Mennyire vastagra tömöd az orvosod borítékát?

boritek

Hálapénz. Senki sem szereti, ciki megkérdezni, mennyit is vár el a doktor úr, nehéz kitalálni, mennyit tegyünk a borítékba, ha mégsem merünk rákérdezni az összegre. Kellemetlen átadni, majd utána retteghetünk, vajon az orvos elégedett volt-e a boríték vastagságával. Választott nőgyógyásznál a szülés után mindig „kell” valamennyit adni, a kérdés az, hogy mennyit? Kifizetitek az ajánlott összeget vagy attól függ, mennyire vagytok bőkezűek, hogy hogyan teljesített az orvos a szülésnél? Heti kérdés.

Kimondva vagy kimondatlanul, a szülést levezető orvos tarifája általában a magánrendelési árának a tízszerese, amely a mai „árfolyamon” 5-15 ezer forintig terjed, de nemrég hallottam egy professzorról, aki 18 ezret kér egyetlen vizsgálatért. Ezt az összeget felszorozva sokkoló végeredmény jön ki: egy szülés levezetéséért, ami az orvosnak 2-3 óra aktív közreműködést jelent (hiszen nem hívják be a vajúdás kezdetekor, csak akkor, ha már bizonyos fokig előrehaladott állapotban van a szülés) több mint százezer forint üti a markát. Tegyük hozzá, hogy ezért a pénzért a dokink állandó készenlétben áll, ha szombat hajnali kettőkor kell bejönnie, szó nélkül teszi, és (jobb esetben) sosem fogyaszt alkoholt, hogy mindig tudjon menni szülést levezetni, ha hívják (az én dokim ilyen).

A szülésznőnek szintén illik paraszolvenciát adni, végül is a munka oroszlánrészét (főleg a fizikai dolgokat) ő intézi, az orvos leginkább szakmai tudását adja. És míg az orvos hatszámjegyű hálapénzzel kalkulálhat, addig a szülésznőnek be kell érnie pár tízezer forinttal.

De mi a helyzet, ha nem tudjuk/akarjuk kifizetni a szülésért (több mint) egyhavi keresetünket? Több megoldás közül választhatunk. Vagy eleve olyan orvost keresünk, aki nem vár el hálapénzt (van ilyen?), vagy járunk a körzeti nőgyógyászhoz, szülünk az ügyeletesnél és nem adunk semmit, vagy merészek leszünk és vékonyabb lesz a saját szülészorvosunknak adott boríték az elvártnál. Már csak az a kérdés, hogy ha nem a magánrendelés tarifájának tízszeresét adjuk, akkor mennyit? Attól függ, mennyire vagyunk elégedettek a munkájával? Hogy mennyire volt kedves velünk? Attól, hogy mennyire volt komplikált a szülés? Hogy melyik napszakban történt? Ti hogy csináltátok?

Oszd meg másokkal is!
Mustra