Hétvégi programok: Vissza a gyökerekhez

Ilyenkor ősszel sajnálom a legjobban, hogy városban élünk, emberi léptékkel értékelhető gyökerektől és hagyományoktól távol. Ha szép őszbe futunk bele, ez az érzés még erősebb, s azt érzem, hogy valaki a kényelemmel és globális fejlődéssel együtt a kapaszkodóinkat úgy ütötte ki a kezünkből, mint egy jól irányzott pofon. A karácsonyon kívül szinte már semmit nem ünneplünk, azt sem úgy ráadásul, ahogy kellene, pedig a lelki békénkhez kellenek a megtorpanások, az évről évre ismétlődő rituálék. Míg régen közösség összetartó ereje is volt (tehát nemcsak gazdasági értelemben volt fontos) a szüretnek, addig ma már egy olyan kuriózum, ahová elmehetünk, ha úri kedvünk tartja, mint a busójárás, vagy egy disznóvágás. A mai kapaszkodóink már mások. Kedden jóga, minden hét utolsó vasárnapja babaruhabörze, a Mici péntekenként rendez tupperware-napot, kedden Vészhelyzet, szerdán Dr. House, pénteken Szülfel. Még ezer év és azt sem tudjuk, hogy a Földön éltünk, pláne, hogy milyen volt egy igazi szüret. Tényleg, milyen volt? Ha van lehetőségünk és kedvünk, menjünk el, hogy a gyerekeink is láthassanak ilyet és jól szórakozzon együtt a család. Mostanában az úgyis olyan ritka.

BUDAPEST

TEMI Fővárosi Művelődési Háza

Itt egy újabb évszak, a gyerek pedig tavaly óta egészen biztosan kinőtte a rugdalózóját, vagy a nagyobb a malaclopót. Kapcsolódjunk bele az egész világot összekötő ruhakörforgásba, szabaduljunk meg a kinőtt göncöktől és vigyünk haza az aktuális méreteinkkel kompatibilis ruhákat. Babaruha- és gyerekholmi Börze lesz ugyanis a TEMIben, ingyenes, kreatív játszókuckóval szombaton 08:00 órától.

Budapesti Sportnap

2009. szeptember 27-én megmozdul a város, hiszen ezen a napon rendezik meg a főváros nagyszabású szabadidősport eseményét a Városmajorban. A budapesti sportnap keretében 5 népszerű sportágban kerülnek megrendezésre minőségi sportprogramok. Természetjáró séta a budai hegyekben, futóesemény kicsiknek és nagyoknak, aerobik nap a legnépszerűbb előadókkal, jóga és pilates fesztivál a legkiválóbb oktatókkal, valamint közös kerékpártúra csodálatos budai tájakon. Minden program fő célja, hogy boldogan és felhőtlenül tegyünk az egészséges életmódunkért a sport és a mozgás öröme által.

Budapesti Művelődési Központ

A Budapesti Művelődési Központ évadnyitó programsorozatának családi vasárnapján, szeptember 27-én 10.00 órától indul a „Netre, Te gyerek!®” program az intézményben, egy agytornától sem mentes vidám nyitóbuli keretében. Számítva a kistesókra, a programon a játékos web-akadálypályák mellett mesedarab, illetve kézműves-műhely is szerepelnek. A „Netre, Te gyerek!®” gyermek-internetbiztonsági klubhálózat foglalkozásai az iskolai szünetekben ingyenesen vehetők igénybe az ország 10 vidéki és 4 fővárosi helyszínén, 3x3 órában. A program az első olyan, korosztályi igényekre szabott program, ahol a lurkókat a számítógépezés aknamentesítése mellett tartalmas webes szórakozásra és ismeretszerzésre is tanítják.

Kispest, Templom tér

Mihály napi Búcsú lesz Kispesten, szombaton, 11:00 órától a Templom téren, állatsimogatóval, kirakodóvásárral, mindenféle finomsággal, valamint vidámparki mókával és kacagással. A zenét a szervezők a Muzsikás Együttesre bízták, akik az esti táncház hivatalos hangulatteremtői lesznek.

Corvin Művelődési Ház

Az Erzsébetligeti Művelődési Házban Kolompos táncház lesz szombaton, 10:00 órai kezdéssel. Aki olyan szerencsés, hogy nem nőtte még ki a gyereke a ’tekeredik a kígyó’ és egyéb rigmusokra való ugrándozást, ne hagyja ki, íme, egy jó kis közösségépítő program.

Rózsa Művelődési Ház

Szombaton, 11:00 órától Halász Judit énekel a gyerekeknek és a szüleiknek és az ő szüleiknek. Az ő dalai ugyanis olyanok, hogy generációkat kapcsolnak össze, pont, mint a legtöbb vers, amit megénekel a művésznő. Kortalan, értéket képvisel és bájosan szerethető. Szerintem menjetek.

Millenáris Teátrum

„Csak Huzella” címmel, születésnapi koncert lesz a Teátrumban gyerekeknek szombaton, 15:00 órakor, Huzella Péter és Huzella Juli előadásában, a 60. éves Huzella Pétert ünnepelve. A családi jegy 2000,-, gyerek 600,-, felnőtt jegy pedig 800 forintba kerül majd.

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Angyalföldi ősz címmel idén immár 16. alkalommal rendezik meg a művelődési központban a búcsút, ahol nemcsak gyerekszínház és táncbemutató lesz, hanem kézműves utca, tűzoltóverseny és este még utcabál is.

VIDÉK

Gödöllő

A Gödöllői Királyi Kastélyban Vadásznapot tartanak a szervezők szombaton, egész napos programmal várják az érdeklődőket. Betekintést nyerhetünk a nemesi világ hobbijába, amikor nemcsak az élelemért ragadtak puskát az emberek, hanem formális keretek között emelték a vadászattal az adrenalinszintjüket. 10:00 órakor nyílik a kastély kapuja, s 18:00 óráig folyamatos programokkal szórakoztatják a látogatókat.

Pécs

Szombaton 15:00 órakor a Séta téren, „Bolygó zápor” játszóház lesz az Örökség Fesztivál-Pécsi Napok rendezvénysorozat keretében. 11:00 órakor A hétfejű sárkány címmel Figura Ede ad műsort, élő lemezbemutató koncert formájában.

Etyek

Szeptember 26-án és 27-én rendezik a VII. Etyeki Kezes-lábos Fesztivált, ahol a gasztronómiai élmények mellett, rengeteg gyerekprogrammal várják a családos látogatókat. A programok 10:00 órától kezdődnek, vasárnap 12:00 órakor a Búcsú téren a Kolompos együttes zenél majd, s a rengeteg zenei programon kívül még Gulyásfőző versenyen is részt vehetünk, Szőke Andrással a Kecskegödörben.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Még tavasszal voltam egy este a Gödörben, akkor éppen gyerekek nélkül és teljesen elámultam, attól függetlenül, hogy évek óta ismertem a helyet és tudtam, hogy milyen szerepet tölt be a város éjszakai életében. Annyira magával ragadott a hely szelleme, hogy nehéz volt arra gondolni, mi is volt a Gödör helyén régen, arra pedig pláne, hogy mi is akart lenni valójában. A meleg, kora nyári hangulatban a levegő szó szerint pezsgett, olyan volt minden, mint egy Tímár Péter filmben, így néhányszor visszamentünk nyáron gyerekkel is (amúgy nem érdemes, mert picik hozzá, de akkor mehetnékünk volt). Pénteken nemzetközi hangulat lesz a Világgödörben, DJ Palotaival, valamint Transglobal Underground (UK) és a DreadZone (UK) lesznek a fellépők. Menjetek, s ne hagyjátok otthon a cseszkó mackót sem!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek