Bringára Fel! Ma este KIDical Mass, gyerekkel

Nemcsak azért érdemes bringára pattanni ma délután, mert szép az idő és nem mellesleg Autómentes Nap is van, hanem mert ismét Critical Mass lesz este, ráadásul gyerekkel együtt demonstrálhatunk a biciklibarát Budapestért KIDical Mass néven. A szervezők 17:30 órára hirdetik a találkozót a Városházához, amit közös munkával megpróbálnak a résztvevőkkel „körbelakatolni” (vigyél lakatot!), majd 18:00 órakor elindul a kritikus tömeg a Városháza parkból, s egy kisebb kört tesz a Károly krt.-Andrássy út-Oktogon-Teréz krt.-Király u.-Károly krt.-Gerlóczy u.-útvonalon (kb. 30 perc).

cm1

A szervezők a szokásos érdeklődésre számítanak, s több ezer kerékpárost várnak a felvonulásra, hiszen áprilisban, a Föld napja alkalmából harmincezren ültek kerékpárra a Critikal Mass tiszteletére. A mai felvonulás célja, hogy megmutassák, nemcsak a mostani korosztálynak kell megteremteni a biztonságos biciklizés feltételeit, hanem a jövő generációjának is.

A rendezők elképzelései túlmutatnak azon a jövőképen, hogy több bicikliút legyen Budapesten, határozott változtatásokért demonstrálnak. Mivel a kerékpárosok száma szerencsére rohamosan nő, s már az autósok is egyre figyelmesebbek, még többet szeretnének elérni. Például, hogy legyen az iskolákban is KRESZ oktatás, a hidak kerékpározhatóak legyenek, új, kerékpárosbarát KRESZ lépjen életbe, valamint több kerékpártárolót, rendszeres kerékpáros forgalomszámlálást is szeretnének. Mindemellett kerékpársávot követelnek a Nagykörútra, valamint az Andrássy úti kerékpár- és parkolósáv cseréjét.

Mivel az útvonal nem lesz lezárt, s a felvonulás a forgalomban történik, olyan gyerekeket várnak a szervezők, akik már biztonságosan tudnak biciklizni (12 év fölött). Tervek szerint riksások fognak a menet elején és a végén tekerni, a felnőttek pedig a gyerekeket körbevéve kerekeznek.

A szervezők néhány praktikus tanáccsal is szeretnék segíteni a felvonulást. Az indulás után lehet a mellékutcákat is használni finoman, nem kell azonnal a Károly körút felé menni a tömeggel. Az autósok tiszteletben tartása sokkal célravezetőbb, a szélső sávok és a zöld lámpa használata sokat segíthet a felvonulás zökkenőmentességéhez. Hogy a lakatolás minél látványosabb legyen, érdemes kicsit korábban a Városházához menni, s ott időben csatlakozni a körhöz (kb. 600 bringa kell egy körhöz). Bringaemelés 18:35-kor lesz, s talán egy hullám is elindulhat a tömb körül.

A felvonuláson bukósisak és első-hátsó lámpa kötelező, láthatósági mellény pedig ajánlott.

Oszd meg másokkal is!
Mustra