SZÜLŐSÉG

Bringára Fel! Ma este KIDical Mass, gyerekkel

2009. szeptember 22., kedd 12:58

Nemcsak azért érdemes bringára pattanni ma délután, mert szép az idő és nem mellesleg Autómentes Nap is van, hanem mert ismét Critical Mass lesz este, ráadásul gyerekkel együtt demonstrálhatunk a biciklibarát Budapestért KIDical Mass néven. A szervezők 17:30 órára hirdetik a találkozót a Városházához, amit közös munkával megpróbálnak a résztvevőkkel „körbelakatolni” (vigyél lakatot!), majd 18:00 órakor elindul a kritikus tömeg a Városháza parkból, s egy kisebb kört tesz a Károly krt.-Andrássy út-Oktogon-Teréz krt.-Király u.-Károly krt.-Gerlóczy u.-útvonalon (kb. 30 perc).

cm1

A szervezők a szokásos érdeklődésre számítanak, s több ezer kerékpárost várnak a felvonulásra, hiszen áprilisban, a Föld napja alkalmából harmincezren ültek kerékpárra a Critikal Mass tiszteletére. A mai felvonulás célja, hogy megmutassák, nemcsak a mostani korosztálynak kell megteremteni a biztonságos biciklizés feltételeit, hanem a jövő generációjának is.

A rendezők elképzelései túlmutatnak azon a jövőképen, hogy több bicikliút legyen Budapesten, határozott változtatásokért demonstrálnak. Mivel a kerékpárosok száma szerencsére rohamosan nő, s már az autósok is egyre figyelmesebbek, még többet szeretnének elérni. Például, hogy legyen az iskolákban is KRESZ oktatás, a hidak kerékpározhatóak legyenek, új, kerékpárosbarát KRESZ lépjen életbe, valamint több kerékpártárolót, rendszeres kerékpáros forgalomszámlálást is szeretnének. Mindemellett kerékpársávot követelnek a Nagykörútra, valamint az Andrássy úti kerékpár- és parkolósáv cseréjét.

Mivel az útvonal nem lesz lezárt, s a felvonulás a forgalomban történik, olyan gyerekeket várnak a szervezők, akik már biztonságosan tudnak biciklizni (12 év fölött). Tervek szerint riksások fognak a menet elején és a végén tekerni, a felnőttek pedig a gyerekeket körbevéve kerekeznek.

A szervezők néhány praktikus tanáccsal is szeretnék segíteni a felvonulást. Az indulás után lehet a mellékutcákat is használni finoman, nem kell azonnal a Károly körút felé menni a tömeggel. Az autósok tiszteletben tartása sokkal célravezetőbb, a szélső sávok és a zöld lámpa használata sokat segíthet a felvonulás zökkenőmentességéhez. Hogy a lakatolás minél látványosabb legyen, érdemes kicsit korábban a Városházához menni, s ott időben csatlakozni a körhöz (kb. 600 bringa kell egy körhöz). Bringaemelés 18:35-kor lesz, s talán egy hullám is elindulhat a tömb körül.

A felvonuláson bukósisak és első-hátsó lámpa kötelező, láthatósági mellény pedig ajánlott.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.22 13:24:05Ronja

  ne mar, bukosisak...azom nincs es ma nem is veszek. pedig a bebinek tegnap vettem sisakot, hetvegen bringaulest..

 • 2009.09.22 14:00:33Messzenéző Minyon

  Idézet a criticalmass.hu-ról:
  "Mi az, amit mindenképpen hozzak?
  Megfelelő állapotban levő bringát (fékek, gumik), biciklilámpát (este lesz vége), sisakot (ha van), és időjárásnak megfelelő ruhát (esőben is vonulunk!). És csengőt, hogy végig csengethess."
  Tehát NEM kötelező a bukósisak.

 • 2009.09.22 14:35:37Jávorka

  Van az enyémen kívül olyan gyerek, aki üvölt ha biciklisülésbe teszik?

 • 2009.09.22 14:36:54BlackCat

  Olyan csend van a városban!!!

  Olllllllyan jóóóóóó!

 • 2009.09.22 15:35:39Subbantósdi

  Az egésszel az a gond, hogy hét közben van. Hét végén nagyobb megmozdulást lehetett volna szervezni, több figyelmet is kaphatott volna. Az emberek többsége dolgozik vagy iskolában van vagy nem tud elszabadulni a gyerekei mellől, ha éppen kismamáról van szó, mert azok dolgoznak, szóval ez nem éppen jó időzítés.
  Én ennek ellenére remélem, sokan elmennek, a férjem is napi szinten kerékpárral közlekedik a munkahelyére és hétvégenként is felpattan a lányommal a gyereküléssel maga mögött, mert imád kerekezni. :o)

 • 2009.09.22 15:38:19Subbantósdi

  Lesz majd Critical Moms is!:o)

 • 2009.09.22 15:38:35Ronja

  en is kismama vagyok es megyek a bebivel :)
  koszi Messzenezo Minyon!

 • 2009.09.22 15:39:08Ronja

  az volt, a hetvegen

 • 2009.09.22 20:48:11akárki

  Most hazafelé láttam egy köbö öt éves gyereket a körúton a Nyugati felüljárónál, várt a nagyeszű anyjával az úttesten a lámpára. Külön kis biciklije volt, a térdemig ért az egész. Az anyát a legszívesebben fejbevertem volna, hogy hogy meri így kivinni az autó üléséből láthatatléan gyerekét a forgalomba. Elképesztő.

  Persze menjen mindenki demosnstrálni, csak gondokodni kéne.

 • 2009.09.22 21:03:35Timtim

  Ma este mikor kutyát sétáltattam konkrétan elütött egy idióta biciklis!Az még hagyján,hogy nem volt csengője amivel jelezzen az idióta járókelőnek,hogy JÖVÖK VIGYÁZZ!Kurva gyorsan tekert.És még csak egy bocsit sem böffentett oda.Azt már csak zárójelben teszem hozzá,hogy a 2 gyerek is velem volt,ha valamelyiknek neki ment volna akkor tuti letépem a bicikliről.Ez a baj,hogy nem mindegyik tartja be a szabályokat!

 • 2009.09.22 21:07:26nyúlmama

  akárki, van egy szülő az oviban ,kerékpárral jár. Ez még nem baj,de amikor -5 fokban a két gyerek- 4és 6 éves- is jött vele a jeges úton, na az azért már szerintem nem a normális kategória.

 • 2009.09.22 21:48:18Rosa Rugosa

  nyúlmama

  Lehet, hogy tud biciklizni.:)
  A tükörjég, rendben, az egy hülyeség.
  A -5 fok nem betegség.

  Mi is biciklivel járunk (kb. 2,5km oda-vissza), télen nyáron, hidegben melegben, -hóban nem. Akkor szánkóval.

  Először megküzdesz az előítéletekkel -biztosan csóró vagy. Utána mikor kiderül, ja nem ezért, akkor mindenki, aki addig köszönni sem akart, haza akar vinni -miközben a gyereke a kocsiból irigykedik, hogy anya, mi mikor jövünk biciklivel?

  Esőben úgy néznek, mint valami UFO-ra. Meg a hidegben is. Most 2 hétig kocsival jártunk, mert leestem a lóról és kiment a lábam. A gyerekek könyörögtek, anya menjünk bicóval, mert így olyan unalmas.

  1 évben max. 1 betegségünk van, se orrfolyás, semmi. A levegő, a mozgás, nem betegség. A hideg sem az.
  Lehet, hogy kevésbé ártalmas, mint az a rengeteg szintetikus vitamin amit mindenki nagy szeretetében töm a gyerekbe.

 • 2009.09.22 21:56:33nyúlmama

  Rosa Rugoa én nem a biciklizés ellen szóltam,hanem a jeges út ellen ,Budapesten.
  Amúgy levegőre menni bicaj nélkül is lehet.EZt csak azért mondom,mert én nem tudok biciklizni-a gyerekeim igen!-de azért megyek levegőre télen nyáron rengeteget.

 • 2009.09.22 22:05:30Rosa Rugosa

  Budapest az más elbírálás...!

  Egyébként szomorú, hogy vidéken (20km-re a fővárostól:)) még nem "divat" a biciklizés, pedig itt lehet nyugodtan közlekedni...még.

 • 2009.09.22 22:09:47nyúlmama

  Vidéken az enyémek is egész nap bringáztak anno. De Pesten teljesen más a helyzet. Gyalog is életveszély néha.

 • 2009.09.22 23:14:19irinasc

  bazeg, én egy konkrét hegyen lakom, ide csak feltolni lehet a bringát.
  mondjuk lefelé nem rossz...
  télen szánkózni megyünk a 1,5 évessel, tavaszra meg majd veszek gyerekülést.

 • 2009.09.22 23:14:53irinasc

  bazeg = bezzeg
  bocs!

 • 2009.09.22 23:36:56O.U.T.

  én kocsival voltam ma is. csak ketten verték neki magukat a visszapillantóknak 100 méter alatt

 • 2009.09.22 23:40:03O.U.T.

  holott csigatempóval osontam el köztük.

  nyilván nem leszek népszerű, de szerintem ez a város (bp) erre nem alkalmas, és nincs hova bővíteni a meglévő utakat biciklisutaknak. nyilván a külvárosi régióban erre van mód és lehetőség, de nem a körutakon. veszélyes a bringásoknak, az autósoknak, mindenkinek. nem kell.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta