SZÜLŐSÉG

Januártól részmunkaidőben is dolgozhatnak az állami alkalmazott anyukák

2009. október 7., szerda 11:02

A közszférában dolgozóknak egy most elfogadott törvény értelmében jövő év januárjától kötelező lesz biztosítani a részmunkaidő lehetőségét, amennyiben gyermekük hároméves kora előtt vissza kívánnak térni dolgozni. Ez tehát azt jelenti, hogy ha az anyuka másfél éves gyermeke mellől napi négy órában vissza akar menni a munkahelyére, nem kell erről egyeztetni a főnökével, hanem ez az ő egyoldalú döntése, amelyre lehetőséget kell számára biztosítani.

reszmunkaido

A minimális munkaidő heti húsz óra, de ha az anyának van rá lehetősége, és meg tudja oldani gyermeke felügyeletét, akár napi hat órában is visszatérhet, miközben természetesen elbocsátani sem lehet. Egyetlen feltétel, hogy a munkába állás előtt 60 nappal jelezze azt munkáltatója felé.

A döntés egyértelműen azért született, mert a 2010 áprilisa után született gyerekek esetében már nem jár a gyes, így sok anya lesz kénytelen a gyermek kétéves kora után visszatérni a munkahelyére, miközben a bölcsődei elhelyezés enyhén szólva nem megoldott. Egy ilyen lépés azonban nem több, mint csepp a tengerben, egyrészt kizárólag az állami alkalmazottak élhetnek vele, másrészt ettől nem lesz több a bölcsődei férőhely. Arról nem is beszélve, hogy a kötelező részmunkaidős foglalkoztatás csak a gyermek hároméves koráig áll fönn, utána, ha nem sikerül a vezetőséggel megegyezni, marad a teljes munkaidő.

Egy óvodás korú gyermek mellett azonban még mindig nagyon nehéz napi nyolcórás állást vállalni, főleg a fővárosban, ahol sokszor további napi két óra elmegy a közlekedéssel, vagy akár vidéki falvakban, ahonnak a környező nagyvárosokba kell bejárni dolgozni. A részmunkaidőben foglalkoztatott nők aránya az Európai Unióban Magyarországon az egyik legalacsonyabb.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.07 12:53:13drlucifer

  e911!
  Napi 8 órában bűnözőkkel foglalkozom. Segíteni próbálok nekik szűkös keretek között, hogy legalább addig ne kövessenek el semmit, amíg a kezem alatt vannak. Cserélünk? Akarod kipróbálni? Mert vannak napok, amikor azt mondom: ezért semmilyen fizetés nem elég...
  Mi is megyünk sokszor a szabadidőnk terhére, volt, hogy a papírmunkát hazahoztam. Túlórát pedig senki nem fizet.

 • 2009.10.07 12:54:43drlucifer

  Pantufül!
  Szép lenne.

  Kralka!
  Én élni szeretnék majd a lehetőséggel, de ha jól sejtem, nem csak rajtam fog múlni, hanem azon is, hogy a munkáltatóm mennyire lesz partner ebben.

 • 2009.10.07 12:54:47jazmine

  Eddig is visszamehettem volna nem 8 órában, csak épp a 8 órás státuszomat levennék adott órásra és minimális lenne az esélye, h ha 8 órásra akarok visszaváltani, akkor majd tudok is...
  És akkor arról nem is szólok, h 3 kicsi gyerekkel hány olyan munkanapom van /hó, mikor nem betegek, ezt mennyire tolerálnák akármelyikőnk munkahelyén (semennyire), sőt az a tapasztalatom, h a bölcsik/ovik is elégé nem a 2 keresős családokra vannak berendezkedve, pl. rendezvények, átrendezett munkanapokon aláírás gyűjtéses zárva tartás, téli szünet (!), nyári 6 hetes szünet...
  És még ne is sírjak, mert van munkahelyem, ahová visszavárnak...
  Ettől még jó, h lesz tv.

 • 2009.10.07 12:55:29Vakmacska

  Pantufül, nekem már a home office is rengeteget segített, közben mosógép ment, meg betettem valamit a sütőbe, az oda-vissza utazgatás ideje alatt (helyette) meg ki lehetett porszívózni.

  De azt még a tündér felettesem (a világ legjobb főnöke, tényleg) is elismerte, hogy pl. ő szenvedne jobsharing esetén bizonyos munkakörökkel, mert a témák egészét kell átlátni, és nem a felét, és ő még nem látja, hogy lehetne ezt értelmesen beosztani. Nem genyaságból mondta, egyszerűen így látja. Szenvedek is a visszatérési terveimmel, mert szeretném viszonylag hamar, de nem szeretném mindjárt naponta 10 óra távolléttel kezdeni. A munkaadónak se könnyű, legtöbb helyen létszámstop van meg bevételi terv. És jótékonyságra cégeknek se adnak semmit a közértben, szabályozási támogatása pedig se a táv, se a részmunkának nincs. Létesítésre (táv) esetleg adnak pénzt, fenntartásra érthető okokból nem.

 • 2009.10.07 12:57:15kele

  közalkalmazott-sokat dolgozik-normális a fizetése
  közalk.-sokat dolgozik-szarul keres
  közalk-keveset dolgozik-sokat keres(BKV???)
  közalk-keveset dolgozik-szarul keres
  versenyszféra: ugyanennyi lehetőség
  Ne általánosítsunk máááár!!!

 • 2009.10.07 13:07:47abak

  Ha figyelmesen olvassuk: a gyerek 3 éves kora előtt. Tehá, amint a gyerek betölti a hármat, már nem kötelező. A lehetőség, mint olyan üdvözítő, de a legtöbb családnak még a két teljes keresős fizetés sem elég a megélhetéshez.

 • 2009.10.07 13:14:25hegyilany

  Ez nagyszerű! Végre egy normális lépés.

  Ausztriában nagyon sok nő dolgozik így (akár napi négy órában, akár heti két-három napot).

 • 2009.10.07 13:14:55drlucifer

  Abak!
  Már ez is nagy dolog. Nekem pl. anno azért kellett először bébiszitter, hogy elhozza a fiamat a bölcsiből. 5 előtt nem értem volna oda és legkésőbb 4kor a többieket hazavitték. Mindig ő lett volna az utolsó, azt meg nem akartam.

 • 2009.10.07 13:20:03manó99

  És mi van akkor,ha betölti a 3-t.Lehet hogy nem akar tovább foglalkoztatni,mert már nem éri meg neki?
  A terv nagyon jó,de a kivitelezéssel biztosan lesznek gondok.

 • 2009.10.07 13:53:03Paramami

  Végre valami mikronnyi lépést tettek a jó irányban! Várom, hogy a versenyszférában is kötelező legyen (lásd Svédország pl. , ahol a gyerek 12! éves koráig kötelező részmunkaidőt biztosítani), plusz kellenek a további rugalmas megoldások, úgy, mint távmunka, plusz hogy a 20 órát ne naponta, hanem mondjuk 2 nap alatt lehessen ledolgozni (akkor anyának 2 napra kell csak bébiszittert vagy más megoldást keresnie). Legideálisabb a napi 4 óra részben távmunkában, részben munkahelyen egyben lenne szerintem - illetve kinek mi a legjobb. Persze, ez sok egyeztetés, de ha valóban a nyugati irányba akarunk elmozdulni, akkor nem elég pusztán visszavágni a GYES-t, azt jól van...

 • 2009.10.07 13:53:25Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  őőő...

  1. sima egyszerű normális, nem közalkalmazotti melóban IS KÖTELES a munkáltató akkor visszavenni téged dolgozni, amikor neked jól esik. akár a gyerek 3 éves kora előtt. ugyanabba a munkakörbe, ugyanazzal a fizetéssel (+ emelések) és ugyanannyi óraszámban.

  2. ez a mostani részmunkaidős történet ugyan most baromi jól néz ki, de később nagy szívás lesz a nyugdíjnál, és a nőket hátrányos helyzetbe hozza az előléptetés-fizetésemelés szempontjából. automatikusan el fognak tekinteni a részmunkaidős előléptetésétől, és az sem lesz magától értetődő, hogy a nőt áttegyék 8 órába, amikor már nem lesz szüksége a részmunkaidőre. továbbá a részmunkaidőért kevesebb bér jár, ezért a nő ki lesz szolgáltatva anyagilag a férjének, és nem lesz anyagi függetlensége.

  3. egy idő után magától értetődőnek fogják venni, hogy a nő csak 4-6 órában megy majd vissza, esély sem lesz a normális, korábbi munkát visszavenni, normális fizetésért, normális előmenetellel. ez egy eléggé egyoldalú zsákutca megoldás, ami ausztriában és a többi ny-eu államban már nyilvánvaló, mi meg a változatosság kedvéért szokás szerint nem a legutolsó jó megoldást, hanem a zsákutca megoldásokat implementáljuk itthonra. a megoldás a családbarát munkahelyek lennének, ahol nem orrba-szájba túlóráztatnak fáradt, és ezért hibákat elkövető dolgozókat, értelmes nyitvatartású óvodák-bölcsödék, ahol nem azt kell lesni, hogy a szentséges óvónéni mikor óhajt hazamenni, és családon belüli megfelelő munkamegosztás, hogy ne automatikusan a nőnek kelljen egész nap glédában állni mindenhol, hanem a férfi is menjen el kötelezően gyesre, és vegyen részt a gyereknevelésben.

 • 2009.10.07 14:04:19jazmine

  Vérnyúl, a 2-3. ponttal nagyon egyet értek, láttam hogy ment a gyakorlatban a 4 órások megítélése munkahelyen, hozzáteszem, h a legtöbb 4-6 órás simán többet dolgozott, mint a 8 órás, a 4 órásnak ugye nincs ebédidő, meg nem kávézik reggel, meg nem ugrik ki ide-oda - de ezek nagyban függnek mentalitástól, plusz, h ki dolgozik hátszéllel és ki hangyaként...
  Nekem alapvetően abból van elegem, h nem lehet ám kimondani, ha gyerek -1 karrier vagy a feleségnek, vagy apának-anyának egyaránt lassítás pár évre, hanem elvárják, h igen, dolgozz gyerek mellett, de legyél szuperanyu/apu, meg a háztartás is rendben, meg vállalj sok gyereket is, mert milyen önző vagy, h nem.
  Közben pedig ha nem mondasz le valamiről vagy a nagyszülők nem mondanak le a nyugiról és szállnak be, akkor a gyerek mond le, nagyon nem önkéntesen, a gyerekkoráról.

 • 2009.10.07 14:07:36korallka

  Sztem nem csak részmunkaidő esetén udrik az esetleges karrier lehetősége. Kit választanak vajh?! Aki bent tud maradni zokszó nélkül órákat,hétvégéket, bmikor mozgósítható és nem megy betegállományba. Tehát ha tetszik ha nem, gyerek mellett k.nehéz karriert építeni. Biztos vannak kivételek, de nem hiszem,h.olyan sok.

 • 2009.10.07 14:16:39korallka

  ma nem megy a gépelés:)))

 • 2009.10.07 14:24:10Vakmacska

  Vérnyúl ok, de pl. ha én 1 éves korában vagy picit előtte akarnék visszamenni melózni, akkor nincs pardon, vagy részmunkaidő, esetleg úgy 8 óra hogy biz.napokon otthonról, vagy sehogy. A fele fizetésem is veri a gyedet, a gyest nem is említve. Viszont deklaráltan nem akarok igazgató lenni. Alapjában véve osztályvezető sem. Ilyen szempontból nem érdekel a karrier, én húsz év óta oldalazom. Volt már beosztottam, gyűlölöm a vezetői lét HR és "teljesítményértékelősdi" részét. A szakmai tudás építése, az más.

 • 2009.10.07 14:46:30kriszi

  Hm, van erre egy kutyult szociológiai okoskodásom.
  1. gyerek = életvitel-tényező. Egyzsercsak másképp KELL élni jó ideig, és ez sosem fog visszaállni;
  2. gyerek (nem túl nagy korkülönbséggel) = karriertényező. nem magyaráznám.
  3. gyerek = szegénységi tényező (egyenesen következik az előző kettőből).

 • 2009.10.07 14:48:52kriszi

  Vérnyúl, igen, igaz minden. De leginkább a családbarát munkahellyel értek egyet. És emlékszem Vakmacska egy régi sorára is innen - nevezetesen, ha rendszeresen bent kell lakni a cégnél, akkor vagy nem hatékonyak a munkatársak, vagy rosszul szervezett a munka (vagy, teszem hozzá, kevesen vannak, és mindenki négy ember munkáját végzi).

 • 2009.10.07 14:57:16Vakmacska

  Igen, munka szempontjából az se mindegy, milyen korkülönbséggel jönnek a gyerkők. Ha én kettővel zsinórban lettem volna otthon, akkor kb. legkorábban tavaly ilyenkor mehettem volna vissza oda, ahonnan már rég eljöttem. Vannak oviból ismerősök akik 4-5 évet voltak otthon két gyerekkel, most válság közepén mennének vissza dolgozni, és be vannak tojva. Okkal. harmadikról természetesen szó sem lehet náluk.

 • 2009.10.07 15:06:14Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  hááát... vakmacska, láttam én munkavállalót fél éves gyerek mellől visszajönni dolgozni... teljes munkaidőbe... a legcikibb családi szituációból... na azt nem kívánom a legrosszabb ellenségemnek sem. ott aztán nem volt még csak választási lehetőség sem, hogy 8 óra, vagy nem 8 óra. ha nem 8 óra, éhen hal a gyerekkel együtt.

 • 2009.10.07 15:11:31undokmano

  Ha kevésbé alakulnak jól a dolgaink, akkor jövő szemptemberben visszamegyek melózni, és meg tudom osztani Veletek a tapasztalatomat, hogy mégis, ez hogyan működik nálunk. Ha lesz rá lehetőség, akkor a férjem lesz az "áldozati bárány", aki igénybe veszi majd ezt a kedvezményt, mert neki a lakástól gyalog 10 perc a melóhely és a bölcsi, ovi is. Nekem meg a melóhely a lakástól bő 1 óra.
  Mellesleg, nálunk nem osztanak jutalmat, mert nem szokás, elvették a 13. havinkat, és aha, fáj, de nem hinném, hogy mindenhol kolbászból van a kerítés. És ja, elvan az ember, bevállalja a másodállást, és befogja a száját, mert örülhet, hogy van munkája. Nem panaszkodom, mert nincs miért, mindenkinek megvan a saját nyomora, mellesleg pedig, majd lesz valahogy, olyan még nem volt, hogy sehogy se lett volna. :)

 • 2009.10.07 15:18:15kriszi

  Vakmacska, azért ez sem tökéletesen lehetetlen: nálunk baráti körben öt kismama szült zsinórban kettőt, átlag kétéves korkülönbségekkel (köztük én is). Mindenki vissza tudott menni a régi munkahelyre - legkésőbb én, hat év után. Jó, mázlim is volt, de ehhez persze az is kellett, hogy valójában csak egy-egy év szünet volt, a többi tanulás, ilyen-olyan önkéntes munka, szóval a kiesést elkerülendő, valamit mindig zsezsegtem. De a karrierje csak egy csajnak megy előre, aki a két gyerek között is visszament fél évre, és a második után is elég hamar. Mi többiek mind parkolópályán vagyunk (amit részemről csak azért bánok, mert innen könnyen billen az ember leépítésbe).

 • 2009.10.07 15:26:02csib

  Kele
  Versenyszférában azok a lehetőségek kiesnek, ahol keveset kell dolgozni, de igen, a maradék az van.
  Kevés munka rövid ideig megúszható csak, hiszen gazdasági érdekekről szól a dolog, senkit nem fognak hosszú távon fenntartani, ha nem teljesít. Ideig-óráig lehet mímelni a munkát, de hosszú távon nem. Közszférában ez nem így van, mert ott nem az emebrek pénzéről van szó.

 • 2009.10.07 15:27:21tengelic

  Vannak olyan munkahelyek, ahol nem megvalósítható a részmunkaidő. Pl. egy klinika napi munkarendje nem tömöríthető össze, nem hozhatom előre a délutáni vizitet, de nem is maradhatok ki belőle, úgy nem tudom az eseményeket követni. Gondolom, más munkahelyekkel is adódhat ilyen "probléma".

  e911:szerinted a napi kb. 9 óra munka + ügyelet + oktatás + otthoni "szabad" idődben az állandóan fejlődő ismereteknek való utánaolvasás (ami gyakorlatilag időben nem minimalizálható) nem elég munka?

 • 2009.10.07 15:35:01Vakmacska

  Versenyszférában is van 4 órás munkahely, nálunk is van. Más kérdés, hogy ők cégen belül mit csinálnak és mennyiért, egyik se lenne számomra túl vonzó.

  Nekem úgy tűnik, itthon a részmunkaidős melók nagy részében finoman szólva nem kell nagyon használni az agyadat, a fennmaradó 1%-ban azonban épp a brutál sok tudásod miatt teheted ezt kevesebb mint nyolcban. és igen, nem minden munkahely vagy pozi alkalmas rá.

 • 2009.10.07 15:36:24egyanyuka

  "korallka, ismerőseim, akik köztisztviselők, mind kapnak prémiumot" szerintem ez a szép rendszer már 5 éve elmúlt, legalábbis az én közhivatalomnál.

 • 2009.10.07 15:50:20drlucifer

  Csib!
  Bocsi: közszférában határidők vannak, amiket tartani kell. És minket is ellenőriznek. Sőt: teljesítményértékelnek.
  A 13. havinktól jövőre veszünk búcsút, jutalmat ha jó a memóriám 3 év alatt egyszer kaptunk.

 • 2009.10.07 16:30:20csib

  drlucifer
  Légy erős, én még sose kaptam 13. havit, mivel nincsen 13. hónap ahol kitermelném a költésgem.

  A versenyszférában nincsenek szerinted határidők? Dehogynem!

  Ami van viszont a közszférában nincs, de a versenyben van, a tulajdonos. Akinek a "pénzével játszol"... Na őt érdeklni nagyon, hogy ki mennyités hogyan dolgozik az ő pénzéért.

 • 2009.10.07 16:40:56hegyilany

  Csib: Légy erős, egy állami cégnél, ahol nem csak meg kell termelned a fizud, de befizetési kötelezettséged is van az államkasszába, éppúgy megnézik ki mennyit dolgozik a pénzéért. Hiába vagy "léhűtő köztisztviselő", ugyanúgy túlórázol, pályázol, stb. Csak éppen ha jól megy a cégnek, akkor sem kaphatsz jutalmat (mert most épp ez a fentről jövő ukáz) vagy ha külföldre mész, olyan napidíjat kapsz, amiért körberöhögnek a kinti kollégák... pfff...

 • 2009.10.07 20:46:07thais

  Nálunk adtak elviekben régebben is lehetőséget a részmunkaidőre, de azzal a kikötéssel, hogy vállalod: lemondasz a határozatlan időre szóló kinevezésedről és aláírsz helyette egy meghatározott időre szóló alkalmi szerződést. Ergó, vállalod, hogy a szerződés megszűnése után abban a meleg pillanatban megszabadulnak tőled, mert valakit el kell küldeni leépítéskor és nem a kinevezéses dolgozót küldik el. A dolog másik oldala, miszerint az adott egység elveszíti a kinevezett dolgozó utáni státuszt, tehát már nem kaphatja vissza. Emiatt a nagyfőnökök nem engedik a részmunkaidőt. Emiatt kellett felmondania a kolléganőmnek 2 kiskorú gyerekkel. Papírona szép. de félő, hogy a megvalósítás silányocska lesz.

 • 2009.10.07 20:46:29cozumel

  Biztos volt mar, nem olvastam a kommenteket, bocs:
  sajnalatos, hogy ennyire nem elfogadott/elterjedt a reszmunka. Az a tablazat sokkolo.

 • 2009.10.07 22:01:55Kavics

  http://www.parlament.hu/irom38/10678/10678.pdf

  itt van a szöveg! Ha letelik a kedvezményes idő (a gyerek 3 éves koráig tart) visszaáll az eredeti állapot, tehát aki korábban 8 órában volt, az 8 órában folytatja. Szerintem ez teljesen rendben van. A karrier meg várhat amíg a gyerek 3 nem lesz, vagy akinek nem, az úgysem veszi igénybe...

 • 2009.10.07 22:09:22jazmine

  Kavics, ez nagyon jó lesz, így nagy eséllyel jövő ilyenkor már dolgozom. Ha lesz bölcsi.

 • 2009.10.07 22:14:07ditakai

  kedves gesztus, de azért ne túlozzunk: 3 éves gyerek mellől karrier? :-) a közszférában előléptetésnél úgyis az számít ki hány éve nyomul, a versenyszférában pedig elharapódzott a túlórák száma, hogy jóformán 10 év feletti gyerekkel reális a karrierépítés :-\

 • 2009.10.07 22:22:50jazmine

  ditakai, viszont 10 év feletti gyerekkel már nem vagy friss és hamvas, szóval akkor már a Te korod sok, addig meg a gyerekedé kevés, sakk-matt.

 • 2009.10.07 22:29:44ditakai

  hurrá, akkor megvolt a mai matek - csakhogy el ne hülyüljünk ugye itthon :-)

 • 2009.10.08 09:16:46Shadearmy.

  Szép dolog a részmunkaidő, de addig is bölcsi kellene arra 4, 6 órára. Férőhely meg ugye nincs.

 • 2009.10.08 09:20:18Shadearmy.

  Nekem 12 órás (+1 az ebédszünet miatt) volt a munkaidőm a szülés előtt. Szóval a 8 óra az már részmunkaidő lenne, ha lehetne.
  De melyik munkatársamtól várhatom el, hogy a 8 vagy 6 órám után 4 vagy 6 órát dolgozzon, hogy az azutáni váltónk megkezdje a 12 óráját.
  (Műszakonként 1 ember van ebben a munkakörben, szóval a hirtelen lebetegedés sem megengedett)

 • 2009.10.08 12:10:01e911

  kedves drlucifer,
  gondolom senki nem szorított fegyvert a fejedhez, hogy végezd el a jogi egyetemet és utána foglalkozz bűnözőkkel, hanem te választottad ezt a hivatást és munkát, ha nem szereted, ideje lenne váltanod. Én 10 éve dolgozom egy multinál napi 10-12 órát (+2 utazás), és a munkát még otthon is kell csinálnom, hétvégén és hétköznap este is, sőt néha a szabi alatt is, mert a határidő ketyeg... A túlóráért nemhogy egy büdös fillért, de egy köszönömöt nem kaptam soha, olyan, hogy ruhapénz, nyelvpótlék, extra szabi, 13/14. havi fizu, prémium, stb. ugyanmár, hol élek, ha ilyenre gondolni merek? Ettől függetlenül, én szeretem ezt csinálni, ha nem így lenne, mást csinálnék. Úgyhogy köszönöm, de nem cserélek veled. Engem csak az zavar, hogy miért csak a közalkalmazottaknak biztosít a jogszabály kedvezményt? Akinek az anyukája a versenyszférában dolgozik, az a gyerek emiatt szívjon? mire fel ez a megkülönböztetés?

 • 2009.10.08 13:03:12Temptation

  e911- a közalkamazottaknak, mivel kvázi az állam a munkaadó, ezért az állam biztosíthat kedvezményeket. Nektek pedig a saját munkáltatótok biztosíthat.Ezt vele kell megbeszélned, nem azoktól irigyelni, akik kapnak valami juttatást.
  Egyébként Te is dolgozhatnál közalkalmazottként vagy köztisztviselőként, csak az nem olyan "trendi", mint multinál 10-12 órát.
  Amellett egyébként igen vidám lehet a családi élet...............

 • 2009.10.08 13:16:59drlucifer

  e911!
  Áthelyezéssel kerültem ide, mert a korábbi munkahelyemet egy tollvonással bezárták.
  Váltani szeretnék, fogok is, de GYEDről nemigen fog menni. Csak ha visszamentem.
  A többit meg Tamptation megírta...

 • 2009.10.08 13:30:52manó99

  Bölcsi.
  Nálunk 2008 tavaszán adták át a szép nagy hipi-szupi bölcsikét.De a várakozási idő már most egy év,de még akkor sem tuti, hogy felveszik ha már most beíratom a 2 hónapos gyerekemet.

 • 2009.10.08 14:15:22Anyek

  Ideje lenne már azon a szemléleten változtatni, amit oly sok honfitársunk képvisel, miszerint mindig a másiknak a könnyebb, bezzeg nekem.... Inkább örülni kellene az ilyen előrelépéseknek, nem fújni, hogy milyen jó a köztisztviselőknek. Ha ott egyszer keresztülvihető, előbb-utóbb talán máshol is. Mindenkinek szabad köztisztviselőnek mennie és fordítva. Azért nézzük már meg azt a munkáltatót is, hogyan tudja megszervezni a munkaelosztást. Egy ügyfélszolgálaton ülő köztisztviselő munkája elosztható, de mondjuk egy mérnöké hogyan?

 • 2009.10.08 15:43:52zsebdög

  köszönöm, kele, szívemből szólsz.
  én közalk vagyok, és az összes versenyszférás ismerősöm vihogva nevet a fizetésemen. a közszférában is van túlóra (ingyen), zsíroskenyeres karácsonyi ünnepség (komolyan), és a versenyszférában is vannak jó juttatások és frankó céges rendezvények.

  engem tényleg az izgat jobban, hogy a gyereket félretéve (anyu, bölcsi) visszamegyek melózni, miközben már a ketteskén fogunk ügyködni. mert ha 2-3 évet akarnál a két gyerek között, akkor pont szívsz, az egyeskét még kisebb korában be kell adnod bölcsibe csak azért, hogy a ketteske előtt ugyan tudjál már dolgozni.

 • 2009.10.08 15:46:21zsebdög

  nyilván a főnököm is tudni fogja, h én mégegyszer elmegyek hosszabb időre, csak ideiglenesen jövök vissza. senkinek sem túl jó ez.
  ráadásul legtöbben, akik 30 fölött vállalnak gyereket, nem szeretnének egyébként sem 4-5-6 éveket a gyerkőcök között. szerintem az átlag korkülönbség is 2-3 év a tesók közt.
  a szabályozásnál csak ezt nem vették figyelembe. :(

 • 2009.10.08 16:29:29egyremegy

  Na, itt vagyunk már megint a közhelyeknél, mi is járna más közalkalmazottaknak, meg köztisztviselőknek...
  Először is: tessék már különbséget tenni közalkalmazott és köztisztviselő között.
  Másodszor:
  kedves e911, ha ilyen tuti a közszféra, nálunk az egyetemen (és azóta is a baráti körünkben) miért nézték hülyének azt, aki nem a versenyszférában kezdett el dolgozni, hanem elment tanítani. Napot lopni, ugye, felvenni a magas fizetést, amiről a versenyszféra csak álmodozik (most, 10 év munka után nettó 96.000), majd a rengeteg egyéb juttatást (sem bérlet, sem ruhapénz, sem kajajegy, sem üdülési csekk, sem jutalom: SEMMI).
  Ja, és tudod, hazamegyek, és órákon át készülök, javítok, szervezek, majd a szabadság alatt is, és hétvégén is....

  Ugyan, hagyjuk már, hogy tudjuk, mivel jár a másik munkája. Ha ott dolgoztunk, tudjuk, ha nem, fogjuk be a szánkat, főleg ha a közhelyeken nem látunk túl.
  Én örülnék, ha a versenyszférában mindenkit bejelentenének. Örülnék, ha a versenyszférában nem egy ember végezné kettő munkáját. Örülnék, ha dolgoznának estig és hétvégén is az apukák/anyukák, ha tudnának a családjukkal foglalkozni. Örülnék, mert látszana a gyerekeiken is a hatás. És - bár irigylem a magas fizetéseket - látom, hogy miért nem választanám ezt az életformát.
  Na, mondjuk a magamét sem, így utólag, de már késő..

 • 2009.10.08 16:30:31egyremegy

  természetesen: nem dolgoznának estig

 • 2009.10.08 17:23:29e911

  minden tiszteletem a kivételnek, de valamiért mégis kialakult és benne él a köztudatban a közhely a közszférában dolgozókról, de akkor legyen egyértelmű, a köztisztviselőkről. és talán azokat kellene kellene szidni, akik tehetnek arról, hogy ez a közvélemény. Nekem egy volt kollégám nem bírt 8 órát sem dolgozni, mert lusta volt mint a disznó, hát átment a közigazgatásba, ahol abból áll a munkája, hogy italozni kísérgeti a főnökét munkaidőben. Azt hiszem, az ilyen esetek alapozzák meg ezt a jó kis közvéleményt. De mondom, minden tisztelet a kivételnek, mert sokan vannak, akik éhbérért qrva sokat melóznak, elnézést kérek mindenkitől, akit megbántottam. Nekem a fentiekkel az a problémám,hogy a magyar rendszer általánosságban szar, úgy ahogy van, és ha már végre valakinek eszébe jut, hogy ideje lenne támogatni a magyar nőket abban, hogy elmenjenek szülni azzal, hogy elősegítik részmunkaidő kedvezménnyel a munkába való visszatérésüket, akkor ezt miért nem általánosságban teszik, ahogy más országokban is és miért csak a közalkalmazott anyukáknak jár ez a kedvezmény?

 • 2009.10.09 07:46:44drlucifer

  e911!
  Az, hogy a köztisztviselő nem dolgozik kb. ugyanaz, mint hogy minden rendőr tapló. Nem tapló mind és nem lógós az összes köztisztviselő. De halkan megjegyzem: a világon minden szakmában van, aki minimális munkáért veszi fel a fizuját és van, aki hülyére hajtja magát.

 • 2009.10.09 08:46:25Temptation

  Én meg köztisztviselő vagyok, polgármesteri hivatalban.
  Nem "meresztem a seggem" munkaidőben, és nem csak annyi a dolgunk, hogy az ügyfelekkel jópofizzunk.
  Sok a dolog, és nem kísérgetünk senkit piálni.Faluhelyen pedig az ügyfél nem csak ügyfélfogadási időben jön ám be, és nincs értelme elküldeni, mert akkor megy a rosszindulatú pletyka.
  45 évesen, 10 év köztisztviselői munka után a nettó bérem 116e Ft.
  Ezért pedig még azt is elvárják, hogy ha az utcán, boltban, suliban, oviban ha megállítanak valami kérdéssel, akkor bájos mosollyal válaszolj. Van olyan kolléganőm, akihez hétvégén odatelefonálnak, vagy odamennek hozzájuk! Hozzám azért nem, mert én messzebb lakom a hivataltól.

 • 2009.10.09 17:54:29csib

  Szerintem e911 arra akart kiluykadni, hogy ahogy egy tollvonással kötelezték a közszférát a részmunkaidőre, ugyanolyan tollvonással talán kötelezhetnék az összes munkáltatót. Ez totál ellentétes a profittermelő munkaadó érdekeivel, így ezt csak és kizárólag az állam teheti meg tövényileg, kötelezve.

  Lehet mindenen sírni (jó magyar szokás), hogy ennyi idősen ennyi meg annyi lóvé,
  1. de sosem látjuk a másik oldalon a negatívumokat, csak a bezzegeket (pl1. a multi nem áthelyezget, ha megszünik, hanem kitesz az utcára - lássuk be ennél az áthelyezés akárhova is sokkal jobb.. pl2: piálgatás ügyfelekkel nincs a közszférában)

  2. hogyha ennyira rohadt szar itt vagy ott, akkor miért nem mész át a másik oldalra?

  Temptation, te vagy a csúscsok csúcsa. Azon sírsz, hogy ügyfelekkel kell jópofizni a polgármestri hivatalban, micsoda meglepetés. Mégis mire számítottál a polgármesetri hivatalban, mesélj, mit kell ott csinálni, ha nem ügyeket intézni ügyfeleknek?! Uramisten ez olyan, minta én azt mondanám az irodában, jaj szar a munka, annyit csörög a telefon..

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta