Beadatnád terhesen a H1N1 elleni vakcinát?

Beadatnád terhesen a H1N1 elleni vakcinát?

Három ütemben akarják beadni a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat, először azoknak, akik súlyos betegségben szenvednek, illetve a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető embereknek. Kétmillió oltóanyagot szeptember 29-étől szállítanak ki - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten. Az első ütembe tartoznak tehát a várandós nők is, valamint azok, akik azt tervezik, hogy következő néhány hónapban teherbe esnek. Itt egyéni mérlegelésre van szükség - jegyezte meg Falus Ferenc. Mérlegeljünk akkor!

A H1N1 okozta megbetegedésekkel és a megelőzéssel többször foglalkoztunk itt, a Porontyon. Van, aki retteg a betegségtől (például én) és van olyan, aki szerint semmiben sem különbözik ez a vírus egy "mezei" influenzáétól, így nem tartja fontosnak a védekezést. Arról is olvashattunk már a kommentelők jóvoltából, hogy kisgyerekeknek semmiképp nem adatnák be az oltóanyagot, de persze olyan szülő is akad, aki - mint sok egyéb védőoltásnál - igénybe venné a lehetőséget.

Mi a helyzet akkor, ha várandós nőről van szó? A hírek szerint ugyanis ők a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak, és már korábban is azt javasolták, ha elkészül az oltóanyag, őket oltsák be először. Ellenben védőoltásokat általában nem szoktak javasolni terhes nőknek. Ki dönt? Ha az orvosuk védőoltás-párti, beadatják, ha a doki szerint felesleges és rizikós a baba szempontjából, akkor nem? Ti beadatnátok terhesen a vakcinát?

Oszd meg másokkal is!
Mustra