SZÜLŐSÉG

Veszélyes a potyautazás a védőoltások esetében

2009. október 7., szerda 15:56

Mostanában minden napra jut legalább egy új hír a H1N1-gyel és az influenza elleni védekezéssel kapcsolatban, mégis meglepően keveset tudunk a fertőző betegségek veszélyeiről, terjedési módjairól, a megelőzés eszközeiről és a védőoltásokról - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Influenza ide, H1N1 oda, a megkérdezettek túlnyomó többsége (60 százaléka) továbbra is a rosszindulatú daganatokat említette első helyen, amikor olyan betegséget kellett megneveznie, melyet a legveszélyesebbnek tart önmaga és családja számára. Ezt a szív- és érrendszeri betegségek követik 17 százalékkal, a H1N1-fertőzésnek pedig - az infarktussal holtversenyben - a harmadik helyet sikerült megszereznie a kétes dicsőségű rangsorban 14 százalékkal.

A többség (78 százalék) ugyan tisztában van vele, hogy egyes vírusfertőzésekkel szemben védőoltással védekezhetünk, arra a kérdésre azonban, hogy „Mi jut eszébe, ha azt mondom önnek, hogy védőoltás?” meglepően kevesen adtak megfelelő választ: 24 százalék tudja, hogy betegségek ellen véd, 22 százalék azok aránya, akik szerint gyerekek kapják, illetve hogy a megelőzést szolgálja, és körülbelül 12 százaléknak az influenza ugrott be a kérdés hallatán. A közvélemény-kutatásról rendezett sajtótájékoztatón Duránszkai Gábor, a TNS vezérigazgatója nem tartotta meglepőnek, hogy a nem kötelező védőoltásokkal kivédhető betegségek közül manapság ugyancsak az influenza elleni oltást ismerik a legtöbben (csaknem 100 százalék), és nem sokkal marad el ettől a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás és a tetanusz sem. Jóval kevesebben tudják viszont, hogy a méhnyakrákot okozó HPV és a súlyos csecsemőkori hasmenéseket előidéző rotavírus ellen is létezik választható védőoltás.

Mivel a nőgyógyászati daganatok meglehetősen előkelő helyen végeztek a rettegett betegségek sorában, különösen érdekes eredmény, hogy míg a megkérdezettek több mint 60 százaléka nevezte meg a HPV-fertőzést a méhnyakrák okai között, és nagyjából ugyanennyien vannak tisztában azzal, hogy a vírusfertőzés szexuális úton terjed, addig ennek csupán töredéke volt azok aránya, akik azt is tudják, hogy a HPV a fertőzött bőrterületek érintkezésével, illetve egyéb módon (például közös WC-használat útján) is átkerülhet egyik emberről a másikra. A méhnyakrák megelőzésére alkalmas módszerek között egyébként csak a második helyen végzett a vakcina, az első helyre a rendszeres nőgyógyászati szűrés került.

A felmérés eredményeihez kapcsolódva dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet főigazgatója felsorolta, majd tudományos bizonyítékok alapján cáfolta a védőoltásokkal kapcsolatos tévhiteket és hiedelmeket. Tudományos kutatások eredményeit idézte annak bizonyítására, hogy a szamárköhögés elleni oltóanyag nem rendelkezik agykárosító hatással, valamint hogy a mumpsz, kanyaró és rubeola elleni kombinált vakcinának semmi köze az autizmushoz. Bár a kötelező védőoltásokat gyakran éri az a vád, hogy a csecsemők túl fiatal korban kapják meg ezeket, a valóság az, hogy a csecsemőket nagyjából féléves korukra - vagyis addigra, ameddig az anyai ellenanyagok védő hatása tart - védetté kell tenni a legfontosabb betegségek ellen. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy nem állja meg a helyét az az érvelés sem, hogy a védőoltások gyengítik az immunrendszert, mert a védőoltásokkal bejuttatott antigének valójában nem gyengítik, egyszerűen „csak” működtetik az immunrendszert.

Megemlítette azt is, hogy az immunrendszer védőoltásokból adódó terhelése korántsem olyan nagymértékű, mint gondolnánk, hiszen a vakcinagyártás fejlődése is lépést tartott az idővel. Ennek eredménye, hogy míg 1960-ban az ötféle betegség ellen adott kötelező oltásokkal több mint 3200 antigént juttattak a szervezetbe, addig mára a bevitt antigének száma mindössze 123-126-ra csökkent - az ezekkel kivédett betegségek száma viszont 11-re emelkedett!

Sajnos nincs igazuk azoknak sem, akik szerint védőoltásokra semmi szükség, hiszen megfelelő táplálkozással, vitaminbevitellel, az immunrendszer erősítésével és a higiénés rendszabályok betartásával már mindent megtettünk a betegségek elkerülésére. Ennek cáfolataként az elmúlt évek ausztriai és németországi kanyarójárványainak szomorú adatait idézte, ahol a szülők szabad döntési jogukra, illetve vallási okokra hivatkozva nem adatták be gyerekeiknek a védőoltásokat. Egy pontig ugyan elegendő védelmet nyújthat a „potyautas-jelenség”, amikor valaki a nagy többség oltási hajlandóságára apellálva zárkózik el a célzott védekezéstől. Ez azonban csak addig működik, amíg nem döntenek túlságosan sokan úgy, hogy maguk ugyan nem kérnek a vakcinából, de oltassanak mások - a kanyaró esetében nagyjából 5 százalék a határ, mely felett már nem biztonságos potyautasnak lenni, mert a betegség „megtalálja” a védteleneket.

Az OGYEI főigazgatója kiemelte, hogy a védőoltások oly sikeresen eliminálták a betegségeket, hogy ezek eltűnésével párhuzamosan csökkent a velük szemben érzett félelem, ezzel párhuzamosan pedig fokozódott a mellékhatások miatti szorongás, a veszélyek indokolatlan túlértékelése. Ahhoz pedig, hogy a védőoltások ne legyenek saját sikereik áldozatai, az kell, hogy az orvosok megfelelő formában, közérthetően adják közre az ezzel kapcsolatos ismereteket, a laikusok pedig ne dőljenek be az alaptalan rémhíreknek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.07 16:05:39Subbantósdi

  Mi nem kötelező védoltások közül a pneumococcust adattuk be a fiamnak, kettőt egyenlőre, meg a bárányhímlő ellenit a lányomnak és a fiamnak, holnap megyünk az ismétlő második oltásra ebben a témában, és a meningitisz ellenit mindkét gyerekemnek. Nem tudom, szerintem ezzel nem estünk túlzásba, sőt, még lehet, hogy kellett volna másokat is a listára venni, de ezeket tartottuk fontosnak. Influenza ellenit kihagyjuk, mert nem járnak a gyerekek közösségbe és remélem, nem lesz ezzel gond.

 • 2009.10.07 19:49:49hinta-palinta

  Csak 24% tudta, mi az a védőoltás?A többi mit gondolt???

 • 2009.10.07 21:53:07Medellin

  Nagyon jó, hogy dr. Mészner Zsófia ezeket mondta, de lehet, hogy dr. X Y meg pont az ellenkezőjét mondaná igazolva a saját állításait. Tény, hogy az immunrendszerünk nem tud ilyen gyorsan alkalmazkodni a mai kor betegségeihez, kellhet a segítség, de azért én nem fogok mindent beadatni a gyereknek. Sőt.

 • 2009.10.07 22:11:01hinta-palinta

  Azért oltási reakciók, oltási szövődmények és oltási balesetek vannak, köztük súlyosak is, ezek tények, a hiedelmek és azok eloszlatása csak az egyik oldal.

  http://www.elender.hu/~oltinfo/szovodm.htm

 • 2009.10.07 22:14:23boriszcár

  Azért azt mindig MINDEN NYILATKOZÓ ORVOS hozzátehetné, hogy a tudomány mai állása szerint úgy gondolják, hogy nem kártékony.
  Mert azért lássuk be, sok dolog van, amiről csak hiszünk dolgokat, és pusztán azért mert MÉG az ellenkezőjét nem bizonyították be, még nem biztos, hogy igaz.

  Nem vagyok egy védőoltás ellenes, sőt, van olyan választható is (prevenar, rota) amit beadattam, de akkor sem értem ezt a nagyképű és határozott orvosi érvelést.

  A H1N1-et meg leginkább tömeghipnózisnak tartom. Világválság van, kell egy téma amiről lehet csámcsogni anélkül hogy a politikusokat vagy a bankokat szidnánk.
  Emlékeztek a madárinfluenzára 2006-ban? Minden második napra jutott (itthon, magyaro.-n) egy-egy karantén, tömeges baromfimészárlás. Érdekesen egybeesett a választási kampányidőszakkal amikor mocskolta az egyik oldal a másikat. Amikor vége volt a választásnak érdekes módon azzal a nappal tűnt el a képernyőről/hírekből a madárinfluenza és már az sem volt hírértékű, hogy kualalumpur egyik nyomornegyedében meghalt egy 17 éves hajléktalan, ami előtte pánikot keltett.
  Valahogy ugyanezt érzem a H1N1-gyel. A normál influenzának is kb ugyanekkora a halálozási aránya, mégsincs pánik évtizedek óta.

 • 2009.10.07 22:29:27Farkasokkal táncoló

  Én megmondom mit szeretnék.
  Szeretném, ha beírnának ide egy páran, akik már átestek ezen a félelmetes h1n1 víruson.
  Hogy végülis miről beszélünk???
  MI ellen kéne védekezni?
  Jobb e vagy rosszabb mint mondjuk a 3 napos láz?
  Problémásabb mint egy átlag influenza?
  Hány nap alatt gyógyultak ki belőle?
  MI volt benne a legrosszabb... stb.
  Hányan kaptak szövődményt?

  Csak azért, mert már június óta retteg a világ ettől, a tudósok szerint éppen októberre fog itt nálunk nagy aratást végezni (október van jelzem), és magáról abetegséről nem nagyon olvasok, csak a védőoltásról.

 • 2009.10.08 08:00:37Veg_

  FT én a betegségről is olvastam. Gyorsabb, könnyebb lefolyásu ebben a fordulóban, mint a hagyományos. Nem az a baj. A baj, hogy könnyebben okoz szövődményeket fiatal, egészséges szervezetben, mint a másik. Itt a pánikkeltés oka: a sok, influban évente meghalt ember többnyire sulyos beteg, vagy idős. És gondolom tudod, hányan vannak ugy vele: jójó, de valamiben meg kell halnia az öregeknek, meg hogy ugyis rákos volt. Meg hasonlók. Amitől a pánik van, hogy a mostani meghaltak életerős fiatalok vagy középkoruak, és nem mondhatják, hogy ugyiscsak a márinéni hal bele, az meg ugyis vén szatyor. Meg ugye a hagyományos tüdőgyuszi tényleg a gyengébbek közt tarol, de ha a vérző verzió elárassza a tüdő hólyagokat, hiába eszi magát gebévé és jár edzőterembe, akkor se tud lélegezni. Szal nem maga az influ, hanem egyes szövődményei a félelmetesek a tömegeknek. A fiatalok, egészségesek meg azért veszélyeztetebbek, mert uj virus, nincs senkiben az immunválasz rá, és a fiatalok amugy is kevesebb betegségen estek már át. A hagyományos ellen is az idősebbek vannak jobban felvértezve, csak annak a szövődményei nem viselték meg a fiatal szervezetet annyira, könnyebben kimászott belőle.
  Ennyit szedtem össze dokik nyilatkozataiból. Viszont tényleg nem szoktak magáról a betegségről valami sokat tájékoztatni, jó lenne valami összefoglaló... Egyébként valószinüleg nem vagyok a világ része az ismerőseimmel együtt, mert nem tudok olyanról, aki retteg tőle...

 • 2009.10.08 08:39:26bogyócska

  Farkasokkal táncoló, testvérem is (22) elkapta az újinflut, még a szeptemberi hullámban, mikor megnyíltak az iskolák, és hirtelen sok lett a beteg. Mivel ugye vizsgálatot nem végeznek, mintát nem vesznek, az orvos ránézésre mondta azt: ez nagyon valószínű, hogy az újinfluenza. Nagyon magas lázzal, elesettséggel indult, fájtak és zsibbadtak a végtagjai, alig tudott menni, sem enni, sem inni nem kívánt. Ez az első nap eléggé ijesztő volt. Hála a lázcsillapítóknak, teának, C vitaminnak, másnapra jobban lett, harmadnap pedig már tanult is itthon. DE: valóban nem maradt ennyiben a betegség, mai napig (egy hónap után is) fújja az orrát, háromnaponta fájlalja a torkát, szóval még mindig nem 100%-os. Mondjuk ennek talán az is az oka, hogy az orvos anno 5 nap fekvést és nyugalmat rendelt, de nem tartotta be, szóval nem feküdte ki rendesen a betegséget.

  Ja, egyébként én ápoltam, és nem kaptam el tőle. (Persze fertőtlenítés, kézmosás végig megvolt.) Én nem fogom beoltatni magam. De fogalmam sincs, ha lenne gyerekem, mit tennék. Mindenkire másképpen hat az újinflu...

 • 2009.10.08 09:14:00mammina

  Mi is elkaptuk az uj influenzat, de nekunk csak az iszonyatos csontig meno fajdalom es elesettseg, ket-harom nap csak agyban fetrenges volt, viszont lazunk nem volt! egyaltalan. es kb ket het alatt mondhattam azt hogy igen gyogyult vagyok.

 • 2009.10.08 09:27:18Meni

  Mammina, gyerekek is elkaptak? Oket mennyire viselte meg? Csinalt az orvos vertesztet, vagy csak a jelek alapjan derult ki, hogy ujinfluenza? Kaptatok ra valami gyogyszert, vagy csak C vitamin?

 • 2009.10.08 09:32:55pantufül

  Mai (bulvár)hír: egy 60 éves asszony adatta be magának egyszerre az influenza és a H1N1 elleni védőoltást. Másnap vért köhögött, nem keveset, kórházba szállították.....
  Kislányom osztálytársa most van kórházban vírusos tüdőgyulladással, de semmi köze a H1N1-hez. Az egyik anyuka munkahelyén (óbudai praktiker) már 5 megbetegedés volt, reméljük az osztályban nem jelenik meg......Nem oltatjuk be magunkat.

 • 2009.10.08 09:33:30pantufül

  mammina: engem is érdekelnének a részletek.

 • 2009.10.08 09:40:35pantufül

  A mostani nők lapja-egészség melléklete:
  "Személyes tapasztalat: újságírónk és családja elkapta, átvészelte"
  Még nem olvastam el, de már megvettem.

 • 2009.10.08 09:42:06mammina

  nahat pont az ak omment veszett el, ahol azt irtam hogy tok jo, mert a gyerekek nem kaptak el. mi itt fetrengtunk, nagyik ugye nincsenek itt, tehat kb negykezlab maszva eljutottam kajat kesziteni, velunk egy legterben voltak, jo hogy nagyok, mert egyedul furdenek es nagyjabol ha szomjasak kiszolgaljak magukat, suliba egy masik szulo vitte oket. de ha pici gyerekeim lettek volna, es nap mint nap fel kellett volna kelni, nem tudom hogy oldom meg. a legrosszabb a harom napig tarto iszonyatos csontfajdalom volt, es a fejfajas. aztan mar csak a "sima" levertseg es folytonos faradtsagerzet. de laz az sehol, kohoges, orrfujas eppenhogycsak.

  a doki leven a tunetek stimmeltek nagyjabol megnezette laborban onnan derult ki. nem kaptunk semmi gyogyszert, kamilla tea intravenasan mezzel, es rengeteg narancs. allando kezmosas es minden holminkat javasoltak magas hofokon kimosni. most nem tudom hogy a gyerekek ezaltal ellenanyagot kaptak, es ha most nem kaptak el, megusztak-e, vagy sem. erre senki nem tudott valaszt adni.

 • 2009.10.08 09:48:59Meni

  Mamina, koszi. Hat nagyon remelem hogy megusszuk, de ha nem, akkor keszulok a migrenre. Lelkileg, mert ugye mashogy nem lehet. Egyedul tenyleg attol parazom, hogyha elkapom, es kozben sikerulne teherbe esni, akkor az elso harmadban egy ilyen foku rosszullet + eros fejfajas gyogyszer nelkul, hat az nagyon szarul hangzik. Talan megis be kene oltatnom magam. Atyam, eve ota nem voltam ilyen hatarozatlan egy eü. kerdesben sem... :(

 • 2009.10.08 10:07:59pantufül

  Még csak félig olvastam el a fent említett nők lapja-egészség mellékletet, de naggggggyon jó!
  MINDEN benne van!!

 • 2009.10.08 11:25:10manó99

  Mi a véleményetek a csecsemőknek adható Rota vírus elleni oltásról?

 • 2009.10.08 11:26:45Vakmacska

  Nálunk oviban csináltak egy papírt a falra, hogy ki járulna hozzá a gyerek h1n1 vekcinálásához. Önkormányzat pandémiás terv, egyelőre felmérés.

  Aki eddig aláírta, az mind a "nem" kockába tette, kivéve engem, de én is odaírtam, hogy a split vakcina preferált (Kossuth rádióban megszólalt a virológus-infektológus ismerős)de azért döbbentem. Ja az összes hoaxot beidézték a szülők az ovi öltözőjében. Kommunikációból mindenesetre itthon egyes, vagy ezek akármit csinálnak, nem jó helyen van rajtuk a sapka.

 • 2009.10.08 11:50:22Meni

  Mano99, nekunk volt rotank, nem tudtam az oltasrol, de nagyon banom. Nem is a gyereknel volt durva, bar ez szerencsen mulik. Az a legnagyobb gond vele, hogy iszonyu modon fertozeskepes. A fiam utan 2 nappal jottem en, utana 2 nappal a ferjem is + nagyszulok. Sorban alltunk a furdoszoba elott, es napi fel csomag pelus fogyott a fiamnal. Es mondom, mi meg jol kijottunk belole, mert nem szaradt ki a gyerek.

  A bolcsiben, ahonnan hoztuk, jarvany volt, a fiam 23 csoporttarsabol 18 elkapta, abbol 7 kerult korhazba. Es ami meg nagyobb gaz, hogy hosszu idore total szetcsapja a gyerek belflorajat, hiaba adsz neki normaflore-t meg joghurtot.

  En ertem es elfogadom, hogy vannak veszelyei az oltasnak, es en is ismertem olyan babat, aki oltas utan masfel napig fosott, de nekem hatarozottan az a velemenyem, hogy megeri beadatni. Igy is elkapja (lanyom is elkapta kesobb, pedig ot mar oltattuk), de sokkal kisebb volt a baj, es senki mas nem kapta el a csaladbol. Pedig ezt is tobbszor is ossze lehet szedni.

 • 2009.10.08 12:02:47manó99

  Meni!
  Köszi.A házi orvosunkat kérdeztem de ő sem nemet, sem igent nem mondott.Azt viszont hozzátette hogy ez régen is volt és hogy át lehet vészelni.Na de milyen áron!?Ja az ára 25eft.Persze az egészség mindent meg ér,de durva.

 • 2009.10.08 12:12:48Meni

  Mano, ha probaljuk fiskalis alapon nezni, akkor szerintem meg ugy is megeri a 25e forintot, ha nem szamolsz korhazi kezelessel. Mondjuk gyerek elkapja, minimum 5 nap de inkabb 7, mire ujra kozossegbe mehet (ha jar). Ha van nagyobb testver, nala detto. Ha ti is elkapjatok, akkor nalatok is ennyi kiesik, sot ha fizetni kell a segitsegert, akkor az extra penz. Es akkor meg nem vetted hozza a dupla vagy tripla mennyisegu pelenkat, napi mosogep inditast, a gyogyszereket (kiszaradas ellen, hasmenes, laz ellen, borapolo kenocs, normaflore stb.). De ez tenyleg csak penz. Az aggodas, a kimerultseg, ne adja az eg, korhazi kezeles. En nem kockaztatok tobbet, az tuti. Meg ha csak egy kis sima fososhanyosnak veszem (de nem, mert nem az), akkor is inkabb elkerulom.

 • 2009.10.08 12:16:17manó99

  Persze.Inkább a megelőzés,mint az őrület!

 • 2009.10.08 12:17:43manó99

  De a H1N1 akkor sem.

 • 2009.10.08 12:30:52Meni

  Azt nem tudom, abban en is baromi tanacstalan vagyok. Illetve en, mert ugy latom te mar dontottel :)

 • 2009.10.08 12:37:46manó99

  Az egyik gyógyszergyárban dolgozik rokonunk és nem igazán ajánlotta. És amikor azt mondta ,hogy még magát sem oltatja, azon azért elgondolkodtam.

 • 2009.10.08 12:49:47dodóó

  Az én lányom is elkapta a Rota vírust és 4 napig nagyon rosszul volt a lányom. 8-9 hónapos lehetett.
  a 4-5 nap alatt egy havi adag pelenka ment el.
  Mert ha hányt megmosdattam de azt pelust már nem adtam vissza,állandóan hasmenése volt így 20!percenként pelus le.Éjszakánként meg nem mertem aludni,mert annyira lázas lett és hirtelen hogy a dokinő injekciót adott neki.
  A gyerek meg egész nap megállás nélkül sírt.
  Én tuti beoltatnám.

 • 2009.10.08 12:58:18manó99

  Hát ez az.Nekem is azt mondta sok folyadék.Köszi Azért nem egyszerű egy ilyen picivel rengeteg folyadékot itatni.Mi is voltunk benne pár éve.A nagy lány hozta az oviból ő könnyen túl vészelte de mi,én négy napig nem tudtam felkelni csak addig a bizonyos helyig,ahol éppen nem tudtam hogy most éppen, hol jön hamarabb.:))

 • 2009.10.08 12:59:39szaMóca

  Sziasztok!
  Rendszeres olvasója vagyok a Porontynak, mióta babát tervezünk. Ez a téma engem is érint, így hozzászólásra késztetett:
  A munkahelyemen felajánlották a H1N1 elleni védőoltást, ingyenesen megkaphatjuk, de nagyon kevesen éltek a lehetőséggel. Kollégáim azzal riogatták egymást, hogy még nincsen tesztelve az oltóanyag, ki tudja mit adnak be nekünk, és különben sem akarnak paralízist, (?) meg aztán egy pár napos lázat kibírnak...
  Én, gondolva leendő terhességemre - mivel azt hallottam, hogy a kismamákra és a magzatra különösen veszélyes a vírus - jelentkeztem, hogy kérek. Még nem oltottak, egyelőre várunk.
  Csakhogy közben én pozitívat teszteltem... :) Hát igen, öröm ezerrel, de rögtön felmerült a kérdés: most akkor beadassam, vagy sem a vakcinát?
  Még nem konzultáltam ez ügyben orvossal, de azt gondolom, hogy inkább a védőoltás, mint a betegség. Hiszen, rosszabb esetben is max. 1 napig leszek gyenge és talán lázas, az oltás kellemetlen mellékhatásaként, de ezt könnyebben legyűröm, mintha a betegséget kapom meg...
  Én egyelőre így látom a kérdést. De ha a dokim mást fog javasolni, újra elgondolkodom, hogy mi lenne a helyes döntés.

 • 2009.10.08 13:08:06manó99

  Gratula.Én nem kapkodnám el.És az hogy te csak 1 napig leszel lázas az oké, de már nem vagy egyedül és lehet hogy rá nézve veszélyes.De ez csak a te döntésed lehet.

 • 2009.10.08 13:15:59páratövis

  A napokban kérdeztem a gyerekorvosunkat a h1N1-ről, mivel benne nagyon megbízom, mindig korrekt és alapos. A normális tájékozódási lehetőségek hiányáról már korábban ő is panaszkodott - és most is (pedig külön orvosoknak szóló eligazításon is részt vett).
  Most azt mondta, hogy ő a gyerekeinek valószínűleg a Fluarix-ot adatja be - ez külföldi gyártású, 3 év alatt is lehet adni, és a H1N1 mellett a szezonális ("normál") influenza ellen is véd. Egyelőre így látja - én is még fontolgatom a dolgot, de ha oltatunk, akkor valszeg ezzel a vakcinával.

 • 2009.10.08 13:48:05bogyócska

  Én azt nem értem, hogy pontosan hányféle oltóanyag is van? Itthon nem a Magyarországon, Pilisakárhol előállított és tesztelt vakcinát ajánlgatják? Nem arról mondja a miniszter, hogy biztonságos? És a WHO melyikről mondja? Az Amerikában, Franciaországban, vagy Svájcban előállítottról? Mert hogy nem a magyarról, az biztos, hiszen általánosságban beszélt. Minden ország magának fejlesztette ki az oltóanyagot... Lehet, az egyik hatásosabb/veszélyesebb, mint a többi?

  Érti ezt valaki? Én nagyon nem.

 • 2009.10.08 13:51:26Hűbele

  Szamóca, nézz utána alaposan, én mindenhol azt olvastam, hogy az első trimeszterben egyáltalán nm ajánlott az oltás.

 • 2009.10.08 14:26:38szaMóca

  Köszönöm! :)
  Nehéz okosnak lenni ebben a kérdésben. Mindenki mást mond. A WHO javasolja a terhes nők védőoltását. Az OGYI és az EÜM honlapján azt írják, hogy a kezelőorvos mérlegeljen.
  Én azt gondolom, hogy a két rossz közül még mindig könnyebb és kevésbé ártalmas a magzatra nézve is az egy napi tartó levertséget, lázat legyűrni, mint magát a betegséget.
  A magyar oltóanyag, ha jól tudom elölt vírusokkal aktiválja az immunrendszert, és emiatt léphet fel láz, gyengeség, de nem törvényszerűen. A "sima" influenza ellen évek óta be voltam oltva, aznap levert voltam, de lázas nem.
  De mindenképpen megbeszélem a nődokimmal és a háziorvosommal mielőtt oltatnék.
  Remélem nem ellentétes tanácsot kapok tőlük. :)

 • 2009.10.08 14:30:32dodóó

  Szamóca,honnan vagy ennyire biztos ebben az egy napig tartó levertségben?

 • 2009.10.08 14:48:05Tünde

  Ma kérdeztem a nőgyógyászomat, a terhesség első 12 hetében tilos beadni az oltást.

 • 2009.10.08 14:58:41szaMóca

  Dodó: Természetesen nem lehetek biztos benne, csak a gondolataimat írtam azok alapján, amiket a témában olvastam.

  Tünde: Köszi az infót!

 • 2009.10.08 15:48:56queenlly

  első trimeszterben SEMMIFÉLE oltást nem szabad beadni! ez a nőyógy kamara ajánlása.
  (na jó attenuáltat nem, de egyszerűbb megjegyezni a semmilyet)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta