SZÜLŐSÉG

A gyermekkori alkoholfogyasztás növeli az alkoholizmus kockázatát

2009. október 12., hétfő 08:09

Akik gyerekkorban kóstoltak bele az alkoholba, gyakrabban lettek alkoholfüggők, mint azok, akik csak fiatal felnőttként ittak először.

alc1

Amerikai kutatók ausztráliai ikrek vizsgálata alapján közölték eredményeiket az Alcoholism: Clinical and Experimental Research legújabb számában.

Azokban a családokban, ahol a felnőttek rendszeresen isznak, esetleg sokat is, a gyerekek korábban kezdik az alkohol fogyasztását. Ahol a nagyszülők, szülők erős szeszfogyasztása a minta, a családban élő gyerekek számára ez válik természetessé és maguk is könnyebben nyúlnak a pohár után.

A kutatók régóta vitatkoznak azon, hogy ilyen esetben van-e valamilyen öröklődő, genetikai hajlam is, vagy csupán az számít, amit a gyerekek maguk körül látnak és amihez hozzászokva úgy érzik: ezt mielőbb nekik is így kell csinálni.

A kérdés tanulmányozására különleges lehetőséget kínált az ausztráliai népességkutatás. A szigetországban 6257 egy-, illetve kétpetéjű iker szerepel a nyilvántartásban, akiket kérdőívvel megkeresett az amerikai és ausztráliai pszichiáterekből álló munkacsoport. A kutatás nem csupán az alkoholfogyasztás kezdetének időpontjára vonatkozott, hanem Arpana Agrawal és munkatársai azt is igyekeztek tisztázni, milyen genetikai befolyás játszhatott szerepet az első pohár szesz megivásával a vizsgált személyek későbbi sorsára.

A statisztikai értékelés azt jelezte, hogy a 13 éves életkornál előbb induló, rendszeres szeszfogyasztás a későbbi években lényegesen szorosabb alkoholfüggést okozott, mint az, ha valaki csak felnőttkorában kezdett alkoholt inni. A későbbiekben a környezeti tényezők játszottak ebben elsősorban szerepet, de a gyerekkori ivás esetén a genetikai befolyás igen valószínűnek tűnt. Arpana Agrawal és munkacsoportja szerint ez a megfigyelés nemcsak társadalmi, közegészségügyi szempontból fontos, hanem az alkoholizmus további genetikai kutatása szempontjából is különleges adatot jelent.

Mivel az egypetéjű ikrek dezoxiribonukleinsav felépítése tökéletesen azonos, ha az ikerpár italozási szokásai különböznek, az csak környezeti hatások következménye lehet. Ha az ikerpár mindkét tagja azonos módon és mértékben fogyaszt szeszt, az a genetikai tényezők miatt van így, bár környezeti hatások is szerepet játszhattak.

(MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.12 08:21:26Magenta

  "A szigetországban 6257 egy-, illetve kétpetéjű iker szerepel a nyilvántartásban"

  Engem érdekelne, hogy hány ikerpár van ebből, ahol mondjuk az egyik alkoholista, a másik meg nem.

  (meg az, hány olyan hsz lesz, hogy "én is megkóstoltam már öt évesen, mégse lettem alkoholista")

 • 2009.10.12 08:29:32drlucifer

  "Azokban a családokban, ahol a felnőttek rendszeresen isznak, esetleg sokat is, a gyerekek korábban kezdik az alkohol fogyasztását. Ahol a nagyszülők, szülők erős szeszfogyasztása a minta, a családban élő gyerekek számára ez válik természetessé és maguk is könnyebben nyúlnak a pohár után. "

  Erre tudnék sorolni sok ellenpéldát. Mármint hogy alkoholista szülő gyereke látva a szülői "mintát" egy életre megundorodott az alkoholtól...

 • 2009.10.12 08:38:21Magenta

  Luci, ellenpélda mindenre van. :)
  Erre pl. én meg a tesóm családon belül rögtön.
  A gyerekeim meg élő ellenpéldái annak, hogy a tápszeres gyerekek betegesebbek.

  De a nagy átlag lehet, hogy mást mutat.

 • 2009.10.12 08:49:31drlucifer

  Magenta!
  A nagy átllag biztosan. Csak én már eleve berzenkedek a statisztikáktól, ráadásul itt elég szűk körben vizsgálódtak (ikrek).
  Na mindegy, lépek tömni a bandát. :D

 • 2009.10.12 08:50:25pityipalkó

  Nagy a valószínüsége,hogy a többség a látott mintát követi!Ha a nagypapa is iszik,nemdolgozik,lop és az apuka is akkor a gyerek is ezt a PÉLDÁT követi.
  Ezt én a felmérésre költött pénz tizedéért is megmondtam volna.
  Titoktartási pénzre sem tartok igényt.

 • 2009.10.12 10:24:21Subbantósdi

  drlucifer: erre én is tudok ellenpéldát, de ez már így megy általában, hogy ami látványosabb, tehát hogy valaki iszik, azt jobban észrevéve általánosít az ember, mint ami nem annyira látványos, tehát hogy nem iszik.
  Nálunk apám volt ilyen helyzetben, ahol az apja ivott és eléggé terrorizálta is a családod, négyen voltak, a nővére, ő az anyja és apja, és hát ebbe a dologban érdekes, senki sem lett az apa mellett alkoholista, sem apám, sem a nővére..
  Én hallottam ám olyat is, hogy a második generációban jelennek meg olyan öröklődő hajlamok, amelyeket az elsőben nem találunk.
  Így akár a nagyszülő-unoka helyzetét is nézhetjük, mert van rá példa, hogy a szülő nem iszik, de az unokája már úgy, mint a nagyszülők, tehát mondjuk nagyon. :o(

 • 2009.10.12 10:53:06tibszike

  hát erre csak annyit tudok mondani hogy egy olyan családban, ahol a gyerek 13 évesen RENDSZERESEN iszik alkoholt azt nem lehet éppen családnak nevezni. Ott a szülői felügyelet 0, rossz példát muatatnak a gyereknek és a gyerek pszichikai okok miatt nyúl az alkoholhoz.

 • 2009.10.12 11:06:11Starlark

  Előbb lesz úgy alkoholista ha a baráti társaságában ez a sikk, hogy részegedjünk le minden buli előtt, akkor néha a szülő fejre is állhat...

  Ilyen szempontból elég ha a gyerek középiskolában kollégiumba kerül. Láttam pár nagyon jó képességű osztálytársamat ahogy totál elitta az agyát.

 • 2009.10.12 11:12:07psyché

  hat, szerintem, ez ismet egy eleg felületes összefoglalasa lehetett az eredeti cikknek. enegem erdekelt volna, hogy hogyan vizsgaltak a dolgokat, mert pl teljesen pontos ikerkutatasokat ilyen temaban ma mar kb lehetetlen csinalni, hiszen ma mar nem lehet öket pl külön-külön örökbe adni, igy a környezeti hatasok elegge hasonloak. amit meg lehet csinalni az az, hogy megnezni, hogy az örökbefogado vagy a verszerinti szülök alkoholfogyasztasahoz hasonlit jobban a gyerekek alkoholizalasa. de ebböl a kis összefogalalobol szamomra semmi sem derült ki, csak az, ha nem jo ha a gyerekünk mar 13 evesen rendszeresen alkoholt fogyaszt.

 • 2009.10.12 21:13:13csib

  Ez ismét tipikus példája annak, amikor összefüggéseket vélünk olyan dolgok között, amik valami harmadik dolgonak az okozatai..

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta