Napi 500 hajszálat veszít a nemrég szült anya

hair

Fejünk éke és szépségünk koronája a hajunk, egy elhibázott frizurával viszont a legcsinosabb arcot is hazavághatjuk. De fordítva is igaz: a jó haj a jó megjelenés alapja. Terhesen pedig rámosolyog a jószerencse a nőkre, ugyanis a legcsenevészebb haj is sokat szépül, s a nők többségének gyönyörű sörénye lesz a kilenc hónap alatt. Persze ezt lehet, hogy észre sem fogják venni, csak majd hónapokkal később, amikor szülés után egyszer csak úgy kezd hullani a hajuk, mint a hó. Az amúgy is fáradt anyuka pedig mire is gondolhat, amikor a kialvatlanságtól beletép a hajába és egy tisztességes csomó a kezében marad, hogy bizonyára valamilyen komoly baja van. Pedig a szülés utáni első hónapokban a hajhullás természetes folyamat, ugyanis ezzel kompenzál a természet azért a szépséges hajzatért, amit terhesen viselhettünk: utólag szabadulunk meg tőle.

De miért törvényszerű a hajhullás? A válasz tulajdonképpen egyszerű, a terhesség alatt megnövekedett ösztrogénszint miatt kevesebb hajunktól szabadulunk meg, ugyanis meghosszabbítja a hormonális változás a hajszálak élettartamát. Az ösztrogén felelős tehát azért, hogy a haj tovább növekedjen, azaz életben maradjon, a tesztoszteron viszont pont az ellenkező hatást fejti ki, lerövidíti a haj növekedési szakaszát. A rossz hír az, hogy a tesztoszteron nemcsak a férfiak szervezetében található, hanem a nőknél is, igaz, az egészséges szervezetben normális egyensúllyal működik a hajritkulása, de az egyensúly felborulhat. S míg a férfiaknál elmondható és talán vigasztaló is lehet, ha azt mondjuk, a kopaszodás a férfiasság jele, addig a nőknél ennél sokkal bonyolultabb a kérdés.

Szülés után a szervezet hormonháztartása tehát radikális változásokon megy keresztül, ennek következtében pedig nemcsak sírunk és elérzékenyülünk, hanem a hajunk is hullani kezd a hirtelen csökkenő ösztrogénszint miatt az első néhány hónapban. Szakértők szerint, ez a folyamat körülbelül 6-9 hónapig természetes ( a 3-4 hónapban a legerőteljesebb), utána érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis számos egészségügyi probléma húzódhat a jelenség hátterében.

A hajhullás legegyszerűbb oka valamilyen vitaminhiány is lehet, leggyakrabban (A és B), ez különösen télen gyakori. Kiegyensúlyozott táplálkozással a folyamat megállítható és visszafordítható, de komoly betegség tünete is lehet a hajhullás. A nők esetében közel 15 százalékban a pajzsmirigyhormonok alacsony termelődése okozza a hajhullást a normális mennyiségen túl, valamint mindkét nem esetében egy hirtelen jött, lázas betegség is okozhat átmeneti hajszálvesztést.

Ha valamilyen gyulladás van a szervezetben, szintén a hajhullás lehet az egyik tünet, érdemes tehát a gócpontot hamar megtalálni és az eredeti betegséget kezeltetni. Ilyen lehet valamilyen nőgyógyászati gyulladás, egy krónikus mandula-, vagy epegyulladás, valamint érdemes elmenni a fogorvoshoz is, hiszen sokszor egy gyulladt foggyökér felelős a problémákért. Súlyos esetben gondolni lehet autoimmun betegségre, vagy akár mérgezésre is.

A normális hajszálvesztésről megoszlanak a vélemények, áltagosan napi 60-80 szál az elfogadható mennyiség, de egyes szakértők szerint a 100-150 szál is normálisnak mondható. Szülés után akár naponta 500 hajszáltól is megszabadulhatunk, riadalomra azonban nincs ok, a probléma magától rendeződik majd.

Számolgatni persze senki sem fogja a kihullott hajszálait, maximum sírni fog a féltve ápolt haja miatt, s vitamint eszik vitaminnal és hajápolót használ. Szülés után azonban más dolgok is lesznek a fejünkben, s nem feltétlenül a hajhagymák körül fog forogni a világ, egy vitaminkúra, vagy valamilyen hajerősítő azért biztosan jót tesz, akár a lelkünknek is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra