Romániai szakorvosok rosszallják, hogy Geréb Ágnes Erdélyben is népszerűsíti az otthon szülést

Romániai szakorvosok enyhe rosszallással követik figyelemmel, hogy Erdélyben is népszerűsíti az otthon szülés módszerét a szakmájától Magyarországon eltiltott Geréb Ágnes - írta hétfői számában a Krónika című napilap. Az újság szerint rendszeresen tart „szülésfelkészítő tréninget” Erdélyben a budapesti szülész-nőgyógyász, akit 2007-ben a magyarországi bíróság három évre eltiltott szakmája gyakorlásától, jelenleg pedig több büntetőper is folyik ellene.

Geréb Ágnest nemrég a babahordozás hete keretében hívta meg Kolozsvárra az Életfa Családsegítő Egyesület, korábban pedig Marosvásárhelyen is megfordult. Erdélyi előadásainak szervezői rendszerint várandós anyukák, apukák, gyerekre vágyók, akik olyanok számára hirdetik az önmagát független bábaként is meghatározó budapesti orvos szülésfelkészítéseit, akik maguk is bábák vagy dúlák (asszonytársi segítők) szeretnének lenni, illetve hasonló tréningeket tartanának.

Akárcsak Magyarországon, Romániában is rendezetlen az otthon szülés jogi szabályozása. A szakorvosok ellenzik és kockázatosnak tartják a gyermek világra segítésének ezt a módszerét.

A lapnak nyilatkozó Zsigmond István kolozsvári szülész-nőgyógyász úgy véli, hogy elvileg és emberileg elfogadható lenne a családbarát körülményeket, kényelmet hirdető otthon szülés, a szülőknek azonban tudniuk kell: ha ezt a módszert választják, akkor elfogadják, hogy növekszik a magzat- és kismama-elhalálozás esélye. A szakorvos sokkal inkább olyan kórházi körülmények kialakítását szorgalmazza, amely növeli a várandós anyák otthon- és komfortérzetét. Hasonlóképpen vélekedik Nagy-Rozsnyai István kézdivásárhelyi szülész-nőgyógyász is, aki korábban baráti társaságából beszélt le valakit az otthon szülésről - írja a Krónika.

(MTI)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek