Tesztelés nélkül oltanák a kismamákat H1N1 ellen

Nem tesztelték az újinfluenza elleni védőoltást terhes nőkön - ők viszont a legveszélyeztetettebb csoport, így első körben kellene megkapniuk az ingyenes oltást. A Poronty közvélemény-kutatása kommentjeiből kiderül, hogy rengetegen gondolják úgy: mivel nem tudni, milyen hatással van szervezetükre és a babára a vakcina, nem fogják beoltatni magukat. A heti kérdésre válaszolók közel 90 százaléka nem adatná be terhesen a védőoltást. A Velvet felmérése azt mutatja, nemcsak a várandósok bizonytalanok, a kisgyerekesek sem tudják eldönteni, beoltassák-e a gyereküket. Ki dönt jól?

Az ÁNTSZ honlapjára nemrég felkerült információk szerint az oltóorvosoknak kell dönteni az előnyök és a kockázatok mérlegelésével és a hivatalos ajánlások figyelembevételével, ám ilyen ajánlások nem jutottak el az orvosokhoz, mondta Kertai Aurél, a Háziorvosi Kamara budapesti szekcióvezetője az MR1 Kossuth Rádiónak. Kulcsár Andrea, a Szent László kórház főorvosa, védőoltási szaktanácsadó szerint nem lehet rákényszeríteni az orvosokat és a terhes nőket a döntésre, amikor semmiféle vizsgálatot nem végeztek az oltóanyag terhesekre gyakorolt hatásairól. Az oltóanyagot gyártó Omninvest szóvivője elmondta, hogy sehol sem előírás, hogy terheseken is vizsgálni kell a vakcinát. Az ÁNTSZ későbbre ígért tájékoztatást, olvasható az MR1 Kossuth Rádió honlapján.

Amerikai közegészségügyi vezetők arra szólították fel a kismamákat, hogy mindenképp oltassák be magukat az újinfluenza ellen, még akkor is, ha terhes nőkön a vakcina klinikai tesztelése nem ért véget. A kismamákon való tesztelés a hírek szerint október végére fejeződik be. Az egészségügyi miniszter szerint az influenzaoltásoknak a tapasztalatok szerint nem sok kockázatuk van a terhes nőkre, a mellékhatásoknál viszont nagyobb veszélyt jelent az újinfluenza, az amerikai szülészek mégis vonakodnak beoltani a kismamákat. A legfrissebb hírek szerint Nagy-Britanniában ugrásszerűen megnőtt a friss újinfluenzás esetek száma, jelezve, hogy megkezdődött a járvány második hulláma.

Úgy tűnik, a hazai orvosok nem alakították még ki álláspontjukat: egy részük javasolja a terhes nők oltását, sokan viszont lebeszélik a védőoltásról a kismamákat, akik így tovább tépelődhetnek: a tesztelés hiányának ismeretében mikor döntenek jól: ha beadatják a vakcinát vagy ha nem?

Oszd meg másokkal is!
Mustra