Abortuszellenes kampány indult Magyarországon

"Véletlenül védtelenül" címmel indít abortuszellenes kampányt a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság - mondta a Független Hírügynökségnek a szervezet elnöke. Bártfai György szerint erre azért van szükség, mert ma Magyarországon nagyon magas a nem kívánt terhességeknek a száma, amelyek általában terhességmegszakítással végződnek.

A professzor szerint nem érthető, hogy miért nem lehet visszaszorítani az abortuszok számát, amikor a fogamzásgátló szerek széles skálája elérhető Magyarországon. Azt nem vitatja a társaság, hogy a nők saját joga élni a terhességmegszakítás lehetőségével, de ha van jobb megoldás, mint például a fogamzásgátlás, akkor arra fel kell hívni a figyelmet.

Bártfai György elmondása szerint a sürgősségi fogamzásgátlás pontosan arra való, hogy amennyiben nem- vagy rosszul védekeznek a párok, akkor lényegesen csökkentsék a terherbe esés lehetőségét. "Ez a hormon tartalmú tabletta semmilyen veszéllyel sem jár, ellenjavallata gyakorlatilag nincs, egyedül terhességben nem alkalmazható" - magyarázta a szakember.

A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság kampánya két részből áll: egyrészt szeretnének hozzájárulni a fiatalok szexuális neveléséhez, hogy megelőzzék a nemkívánt terhességeket. Másrészt a sürgősségi fogamzásgátló módszerre való felhívás. A professzor elmondása szerint Magyarországon az európai átlaghoz képest magas a terhességmegszakítások száma, ez azt jelenti, hogy 1000 szülésre 450 abortusz jut.

Spanyolországban a hét elejétől az esemény utáni tabletta recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek