SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: Vissza a gyökerekhez

2009. szeptember 25., péntek 07:30

Ilyenkor ősszel sajnálom a legjobban, hogy városban élünk, emberi léptékkel értékelhető gyökerektől és hagyományoktól távol. Ha szép őszbe futunk bele, ez az érzés még erősebb, s azt érzem, hogy valaki a kényelemmel és globális fejlődéssel együtt a kapaszkodóinkat úgy ütötte ki a kezünkből, mint egy jól irányzott pofon. A karácsonyon kívül szinte már semmit nem ünneplünk, azt sem úgy ráadásul, ahogy kellene, pedig a lelki békénkhez kellenek a megtorpanások, az évről évre ismétlődő rituálék. Míg régen közösség összetartó ereje is volt (tehát nemcsak gazdasági értelemben volt fontos) a szüretnek, addig ma már egy olyan kuriózum, ahová elmehetünk, ha úri kedvünk tartja, mint a busójárás, vagy egy disznóvágás. A mai kapaszkodóink már mások. Kedden jóga, minden hét utolsó vasárnapja babaruhabörze, a Mici péntekenként rendez tupperware-napot, kedden Vészhelyzet, szerdán Dr. House, pénteken Szülfel. Még ezer év és azt sem tudjuk, hogy a Földön éltünk, pláne, hogy milyen volt egy igazi szüret. Tényleg, milyen volt? Ha van lehetőségünk és kedvünk, menjünk el, hogy a gyerekeink is láthassanak ilyet és jól szórakozzon együtt a család. Mostanában az úgyis olyan ritka.

BUDAPEST

TEMI Fővárosi Művelődési Háza

Itt egy újabb évszak, a gyerek pedig tavaly óta egészen biztosan kinőtte a rugdalózóját, vagy a nagyobb a malaclopót. Kapcsolódjunk bele az egész világot összekötő ruhakörforgásba, szabaduljunk meg a kinőtt göncöktől és vigyünk haza az aktuális méreteinkkel kompatibilis ruhákat. Babaruha- és gyerekholmi Börze lesz ugyanis a TEMIben, ingyenes, kreatív játszókuckóval szombaton 08:00 órától.

Budapesti Sportnap

2009. szeptember 27-én megmozdul a város, hiszen ezen a napon rendezik meg a főváros nagyszabású szabadidősport eseményét a Városmajorban. A budapesti sportnap keretében 5 népszerű sportágban kerülnek megrendezésre minőségi sportprogramok. Természetjáró séta a budai hegyekben, futóesemény kicsiknek és nagyoknak, aerobik nap a legnépszerűbb előadókkal, jóga és pilates fesztivál a legkiválóbb oktatókkal, valamint közös kerékpártúra csodálatos budai tájakon. Minden program fő célja, hogy boldogan és felhőtlenül tegyünk az egészséges életmódunkért a sport és a mozgás öröme által.

Budapesti Művelődési Központ

A Budapesti Művelődési Központ évadnyitó programsorozatának családi vasárnapján, szeptember 27-én 10.00 órától indul a „Netre, Te gyerek!®” program az intézményben, egy agytornától sem mentes vidám nyitóbuli keretében. Számítva a kistesókra, a programon a játékos web-akadálypályák mellett mesedarab, illetve kézműves-műhely is szerepelnek. A „Netre, Te gyerek!®” gyermek-internetbiztonsági klubhálózat foglalkozásai az iskolai szünetekben ingyenesen vehetők igénybe az ország 10 vidéki és 4 fővárosi helyszínén, 3x3 órában. A program az első olyan, korosztályi igényekre szabott program, ahol a lurkókat a számítógépezés aknamentesítése mellett tartalmas webes szórakozásra és ismeretszerzésre is tanítják.

Kispest, Templom tér

Mihály napi Búcsú lesz Kispesten, szombaton, 11:00 órától a Templom téren, állatsimogatóval, kirakodóvásárral, mindenféle finomsággal, valamint vidámparki mókával és kacagással. A zenét a szervezők a Muzsikás Együttesre bízták, akik az esti táncház hivatalos hangulatteremtői lesznek.

Corvin Művelődési Ház

Az Erzsébetligeti Művelődési Házban Kolompos táncház lesz szombaton, 10:00 órai kezdéssel. Aki olyan szerencsés, hogy nem nőtte még ki a gyereke a ’tekeredik a kígyó’ és egyéb rigmusokra való ugrándozást, ne hagyja ki, íme, egy jó kis közösségépítő program.

Rózsa Művelődési Ház

Szombaton, 11:00 órától Halász Judit énekel a gyerekeknek és a szüleiknek és az ő szüleiknek. Az ő dalai ugyanis olyanok, hogy generációkat kapcsolnak össze, pont, mint a legtöbb vers, amit megénekel a művésznő. Kortalan, értéket képvisel és bájosan szerethető. Szerintem menjetek.

Millenáris Teátrum

„Csak Huzella” címmel, születésnapi koncert lesz a Teátrumban gyerekeknek szombaton, 15:00 órakor, Huzella Péter és Huzella Juli előadásában, a 60. éves Huzella Pétert ünnepelve. A családi jegy 2000,-, gyerek 600,-, felnőtt jegy pedig 800 forintba kerül majd.

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Angyalföldi ősz címmel idén immár 16. alkalommal rendezik meg a művelődési központban a búcsút, ahol nemcsak gyerekszínház és táncbemutató lesz, hanem kézműves utca, tűzoltóverseny és este még utcabál is.

VIDÉK

Gödöllő

A Gödöllői Királyi Kastélyban Vadásznapot tartanak a szervezők szombaton, egész napos programmal várják az érdeklődőket. Betekintést nyerhetünk a nemesi világ hobbijába, amikor nemcsak az élelemért ragadtak puskát az emberek, hanem formális keretek között emelték a vadászattal az adrenalinszintjüket. 10:00 órakor nyílik a kastély kapuja, s 18:00 óráig folyamatos programokkal szórakoztatják a látogatókat.

Pécs

Szombaton 15:00 órakor a Séta téren, „Bolygó zápor” játszóház lesz az Örökség Fesztivál-Pécsi Napok rendezvénysorozat keretében. 11:00 órakor A hétfejű sárkány címmel Figura Ede ad műsort, élő lemezbemutató koncert formájában.

Etyek

Szeptember 26-án és 27-én rendezik a VII. Etyeki Kezes-lábos Fesztivált, ahol a gasztronómiai élmények mellett, rengeteg gyerekprogrammal várják a családos látogatókat. A programok 10:00 órától kezdődnek, vasárnap 12:00 órakor a Búcsú téren a Kolompos együttes zenél majd, s a rengeteg zenei programon kívül még Gulyásfőző versenyen is részt vehetünk, Szőke Andrással a Kecskegödörben.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Még tavasszal voltam egy este a Gödörben, akkor éppen gyerekek nélkül és teljesen elámultam, attól függetlenül, hogy évek óta ismertem a helyet és tudtam, hogy milyen szerepet tölt be a város éjszakai életében. Annyira magával ragadott a hely szelleme, hogy nehéz volt arra gondolni, mi is volt a Gödör helyén régen, arra pedig pláne, hogy mi is akart lenni valójában. A meleg, kora nyári hangulatban a levegő szó szerint pezsgett, olyan volt minden, mint egy Tímár Péter filmben, így néhányszor visszamentünk nyáron gyerekkel is (amúgy nem érdemes, mert picik hozzá, de akkor mehetnékünk volt). Pénteken nemzetközi hangulat lesz a Világgödörben, DJ Palotaival, valamint Transglobal Underground (UK) és a DreadZone (UK) lesznek a fellépők. Menjetek, s ne hagyjátok otthon a cseszkó mackót sem!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.25 07:51:10Veg_

  Milyen is a szüret? Na várjunk csak... Telefon: menjünk szüretelni. Remek. Kimegy. Nyiszatol. Anyáz, hogy darázs, a szemek összeaszva, megint egy csomót leszedtek a madarak, franc, pókháló. Végig ér. Sóhajt. Hálistennek egy évig nem kell vele szarozni. Éljen.

  Nos win, egy szüret nem az, mikor befizetsz egy szüretelni ó programra, elmész, csodálkozol, hgoy hü és ha, a gyerek rohangál boldogan a tövek közt, te meg agyoniszod magad a pincébe.

 • 2009.09.25 08:09:05bmbsz

  Veg_ megelőztél. Én is ezen akadtam meg. A szüret kemény fizikai munka. Ha nem vagy hozzászokva a mezőgazdasági munkához, utána két napig leszakad a hátad. Nekem legalábbis minden évben ez volt.

 • 2009.09.25 08:20:01madz

  hideg, ragacs, sár, odavissza, odavissza, szar metszőolló, hátd-karod leszakad. ha borszőlőt szüretelsz, mégcsak nem is ehetsz belőle.

 • 2009.09.25 08:26:54hinta-palinta

  De azért a középiskolai szüret az jó móka.Emlékszem, szeptemberben 1 hétig jártunk, minden osztály, az egész iskola, busszal, tízórait csomagoltunk, mentünk a jéghideg reggelben, aztán jó meleg lett később, ettük a szendvicset, szőlővel, valami verseny is volt, hogy melyik pár, melyik osztály szed több szőlőt, jó sok kárt is csináltunk szerintem, senki sem értett hozzá.

 • 2009.09.25 08:35:27macskaszemű

  Szüret húsz éve:
  harmatos fű, hideg reggel, unokatesók. Utánfutón ki a szőlőbe,fel a hegyre, vödör, kiskés. Férfialkarnyi, nehéz fürtük, idenézzetek!! Ezt tedd félre! Gyerekek, a szemeket is szedjétek fel. Odass, mekkora pók!!
  Délben gulyásleves, mama féle mákos kalács, két centi töltelékkel. Délután préselés, mustkóstolás, meglógás rosszalkodni.
  Szüret most: áá, nem kell jönni, leszedegetem én egyedül, mondja apám.
  Remélem, még pár évig nem vágja ki, csak amíg megmutatnám a gyerekeknek.

 • 2009.09.25 08:46:01kancellar

  MEg a: putttttonnyooos!!!! :)
  Én igenis imádtam gyerek fejjel, ma már nincs hová menni.

 • 2009.09.25 08:47:06bogyócska

  Macskaszemű, olyan szépen leírtad, egészen átjött a hangulat, meg is hatódtam. Én is remélem, a gyerekeid is átélhetnek még hasonlót.

 • 2009.09.25 08:47:51rsnfld

  Programkiegészítés! Várhatóan ez lesz a legjobb! Leglábbis mi - a családdal - ott leszünk!

  GESZTENYENAP A MOMBAN vasárnap!

  HALÁSZ JUDIT, HOT JAZZ BAND, MOZART, HAYDN, SÁRY LÁSZLÓ, gyerekprogramok, egészségügyi programok stb.

  http://www.hegyvidek.eu/hirek/itt-hegyvideki-osz

 • 2009.09.25 08:53:19Brumibaby

  Szüreti mulatság

  Érkezés 9-kor Kiskunizére. Átszállás fekete terepjáróba. Utazás egyénileg a határhoz, három raklap izocukor átvétele. Vissza a kalandparkba, föld alatti tartályok megtekintése. Vállalkozó kedvű vendégeink maguk taposhatják a kádakban a szalmaműtrágyát. Izocukor, majd tabletta hozzáadása. Délután számlahamisítás, költségvetés kijátszása

  Meglepetés-programunk: autós üldözés a Vám- és Pénzügyőrség részvételével. Rossz idő esetén elmarad.

 • 2009.09.25 09:15:32Rosa Rugosa

  A borszőlőből miért nem lehet enni?
  A saszla kimondottan finom, sőt a legtöbb muskotályos talán finomabb, mint a nagyszemű, vastag héjú csemegeszőlők.
  Nekem pedig a kedvencem az Otelló, igaz, az direkttermő ezért bornak ha jól tudom már nem szabad használni.

  Szerintem jó a szüret, ha valakinek van szőlője akkor egy kiváló ok családi találkozóra. Gyerekek beizgulva futkosnak, szedegetnek, aztán lehet taposni, felnőttek iszogatnak, főzőcske, szóval egy szép nap.

  Egyébként nálunk is most lesz, + szüreti felvonulás.:)

 • 2009.09.25 09:28:23madz

  hát mifelénk (Eger) a borszőlő általában ehetetlen ízű, mert főleg száraz borok vannak
  a saszla nem az a kimondott borszőlő...

 • 2009.09.25 09:32:04Rosa Rugosa

  A saszla igazad van, csemege szőlő.

 • 2009.09.25 09:36:08mirka

  a szüretelést én sem szerettem. nem is értem, hogy lehet, hogy valaki befizet egy ilyenre :D

 • 2009.09.25 09:49:12Rosa Rugosa

  Nem szeretne valaki részt venni "hagyományőrző" kukoricatörésen?:D

  Csak 3 hektár, a gyerekeknek biztosan tetszene...:D

  Még fizetni sem kell érte!:))

 • 2009.09.25 09:54:03madz

  ja és sajnos mostanában a sok mutáns olasz vastaghéjú, nagyszemű szőlő miatt, amiket a boltokban lehet kapni, a zemberek ezt azonosítják a csemege szőlővel...

 • 2009.09.25 10:26:19Szilvamama

  Ha valaki vidékre vágyik "nosztalgiázni", a szüret mellett még lehet: tyúkot vágni, köpeszteni, krumplit felszedni, kukoricát törni, kertet felásni, fóliasátrat szétszedni, és még sorolhatnám a szórakoztató őszi munkákat...

 • 2009.09.25 10:27:28normama

  Idén hastérfogat okán kimaradok 1. a szőlőszüretből, 2. a gesztenyeszedésből (szelídgesztenyés, gyönge két hektár, másfél hónapos mindennapi hajolgatás). Szerintetek mennyire sajnálom? :D
  Vidéki programokhoz plusz: Őrség, Őriszentpéter: tökfesztivál, Kőszegen szüreti felvonulás.

 • 2009.09.25 10:36:30gyöngy1

  Bírom, amikor ennyire idealizálják a vidéki életet. OK, én budapesti vagyok, de kertes házas és a szüleim alföldiek, nyaranta a vidéki nagymamámnál voltam. A szüret nem mulatság, hanem munka.
  "Szerintem jó a szüret, ha valakinek van szőlője, akkor egy kiváló ok családi találkozóra. Gyerekek beizgulva futkosnak, szedegetnek, aztán lehet taposni, felnőttek iszogatnak, főzőcske, szóval egy szép nap."
  A gyerekek, rendben, elfutkosnak, kicsit megijednek a méhektől. A felnőttek viszont nem csak szedegetik a szőlőt, hanem az összeset megpróbálják leszedni. Ha iszogatnának, akkor elég hamar kidőlnének (főleg ha meleg van).
  Főzőcske. Mert ha családi összejövetel van, akkor csak gyorsan összecsapunk valamit és már kész is. Ez kb olyan, mint amikor a férfiak akarnak a kertben sütögetni: ők sütik a húst, mi meg előtte bepácoltuk azt, elkészítettük a salátákat, a köreteket, megterítettünk, és közben vigyáztunk a gyerekekre nehogy a tűz közelébe menjenek.
  (Taposni???? Ma már van modernebb szerkezet is)
  Persze, ha csak befizetsz valahová, akkor meg tudod azt tenni, hogy 10-11 körül odaérj, kicsit szedegetsz, de dél körül jön a pogácsa és egy kis komolyabb innivaló, talán egy kis bográcsgulyás, vagy az inkább estefelé… Hát igen, így azt hiszem dédnagyapáink is szívesebben dolgoztak volna a szőlőben.

 • 2009.09.25 10:39:13madz

  szerintem azért eltérőek a vélemények a szüretről, mert baromira nem mindegy, hogy valaki a kertben vagy a telken szedi le a lugast vagy kimegy a dombra a többhektároshoz.

 • 2009.09.25 11:52:16primadonna

  És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mennyi munkának kell megelőznie azt a pár napos szüretet. Kapálás, metszés, permetezés, stb...Amikor kibontok egy üveg finom bort, arra is gondolok kicsit, hogy mennyi munka, verejték van benne, nemcsak napsütés, vidámság...

 • 2009.09.25 12:04:48oreille

  én inkább úgy értettem Win szövegét, hogy nagyon elszakadtunk a természettől, vagy a dolgok eredetétől. de lehet nagyon egyéni az értelmezés :-), mindenesetre városi gyerekként nálam jobban senki nem utálta ezeket a falusi programokat a nagyszüleimnél, fárasztó volt és büdös (a disznóvágás mondjuk).
  a középiskolás szüret tényleg jó buli volt.

  most meg megyünk a gyerekkel szedd magad almát szedni a móka kedvéért, meg a parasztgazdához megnézegetni az állatokat, lovagolni, meg a piacra, erdőbe szagolgatni (a szagolgatás a gyerek kedvenc szórakozásai közé tartozik, eső idején a fűszerespolc tartalmát dolgozzuk fel)

 • 2009.09.25 12:30:42Vakmacska

  Nálunk lesz szüret, muszáj.....csak egy része egy háromszáz négyszögöles városi kertnek, de mégis, hordók előkészítése, présizék kipakolása, tisztítása ha kell, tálak, mifenék, meg ugye leszedni, feldolgozni. Egyelőre sajna a munkát látjuk benne, a havernak viszont elverte a jég a termését a Somló-hegyen, pedig ahhoz vhogy inkább fűlne a fogunk. nem is tudom, mikor voltunk úgy istenigazából kirándulni utoljára, legalább egy egész napra.

 • 2009.09.25 13:03:18monsterwoman1

  Én szeretek szüretelni.Akkor is, ha munka. Leírhatnám giccses ömlengéssel, hogy miért, de felesleges. Jó volt, win.(a borszőlő meg nagyon finom.A száraz borhoz is kell a magas cukorfok, így az is ugyanolyan édes szőlő. Kékfrankos rulez.)

 • 2009.09.25 16:13:04manka78

  Azért ne legyen már baj, ha valaki a városi panel 10. emeletéről csak olyan módon tudja megmutatni a gyerekeinek a szüretelést, hogy elviszi egy fizetős szüretelésre. Ha elviszi, gondolom, hogy van már olyan korú a gyerek, hogy megtudja neki magyarázni, hogy amit ott lát, az csak egy része a folyamatnak.

 • 2009.09.25 16:25:53Rosa Rugosa

  madz

  Mert a boltban olyan a csemegeszőlő.
  Mást nem találsz.

  gyongy1

  Én is voltam dohányt szedni, az Alföldön, meg kapáltam akkora szőlőt, amit addig életemben nem láttam.
  A mi szüretünk -miután nem alföldi vagyok és az én szüleimnél a hétvégi kert járja- egy 1500nm-es kert tele szőlővel.
  Szóval leszünk kb. 20-an, abba belefér a futkosás, a főzőcske, meg az iszogatás.
  Meg egy kis taposás is, csak hogy a gyerekek tudják milyen. Végül is az időbe belefér.

  Egyébként meg nekem a munkával sincs semmi bajom, nem szoktam átkozni a sorsom, amikor istállót takarítok, ugyanis az embernek általában meg van a választási lehetősége, hogy milyen életet szeretne élni. Én meg ezt választottam.
  Akit meg családi kötelezettségei kényszerítenek a szüretre, hát annak biztosan nem egy élmény.

 • 2009.09.25 16:29:16Rosa Rugosa

  Szóval most megyek és jól megrakom az utánfutót... mert ugye szeretem csinálni, mint ha az előbb azt mondtam volna...:)

 • 2009.09.25 16:30:14Vakmacska

  Semmi gond nem lenne a nyamvadt szürettel, ha lenne emberrel legalább egy közös szabadnapunk különszabi kivétel nélkül. Így viszont, khm, bonya. A hely a 90 éves rokoné, nagyon értette ő a szakmát, de ma már csak nézelődik.

 • 2009.09.25 16:42:18madz

  Rosa, ajánlom a piacot

 • 2009.09.25 17:53:11kóborc

  És a hétvégén: a Magyar Népmese Napja! Ezügyben több rendezvény is mindenfelé, én megint a Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában ajánlom a 11 órakor kezdődő műsort:
  Benedek Elek: A Fekete havas
  Az Új Akropolisz Kulturális Egyesület interaktív meseelőadása, kézműves foglalkozással.
  Aztán 14.30-tól gyerek táncház mesével, játékokkal.

 • 2009.09.25 17:53:45kóborc

  Lemaradt, hogy szombaton, 26-án, és Budapesten.

 • 2009.09.25 18:24:49druantia

  Nálunk is volt szüret, a gyerekem nagyon élvezte. Apám még ezelőtt majdnem harminc évvel készített nekem meg az öcsémnek is egy-egy igazi, szépen festett kisputtonyt, azzal szüretelt :). Neki tényleg szerencséje van, a városhoz nagyon közel élünk (mondjuk ez csak egy kisebb dunántúli város), gyakorlatilag öt-tíz perc autóval a belváros, de ha a másik irányba indulunk, pár kilométer a szőlőhegyünk és a környék is gyönyörű. Neki lehetősége van rókalyuk után kutatni az erdőben a vidéket kiválóan ismerő apámmal vagy hosszú szánkó-túrára menni. Remélem, ő is ugyanúgy élvezi ezeket a programokat, mint mi annak idején.

 • 2009.09.26 00:43:30tarkabab

  "minden hét utolsó vasárnapja"
  mert hány van neki? ;)

 • 2009.09.27 09:24:35Rosa Rugosa

  madz
  Köszönöm,de van a kertben.

 • 2009.09.27 09:29:32Farkasokkal táncoló

  Nálunk most a vasárnapi program a lomtalanítás.....

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta