SZÜLŐSÉG

Abortuszellenes kampány indult Magyarországon

2009. szeptember 30., szerda 14:35 |

"Véletlenül védtelenül" címmel indít abortuszellenes kampányt a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság - mondta a Független Hírügynökségnek a szervezet elnöke. Bártfai György szerint erre azért van szükség, mert ma Magyarországon nagyon magas a nem kívánt terhességeknek a száma, amelyek általában terhességmegszakítással végződnek.

A professzor szerint nem érthető, hogy miért nem lehet visszaszorítani az abortuszok számát, amikor a fogamzásgátló szerek széles skálája elérhető Magyarországon. Azt nem vitatja a társaság, hogy a nők saját joga élni a terhességmegszakítás lehetőségével, de ha van jobb megoldás, mint például a fogamzásgátlás, akkor arra fel kell hívni a figyelmet.

Bártfai György elmondása szerint a sürgősségi fogamzásgátlás pontosan arra való, hogy amennyiben nem- vagy rosszul védekeznek a párok, akkor lényegesen csökkentsék a terherbe esés lehetőségét. "Ez a hormon tartalmú tabletta semmilyen veszéllyel sem jár, ellenjavallata gyakorlatilag nincs, egyedül terhességben nem alkalmazható" - magyarázta a szakember.

A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság kampánya két részből áll: egyrészt szeretnének hozzájárulni a fiatalok szexuális neveléséhez, hogy megelőzzék a nemkívánt terhességeket. Másrészt a sürgősségi fogamzásgátló módszerre való felhívás. A professzor elmondása szerint Magyarországon az európai átlaghoz képest magas a terhességmegszakítások száma, ez azt jelenti, hogy 1000 szülésre 450 abortusz jut.

Spanyolországban a hét elejétől az esemény utáni tabletta recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.01 11:17:26Farkasokkal táncoló

  Manóbuci, akkor máshogy közelítek a kérdéshez:
  KÖZÖD HOZZÁ???

 • 2009.10.01 13:55:30Black Barbie

  eseményutáni tabit havonta max!!! 2szer lehet szedni...és ahhoz is háziorvos kell h kiirathassa...persze meg lehet ezt kerülni de nem éri meg...a másik...okéoké igaz h ott a fogamzásgátlás széles skálája...de! iszonyat drága...ha belegondolok h a fog.tabim három honapra több mint 6000 Ft...és az óvszer drágább lenne egy mondjuk napi rendszerességű szexuális életnél...ezek nem olcsók...több felvilágosítás és több támogatás kéne ezekre a fogamzásgátlókra...(a felvilágosítás nem csak az óvszerre)...

 • 2009.10.01 14:31:44rágypéksérotomsik

  "Azt ítélem el, aki fogamzásgátló eszközként tekinti az ab-ot, és azért nem védekezik, mert azt mondja, " na bumm, legfeljebb kikapartatom.""
  Sanima, én nem tudom elhinni, hogy ilyen hozzáállás van a világon. Az abortusz nyilván nem egy fáklyásmenet, a hazai viszonyok között megalázó és még drága is. Nagyon egyszikű agyúnak, vagy nagyon közönyösnek kell lenni ahhoz, hogy ehhez valaki így álljon hozzá.

 • 2009.10.01 19:17:28csibemail

  na! most akkor mi a fő téma?? az abortusz visszaszorítása lehetőleg minimumra csökkentése! akkor felvilágosítanám a társaságot,hogy abortusznak azt nevezzük ami nem kívánt! ami eü okokból vagy betegségből nem "ajánlott" azt művi abortusznak nevezzük! és még véletlen sem kerül bele a statisztikába! túl vagyok rajta! 7 hónapos terhesen megszültem egy beteg babát! és nem szülésnek,hallva szülésnek számított hanem művi abortusznak! amiről ez a cikk szólt az a felelőtlen és gondatlan sexuális élet! tessék csak jól fülelni egy anaszteziológián,ahol suttyó tinágerek úgy mennek a kaparás előtti vizsgálatra mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne!?! egy felnőtt felelősségtudattal megáldott nő és férfi betegesen törekszik arra,hogy még véletlenül se legyen lehetőség rá! mert lelkileg nagyon mély nyomokat tud hagyni!

 • 2009.10.01 22:16:17nyúlmama

  ha apa nem hajlandó gumit húzni, nem kell vele kamatyolni. Kb. ennyi azt hiszem.

  Ja, ez ilyen egyszerű. Jó neked, hogy mindenre tudod így kapásból más helyett is a megoldást.
  És még egyszer: nincs 100%-os fogamzásgátlás! Az elkötésről is azt mondta a doki, hogy ha nem jön meg, ne a klímax legyen az első gondolt, hanem a nőgyógyász.

 • 2009.10.01 22:22:33rita a felcser

  Gyonyoru fiam fogant gumival.

 • 2009.10.01 22:29:28madz

  rita, az ilyen mondataidat össze kéne gyűjteni :D
  btw te nem akarsz írni a külföldi sorozatba?

 • 2009.10.01 22:31:42nyúlmama

  rita, az ismerősömnek 3 gyereke van, ebből kettő védekezés mellett fogant,pl. gumival.
  A sógörnőm most 1,5 éves gyereke spirál mellett lett.De ismertem tablettás gyereket is. Ezért írtam , amit írtam.

 • 2009.10.01 22:43:58rita a felcser

  Annyira helytelen?

 • 2009.10.01 22:48:07madz

  neem, annyira poén
  bírom

 • 2009.10.02 08:27:51Veg_

  2009.10.01 19:17:28csibemail: Bocsi, nem vagyok egy nyelvésztipus, de ettől kihullik a hajam, akkor már inkább a muszály, akár 5 ly-vel...
  Nem sexuális! A sex magyarul az szex. Ha meg tovább akarod ragozni, akkor meg pláne szexuális... Ha gépelés közben kihagytál egy betüt (amit a neten a sebesség miatt én is sokat csinálok, vagy összekeverem a betüket, stb), akkor nem szóltam :-)
  Megértem egyébként, hogy ezek után érzékeny pontod a dolog. Amit meg tapasztaltál, az csak azt támasztja alá, hogy kell a felvilágositás, és nem 16 évesen, hanem kisiskolás kortól egyre intenzivebben, pláne a védekezés vonulaton
  Egyébként a tiniknek felirt antibébiket ingyenessé tenném, és mindenre több támogatást tennék, természetesen a gumikra is.

 • 2009.10.02 09:16:58csibemail

  miért csak a férfiak védekezzenek? ha ők nem húznak gumit kész-passz vigyék el a balhét is! ez így nem egészen egyértelmű! másrészt,de ez asaját magambók kiindulva,én az első szülésig ellenzem a tablettát! elvégre a tinik még hormonálisan ki tudja mikor érik el a fejlődés végét!  javítás: MUSZÁJ /igy lyó?/

 • 2009.10.02 09:54:47Firuse

  Melyik rétegben legjellemzőbb az abortusz? Nos nincs felmérésem, és nem is végeztem kutatást a témában, de itt egy eset. Biztos a forrás, én. Tavaly áprilisban kemoterápiás kezelés miatt /az exemé/ el kellett vetetnem a babát, aminek nem is szabadott volna megfogannia orvosi szakvélemény alapján. Ezt csak azért írtam, hogy értsétek, nem rajtunk múlott a megtermékenyülés. Nos volt egy huszonéves lány abban a szobában, ahol én voltam és saját bevallása szerint az az abortusza volt a nyolcadik. Ismétlem a nyolcadik, és ezt 3 év alatt produkálta különböző kórházakban. Nevezhetjük rétegnek, etnikai hovatartozásnak, de tény, hogy az egyébként egy gyermekes anyuka roma származású. A legszörnyűbb, hogy szerinte ez normális, valamint hogy kislánya van, aki később ezt tanulja majd az anyjától.

 • 2009.10.02 10:09:29másutt

  Firuse, ha kisfiu lenne, akkor is ezt tanulna.
  Nem egy pasit ismertem, aki termeszetesnek vette, hogy egy marek penzzel el lehet kuldeni a csajokat abortuszra, es el is varta, hogy elmenjenek, bar gumit nem huzott volna.
  Na, az sem jobb.
  Azert huztam fel magam azon, amit irtal, mert arra mutat, hogy egyesek meg mindig azt hiszik, hogy a fogamzasgatlas es a terhesseg "elintezese" a noknek nagyobbb feladata, noket jobban, okosbban kell "tanitani".

 • 2009.10.02 10:15:39rita a felcser

  Igen a no dolga?
  miert nem a no dolga a fogamzasgatlas?
  Az o joga az abortusz.Altalaban neki itelik a gyereket birosagon.Tole fugg hogy iszik,dohanyzik terhesseg alatt,hogy biokelbimbot eszik.Az ove/Tehat a fogamzasgatlas is az ove.Ha becsuszik a gyerek magara vet.
  Amelyik no ezt a pasasra bizza az felelelotlen.En is az voltam.

 • 2009.10.02 10:19:21Brumibaby

  na, megint ott vagyunk Mórickánál, akinek mindenről az jut eszébe.

  a terhességeket a roma nők szakíttatják meg, érdekes, más kommentek szerint meg a sok gyereket is ők szülik.

  Okozzák még a gazdasági világválságot, cunamit, a globális felmelegedést, a meteorbecsapódásokat, az elsivatagosodást, az árfolyamveszteséget, a rövidládást, a csontritkulást és a lábszagot.

 • 2009.10.02 10:23:54Farkasokkal táncoló

  Fel kéne világosítani azt a 8. abortuszos csajt, hogy erre semmi szüksége nem volt, amúgy se tudta volna kihordani a gyereket. Ennyi kaparás után már úgy elvékonyul a méhfal, hogy isteni csoda lenne egy normál terhesség. Valószinüleg ő lesz az egyetlen egykés roma anyuka...

 • 2009.10.02 10:24:57summarygloss

  Van itthon egy ún. családvédelmi szolgálat. Bp-n volt hozzájuk véletlenül szerencsém, amikor a védőnőt kerestem, és rossz ajtón nyitottam be. Balkán. Kérdezték: miért jöttem, mondom terhes vagyok, miért jönnék ide másért? Végigmértek: és miért akarja elvetetni? Dehogy akarom, hol a védőnő? Ja, szomszéd szoba.
  A szomszédba jutva aranyos kutyulik, cicusok stb. a falon, rendezett felszerelés, orvosi szekrény, szóval kb. mintha hirtelen a Balkánról Nyugat-Európába léptem volna át. Bp, 12. ker! Mi lehet a 8-ban? Vagy Miskolcon? A védőnők sincsenek nagyon eleresztve, de a családvédelmisek hozzájuk képest...

  Szóval azt hiszem, a dolgok elbaszódása valahol itt kezdődik, meg ott, hogy ha nem városban laksz, akkor még tíz-húsz kilométereket is kell utaznod egy nőgyógyászig, ahol órákat kell várnod, ha nem magánrendelésbe mégy. Magánrendelésben 5-10 eFt egy vizit, és 2-4 e a fogamzásgátló (ha jól tudom.)

  A baszás és az abortusz meg ingyen van, ez a dolog nyitja.

 • 2009.10.02 10:36:45Vakmacska

  tudomásom szerint az ab 12 ezer pénz, lehet van rá valami szociális kedvezmény.

  Kőbányán Balkán mind a védőnői, mind a családvédelmi szolg. körülményei (az Egészségház néven ismert járóbeteg-szakrendelő is az egyébként).

  Az általánosításról amúgy - az AFP-n előttem egy kifejezetten helyes, bár igen fiatal romacsaj állt, mellette a komolykodó arcot vágó, hasonló korú párja. Nyilván nem felelőtlen ab miatt álltak sorban a "kismama labor" pultnál...

 • 2009.10.02 11:27:22Firuse

  Vakmacska: Nekem 23 ezrembe került, mert nem szorulok rá szociálisan /értsd: van munkám/.

  Brumibaby: Nem Móricka, egyszerűen arról van szó, hogy felelőtlenek, tudatlanok. Náluk nem szokás elmondani, hogy miből lesz a gyerek, sem azt, hogy milyen alternatívák közül választhat, hogy ne legyen. A közösségekben /nővérüktől a volt szobatárs esetében/ szedik össze azt a kevés infót, ami elvezeti őket a megszabadulásig /ab/.
  Ezzel nem azt akartam mondani/írni, hogy a romák csak. Egyszerűen ők vannak többen.

 • 2009.10.02 11:28:30baudolinA

  csibemail,
  én 23 évesen kezdtem tablettát szedni, akkor már rég túl voltam a tinikoromon. Tinikorban én sem javasolnám, de "az első szülés" kitétel elég erős. Egyrészt elég sok idő eltelhet addig, másrészt meg egyáltalán nem biztos, hogy lesz "első" szülés. Ha pedig nem szültél, akkor spirált nem lehet, a helyiek sokszor kényelmetlenek (legalábbis az én tapasztalatom szerint), és ha még latexallergiád is van, akkor hogy védekezzen az, aki nem akar gyereket?

 • 2009.10.02 12:28:28bystander

  2009.10.01 19:17:28csibemail
  Teljesen egyetertek. A felvilagositasra kene tobb idot/energiat forditani. Es itt nem csak a modszerekre gondolok, hanem a lelki hatterre is. Hogy milyen nyomokat hagy/hagyhat.
  En egy cikket olvastam regebben, ahol csalados anyukak fejtettek ki, hogy meg sok ev utan is rettenetesen bantja oket egy-egy fiatalkori abortusz, sokszor gondolnak a meg nem szuletett babakra.
  Lehet, hogy egy 16-17 eves mar elgondolkodna egy picit legalabb, ha ilyen torteneteket is hallana ( a felvilagositas kereteben).

 • 2009.10.02 12:39:02Vakmacska

  Bystander, nem is rossz ötlet, a Néma Sikoly helyett pl. egy olyan film, ahol különböző korú nők mesélnének - arról hogyan és miért volt akár 1 hónappal vagy 15 évvel ezelőtt. Mellétenni egy-két hiteles doki és védőnő megszólalását. Riportot néhánnyal akik fiatalon megtartották, hogy abból mi lehet. Vegyes háttérrel - szegények, gazdagok, romák, fiatalok és idősek. Ha lenne elég olyan, aki más segítésének érdekében felvállalná.

 • 2009.10.02 13:12:48Veg_

  2009.10.02 09:16:58csibemail:
  Miért irtad a muszájt? A szexuálissal volt bajom :-D

 • 2009.10.02 13:15:12Veg_

  2009.10.02 10:19:21Brumibaby
  Hát ez kész! :-D Kihagytad a tüzhányó kitörését :-)

 • 2009.10.02 13:23:32csibemail

  baudolinA

  meg nem mondom mi a neven,de én ilyen hüvelybe helyezhető filmet használtam! 3db 250 forint volt,amikor a gumi 400. amikor véglegesedett a ciklusom olyan 17 éves koromra, akkor meg megtanította a nagymamám a hőmérőset! a mai napig azt használom,persze kéthavonta veszem a tesztet de szerencsére nálam bevált! 5 éves legkisebb lányom,és még nem történt hiba!

 • 2009.10.02 13:33:10Papírbika

  hát, hőmérőzni elég lutri pedig...

 • 2009.10.02 13:38:57Veg_

  2009.10.02 12:39:02Vakmacska:
  Egyszerüen remek ötletnek tartom!

 • 2009.10.02 13:40:58Vakmacska

  Az én mostani kölyköm vmikor a menses utolsó napjaiban fogant. Ennyit a számolgatásról, lehet teherbe esést elősegíti, fogigátlónak egy napig nem használnám. Pedig nekem miután megint beállt a fogigátló kidobása után, irgalmatlanul pontos volt.De ott vannak a széles tömegek akiknek 24 és 31 nap közt változik a ciklusa. Ha jót akarnak, nem számolással-hőmérővel védekeznek (hőemelkedésed meg ugye ezer mástól is lehet).

  meg hát kéthavonta teszt az önmagában kb. 7 ezer pénz.

 • 2009.10.02 13:47:26Veg_

  2009.10.02 13:23:32csibemail:
  Azt ugye tudod, hogy a hőmérős módszer lényege, hogy azt figyelve könnyebben ess teherbe...
  Tehát aki nem akar gyereket, ne használja, csak aki ugy van vele, hogy ha bejön, bejön.
  Az esti imánál azért többet ér...

 • 2009.10.02 14:02:58jazmine

  Ma a trolin beszélgetett mellettem egy lány és egy fiú, arról volt szó, mikor kapják meg a diplomát, mennyi a diákhitelük. A csaj ilyet is mondott: "van valami izé a végén, ami jó, ha nem akarok fizetni, abszoluizé, na?" Abszolutórium. Tudom, h nem könnyű szó, de egy egyetemista csak meg bírja tanulni. És tényleg sötét is volt a csaj, innentől nem döbbenek meg semmin, igen, szexelni sokan tudnak vagyis csinálnak valamit, amiből lehet gyerek, de nagyjából ösztönlények. A napokban láttam egy filmet: Hülyék paradicsoma, sajnos, akkor sem tudtam felszabadultan nevetni rajta, mert mintha már kezdődne...

 • 2009.10.02 14:03:30baudolinA

  csibemail,
  mi gumit használtunk, amíg nem lettem allergiás rá. Aztán jött a tabletta, mint már írtam. A hőmérő nem arra való, hogy _elősegítse_ a könnyebb teherbeesést?

 • 2009.10.02 14:06:10rita a felcser

  Igen.

 • 2009.10.02 19:20:26csibemail

  baudolinA

  nekem abban segít,hogy mikor vigyázzak! :)
  azon a 4-5 napon romantikázunk! :))))

 • 2009.10.02 19:30:45baudolinA

  csibemail,
  a hőmérőzést egyébként milyen megfontolásból választottad? Olcsó? Hormonmentes?

 • 2009.10.02 20:06:53csibemail

  nagymamám és édesanyám tapasztalataira! a nagyszüleim nem ismerték még a fogamzásgátlást,vagy nem akarták,édesanyámat meg gallyra vágta a tri regol és így váltott! macerás ez tény,de nekem eddig bevált!

 • 2009.10.02 20:14:07Farkasokkal táncoló

  Végülis az ecetes vizes irrigáció is egy módszer a védekezésre, igaz azzal is teherbe esett jó pár nő. Meg a barátnőm nagyanyja többször el is intézte magának kötőtűvel...

 • 2009.10.02 20:16:33csibemail

  uram atyám!!!!!!!!!!!!

 • 2009.10.02 20:28:41baudolinA

  csibemail,
  azért a triregolon kívül más is van. Gyógyszerből is...

 • 2009.10.02 20:37:31jazmine

  csibemail, maradjunk annyiban, h szerencsétek volt, örülj neki, de ne reklámozd, mint tuti módszert...

 • 2009.10.02 20:39:39nyúlmama

  Hát csibe, csatlakozom az előzőekhez. Örülj neki, de ez korántsem a tuti módszerek közé sorolandó.Pláne nem fiatal lányoknak.

 • 2009.10.02 20:54:55kriszi

  Oké, csibemail,
  akkor egészen biztos, hogy neked
  - halálpontos ciklusod van;
  - SOHA nem volt két tüszőrepedésed egy ciklus során (egyébként, amennyire emlékszem, "műsoron kívüli" tüszőrepedés igazán frenetikus menet hatására is jöhet);
  - SOHA nem emelkedett meg a testhőmérsékleted csak úgy, ilyen-olyan egyéb hatásokra, vagy apróbb betegség miatt (enyhe hőemelkedéssel megfőzöl egy csomó vírust úgy, hogy észre sem veszed);
  - nem akadtál össze SOHA olyan pasival, akinek a spermiumai öt napig is életben maradnak itt-ott a testedben...

  ...ugye tudod, hogy ez azért nem általános? :)

 • 2009.10.03 14:32:49csibemail

  kriszi

  az első férfival élek amióta elvesztettem a szüzességem!
  amíg nem szültem,addig ezt a "filmet" használtuk védekezésképp! azóta beállt a ciklusom,ezért merek hőmérőzni! viszont ha taknyos vagyok és magas a lázam,általában semmi kedvem a hancúrhoz,ellenben szedem az antibiotikumot! amit mellesleg minden hormonális fogamzásgátlónak tudni kéne,hogy ezek csökkentik a hatásukat! tehát azoknak is kéne védekezni,akik baszpirint szednek!

 • 2009.10.05 10:48:45Veg_

  2009.10.03 14:32:49csibemail:
  Viszont te tulajdonképpen az imánál alig többel "védekezel"... Egyszer pont élvezel egy baromi nagyot, kiszabadul a pete, és máris ott lesz a gyerek...

 • 2009.10.11 13:35:51SzilvayG (dszg)

  látom, a megszületendő gyerek szempontja sehol nem került bele a kommentekbe. REmélem, egyszer lesz egy igazi abortuszellenes kampány is hazánkban. Az abortusz gyilkosság. Akkor is, ha művi, akkor is, ha nem az, akkor is, ha a gyerek down kóros lesz. Akkor is, ha nincs miből fenn tartani. Ez álszent és önző érvelés. Ezeknél a szempontoknál mind van egy magasabb szempont: egy védtelen és kiszolgáltatott ember élete.
  http://reakcio.blog.hu/2008/12/03/alapveto_emberi_jog_e_az_abortusz
  Ha azonban valaki úgy gondolja, hogy mégsem tudja vállalni gyermeke fölnevelését, akkor is van más megoldás, például a Bölcső Alapítvány, vagy az Alfa Szövetség. Gyilkolni felesleges. Az évente megszülető kb 90 ezer gyerek mellett évente 45 ezer abortuszt végeznek itthon, ez azért elég durva szám.

 • 2009.10.21 13:12:25eddyyt

  sziasztok nekem már volt abortuszom nem mondom hogy nem sajnáltam de még mindig azon az elven vagyok és tartom is magam hozzá hogy még mindig jobb ha már ugy sikerült hogy valaki akaratán kivül teherbe esik az inkább vetesse el minhogy szülje meg a nyomorba a mocskba vagy még rosszabb ölje meg szegény picit mert mostanában nagyon sok ilyenre került sor !!!!

 • 2009.10.21 13:32:27meeko

  csibemail,
  nem olvastam vissza mindent, lehet, ezért nem esik le, de hadd kérdezzem már meg: milyen "FILM"-et használtatok fog.gátlóként???

 • 2009.10.21 13:40:00Rosa Rugosa

  Nem az Alfa Szövetség volt az, aki egy tizenéves kislány abortuszát próbálta megakadályozni?

  Azért az elég gáz volt.

 • 2011.05.15 21:53:06hobbihilda

  [link]

  interú a magzattal

 • 2011.05.15 21:54:48hobbihilda

  [link]

  interjú a magzattal

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta