Januártól részmunkaidőben is dolgozhatnak az állami alkalmazott anyukák

A közszférában dolgozóknak egy most elfogadott törvény értelmében jövő év januárjától kötelező lesz biztosítani a részmunkaidő lehetőségét, amennyiben gyermekük hároméves kora előtt vissza kívánnak térni dolgozni. Ez tehát azt jelenti, hogy ha az anyuka másfél éves gyermeke mellől napi négy órában vissza akar menni a munkahelyére, nem kell erről egyeztetni a főnökével, hanem ez az ő egyoldalú döntése, amelyre lehetőséget kell számára biztosítani.

reszmunkaido

A minimális munkaidő heti húsz óra, de ha az anyának van rá lehetősége, és meg tudja oldani gyermeke felügyeletét, akár napi hat órában is visszatérhet, miközben természetesen elbocsátani sem lehet. Egyetlen feltétel, hogy a munkába állás előtt 60 nappal jelezze azt munkáltatója felé.

A döntés egyértelműen azért született, mert a 2010 áprilisa után született gyerekek esetében már nem jár a gyes, így sok anya lesz kénytelen a gyermek kétéves kora után visszatérni a munkahelyére, miközben a bölcsődei elhelyezés enyhén szólva nem megoldott. Egy ilyen lépés azonban nem több, mint csepp a tengerben, egyrészt kizárólag az állami alkalmazottak élhetnek vele, másrészt ettől nem lesz több a bölcsődei férőhely. Arról nem is beszélve, hogy a kötelező részmunkaidős foglalkoztatás csak a gyermek hároméves koráig áll fönn, utána, ha nem sikerül a vezetőséggel megegyezni, marad a teljes munkaidő.

Egy óvodás korú gyermek mellett azonban még mindig nagyon nehéz napi nyolcórás állást vállalni, főleg a fővárosban, ahol sokszor további napi két óra elmegy a közlekedéssel, vagy akár vidéki falvakban, ahonnak a környező nagyvárosokba kell bejárni dolgozni. A részmunkaidőben foglalkoztatott nők aránya az Európai Unióban Magyarországon az egyik legalacsonyabb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra