Betiltaná a kiskorúak szoláriumozását az ÁNTSZ

Az ÁNTSZ el akarja érni, hogy ne mehessenek a tizennyolc év alattiak szoláriumba. Az Egészségügyi Világszervezet nyáron közölte: biztos, hogy nem csak az erős UV sugárzás, hanem a szolárium is bőrrákot okozhat.

solarium

Magyarországon becslések szerint 800 ezren járnak rendszeresen szoláriumba. Az orvosok szerint ők kifejezetten nagy veszélynek vannak kitéve - adta hírül az RTL Híradó.

Az egészségügyi világszervezet már nyáron bebizonyította, hogy a szolárium ugyanúgy bőrrákot okoz, mint az erős UV sugárzás. Sokan teszik ki magukat mégis ennek az amúgy elkerülhető veszélynek.

Bakos József, az Országos Sugárvédő Kutatóintézet megbízott főosztályvezetője szerint meglepő, hogy a lakosságnak csaknem tíz százaléka szoláriumozik. Emellett szintén meglepőnek tarja, hogy sok közöttük a fiatal.

Franciaországban, Svédországban és Spanyolországban a gyerekek már nem mehetnek szoláriumba. Ilyen szabályt akar az ÁNTSZ is Magyarországon. Páldy Anna, az Országos közegészségügyi Intézet vezetője azt mondta: kezdeményezik annak a jogszabálynak a megalkotását, ami a 18 év alatti fiatalok körében megtiltaná a szoláriumok használatát. 18 év felett ezt csak tanácsolni lehet, és felhívni a lakosság figyelmét a veszélyre.

Az Egészségügyi Minisztérium vizsgálja az ÁNTSZ javaslatát. Az RTL Híradó kérdésére elmondták, hogy nem tartják valószínűnek, hogy a közeljövőben megtiltanák a 18 év alattiaknak a szolárium látogatását, erről ugyanis társadalmi vitát akarnak kezdeni. Azt valószínűleg előírják, hogy minden szoláriumban kötelező legyen tájékoztatást adni a veszélyekről.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek