SZÜLŐSÉG

A válság és az újinfluenza miatt nem szülnek a nők

2009. október 5., hétfő 08:09

2,1 százalékkal kevesebb gyermek született Magyarországon az év első hét hónapjában, mint egy évvel korábban - derül ki a KSH előzetes adataiból, amelyeket a Népszabadság közölt. A demográfiai intézet 16 ezer férfit és nőt kérdezett a gyermekvállalásról, közülük csaknem kétezren mondták azt, hogy három éven belül szülők szeretnének lenni. A válaszolót követve kiderült: csak a nők 31 és a férfiak 27 százaléka teljesítette be szándékát. Ennek indokaként a párkapcsolat megromlását, biológiai akadályokat, vagy más életcélok előtérbe helyezését hozták fel, a nők 71 százalékánál viszont megjelent az gondolat is, miszerint a munkahelyi kilátásai előnytelenül alakulnak, ha szülni mennek.

A férfiak 61 százaléka mondta ugyanezt partnere helyzetéről. Kapitány Balázs demográfus a lapnak azt mondta: a gyermekvállalási kedv csökkenését nem lehet kizárólag a gazdasági válság számlájára írni, a csökkenés oka például az is, hogy a szülők félnek az újinfluenzától A demográfus hozzátette: közrejátszik két válságkezelő intézkedés is: a lakásépítés szociálpolitikai kedvezményének eltörlése és a gyes lerövidítése - olvasható a cikkben.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.05 13:24:52Magenta

  swallow, mire miből telik?

 • 2009.10.05 13:31:58Vakmacska

  Cidre, így van.

  Az anyagiak amúgy kb. a harmadiknál lesznek exponenciálisak - ha három gyerekülés nem fér a kocsiba hátul, ha pont a harmadik ágyát-cuccát nem bírod beszuszakolni a lakásba, ha meg zsinórban szülöd meg őket, akkor mondjuk pont akkor fogy el az erre szánt megtakarítás. Nehéz ügy.

  de bizony a tűrőképesség, állóképesség legalább olyan húzós kérdés.

  A magánbölcsi a legtöbbeknek meg amúgy kényszer, csak keveseknek önként, az esetleges előnyökért vállalt lehetőség.

 • 2009.10.05 13:32:34ditakai

  Magenta, nekem is beletelt egy kis időbe, mire leesett a mondandója...

  A nyugdíjasoknak alig telik a rezsire is, mindeközben a fiatal párok magánintézményekre költik a pénzüket, ahelyett, hogy szülnének négy jómunkásembert minden családba, aki az adójával élteti a szoc. ellátórendszert

  Nem volt egyszerű :-)

 • 2009.10.05 13:39:56Magenta

  Jaaaaaaaaa...
  Hát, két választásom van:
  1. itthon maradok a huszonezres gyesért, nem fizetek magánbölcsit, de költözünk a híd alá, mert a GYED mellett még éppen tudunk fizetni
  2. visszamegyek dolgozni, fizetjük a magánbölcsit, viszont a fizetésemből megmarad annyi, amennyi most a GYED és akkor tovább is elkaristolunk.

  Nos...
  Asszem, fizetek. :)
  Ennyi elég, vagy kitárjam jobban is a pénztárcát?

 • 2009.10.05 13:42:28Szilvamama

  Jóvanna ... :)

 • 2009.10.05 13:49:07Magenta

  Szilvamama, swallownak válaszoltam. :)

 • 2009.10.05 14:00:18Szilvamama

  Én meg másuttnak a kötözködésére :)

 • 2009.10.05 14:05:15óvadóc

  Csutkababa, nem tudom, hány abortusz lett október-novemberben a válság miatt (szerintem ritka az ilyen direkt összefüggés különben), de akkor sem születtek volna meg januárban az érintett babák. (Nem egészségügyi ok miatt ugye a 12-ik hétig lehet, tehát ha mondjuk pont a 11-ben volnék október elején, és épp egy hét alatt csak a válság miatt eldöntöm, elintézem, megyek is a küretre, akkor az a baba áprilisi lenne, tehát a válság, mint lehetséges ok, a statisztikában szereplő időszaknak max. a második felébe eshet bele, de így is neccesen.)
  Nem mintha ez a szőrözés a számokon olyan izgi lenne, csak kicsit bosszant, hogy miért nem gondolja át valaki, mielőtt elmond/leír valami zöldséget...

 • 2009.10.05 14:50:52baudolinA

  "Kincsem, most olvasom a New York Times-ban, hogy becsődölt a Lehman Brothers, vegyél egy csomag óvszert a vaj és a 20 deka párizsi mellé."

 • 2009.10.05 14:51:49szövetszöcske

  MrZed, hol van az általad leírt tények forrása? Én úgy tudom Mo-on nem készült (nem is készülhetett) statisztika arról ki cigány és ki nem.

 • 2009.10.05 14:56:46madz

  MrZed, a TÉNYeknek az az egyik tulajdonságuk, hogy általában utánuk lehet nézni
  szóval kérjük azokat a linkeket a statisztikákkal meg a rideg számokkal
  egyébként miért nem írod ki azt a szót, hogy cigány?

 • 2009.10.05 15:27:40Vakmacska

  banyek azért bírom hogy valaki elkezdi fikázni a cigányokat, hogy bezzeg ők járnak sorozatosan abortuszra, aztán átsétál a másik posztra és fikázza őket, mert sorozatosan megszülik. Most akkor mi van? Van sapka vagy nincs sapka?

 • 2009.10.05 15:33:31sony

  Mindentől függetlenül szerintem teljesen fölösleges azzal érvelni, hogy régen sem voltak szociális kedvezmények, mégis mindenki lelkesen szaporodott. A mai nők egyszerűen nem ilyen lelkesek. Motiválni kell őket, ami nem könnyű amellett, hogy egy gyerektelen család mennyivel jobban él. Sokan nem látnak 20-30 évet előre, legalábbis most még nem érdekli őket, mi lesz majd akkor, amikor nyugdíjasak lesznek. Buták? Talán. De őket kell motiválni, nem arra apellálni, hogy régebben nehezebb körülmények között is szaporodtak az emberek. Az akkor volt, most pedig most van.
  Ha már itt tartunk, a nyugattal sem érdemes példálózni. Ők is fogynak.

 • 2009.10.05 15:40:36sony

  Egyébként szerintem simán azt kellene csinálni, hogy a gyerekek adójának 20%-át egy az egyben a szülő kapja meg nyugdíjnak. Akkor érdemes lenne több gyereket vállalni, és iskolázni őket.

 • 2009.10.05 15:52:09Papírbika

  Sony a nyugdíjrendszere Magyarországnak az előtakarékoskodás felé mutat, ezért pl az én nyugdíjamat nyugdíjas koromban nem az akkor dolgozó emberek fizetik, hanem én magam fizetem most. A te általad felvázolt rendszerben egyébként nehéz lenne kezelni azt, hogy valakinek pl szerencsétlen módon meghalt a gyereke, vagy orvosi okok miatt nem lehetett neki, stb.
  Én az előtakarékoskodásban hiszek.

 • 2009.10.05 15:56:28ditakai

  Előtakarékosság mint két darab körúti ingatlan, egy butik, meg némi antik? :-))) Valahogy képtelen vagyok komolyan venni a pénzügyi befektetéseket.

 • 2009.10.05 16:07:17másutt

  "A mai nők egyszerűen nem ilyen lelkesek."
  Es tudod miert nem?
  Mert Magyarorszagon a nagyatlagnak, a huszas eveiben, el kell dontenie, hogy akar -e egy tisztesseges meretu (2-3-4 gyerek) csaladot, vagy karriert szeretne.
  Tudom, hogy van ellenpelda, akinek mindketto sikerul, de nem ez a tipikus, es rengeteg kompromisszumra van szukseg.

  Olyan orszagokban, ahol a noknek valasztaniuk kell akozott, hogy karriert csinalnak, vagy gyerekeket, problemak vannak a nepessegcsokkenessel.
  Olyan orszagokban, ahol nincs ilyen problema (vagy azert, mert egy 6 hetes "gyes" utan visszamennek dolgozni, vagy azert, mert a nok karrierje fel sem merul, mint opcio) altalaban no a nepesseg.

  Amikor nehez idok jarnak, es a nok tudjak, hogy a ferj barmikor elveszitheti az allasat, tole meg el van varva hogy 2-3 evet ne dolgozzon, utana meg a kutyanak sem kell majd mint munkaero, kevesen vallaljak fel ezt a kockazatot.

  Legyen altalanos az egyenlo munkaert egyenlo fizetes, a reszmunkaidos allasok, az otthonrol dolgozas lehetosege, a ferfiak GYES vallalasa, a csaladi allapotrol vagy gyerekekrol valo kerdesek szigoru betiltasa, es az emberek tomegevel fognak szulni, akarmi is van a vilagpiacon.

 • 2009.10.05 16:22:08Papírbika

  Ditakai: magán nyugdíjpéztár (az úgynevezett 2. pillér) , önkéntes nyugdíjpénztár (3. pillér) és nyugdíj előtakarékossági számla (4. pillér). Ezek a lehetőségek. Érdekes, hogy emberek mennyire nincsenek tisztában, és nem is érdekli őket, hogy hogyan működnek ezek a dolgok. Persze, el szokott hangzani, hogy „majd az még változik sokszor”. Igen, valóban elképzelhető, hogy megtörténik valami államosítás, és elveszik ezt a pénzt, ami tulajdonképpen az enyém az én saját számlámon. De egyelőre ez az irányvonal, és ezt kell építeni.. Normális országokban ez így működik, főleg, hogy az a rendszer, hogy az aktív dolgozók fizetik a nyugdíjasokat, nyilvánvalóan nem tartható fenn európai országokban, pont a népességi viszonyok miatt.

 • 2009.10.05 16:34:31sony

  másutt: "Legyen altalanos az egyenlo munkaert egyenlo fizetes, a reszmunkaidos allasok, az otthonrol dolgozas lehetosege, a ferfiak GYES vallalasa, a csaladi allapotrol vagy gyerekekrol valo kerdesek szigoru betiltasa, es az emberek tomegevel fognak szulni, akarmi is van a vilagpiacon."

  Igen, igen, igen! Én rád szavazok! :)

 • 2009.10.05 17:02:50csutkababa

  Zed
  Ezt fussad át. És ismételten felkérlek, rasszista szöveggel itt ne nyomulj.
  Ez nem az az agora, ez itt nem komilfó, még hány módon próbáljam megértetni veled?


  http://adatbank.transindex.ro/html/cim_pdf443.pdf

  Ha elolvastad, amit kétlek, hogy nekirugaszkodsz, ugyanis ezt értelmezni is kéne, nem csúsztatni, ferdíteni, akkor megtalálod azt az adatot, hogy ma Magyarországon kb. félmilliós-hétszázezres a magát cigánynak valló lakosság.

  Ebből ugye matematikailag elég érdekes levezetni, hogy a 9 milliós lakosság max.6-8 %-át adó népcsoport,etnikum adná a 8 éves gyerekek felét...

 • 2009.10.05 17:09:42csutkababa

  Egyébként totál rököny vagyok, hogy ma már olyan szabadon lehet uszítani, hogy az uszító még letorkollni is mer másokat, akik erre figyelmeztetnék, ahelyett hogy elkotródna a mohos köve alá.

 • 2009.10.05 17:23:08no comment 01

  szóval akkor most a gyerekekm osztálytársainak a felének cigánynak kellene lennie..??:DDa három évfolyamon egyet se láttam..pedig három gyerekem jár iskolába..:))ejejej..zed nem kell ám minden mesét maszlagot bevenni..:)

 • 2009.10.05 17:59:08trollkotze

  "Amikor nehez idok jarnak, es a nok tudjak, hogy a ferj barmikor elveszitheti az allasat, tole meg el van varva hogy 2-3 evet ne dolgozzon, utana meg a kutyanak sem kell majd mint munkaero, kevesen vallaljak fel ezt a kockazatot."

  Pontosan erről van szó.
  Ott szülnek a nők lelkesen, ahol nem kell attól félniük, hogy a gyerekvállalás az élet egyéb területein ellehetetleníti őket.
  Ezek közül a legsúlyosabb hátrány a munkaerőpiaci. (Hagyjuk a "karrier" szót, erről mindenkinek holmi szőröslábú, NDK-s úszónő-alkatú főnökasszonyok jutnak eszébe, vagy a céges mítingen műkörmöt reszelgető trendilibák...)

 • 2009.10.05 18:03:08csutkababa

  Meg ott, ugyan vitathatóan lelkesen, ahol "ez a dolguk".Más nem.

 • 2009.10.05 18:05:46baudolinA

  "Sony a nyugdíjrendszere Magyarországnak az előtakarékoskodás felé mutat..."

  Zsákos, ez tutira te vagy, felismerem a hátravetett birtokos szerkezetedről. És az összetett szavakat is tipikusan úgy írod, ahogy Zsákos régebb. :)

 • 2009.10.05 18:13:09másutt

  En biza tovabb fogom hasznalni a "karrier" szitokszot renduletlenul.

  Mert azert van, ami elvalasztja azt, amikor valaki anyuka butikjaban kisegit, amikor eppen nem terhes, vagy apuka kifozdejeben, es van, amikor 10-15 ev kemeny munkat (es elotte egyetemet) fektet abba, hogy elerjen egy bizonyos szintre a nemzetkozi piacon.

  Vannak olyan "allasok" (es a legtobb "tradicionalis noi" munka ilyen - ovisneni, bolcsineni, takaritoneni, manikuros, fodrasz, titkarno) amikbe vissza lehet cseppenni 6 ev GYES utan, es van olyan, amibe nem, mert biza elszall az ido, elszall a piac, elfelejtenek a kliensek/paciensek es nem ismered mi tortent a szamitastechnikaban fel evtized alatt, mert taknyos orrokat szivtal a porszivoval.

  Szoval az "allas" es a "karrier" ugyanugy nem ugyanaz, mint egy egyejszakas kaland es egy 20 eves hazassag.

 • 2009.10.05 18:14:45másutt

  Egyebkent en most eppen alkalmazhatatlan vagyok, mert 2 evet kihagytam egy olyan teruleten, ahol 2 nap alatt is megvaltozik a helyzet. Szar nekem.

 • 2009.10.05 18:20:16no comment 01

  másutt..ez teljesen jogos..és ilyenkor van az,hogy náluk alul képzettebb munkát vállalnak..be megint és kezdik elölről..az egészet..de ez benne van a pakliban..:)

 • 2009.10.05 18:41:56másutt

  egyebkent a hocipom tele van azzal, hogy a "karrier" szitokszo, de csak noknel.
  megprobaljuk ugy nevelni a lanyainkat, hogy ne csak tenyeszallatok legyenek (legyen mas hasznalhato alkatreszuk is, a mehukon meg a 2 mellukon kivul), kulonora, nyelvtanulas, egyetem. elhitetjuk veluk, hogy azt csinalhatnak, amit akarnak, esszel, szorgalommal... azutan kiderul, hogy ha komolyan is veszik azt, amit napkozben csinalnak, azt karriernek nem nevezhetik, mint a pasik, mert az NDK uszonos???
  csak munkanak, amit a toluk elvart terhessegek elott, pasifogas celjabol csinalnak, meg a terhessegek kozott, idotoltesnek?

 • 2009.10.05 19:12:11no comment 01

  másutt..teljesen értelek..és igazad is van..én se azért tanultatom a lányokat,hogy aztán ne legyen értelme..

 • 2009.10.05 19:42:07ditakai

  Papírbirka, igen, vannak ezek az opciók, de sajnos a kondíciók még távol vannak a tőlünk nyugatabbra tapasztalhatóaktól... Papíron közgazdász volnék ám :-)

 • 2009.10.05 20:05:17trollkotze

  másutt

  Lehet, hogy félreérthető voltam; azt akartam írni, hogy a "karrier" szóhoz sajnálatos módon szorosan kapcsolódó negatív felhangokat le kell választani, amikor a nők munkaerőpiaci helyzetéről beszélünk.

  A(z érzésem szerint szándékos) csúsztatás a következőképpen működik:
  (1) A dolgozó nő karrierista. (Ez itt az első aljasság, mert a dolgozó nő gyakran a megélhetésért dolgozik.)
  (2) A karrierista kizárólag a karrierjével törődik, ennek oltárán áldoz fel minden mást. (Ez itt a második, mert gyakran azokat is karrieristának nevezik, akik egyszerűen csak szeretik, amit csinálnak.)
  ___________________________________________
  Tehát: a dolgozó nő egyenlő karrierista egyenlő antinő.

  Vagy valami efféle.

  Amikor valaki a dolgozó nőkkel szembeni ellenérzéseit igyekszik kifejezni, szelektíven csak a jelenség szélsőséges formáját "veszi észre" és ostorozza, ezzel mintegy sugallva, hogy a jelenség maga szélsőség.
  Így lesz a dolgozó nőből önző karrierista ribanc, aki azt sem tudja, hányadikos a gyereke (már ha egyáltalán van neki).

  Szalmabábérvelésnek hívják, és nagyon gyakori...

 • 2009.10.05 20:24:07trollkotze

  másutt

  Erről jut eszembe, a Metro c. újságban volt egyszer egy olvasói levél, melynek írója a nők közéleti szereplése kapcsán kifejtette, hogy ez természetellenes, mert a Bibliában nincs benne, hogy általa elérheti az asszony az üdvösséget :)
  LOL. Miért, az benne van, hogy a férfi útja az üdvözüléshez a politika?

 • 2009.10.05 21:11:29no comment 01

  zed..az orvosok csodákra képesek..:))már bocsi,de nem a rózsadombon lakom..csak simán..ird..és olvasd pest megye..de éltem olyan olyan helyen, ahol több volt a cigány..és nah..bumm..a többség normális volt és tanult..kb...arányokhoz mérten.. a magyar aljasabb volt,mint a cigány..

 • 2009.10.05 21:19:33Tünde

  kérem, fejezzétek be a cigányozást.

 • 2009.10.05 21:23:36no comment 01

  tünde:igazad..minden ember egyenlő..sajnálom..

 • 2009.10.05 23:53:42lunatik

  nem 1000 élveszületettre jut 400 abortusz, hanem 1000 terhességből lesz kb. 400 abortusz és 600 élveszületés.

  azaz 1000 élveszületettre kb. 660 abortusz jut ma Magyarországon, de ez az arány nagyon lassú mértékben javul az utóbbi években.

 • 2009.10.06 12:09:49e911

  Az biztos, hogy a munkáltatók nem könnyítik meg a nők életét. Sajnos a legtöbb nőt, aki elmegy szülni, a felmondási védelem letelte után lapátra tesznek, vagy amíg otthon babázik, átszervezik a munkakörét és választhat, hogy visszajön egy megalázó pozícióba harmadannyi bérért vagy magától elmegy. De a másik oldal pedig az, hogy Mo-on egyedülálló módon szponzorálják azt, hogy akik lusták dolgozni, zsinórban szülnek 3 gyereket és a munkáltató nem tudja, mikortól számíthat rájuk megint, viszont valakinek meg kell csinálni a munkát addig is. Szóval ha ezt a csökött komcsi maradványt megváltoztatnák, hogy anyukák otthon lógathatják a lábukát évekig és ezt az állam támogatja, akkot talán a munkáltatók is másképp állnának hozzá a munkába normális időben visszatérni akarókhoz. és akkor talán több nő merne gyereket vállalni és talán 35 éves kora előtt. Európa más országaiban 6 hónap után ha nem vki nem megy vissza dolgozni, elküldik. Nálunk, ha valaki visszamegy a gyerek 1 éves korában, lenézik, leköpik, hogy minek szült gyereket. Kretén egy ország ez.

 • 2009.10.06 13:33:17Vakmacska

  e911, olvasd el a régi-régi posztomat arról, hogy ki marad otthon 3 évig. Nem aki tisztességes fizuért dolgozik valami viszonylag kurrens szakmában, mert azt általában visszavárják és valahogy megoldja (hacsak nem jön másfél éven belül a kistesó is), hanem aki vagy gyerekkel összeegyeztethetetlen melót végez (3 műszak, tizenkétórázás, pincér a tengerjárón, ilyenek) meg akinek a fizuja alig haladja meg a gyest-gyedet, viszont lealázó feltételekkel és emelt költségszinttel (közlekedés, öltözködés, gyerekfelügyelet) kell hogy szembenézzen. Meg a piacképtelenek, akiknek mindegy hogy segély vagy gyes címén ülnek otthon.
  De én a hat hót is abszurdnak tartom - itt nincs megfizethető gyerekfelügyelet, nincs részmunka, nincs távmunka. Napi 8-10 órában meg aki távol van egy félévestől, az meg tényleg ne szüljön, mert a gyerek felnő ugyan így is, csak neki fog 2 éven belül csókolommal köszönni. Vagy később kompenzál ezerrel (volt ilyen ismerős, aki a lánya 7 hetes korában állt vissza melóba, baromi egészségtelen kapcsolatuk volt később).

 • 2009.10.06 18:18:04e911

  Vakmacska: én megértem azt, aki egy tanári fizetésért (éhbérért) nem akar visszamenni dolgozni, de számtalan olyan esetről tudok, ahol a tanári fizetés 5-10x-ét normális körülmények között kereső nő elment szülni, aztán ráérzett a "szabadság" ízére és zsinórban szült 2-3 gyereket, otthon lógatta a lábát 8-10 évig, aztán kopogtatott a munkáltatónál, hogy csókolom, jöttem vissza dolgozni. Vagy olyanról is tudok, aki szült 1 gyereket,, aztán 8 éve otthon pletyózik a szomszéd kismamákkal. Ez persze mindenkinek a saját döntése, engem csak az zavar, ha az, aki ilyen vagy olyan okból otthon van 3 évig és nem tekinti jó anyának azt, aki korábban visszamegy dolgozni. És ez azért van, mert ilyen a társadalmi felfogás, mert a csökött magyar szoci rendszer szerint megengedheti magának valaki, hogy otthon ül 3 évig miközben munkaviszonyban marad. És az sem biztos, hogy a gyerek javát szolgálja, ha anyukája 3 évig otthon pletyizik, míg mondjuk egy szakképzett dada a bölcsiben, vagy egy bébiszitter többet és értelmesebben foglalkozik a gyerekkel. De az is tény, hogy Mo-on sok mindent kellene megváltoztatni és megfelelő körülményeket kellene biztosítani azoknak a gyerkőcöknek, akik már egészen pici korukban bölcsibe kerülnek (ahogyan ez más országokban normálisan meg van oldva, éppen ezért ott nincs az a felfogás, hogy ne szüljön gyereket, aki 6 hósan beadja bölcsibe).

 • 2009.10.06 18:20:11e911

  Arra is számtalan példát tudok a környezetemben, hogy 6 hósan/1 évesen került bölcsibe valaki, és ettől függetlenül egészséges életszemléletű, diplomás emberek lettek, akiknek teljesen normális a kapcsolata van a szülőkkel. Az csakis a szülőkön múlik, hogy milyen lesz a kapcsolat a gyerekkel és nem azon, hogy mennyi idősen adják bölcsibe a gyereket.

 • 2009.10.06 18:23:36e911

  A mai világban pedig sokan nem azért mennek vissza dolgozni, mert nem szeretik a gyereküket, hanem mert muszáj: fizetni kell a hitelt, a rezsit, és a gyereknevelés is pénzbe kerül, stb. Továbbá, nem sok jóra számíthat az, aki évekig otthon ücsörög a gyerekkel, mert a munkáltató nem fog rá várni éveket.

 • 2009.10.06 19:05:12Asmtrong429

  29 éves nő vagyok, három-négy éven belül tervezem megszülni az első gyermekem, aki után még hármat szeretnék. Fontos számomra ugyanakkor, hogy értelmes, számomra intellektuális kihívást jelentő munkár végezzek, és nagyon örülnék neki, ha lenne valami változás, ami addigra lehetővé tenne, hogy két-három hónapos szabival tudjak szülni. Nem hiszek abban, hogy ez nem lenne egészséges, a gyerek-szülő kapcsolat nem az együtt töltött idő mennyiségén, hanem minőségén múlik, nyilván bizonyos határok között. Persze jó kezekben kell hagyni a gyereket. Megjegyzem, az apukák is dolgoznak a gyerek egy-kéthetes korától, és mégsem gondolja senki, hogy ezt megsínylené a gyerek. Márpedig a kapcsolatának nem kell szükségszerűen másnak lennie a két szülővel a születés után (mindkét szülő "tiszta lappal" indul egy újszülöttnél). Az egy évnél hosszabb szülési szabit pedig kifejezetten károsnak tartom a gyerek szempontjából, egy gyereknek gyerekközösségre van szüksége, nem beszélve arról, hogy szakképzett bölcsődei gondozó gyakran jobban tud bánni a gyerekkel, jobban tudja fejelszteni a képességeit, mint a gyakran totál másban jeleskedő anyuka vagy apuka. Persze nem hiszek abban, hogy Magyarországon bármi pozítiv változás lesz etéren, ahhoz túl sötöt ez az ország és túl demagógok a politikusai.

 • 2009.10.06 19:14:12Asmtrong429

  Amúgy én a gyerek hat hónapos koráig fizetnék, de akkor mindenkinek, annak is, aki visszamegy dolgozni. Bölcsődéket jó minőségre fejleszteném hat hónapos kortól alkalmas lenne kicsik befogadására. Az alatt viszont nem lehetne bölcsibe felvenni gyereket, így az arra az időszakra a dolgozó szülőknek járó összeg bébiszitter-támogatás lenne.

  A konstrukció jó, mert ösztönzi a kisgyermekes anyák munkavállalását, ugyanezen okból a gyerekek szocializációját, nem jövedelempotló támogatás addig sem, amíg van, hiszen aki dolgozik mellette, az ezt is megkapja, meg a munkabért is, tehát nem ösztönöz a munkaerőpiac elhagyására, mivel a gyerek életkorából adódóan vagy bölcsi, vagy szülők támogatása, nem lehet csalni vele, továbbá piackonform, mivel ahhoz jut a korai gyerekfelügyelet, akinek abban komparatív előnyei vannak (tehát nem két felsőfpkú nyelvvizsgával rendelkező tolmács bébiszitterkedik otthon, hanem egy szakképzett bébiszitter neki.

 • 2009.10.06 19:16:29cozumel

  Amstrong

  azert kozelrol lattal mar gyereket? 5 percnel hosszabb idon keresztul?

 • 2009.10.06 20:09:27nyina&mika

  cozu :D

 • 2009.10.06 21:32:34no comment 01

  szerintem teljesen korrekt a két év..azért a hat hónapos az durva..még az első kúszását se én lássam..??

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta