzott, hogy míg régen a napközis pedagógus feladata volt foglalkozásokat tervezni a napköziseknek, manapság túl sok foglalkozás közül lehet választani, majd elmondták, hogy jól gondoljuk át a különórákat, mert az sem jó, ha a gyerek minden perce be van osztva és folyton rohan valami szakkörre.

Jelentem, nálunk maradt a rajztagozathoz szerintem (és 23 további szülő szerint) szükséges heti kettő művészeti oktatás (mostanában agyagoznak), heti egy úszás (8 héten keresztül), és egyszer angol szakkör. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hétfőtől csütörtökig minden délután van egy különóra, ami talán soknak tűnik, de az egyik belőle sport, a másik kettőn olyasmivel foglalkozik a gyerek, amit imád (kézműveskedés) és csak egy, ami szellemi erőfeszítést igényel. Van olyan gyerek, aki ennél sokkal több délutáni foglalkozáson vesz részt. Málni jelezte, hogy mégiscsak szeretne akrobatikus rock and rollra járni, de egyelőre lebeszéltem róla. Meglátjuk néhány hét múlva, hogy mennyire érzi megterhelőnek a különóráit. A múltkori hullafáradtság sokat javult.

A szülőin sok dicséretet kaptunk: kiemelte a tanítónő, hogy nagyon örül annak, hogy megfogadtuk a tanácsát és nem visznek a gyerekek chipset, kólát és egyéb egészségtelen ételeket tízóraira, sok gyereknél lát minden nap almát, körtét és más gyümölcsöket (gondolatban megveregettem a vállam). Megköszönte a sok termést, falevelet, virágot, amit rajzórára küldtünk és általánosságban a gyerekek viselkedéséről és teherbírásáról is szó esett. Aki további infókra volt kíváncsi, a szülői végén odamehetett és választ kaphatott kérdéseire.

A szülői munkaközösség havi 800 forintos osztálypénzt szavazott meg, ehhez hozzá kellett tenni gyerekenként 2500 forint „indulási költséget”, amelyből sportszereket és egyéb dolgokat vesz az iskola. A művészeti oktatás havonta 3 ezerbe, a nyolc alkalmas úszóbérlet pedig 7500 forintba kerül. Ma ebédet is kellett fizetni: 8170 forintot küldtem borítékban. És ez még csak egy gyerek. Azt hiszem, nem árt, ha spórol az ember az iskolás korú gyerekeire.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.12 14:18:54pantufül

  Nálunk havi osztálypénz 400 Ft, a művészeti képzés 14 eFt/év. Ezen kívűl még táncolni jár, 7500 Ft/hó. Aztán még mozi 2200 Ft/fél év, színház 2400 Ft/félév. Utóbbi kettő nem kötelező, de ki szeretné, ha gyermekét ott hagynák a suliban.. Az idén már nem fizetek be ebédre, (vegetáriánusok vagyunk), minden nap viszi magával a kaját (ez bizony minden nap rákészülést jelent), tanító néni segít megmelegíteni és a többiekkel eszi meg. Ez valamivel többe kerül, mint a menza, de legalább megeszi..

 • 2009.10.12 14:20:42Vakmacska

  Hűdejú hogy nem voltam ott, mert hamar kiesik a számon, hogy nem veszek kollektív sportszert, főleg nem bemondásra, mert számlát az ilyenekről ritkán lát az ember, pedig szorozvaharminckettővel kemény összegek jönnek ki. Ha a gyerekem agyagozni jár, kifizetem az agyagot, ha a másé jár, az enyém meg nem, akkor nem feltétlenül.

  jah és évi kb. 8 ezer szorozvaharminckettővel az miafenére kell elsősöknek? Mivel hát az osztálykirándulást azt külön és tételesen szokták kifizettetni. Akkor...?

  Jelentem amúgy a nagy szám úgy tűnik egyszercsak láthatóvá válhatott az oviban, mert a múltkori kirándulás végösszegéről megjelent a faliújságon egy nyugta, háháháááá....első lépésnek ok.

 • 2009.10.12 14:23:40Magenta

  Hát, nálunk gyerekenként 500 forint az osztálypénz, ha külön program van, külön kell fizetni érte, de én bizony örülök, ha színház van és 500-1000 forintért elviszik a gyereket, mert ha családilag megyünk, az tízezres tétel, amit most nem engedhetünk meg még egy kis ideig.

 • 2009.10.12 14:25:15Firuse

  Osztálypénz és indulási költség?! Nem igazán értem. Minden hónapban? Mert az úgy elég gáz. Amikor én sulis voltam, X összeg volt az osztálypénz minden hónapban és ennyi. Abból álltak mindent. A labdákat, meg a többi iskolai felszerelést pedig az iskola saját költségén vette. Ha alapítványi suliba jár a gyerek, a tandíjnak az ilyesmit is fedeznie kell. Ha pedig állami suliba, akkor az államtól kapott pénzből. Vagy rosszul logikázok? Ha igen, felhomályosítana valaki?!

 • 2009.10.12 14:27:34Ribizlee

  tavaly megbüntettek egy sulit a városban az osztálypénz miatt, elég szép összegű apeh bírságot kapott az iskola...

 • 2009.10.12 14:34:02Starlark

  Nincs iskolás gyerekem, de mikor én jártam suliba nekem az anyám megmondta az osztályfőnöknek hogy nem fizetünk osztálypénzt, mert olyan indokkal szedték hogy előgyűjtés kirándulásra és hasonlók. Azt mondta a pénz nálunk kamatozzon ne ott, ha majd konkrétan kell vmire mondják meg az összeget és beküldi.

  Nyuszianyu: Azt az 50k-t az a magánovi havi vagy éves szinten kéri?

 • 2009.10.12 14:43:01cidre

  A férjem tanított egész mostanáig, s ott a szülők azt szavazták meg, hogy legyen osztálypénz, hogy ne kelljen külön a kirándulásra, egyéb programokra nagyobb pénzt befizetni. Nem hiszem, hogy a pedagógusoknak lenne külön szívügye a külön osztálypénz: elég sok macera van vele.

 • 2009.10.12 14:45:10Vakmacska

  Cidre, ahol garantáltan abból megy a színház vagy kirándulás, ott értem, mert könnyebb kicsikből gyűjteni. Ott nem értem, ahol ezekre kőkeményen és külön beszedik a zsét, a többi meg ki tudja mire megy el.

 • 2009.10.12 14:47:13cidre

  De a szülőin minden célra gyűjtött pénzzel el kell számolni, nem? Bárki előveheti a tanerőt, s számonkérheti rajta az utolsó fillérig. Legalábbis a férjemnek mindig komoly kimutatásai voltak arról, hogy mit szedett be, s mire ment.

 • 2009.10.12 14:47:35aytron

  Hasonló a helyzet nálunk is! Van az osztályban 4-5 jomenő család sarja, és azt hiszik ők szarják a pénzt! jöhetne ide is az apeh, elsős gyerekekel évégén aranyláncra szedetek lét a tantonéninek.

 • 2009.10.12 14:58:23BlackCat

  Első szülőin szedtek be a tanerők 1000 Ft-ot (labda, hegyező, műanyag lefűzős dosszié eddig, amit vásároltak, később a miki csomag lesz belőle).
  Ha ezen felül kirándulás, színház lesz, az üzenőben jelzik és lehet fizetni.
  A szakkörök ingyenesek, a gyerek ezen belül furulyára jár. a hangszert meg lehetett vásárolni 2470 Ft-ért, ha valakinek volt, vagy örökölt stb., akkor annak arra sem kellett költeni.
  Kaját holnap fizetek, egyelőre nem tudom, mennyi lesz, de kb. 8000 Ft. :(

 • 2009.10.12 14:59:06orsoborso007

  először is gratulálok Málninak, hogy ilyen ügyesen veszi az akadályokat.
  A poszttal csak egyetérteni tudok. Az iskola és az ovik is lassan tényleg pénznyelőkké válnak. Nálunk a szülők festenek, bútort vesznek az osztályterembe és sorolhatnám. És persze fizetik az 1000 ft osztálypénzt, a különböző különórákra a több ezer forintokat, de közben az alapítványnak is ajánljanak fel év közben valamit.

 • 2009.10.12 15:03:16orsoborso007

  Na beírom még egyszer, mert elszállt.
  Szóval a poszttal maximálisan egyetértek. Az iskola és az ovik is lassan pénznyelőkké válnak. Sok suliban a szülők festik a termet, bútört vesznek stb. És persze havonta fizetik a több ezer ft-ot osztálypénz, különórák, alapítványi felajánlások címén.
  Melesleg gratula Málinak, hogy ügyesen veszi az akadályokat.

 • 2009.10.12 15:03:48orsoborso007

  Nem szállt el. nahát!!!!

 • 2009.10.12 15:09:24Vakmacska

  Cidre látod, az általunk közösen frekventált oviban már nem számolnak el, csak ha vakmacsek folyamatosan morog (néha jól hallhatóan) az öltözőben, azóta arról is csönd, hogy úszni ingyér csak az "iskolakötelesek" mehetnek....kíváncsi leszek mi a vége annak is. Én is kezeltem suliban (diákként) ilyen gyűjtendő pénzt, tényleg nem buli ha csak arra fordítod amire mondod, egy csomó admin. De sok helyen csak annyi, hogy "hát vettünk ceruzát meg játékot belőle" ami valszeg tényleg úgy van, csak ezt máshol sehol nem fogadják el így tömegesen.

  Bár a "lakossági szolgáltató szektor" viselkedésétől is elhánytam magam szombaton - harminchatezer, számla nélkül,ja tudunk számlát írni plusz huszonöt % áfáért....anyátokat, a ravatalon, sünnel!

 • 2009.10.12 15:12:30gorillka

  nálunk a gimiben 1000Ft/hó az osztálypénz, egy anyuka gyűjti, bankszámlán tartja egy részét (a kamat az osztályé) havonta emailben elküldi a kimutatást. Van pár kis költség (írólap, csoki) az osztálynak, jelképes ajándék a tanárnak évvégére, a többi előtakarékosság az osztálykirándulásra. Nekünk bejött.
  Szerintem a tanárnak kimondottan macera osztálypénzt gyűjteni, nem is állnak a helyzet magaslatán.
  De nincs mit tagadni, csak az alapoktatás jár ingyen (általánosban pl. WC papírt és zsebkendőt is vinni kell) és a tanárok inkább nem tartanak szakkört, mondván, senki sem fizeti meg nekik. :-(
  Viszont, abban a városban, ahol az én gyerekeim tanulnak az önkormányzat állja az úszásoktatást. :-)

 • 2009.10.12 15:14:59Kibou no Hikari

  Na, az akrobatikus rocky pont az a sport, amit nem mindegy, hogy mikor kezd el a gyerek. Ha csak nem indul minden hónapban kezdőcsoport, akkor lehetetlen bekapcsolódni pár edzés kihagyása után és ha mégis beíratod, akkor nagy valószínűséggel pár óra után azzal fog jönni, hogy ő ezt nem szereti, te pedig verheted büszkén a melledet, hogy na én ezt előre láttam, pedig elképzelhető, hogy csak a felzárkózás nehézsége miatti kudarc mondatja vele... [nem személyeskedés, csak általános alannyal túl körülményes lett volna]

  Nálunk a kicsik öt évesen kezdtek ismerkedni az alapokkal. Én megadnám az esélyt neki, hogy kipróbálja, ennél a sportnál nagyon hamar kiderül, hogy neki való-e vagy sem.

 • 2009.10.12 15:16:48Vakmacska

  Gorillka, így tök körrekt, le a kalappal az anyuka előtt!

  Önkormány itt is állja az úszásoktatást a nagycsoportnak (addig fizetős opció sincs), de ha Ubulka május 21-i és iskolaérett és Mancika meg június 3.-i és iskolaérett, valamint mindkettő iskolába megy hatévesen, akkor mire föl lenne úgy, hogy egyik fizet, másik nem?

 • 2009.10.12 15:18:40cidre

  Vakmacska, simán járhatnak kisebbek is, az hiszem 2500-3000 Ft egy hónapra. Nekünk nagyon ajánlgatták, csak megvárjuk vele az orrmandula-műtétet, meg apjuk új állását.

 • 2009.10.12 15:18:45Magenta

  Bár a "lakossági szolgáltató szektor" viselkedésétől is elhánytam magam szombaton - harminchatezer, számla nélkül,ja tudunk számlát írni plusz huszonöt % áfáért....anyátokat, a ravatalon, sünnel!

  --------------
  Én ezt úgy szoktam, hogy előre kérek árat (bármiről is legyen szó), majd amikor megmondja az árat, azt mondom - nem kérdezem, kijelentem -, hogy "természetesen ez az összeg számlával".
  Csak igent mernek mondani, hátha apeh-ellenőr vagyok, vagy nem tudom, miért.

 • 2009.10.12 15:23:48orsoborso007

  A mi kies városunkban csak az ált. isk. második évfolyamán van ingyen úszás. Az is 8 alkalom. Legalábbis én így tudom. Az alapítványi ovik lehetnek kivételek, de a gyerek nem ilyenbe jár.

 • 2009.10.12 15:26:14sajtos pogi

  Szerintem a pedagógus nem azért nem hoz számlát, mert zsebre dolgozik, hanem mert nem kér:
  - nagy bevásárláskor veszi meg a saját cuccaival együtt, a pénzt megelőlegezi rá a saját zsebéből (nem akar külön macerát az amúgy is hosszúra nyúlt vásárláskor)
  - külön a szabadidejében veszi meg, lehet hogy több boltban (nincs pofája 200-500 Ft-os tételekről számlát kérni)

  Szerintem örüljetek, hogy nem nejlonzacsiban kérnek be mondjuk minden gyerektől 1 marék lisztet és 1 marék sót,vagy mondják meg, h. ki milyen színű aszfaltkrétát hozzon. hanem megveszik és beviszik helyettetek.

 • 2009.10.12 15:29:23hybe

  Starlark : Az bizony havi 50.000 és ez még nem is budapesti ár, ahol 70 ezer körül jár a havidíj. De nem ritka a havi 100e forint feletti díj sem.
  http://www.nana.hu/index.php?apps=cikk&cikk=44021

 • 2009.10.12 15:32:52gorillka

  még egyszer megnéztem az összegeket. Az úszás, ha hozzák-viszik őket, nem sok. Havi 3e 8 óra kézműveskedésért szintén árában van. Az angolról nem írtál, vagy elkerülte a figyelmemet. Az osztálypénz is OK.
  Nekem az ebéd tűnik soknak.
  Itt van előttem az ebédcsekkünk: 20 napra 6350Ft.

 • 2009.10.12 15:35:42Vakmacska

  Magenta, nekem is mondtak a telefonba árat, annyi is volt a szolgáltatás, meg ex has az alkatrész ára még hozzá. na és amikor kiderült hogy ez áfa nélküli, akkor dobtam a hátast. Ez egy akkora váratlan kiadás volt amúgy, amit nem tudok még a negyedével megfejelni, aztán jönnének rinya, hogy nem is az romlott el ami garis, elszámolni meg nem tudom sehova. Tervezett beruházásnál persze nem csinálok ilyet, de ott álltam egy gyerekkel akin gyanús allergiás kiütések voltak (előtte soha!) és meleg víz nélkül, szombat reggel, egyedül.

  Sajtos pogi, hát ez az. Intézményi szolgáltató nekem így ne vásároljon. MINDEN olcsóbb nagy tételben, ne császkáljon érte lakossági tarifáért a tecsóba meg tudomisén hová. Van az önkormányzatnak sok iskolája-ovija-bölcsije, négy (!!!!!) belső ellenőre, számos admin fulltime-os dolgozója, tessék szépen nagyban megrendelni. Ja hogy ahhoz tervezni kéne? Árajánlatot értékelni meg ilyenek? Tudom, ezt sokáig a kisebb munkahelyek is megspórolták, amíg nem jött a feketeleves vagy a külföldi tulajdonos ragaszkodása a nagytételű, nem ad hoc, versenyeztetett beszerzéshez. lett is 30% minden olcsóbb, rögtön, dolgoztam ilyen helyen.

 • 2009.10.12 15:36:59nanemárrr

  Csak csendben jegyzem meg, hogy elvileg a tanár nem is kezelheti, nem szedheti az osztálypénzt...ha a szülők megegyeznek x összegben, valamint abban, hogy mire költik azt, akkor is valamelyik szülőnek kell(ene) kezelnie!
  A kedvencem: évvégén többtízezres ajándékra gyűjteni az óvó/tanítónéninek! Pedagógus vagyok, spec iskolában, ahol örülünk, hogy ha a gyerekek nagyrésze betudja fizetni az ebédpénzt, valamint ha az évszaknak megfelelő ruházatban jön iskolába...na, itt valószínű nem szedünk ilyenekre pénzt. Szóval nálunk már meg van beszélve a férjemmel, hogy ő fog szülői értekezletre járni, mert ezektől a pénzes dolgoktól az agyam elmegy, ezekmiatt (is) szidják a pedagógusokat, én meg ezt nem óhajtom hallgatni...valószínű nem is hagynám szó nélkül...és akkor még enyhén fogalmaztam! :)

 • 2009.10.12 15:39:10nanemárrr

  Jaaaaaa és csak néha-néha szét kellene nézni pályázat ügyben, hogy a szabadidős és egyéb programok finanszírozása könnyebb legyen...csak persze kényelmesebb a szülőktől lejmolni...mondom ezt én, aki szintén pedagógus, mint fentebb említettem. És igen, mi figyelünk és írunk pályázatot, mellyel volt már szerencsénk pénzt nyerni erre-arra!

 • 2009.10.12 15:41:28gorillka

  nanemárrr: igen, de ehhez lelkes pedagógusok és igazgatók, titkárok stb. kellenek.
  Ha azt akarod bizonyítani a szülőknek, hogy a mostani finanszírozási rendszer nem jó, akkor nem lesz semmire sem pénz...
  Ha nem a bizonyítás a lényeg, hanem egy működőképes, jó iskola, akkor meg lehet találni a módját.

 • 2009.10.12 15:42:29gorillka

  Jut eszembe, nálunk különböző újságokra lehet előfizetni a tanároknál !?

 • 2009.10.12 15:45:19Ribizlee

  gorillka, ennek minősített esete, hogy az oviban direkt elöl hagyták a Tappancs újságot, majd szóltak a szülőnek hogy saaajnos belerajzolt a gyerek, tessék megvenni... második ilyen esetnél vokáloztam picit, utána nem volt gond.

 • 2009.10.12 15:46:49gorillka

  Ribizlee: aranyos

 • 2009.10.12 15:47:53Pöttön

  Azt tudtam, hogy az állami oviban ebédet fizetni kell, de tényleg vannak ilyen egyéb költségek, mint technikai csomag (abban mi van, ceruza és papír?), tisztasági csomag ára (szappan, wc papír?), csoportpénz (tényleg 2-3e havonta?)? Az én lányom jövőre megy oviba, de nem gondoltam hogy ennyi plusz ktg van havonta az ebédpénzen kívül. És akkor a csoportpénz mire megy oviban?

 • 2009.10.12 15:50:55evet

  Természetesen áfás számla mindenről, ami osztálypénzből megy. Osztályfőnök koromban kértem a zöldségestől a 3 kg mandarinról, a fenyőfaárustól, a papírírószerben akár 2 ív csomagolópapírról is, ami kellett az osztálydekorációhoz. Ha nem vagyok ofő inkább saját pénzből veszem, ami kell az órákra, macerásabb elszámolni, ha magyarórán akarunk valamit működni, inkább veszek 5 ollót, ragasztót, zsírkrétát, papírt, celluxot, minthogy megvárjam, hogy legyen náluk.

  A lányom még csak ovis, eddig nem volt vészes. Évente kb 3-szor viszek be tisztasági csomagot, szólnak az óvónénik, ha kell WC-papír, zsepi, fogkrém. Havonta egyszer kerül ránk a gyümölcsnap; most 3000 Ft-ért vettek színházbérletet, kb 2-szer mennek kirándulni 1500-2000 FT-ért, 2-szer múzeum is befigyel, csoportos belépővel pár száz forintért. A csoportpénz decemberig 1500 Ft, télapócsomagra, fenyőfára megy. Az Állatkert idén úgy látszik kimarad, a csoportos belépő is túl drága. Lehetne járni úszni meg angolra, de mi nem kértük, így is van dolga elég, heti 2-szer jár néptáncolni óvodán kívül, 3700 FT-os nagyon baráti áron.
  Úgyhogy eddig-lekopogom-túlélhető. A nagy kiadás a 2 hetente új mesekönyv, mert már nem ugyanazt a 3 mesét kéri újra és újra.

 • 2009.10.12 15:53:45sajtos pogi

  Ez gyakorlatban hogyan működne?

  Mondjuk minden tanév áprilisáig le kellene adni a só-liszt igényét minden csoportnak, a fenntartó összegezné az intézmények igényét, árajánlatokat v. tendrt írna ki 200 kg lisztre és ugyanannyi sóra? A beszállítás után tárolná v. kiszállítaná az intézményekbe? Ha valahol pedagógusváltás miatt esetleg többre lenne szükség, akkor azt vegye meg a pedagógus saját zsebből?

  És ezt minden piszlicsáré dologgal játsszák el?

 • 2009.10.12 16:01:25Vakmacska

  Sajtos pogi, tudom hogy macerás, de képzeljük csak el, hogy az ezren felüli milliárdos multi munkahelyemen csak úgy kisdobozba' veszegetnék a gemkapcsot átlátható beszerzési rendszer helyett. Vinnénk abba a szervizbe a céges flottát ami szembejön épp valakinek, évente felülvizsgált keretszerződéses karbantartás helyett. Nanemá.

  Ad hoc tartalék itt is van, indokolt esetre, de sztem a zsírkréta-filc-mifene mennyisége kis ráhagyással abszolút tervezhető, és elég kemény mennyiség ha a kerületben van húsz iskola, tizenöt ovi meg hat bölcsi, márpedig nálunk van sztem ennyi. Ehelyett mi van? Mi szülők visszük a folyékony szappankákat, havonta, egyenként, lakossági retail áron, vagy elfogy vagy nem, de vinni kell, mert ez a házirend. Én meg dőlök a kardomba.

 • 2009.10.12 16:03:50Vakmacska

  Elvileg a közbeszerzést is erre találták ki máshol, magánszférában működik is versenyeztető tárgyalás, áralku, stb, hogy a közszféra mit csinált belőle, azt tudom, de nem volna muszáj úgy csinálni pusztán mert közbesz. Esküszöm.

 • 2009.10.12 16:10:02Ribizlee

  Vakmacska, eléletben van igazságod, de a gyakorlatban szerintem elég messze állnak ettől az intézmények. egyszerűen nincs rá megfelelő ember

 • 2009.10.12 16:11:38Ribizlee

  mármint elMéletben

 • 2009.10.12 16:11:46orsoborso007

  Én az oviba kéthavonta viszek tisztasági csomagot, pzs, wcpapír, szalvéta. 1000 ft a csoportpénz, de azt félévente fizetem egyben. Ezen kívül csak az ebédet kell fizetni, minden mást, eszközt , alapanyagot, programokat a cspénzből fizetik.

 • 2009.10.12 16:11:47gorillka

  ne felejtsük el, hogy közbeszerzéssel 30%-al minimum drágább minden.

 • 2009.10.12 16:24:02Vakmacska

  Ribizlee, annyira nincs, hogy kéthónapos kudarc után felhívtam a felelőst, hogy mi a ráknak nem tudnak ennyi idő alatt egy ilyen pimf dolgot elintézni. Kiderült, a melóval megbízott bácsi (nem idős...) még sose csinált ilyet, nem tudta a folyamatot. Hát úgy nehéz is.

  EZZEL a közbesszel 30% drágább minden. Én külf. tul. közintézménynél dolgoztam egy időben, és kötelező volt bevezetni, hogy ajánlatkérés,igényfelmérés, versenyeztetés. Azon a területen ahol nekem meg kollégának kellett értékelnie, ott 30%-kal CSÖKKENT az éves arra a dologra fordított költségünk. De tény, nem magyar közszféra.

 • 2009.10.12 16:25:08Vakmacska

  Ribizleenek fogalmazott válaszhoz: a feladat nagy tömegű csoportos beszedés intézése lett volna kapott adatok alapján.

 • 2009.10.12 16:28:40cicanyuszi

  "a tanárok inkább nem tartanak szakkört, mondván, senki sem fizeti meg nekik. :-("

  - Nem mondván... hanem NEM fizetik ki. Nincs pénze az önkormányzatoknak, örülnek, ha arra futja, ami a törvény betűje szerint kötelező.
  Azt meg ugye nem várhatjuk el senkitől, hogy a szabadidejét feláldozva ingyen dolgozzon?

 • 2009.10.12 16:30:07Ribizlee

  Vakmacs, igen, pont erről beszéltem én is. ha multikhoz hasonlóan végeznék a munkájukak pölö az iskolák, óvódák, etc., akkor egyszerűen és olcsón meg lehetne oldani egy rakás dolgot.
  de sajnos (vessetek a mókusok elé, de 10 év és 5 intézmény után ez a véleményem) mintha szellemi elfekvő lenne ez a terület. :-(

 • 2009.10.12 16:34:22Ribizlee

  fenti szösszenetet kéretik nem a tanárokra érteni! kifejezetten a kiszolgáló személyzetre (iskolatitkárok, óvódai titkárnénik, gazdaságisok, stb.) vonatkozik a megállapításom.

 • 2009.10.12 16:36:06manka78

  Nálunk a suliban eddig 6eft-ot kellett beadni, ebben benne volt az úszáshoz a külön busz, a színházbérlet, és a mozibérlet első részlete /2 részletben lehet fizetni/, a fénymásolásra a díj, a diáksportkör kötelező díja. Az osztálypénz havi 500ft. Külön művészetibe jár a lányom heti két alkalommal, ami félévre 8eft/minden felszerelést ott adnak/. Az osztálypénz kezeléséhez a tanítónak köze sincs, nem is ő szedi, hanem az szmk tagok. Minden szülőin megszavazzuk a kiadásokat, hogy osztálypénzből, vagy külön beadott pézből fizessük. A lányom ebédet és uzsonnát kap, ami kb. 6e körül szokott lenni.

 • 2009.10.12 16:38:27Ribizlee

  én meg hülye vagyok hogy hosszú ó-val írtam az óvodát...
  helyesírás egyessel leültem :-P

 • 2009.10.12 16:46:17nyina&mika

  off MANKA, jól sejtem, hogy nem kaptad meg a mélem?

 • 2009.10.12 17:11:02manka78

  nyina! Nem, nem katam meg.:(

 • 2009.10.12 17:25:18Borcsika

  nekünk az ovi az alábbiak szerint nézett ki:
  tisztasági csomag: 2800, 2500 szinházbérlet, 10700 uszoda (8 alkalom), 500/hó csoportpénz, 600 Ft buszktg a szinházhoz, 1300 Ft a kirándulásra, egy csomag fénymásolópapir (600), havi egyszer gyümölcsnap, és szeptember elején 13000 Ft-ért vettem egy pár benti egy kinti és egy tornacipőt. Majd megkérdezte a férjem 25-én, hogy miért nincs egy fillér se a számlán. És ez csak egy gyerek.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta