SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Palkó alvássztrájkol

2009. szeptember 24., csütörtök 08:26

Tíz perce ordít folyamatosan. Feladtam. Palkó ma sem fog aludni, legalábbis ha azokat a negyed és fél órákat nem számoljuk, amikor véletlenül nem figyel oda, és egy ügyes álommanónak sikerül némi álomport szórnia azokba a huncut kék szemekbe.

palko0924

Palkó ugyanis sztrájkol, már ami a nappali alvást illeti. Nálunk ez egy abszolút egyedi probléma, hiszen az ő korában az előző gyerekeim még hosszú alvásokat rendeztek délelőtt és délután is, sőt, Lackó kimondottan szeretett aludni. Ebből kiindulva, no meg abból, hogy a két fiú tényleg egyre jobban kezd hasonlítani egymáshoz mind külsőre, mind a szokásaikban, igazán nem értem, miért nem akar Palkó alvásügyileg is a bátyja nyomdokaiba lépni.

Az autók kerekének a tekergetése az már megy, a textilpelenka-szopogatás is alakul, a vidám vigyorgás is stimmel, meg a szőke séró, de azért Palkó mégiscsak más, erőszakos, akaratos, az érdekeit a másik kettőn is átívelve érvényesíteni szándékozó igazi harmadik.

Palkó sosem volt egyke, születésétől fogva csatazajban éli az életét. Eleinte megpróbáltuk körülötte a zajszennyezést csökkenteni, de miután rájöttünk, hogy Lackónak és Micinek a száját gyakorlatilag lehetetlen betömni, mert suttogva is tudnak ordítani, hát csak egymásra néztünk a férjemmel, és felvontuk a vállunkat. Szegény gyerek vagy megszokja, vagy megszökik.

Megszokta, olyannyira, hogy a szeme sem rebbent, mikor a feje mellett porszívóztam a szőnyeget. Tátott szájjal aludt tovább. Ám mára mindez csak a szivárványos múlt, mert, hogy stílusosan fogalmazzunk, Palkónak elég rendesen kinyílt a csipája. Mióta észrevette, hogy alvásidő alatt is zajlik az élet, sőt, néha akkor zajlik csak igazán, azóta ő is részt akar venni benne. És ugyan kicsit sem válogatós, de persze azok a legizgalmasabb programok, ahol ő van a középpontban. Az elmúlt két hétben például egészségügyi intézményeket látogattunk, azaz voltunk csípőszűrésen, csípőultrahangon, kontrollon, aztán oltáson, sőt, többszöri meghívásnak eleget téve tiszteletünket tettük a védőnőnél is, ahol ugyan semmi újat nem hallottunk, de legalább a derék hölgy a saját szemével bizonyosodhatott meg róla, hogy nem szúrtam el a dolgokat, harmadszorra sem. És mikor én már a hátam közepére kívántam minden időpontot, és várótermi üldögélést, Palkó továbbra is lelkesen vetette bele magát az összes öreg néni és fiatal lány karjába, rutinosan cserkészte be őket ellenállhatatlan mosolyával, hallgatta a gügyögésüket, vagy incselkedett a fehér köpenyesekkel. Mert Palkó harmadik gyerekként, sokadik unokaként, és rengetegedik dédunokaként minden apró figyelmet mosollyal, kacagással és gügyörészéssel jutalmaz, odacövekeltetvén az aktuális udvarlót maga mellé.

Megfigyeltem, hogy keresi a szemkontaktust. Ha leteszem egy vendégségben valahová, rögtön az arcokat kezdi vizslatni, aztán ha valakinek a tekintetét elkapja, azonnal kelletni kezdi magát. És ez sosem marad hatástalanul, előbb-utóbb valakinek megtetszik, és megnyomorgatja egy kicsit. Ez is egy jó program. De még a pénteki gyerekzsúr is az volt, amin Palkó ugyan csak nézőként vett részt, de így is úgy élvezte, mintha ő is játszott volna székfoglalós játékot, vagy őrjöngött volna az asztal körül. Repesett a kis karjával, nevetgélt, amikor a többi gyerek nevetett, és tényleg nem hiányzott neki semmi, ragyogó szemmel figyelte, ahogy a húsz óvodás újabb indiántáncba kezdett.

A probléma tehát nem is igazi probléma, ha van program. De egy normál hétköznapon nincs állandó program. Még akkor sem, ha Palkó lejjebb adja, és beéri egy egész napon át tartó ágyon fekvős nevetgéléssel, gügyögéssel, eszegetéssel. Mert alvásról nappal szó sem lehet, a járóka az összes csengő-bongó alkalmatossággal együtt kábé tíz percre elég, a mami meg, ugye, mi másra is való?

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.24 12:35:08keke80

  Magenta, javaslok egy dupla espressot!!!

 • 2009.09.24 12:38:00Magenta

  Megvolt. :)

 • 2009.09.24 12:46:34bk

  Panka!
  Anyós védőnő, jól tudod, hatehetes korig hetente, aztán kéthetente, féléves kor fölött havonta. Szülés után hazamenetelnél 24 órán belül védőnő ÉS orvos kimegy.
  Anyós mindig beidegesedik, mikor mesélem neki, hogy a barátnőimnél a védőnő nem annyira kijárós. Aztán mondja, hogy a statisztikába biztos beírja, hogy kintvolt.:)

 • 2009.09.24 12:47:12bk

  Palkó séró nagyon tetsz. Na meg Palkó is. :)

 • 2009.09.24 12:48:15tereza

  nagyon tetszett a suttogva orditas
  nalunk negyedik baba van es neha meglepodom, mennyire birja a folyamatos zajt
  palko nagyon dogos meg mindig

 • 2009.09.24 12:57:35Magenta

  Múltkori tanácsadáson voltak ott másfél hetessel is.

 • 2009.09.24 13:01:10Temptation

  keke80: sajnos a védőnők között is vannak alkalmatlanok.És vannak olyanok, akik nem vállalják fel a kellemetlen döntéseket.Pedig tv előírta kötelezettségük jelezni a gyermekjóléti szolgálat felé, ugyanúgy, ahogy a gyerekorvosnak is, az óvodavezetőnek, iskolaigazgatónak, gyermekvédelmi felelősnek.
  Azt nem tudom, ezt hogy rendezi le a lelkiismeretével.

 • 2009.09.24 13:13:43korcsolya

  Panzej, Palkó Nagyon aranyos. :) Nem akarlak elkeseríteni, de az első fiam dettó ugyanezt csinálta, és nagyon sokáig tartott, amíg beállt egy normál alvási rendszer nála. Palkó korában a fiam napi háromszor fél órát aludt, ami semmire nem volt elég nekem, mert épp mire belekezdtem valamibe, már fel is ébredt, és szórakoztatásra vágyott. Akkor múlt el ez a nehéz időszak, amikor elkezdett helyet változtatni: mászni, majd később járni. Ebben azért jobban kifáradt a kiskrapek, el is nyomta az álom hosszabb időre. Mióta pedig hosszan futtatom őt minden nap kétszer a játszón vagy a parkban, a délutáni alvás 3 órás lett. :)
  -----------
  Védőnő téma: én ma teljesen kiakadtam, hogy a védőnőnk egy mekkora pletykafészek. Neki mondtam, hogy elköltözünk (rákérdeztem az ezzel kapcsolatos teendőimre), és a játszótéren hallottam vissza az anyukáktól a hírt, hogy költözünk. Hihetetlen. Nem akartam én titkolni, de nagyon meglepett, hogy ilyen infókat más, teljesen idegen vagy félig idegen arcoknak továbbad. Miket mondhat még rólunk??????

 • 2009.09.24 13:17:53dini78

  Hát nálunk az első babánál nagyon édes és aranyos fiatal védőnőnk volt Zuglóban, Marilla.Tényleg bármikor hívtam, kedvesen válaszolt, jött, segített. A második babánál elköltöztünk. Ott idősebb nő volt. nem volt bunkó, de egyszer kijött, majd azt mondta, ha van kérdésem hívjam, de ha nem akarom nem jön. Nem hívtam, nem is jött. :) Itt kint lehetett volna hívni egy bábát, hogy jöjjön 10 alkalommal, de annyit mondtam, hogy ha a terhesség alatt, vagy után valami probláma lesz, akkor hívom, egyéb esetben feleslegesnek tartom. Úgyis ha valami gond van, akkor a gyerekorvos megnézi. Bár ez már a 3.gyerekorvosunk az idén...de asszem ez talán jó lesz.

 • 2009.09.24 13:24:28dini78

  Panzej: azt hiszem ez így természetes. Amikor érzik, hogy "buli van", akkor ők sem akarnak lemaradni semmiről. Szerintem Lackó volt a nem átlagos a jó alvókájával. :DDDD Nálam is a 3. csatazajban alszik. Sokáig a nappaliban is "élt", mert a másik kettőtől nem akartam felvinni a szobájába, hogy ne kelljen állandóan felugrálnom. és ezt annyira megszokta, hogy tényleg nem érdekli ha itt visítanak a füle mellett, ha éppen szaladgálnak, dübögnek, vagy ha éppen porzsívózok, stb. semmi...de asszem minden baba idejében eljön az a pillanat, amikor egyre kevesebbet akar aludni. és ha jól el gügyög, nézelődik, stb. akkor asszem nincs nagy baj...majd megjön az alvókája, ha ovis lesz. :DDDDDDDDDDDDDDDD

 • 2009.09.24 13:25:06dini78

  Ja és tényleg gyönyörű kis pasi Palkó. Igazi huncut mosollyal. :DDDD

 • 2009.09.24 13:28:06nyina&mika

  dini, marilla egy tündérnyuszi! én szülés előtt költöztem, de addig is imádtam. a mostanit is szeretem, de marilla felülmúlhtatlan.

 • 2009.09.24 13:34:33Yakamoz

  2009.09.24 10:55:53Bubó
  Csak hogy valami bíztatót is mondjak: el fog múlni. :)

 • 2009.09.24 13:42:06dini78

  nyina: ugye...bent van az ismerőseim között is a wiw-en. Amikor elköltöztünk, én is azt sajnáltam,hogy nem járhatott oda hozzánk. :DDDD

 • 2009.09.24 14:08:58herbivore

  Palkó gyönyörű, nem csoda, hogy mindenki bukik rá :)

  Panzej,
  légyszi néha beleírnád a posztokba, hogy mennyi idős? Tudom, hogy tudnom kéne, de már nem tudom követni :)

 • 2009.09.24 15:10:23nanemárrr

  Nálunk a legényke az étkezések után kerek 45 percet alszik...hajszál pontosan! Utána pedig szórakoztatni kell, bár egyre ügyesebben leköti magát a kezei és lábai nézegetésével! Ja, 4 hónapos múlt. Valamint ezeket a napközbeni szundításokat is csak a nappaliban hajlandó megejteni (nappali és konyha egyben van), nehogy lemaradjon valamiről...nagyszülőknél szintén a nappaliban kell neki ágyazni, hogy szemmel tarthasson mindent és mindenkit! :) Azonban szerencsére éjszaka nincs gond az alvással! Remélem ez így is marad!

 • 2009.09.24 15:46:24Cirmis

  A kislányunk 3 hónapos koráig átaludta az éjszakákat, az első gyerek után nem is hittem el, hogy lehet ekkora mázlim... Na aztán most már menetrend szerint ébred, kétszer, háromszor vagy akár négyszer is éjszaka és csak szopi után alszik vissza, se cumi se semmi más nem segít. Nem tudom, hogy a kezdődő fogzás, vagy fejlődési lépcső okozza. Azt nem hiszem, hogy éhes lenne, tiszta dagi és most már ismerkedik a gyümölcsökkel is a tej mellett. Teljesen el vagyok keseredve, mert a nagyobbik élete első 16 hónapjában nem aludt rendesen és az engem is elég rendesen lefárasztott.

 • 2009.09.24 15:47:24Cirmis

  Ja és a nappali alvások is rövidülnek és ritkulnak, tényleg mintha lemaradnának valamiről :-)

 • 2009.09.24 16:15:05másutt

  A gyerekem kb 1 even at csakis a babakocsiban volt halando delutan aludni.. fekvobaba pozicioba hatrahajtva.
  Aldasom volt ra.
  Barhogy, csak aludjon.
  A babakocsijaban, sotet szobaban, masfel orat aludt, es meg porontyozhattam, takarithattam es egy kialudt boldog baba kelt.

  Tudom, hogy sokan ellenzik ezt, de en annak a hive vagyok, hogy amig a gyerek rendesen alszik, az jobb mint barmifele tiltas, szigor. Ha a mamaval alszik egy agyban, ha a babakocsiban, ha jajistenem, csak cumival, vagy a csunya macival....vagy fejjel lefele logatva a csillarrol, mindegy, csak aludjon.

 • 2009.09.24 16:53:04korcsolya

  másutt! Az enyém is épp szundít a babakocsiban. Sőt, ma szintén ő, mármint a kicsi (4 hetes) 6 órát aludt egyhuzamban a PegPeregoban, olyan jól érzi magát benne. :) Ha beleteszem, egyszerűen szinte azonnal elalszik. Nekem tökmindegy, hogy hol húzza a lóbőrt. Volt olyan, hogy a babakocsiban aludta át a fél éjszakát. :)

 • 2009.09.24 18:05:12Farkasokkal táncoló

  Az én unokám is egy időben csak a babakocsiban volt hajlandó napközben aludni, de ő még fifikásabb volt: mert ő csak úgy aludt el, ha közben minél jobban döcögött a kocsi. Emiatt állandóan a küszöbön toltuk át... oda-vissza.

  Ebben az időben volt az is, hogy ha sétálni vittük, akkor azonnal elaludt, mihelyst kiértünk vele a csendes, madárcsicseres utcából a buszok, és autók által folyamatos zajhatásnak kitett főútra. Innentől kezdve sétálhattunk vele akármennyit, az volt a fő, hogy legyen autózaj. Hazafelé mihelyst elhagytuk az autóutat, és befordoltunk a madárcsicserbe, azonnal felébredt..

 • 2009.09.24 21:09:11Panzej

  Sziasztok!
  Herbivore, Palkó 30.-án lesz 5 hónapos. Egyébként igazad van, ezentúl jelezni fogom a hófordulókat.

 • 2009.09.24 21:14:57Vakmacska

  Nekem is babakocsiban kellett a kis büdöst tologatnom kb. 3 és 7-8 hós kora közt ha akartam rendes nappali alvást, persze én így egy grammot se aludtam, éjjel meg nyolchónapos kora körül majd félóránként ébredt, én is eljutottam a "baba, én a falra kenlek" kijelentésig, aztán persze kinőttük mindenféle drasztikusság nélkül, de életemben olyan hulla nem voltam.

 • 2009.09.24 21:21:47Panzej

  Egyébként "dolgozom az ügyön", és haladok is, jövő héten majd megírom, ha beválik. :-)

 • 2009.09.24 21:24:02nyúlmama

  Nekünk a kint alvás is bejött, mármint a folyosón, babakocsiban.

 • 2009.09.24 21:30:27Panzej

  Opti, Kipikopii, még a múlt heti hozzászólásotokra nem válaszoltam. Opti, köszi, de elmentem a dm-be, ahol mi volt épp leárazva: tádáám! A Huggies, ugyhogy vettem egy nagy csomaggal. Nemsokára elfogy az eddigi disaster-pelenka, aztán kibontjuk. De nagyon köszönöm, tényleg nagyon kedves vagy!
  Kipikopii, gondolkodom ezen a dolgon amit mondtál, és kedvem is lenne hozzá, csak ugye ha nincs utánpótlás akkor ha megtalálom a tökéletes pelenkát, akkor csak sóvároghatok majd utána.. :-) Egyébként az érdekelne, hogy mennyibe kerül nálatok a papírpelenka?

 • 2009.09.24 21:33:32Panzej

  Sajnos a lakásban nem tudom altatni babakocsiban. Hely sincs nagyon, de méginkább problémás a kocsit cipelgetni folyton a második emeletre meg vissza. Aztán a kocsiban sem alszik ám el túl gyakran. Esély csak akkor van, ha felhúzom a mózes tetejét..

 • 2009.09.24 21:41:27nyúlmama

  És az ágyban altatásos dolog, amit írtam?

 • 2009.09.24 21:44:48soci

  Ágyban altatom általában, mondjuk nem hálózsákban. Most lehúzom a redőnyt is, és tényleg próbálok éjszaka fílinget csinálni :-)
  Meglátjuk:-)

 • 2009.09.24 21:45:42másutt

  panzej, egy bebi autosules ugaynazt a celt szolgalja.
  cel: a gyerek a hatan fekudjon, lekotve biztonsagi ovvel es lehesen kicsit ringatni.
  amikor vendeg baba volt nalunk, abban altattuk, az sem aludt el delutan agyban. sima ugy!

 • 2009.09.24 21:46:14nyúlmama

  Mondom, nem biztos, nálunk bejött.Igaz, később volt talán ez az időszak, nem 5 hónaposan.

 • 2009.09.24 21:46:42Panzej

  Ja, a ringatásos dolog az működik, abszolút. Amíg ringatom, addig okés a dolog.

 • 2009.09.24 21:49:08Panzej

  Most már csak az ágyra koncentrálunk, megírom majd mi lett. Én be szoktam takargatni, nekünk nincs hálózsákunk, bár a sógornőm most akar adni egyet.

 • 2009.09.24 21:50:25Panzej

  Másutt te nem masutt voltál? Rosszul emlékszem? :-))

 • 2009.09.24 21:50:45nyúlmama

  Oké, várjuk, mi lett. Egyébként nekünk sokáig volt hálózsákunk, a tesóm varrt nekik nagyot, mert abban szerettek aludni.

 • 2009.09.24 21:52:44másutt

  panzej: heh? 8-)

 • 2009.09.24 21:56:28Panzej

  Nem tudom, valószínű valami vákum keletkezett az agyamban. Bocsi.. Lehet hogy el kellene mennem aludni, vagy kávét inni mint Magenta..

 • 2009.09.24 22:03:17másutt

  kezdek osszezavarodni.
  mi az, hogy masutt vagyok?
  :D

 • 2009.09.24 22:05:18manka78

  Baszki másutt, ékezet!.:))))

 • 2009.09.24 22:19:41soci

  Vakarom a fejem, és nem értem, masuttra emlékszem. persze te másutt vagy, és ékezettel írsz. tehát nem lehetsz masutt... :-))))

 • 2009.09.24 22:24:11Panzej

  Masutt nem lehetsz, hiszen másutt vagy! Na légyszi, mondd már, tök hülye vagyok? Rosszul emlékszem?

 • 2009.09.24 22:26:29manka78

  Panzej! Úgy gondolom, hogy a két másutt ugyanaz. Úgy rémlik a telefonján ékezettel ír, a gépén anélkül. Egy ideje a nick-je is ékezetes. Másutt cáfolj meg, ha rosszul gondolom.

 • 2009.09.24 22:28:14Panzej

  Jaaaj, de jó tudni, hogy nem vagyok még teljesen hülye! Köszi Manka! És most elrakom magam, az alvás rámfér. Sziasztok!

 • 2009.09.24 22:31:57másutt

  csak egy masutt van tudtommal, en.
  altalaban az Uk-ban vagyok az angol gepemen, ekezet nelkul. kiveve, amikor a telefonomrol irok, a vonatrol vagy a jatszohazbol, akkor ekezettel.
  most meg Mo-on vagyok latogatoban es anyam geperol irok, kihagyo betukkel, meg hibasabban, mint szoktam.
  a nick-emen mindig volt ekezet.
  ha van masik masutt, kinyirom, kiutessel.

 • 2009.09.24 22:36:22Panzej

  Mégis hülye vagyok, kááár.. Ezért most aztán tényleg megyek. És bocsi másutt, akkor a Porontyitiszben rosszul írtalak, ráadásul direkt, koncentrálva, el ne rontsam.. Király..

 • 2009.09.24 22:36:47manka78

  Akkor a nick-re nem emlékszem tisztán, de a többi stim.:)

 • 2009.09.24 22:43:05anyamadár

  Másutt csak egy van, akkoris ha Masutt. :)))

 • 2009.09.24 22:48:29másutt

  teny kerdese, hogy meg sosem valtottam nick-et, akkor sem, amikor parszor azt gondoltam, hogy jo lenne tiszta lappal indulni, mert mar elegen utalnak.
  :D

 • 2009.09.24 22:53:20madz

  itt is másutt a téma? :D a másik topikon a valódi neve itt meg a nickje

 • 2009.09.25 03:36:54Kipikopii

  Panzej, Palkot 3-as meretre saccoltam, igy az arak:
  1) DM tipusu bolti marka nagybani kiszerelesben: 208 db 50 dollar (raadasul most meg minusz 5 dollar kedvezmeny is van ra, koszi, hogy miattad rakerestem az arra, megyunk is venni). Sima, illatmentes papirpelenka, gumirozott derekban es a labaknal.
  2) Huggies: 224 db 50 dollar (na, ezen most en is meglepodtem, eddig a Huggies dragabb volt, akkor lehet, hogy kiprobalom a Huggies-t en is... otthon mennyi?)

  Pampers szemtelenul draga, viszont elerheto mindenhol (mar akinek jo a parfumos pelenka), Libero nincs egyaltalan, es van nem klorozott pelenka, ami kornyezetbaratabb, mint a feher pelenka, de nem annyira, mint a textil, meg hat rengeteg fele textilpelenka.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta