SZÜLŐSÉG

Beadatnád terhesen a H1N1 elleni vakcinát?

2009. szeptember 22., kedd 15:03 |

Beadatnád terhesen a H1N1 elleni vakcinát?

 • 518
  Igen
 • 1394
  Nem

Három ütemben akarják beadni a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat, először azoknak, akik súlyos betegségben szenvednek, illetve a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető embereknek. Kétmillió oltóanyagot szeptember 29-étől szállítanak ki - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten. Az első ütembe tartoznak tehát a várandós nők is, valamint azok, akik azt tervezik, hogy következő néhány hónapban teherbe esnek. Itt egyéni mérlegelésre van szükség - jegyezte meg Falus Ferenc. Mérlegeljünk akkor!

A H1N1 okozta megbetegedésekkel és a megelőzéssel többször foglalkoztunk itt, a Porontyon. Van, aki retteg a betegségtől (például én) és van olyan, aki szerint semmiben sem különbözik ez a vírus egy "mezei" influenzáétól, így nem tartja fontosnak a védekezést. Arról is olvashattunk már a kommentelők jóvoltából, hogy kisgyerekeknek semmiképp nem adatnák be az oltóanyagot, de persze olyan szülő is akad, aki - mint sok egyéb védőoltásnál - igénybe venné a lehetőséget.

Mi a helyzet akkor, ha várandós nőről van szó? A hírek szerint ugyanis ők a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak, és már korábban is azt javasolták, ha elkészül az oltóanyag, őket oltsák be először. Ellenben védőoltásokat általában nem szoktak javasolni terhes nőknek. Ki dönt? Ha az orvosuk védőoltás-párti, beadatják, ha a doki szerint felesleges és rizikós a baba szempontjából, akkor nem? Ti beadatnátok terhesen a vakcinát?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.23 14:57:45Athe

  mindenlébe,
  ugye? rohadt idegesítő, hogy az orvosok sincsenek egy véleményen, hanem sőt! Eszméletlen szésőségek is vannak a vélemények között.

 • 2009.09.23 15:04:23Vakmacska

  Mindenlébe, hát ez az, erre varrjon a laikus gombot.

 • 2009.09.23 18:16:42Cyanokobalamin

  Már nagyon nagyon kellene oltani (legalábbis egyesek szerint), de még mindig nincs engedély. Azért ez ciki...

  http://www.mr1-kossuth.hu/m3u/00435f9d_3522985.m3u

 • 2009.09.23 19:44:28hegyilany

  Na, jol osszezavartatok. :)
  A cikk elolvasas utan meg nagy mellennyel nem-et nyomtam, de most mar nem tudom. Mostanaban "tervezek teherbe esni" (lehet, mar sikerult is.. ;)), hetente repulok, mindig mas orszagba, tehat abszolut rizikocsoport vagyok. Lehet, hogy meg azelott kene gyorsan elintezni, mielott jon a baba.

 • 2009.09.23 22:37:36Évika

  hajj:
  Az enyémek közt 15 hónap van, és még a "nagy" sincs 3 éves. Gatyát felkötni és hajrá:)Nem irigylem azokat a akik most várnak babát, de az is nagy dilemma, hogy a csemetéket oltassuk-e?

 • 2009.09.23 22:41:42Évika

  Nem dőlök be az összeesküvés elméleteknek és a lassan ölő méreginjekciónak, de a másik oldal túlzott(?) félelemkeltésének sem. Marad az arany középút, de dönteni akkor is kell, és a gyerekeink egészsége a tét.

 • 2009.09.23 22:50:05Farkasokkal táncoló

  KÖnyörgom, ha én most terhes lennék, akkor a következő három kérdéssel számolnék:

  -van e a magzatra hatással az, ha én esetleg több napig magas lázzal fekszem? (hm.)
  - van e esély (az átlagnál nagyobb), hogy én szövődményt is kapjak? (vagy igen vagy nem).
  - van e KONKRÉTAN az oltásnak hatása a magzat méhen belüli fejlődésére??? (Szerintem semmi, de nem vagyok szagember).
  És ezek után döntenék na.

 • 2009.09.24 08:55:54mindenlébe

  FT,
  pontosan en igy gondolkodom en is! a laz nagyon szar a babanak; a szovodmeny kialakulasanak az eselye is nagyobb mint ha nem lennek terhes; konkret hatasrol nem tudni.
  szerintem nagyobb riziko elkapni a virust (az allando parazasom attol h mikor kapom el sem kifejezetten tesz jot...) mint beoltatni magam.

 • 2009.09.24 09:45:51Papírbika

  Azért megkérdezném az idegyűlt sok háziorvost, hogy mi a tapasztalatuk arról, mennyire jellemző, hogy egy influenza vírus nyáron ilyen mértékben terjed? Arra is kíváncsi lennék, hogy milyen pontos következtetéseket lehet levonni a nyári tapasztalatokból arra vonatkozólag, hogy hogyan reagálnak az emberek télen, amikor egyéb nyavalyáktól is jobban szenvednek? És mi a vélemény arról, hogy feltételezések szerint a spanyolnáthánál sem az influenza vírus volt önmagában a ludas, hanem egy vele együtt terjedő baktérium? Ráadásul a spanyolnátha is csak bekacsintott a jó időben, aztán télen már az sem volt olyan kegyes. Ezeket nem ijesztgetésből írom, hanem azért, mert bár igaz, hogy nem kell ördögöt kiáltani, de azért lealacsonyítani a problémát sem kell.

 • 2009.09.24 09:46:50Papírbika

  Sokan mondtak olyan érvet, hogy azért felesleges az oltás, mert a vírus folyamatosan változik. Ebben szerintem elég nagy a félreértés. Egyrészt az nem folyamatosan változik, hanem folyamatosan jönnek létre újabb típusok. A régi is megmarad, csak mivel idővel sokan már ellenállóak a régi változatokkal szemben, ezek terjedése nem látványos.
  Másrészt, ha valakinek a szervezetében létrejön egy új verzió, és olyan szerencsésen álltak a csillagok, hogy ez a verzió életképes (változatok mindenkiben jönnek létre, csak legtöbb nem működik), és pont át tud jutni egy másik szervezetbe, akkor annyi történik, hogy útjára indul egy újabb fertőzési hullám abból a pontból, és kezdődik a mizéria megint. Ha csak nem a szomszéd Mancikában történik mindez, akkor várhatólag ez a probléma engem majd fél vagy egy év múlva érint, szóval ez a jövő gondja. A jelenlegi problémát a védőoltással én jó eséllyel kikerülhetem.

 • 2009.09.24 09:55:00Papírbika

  A védőoltás nem az influenza vírus fehérjéitől lehet veszélyes, hanem az oltásban lévő egyéb mellékanyagoktól. Az influenza vírust, legalábbis amit Magyarországon gyártanak, tojásban szaporítják, amit nem tudnak utána 100%-ban kivonni. Az oltóanyag elkészítése után a benne található anyagokat stabilizálni kell, amihez mindenféle, általam sajnos nem ismert anyagokat használnak. Régebben emiatt volt higany az oltásokban. Ezek a dolgok mind mennek be a szurival.
  Ezek egészséges embernél nem valószínű, hogy gondot okoznak. Ha valaki eltaknyol, és felhorzsolja a kezét, hogy vérezzen, sokkal durvább dolgok kerülnek a szervezetébe. Bármilyen gyógyszert vagy vitamint bevesztek, azokban ugyancsak ezernyi stabilizáló anyag meg gyártási melléktermék van. Ezeknél egy oltás nem rosszabb.

 • 2009.09.24 10:08:13Papírbika

  A D vitamin hatásossága az influenza vírussal szemben abból a megfigyelésből jött, hogy a vírus terjedése az év abban a szakaszában kifejezettebb, amikor a nap kevéssé süt (ősz-tavasz). Az elvet a szcientológusok karolták fel, akik szeretnek mindent vitaminokkal gyógyítani. Két kérdés merül fel ezzel kapcsolatban, az egyik az egyszerűbb: akkor most ezzel az új vírussal mi van? A másik, hogy az az egyszerű molekula, amit mi D vitaminnak hívunk, milyen mechanizmussal működik? Tönkreteszi a vírust közvetlenül? Ez kísérletileg könnyű ellenőrizni, biztos már megtették, csak hát az eredményt eltitkolják, mint ahogy az minden szcientológusok számára fontos eredménnyel lenni szokott. Javítja az immunrendszer valamelyik komponensének a működését? Ebben az esetben akkor miért az influenza vírussal szemben kifejezettebb ez a hatás? Lehet e mérni valahogy az immunrendszer erősödését? Pl valamelyik sejttípus emelt számban van jelen?
  Az a helyzet, hogy vitaminnal nem lehet semmit sem javítani egy normálisan táplált ember immunrendszerének a hatékonyságán. Ha valaki nagyon rosszul táplálkozik, akkor persze, számit. De a szervezet nem tud mit kezdeni a nagyobb dózissal, mire használná? A ruhám sem lesz tisztább, ha fél kiló mosószert teszek a mosógépbe egy pohár helyett, és az 1.2-es corsa sem fogja lehagyni a forma-1-es gépeket, ha másodpercenként egy deci üzemanyagot fecskendezünk a hengerekbe. A szervezet annyi vitamint fog felhasználni, amennyire a működéséhez szüksége van, és a szervezet úgy alakult ki, hogy a számára szükséges mennyiség normális táplálkozás mellett rendelkezésre álljon.

 • 2009.09.24 10:08:51Papírbika

  Na, subbantosdi mód off…

 • 2009.09.24 10:56:38kukuri kriki

  A tamiflu anyagról egy kis leírás. http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/TAMIFLU_75_mg_kemeny_kapszula/13810

  Kiemelnék pár mondatot a leírásból.
  "A Tamiflu esetleges hatása a magzatra nem ismert."
  "A szoptatott csecsemőre gyakorolt hatás nem ismert."

 • 2009.09.24 13:13:24mindenlébe

  kukurikriki:
  ez egyszeruen nem igaz.

  NHS honlap:

  Antiviral drugs are excreted into breast milk in very small (insignificant) amounts, which are unlikely to have any side effects on your baby.

  Vagyis a szoptatott babakba a gyogyszer jelentektelen adagja kerul es vszeg semmifele negativ mellekhatast nem okoznak.

  magzat detto:
  There is no evidence of risk from vaccinating pregnant women with inactivated vaccines, such as the swine flu vaccine.

  A magas laz es a szovodmenyek viszont bizonyitottan karosak a magzatra...

 • 2009.09.24 13:48:28mindenlébe

  na tessek, rosszat ideztem :)

  szoval gyerekek es Tamiflu: valoban talaltak mellekhatast: hanyingert es rossz almokat okozhat a Tamiflu a gyerekben. Borzaszto. De talan megis jobb mint a nem kezelt ujinfluenza, itt Angliaban halt mar bele kisgyerek.

  csecsemok: eredetileg 1 eves kor felett ajanlottak a Tamiflut, most a tapasztalatok alapjan mar 6 hos csecsemoknek is adhato, persze csokkentett adagban.

  A Centers for Disease Control and Prevention szerint a 2 evnel fiatalabbak 2.5szer valoszinubben szorulnak korhazi kezelesre mint a 2 evnel idosebbek a H1N1 miatt, ezert FONTOS hogy kapjanak gyogyszert. http://www.cdc.gov/h1n1flu/antiviral.htm

  Tok jo lenne ha nem beszelnek le egymast a civilek legalabb a gyogyszerrol, ha mar az injekciorol nem tudunk semmit :(:(

 • 2009.09.24 16:50:04Ronja

  pont most hallottam, hogy egy 34 eves egeszseges srac meghalt itthon h1n1-tol

 • 2009.09.24 18:21:50Athe

  na én most jövök a dokitól
  Múltkor még bizonytalankodott, azt mondta, hogy térjünk rá vissza most októberben, hát visszatértünk, és még nem javasolja terheseknek egyelőre. Ennek az az oka, hogy egy orvos sem tudja, ő sem, hogy mégis miből van a cucc pontosan. Azt mondta, ha akarom, saját felelőségemre oké, de ő lebeszélne. Ellenben a rokonokat, férjet rábeszélné, ők oltassák magukat, velem meg még várjunk, hátha egyszer csak az orvosok orrára kötik a pontos összetételt.
  Engem meggyőzött, egy darabig még várok.
  Amúgy a főnököm asszem elkapta... most otthon kúrálja magát.

 • 2009.09.24 20:49:06Ronja

  szoval engem az ilyen hirtelen halalalos esetek erositenek abban h oltassak.

 • 2009.09.24 20:49:46Ronja

  egyebkent meg hogy lehet, hogy nem tudjak pontosan mibol all az oltoanyag?! ezt nem ertem.

 • 2009.09.24 21:08:04Vakmacska

  Ezt én se értem, ha valaki ismeri a normál influenzavírus elleni oltás mechanizmusát és alapanyag-összetételének alapelveit (a vírus mindig kicsit másmilyen, és mindig másik üti fel a fejét az ezerféle variáns közül, ezért van mindig új anyag minden évben() annak elvileg ezt is kéne ismernie nagy vonalakban, mégiscsak egy influenzavírus a sok közül, ami más benne, az tán részben az eredete, részben a hatásmechanizmusa.

  Athe, a te dokid ugyanazt mondta, mint az én eü. ismerőseim, sztem mind azon az alapon, ahogyan egyetlen oltást sem ajánlanak kismamának, ami nem abszolút muszáj, vagy jóval kisebb a kockázata mint a betegségnek (rubeola? azt is csak előtte - nem emlékszem), merthogy nincs terhesen tesztelve, főleg nem magzati hatásra, érthető, ki a fene vállalja? Tehát azt igenis tudniuk kell hogy miből van (vagy ne engedélyezzék az illetékesek), de hogy a magzatra gyakorolt esetleges hatása ismeretlen, azt értem, a statisztikák szerint meg a terhesek fokozottan veszélyeztetettek (ez is egy rövid periódus következtetése), így a két dolog kockázatbecslés szintjén gyakorlatilag kiüti egymást, illetve nem is számolható, két ismeretlen kockázatot mérlegelsz.

 • 2009.09.24 21:10:15Vakmacska

  Amúgy nálunk melóhelyen már felraktak részletes ismertetőt flu ügyben, megelőzés, oltás, tünetek és betegség esetén teendők fejezetekben, szerintem maszkok is lesznek hamarosan, jeles.

 • 2009.09.24 21:13:03tompika_7

  Én nem vagyok se terhes, se nő, így terhes nő sem leszek, de azért az szerintem elgondolkodtató, hogy ekkora a bizonytalanság a hírek terén. Érdemes lehet meggondolni, hogy kinek mihaszna lehet belőle ha valaki beadja, kinek mi haszna ha valaki nem. Ami másik érdekes még, hogy volt vmelyik esti "pletykaműsorban" a szokásos sms-küldős szavazás, amiben a kérdés az volt, hogy beoltatnánk-e magunkat. Ott közel 50-50 volt a végeredmény ha jól emlékszek. Itt 90-10 a nem javára. Talán az internetezők tisztábban látnak mint a kedves tv nézők. Na persze neten is a legtöbbet olvasott oldalakon annyi hülyeség van, hogy néha jobbat lehet rajta nevetni mint 1 vígjátékon.

 • 2009.09.25 09:53:03_voodoo_

  Azt ne feledd, hogy itt (leginkább) terhes nők szavaznak, a pletykaműsorban meg gondolom mindenki...

 • 2009.09.25 10:04:59Athe

  Vakmacska, Igen, a dokim azt is mondta, hogy terhes nőkön nem tesztelték, pontosabban ilyesmiről nincsenek eredményeik, illetve hogy azt a bizonyos ogyi-t (?) sem igazán lehet elérni azügyben, hogy milyen az összetétele, és (ezt épp nem ő mondta, korábban hallottam mástól) az engedélyezése a szernek is talán csak nagyon a közelmúltban történt meg. Összetétel alatt valami olyasmit érthet szerintem, hogy ezeket a cuccokat valamivel stabilizálják, valamibe beoltják, ami számukra nem ismert, így terhes nők részére nem ajánlhatja biztonsággal. Én közben beszéltem még egészségügyis ismerősökkel (két védőnővel, plusz két háziorvossal is - ezekből egy-egy saját, a másik kettő ismerős :) ), ők sem ajánlják terheseknek, ugyanezekre hivatkozva.
  Ők azt is mondták, hogy ugyan vannak olyan terhesek, akiket beoltottak (bár még nem statisztikai adatok), és nem történ velük rövidtávon semmi, de nem tudták nyilván hosszútávon tesztelni a szert, mint ahogy bizonyára nem tudják a többi influ ellenit sem soha, mert gyakran változik az oltóanyag.

  Szóval a lényeg, hogy a saját dokim azt tartotta a legbiztonságosabb megoldásnak, ha a körülöttem lévőket beoltatjuk, engem meg nem, így hazahurcolni ők nem tudják, én meg vigyázzak amennyire lehet. Abban bízom, hogy úgy egy hónap múlva én már úgysem dolgozom, de pl. a kisebb terheseknek vsz ez sem megoldás.

 • 2009.09.25 10:18:02Papírbika

  Tompika_7: nem hinném, hogy itt az internetezők tisztábban látnának, mint a tv nézők. Teljesen világos, hogy sok embernek semmi érzéke nincsen ahhoz, hogy esélyeket mérlegeljen. Képtelenség, hogy sokan nagyobb valószínűségét látják annak, hogy egy modern oltás gondot okoz, mint azt, hogy az influenza gondot okoz. Ja, mert hogy X évtizede volt olyan, hogy egy oltás problémás volt. Igen, és X évtized alatt nem fejlődött semmit a biológia a kémia meg az orvostudomány? Több olyan esetet lehet mondani, hogy az influenza okozott gondot, mint hogy az oltás.
  Elfogadom, ha valaki azt mondja, hogy szerinte az nullaegész iksz százalék nem sok, emiatt szerinte ő maga nem fog belehalni, és így nem fog foglalkozni az oltással. Ha fogadnom kellene a fogadóirodában, szerintem én sem fogok belehalni az influenzába. De azért lehet árnyalni a képet. Nekem pl nincs kedvem 2-3 napig döglődni, és egy hétre kiesni a munkából, mert úgy egy rakás pénzzel kevesebbet kapok, plusz a meló is megvár, szóval utána két hét, mire utolérem magam. Ahhoz sincs kedvem, hogy lássam, hogy a gyerek döglődik napokat, plusz otthon kell vele maradni, ami zseton és elmaradás a munkában. Mindezt úgy, hogy vagy húsz éve nem voltam influenzás. Én nem tartom kockázatosnak az oltást, emiatt be fogom adatni, sőt, adok érte pénzt, ahogy kapható lesz. Egy kétezer forintos biztosítás díjnak fogom fel, hogy ne kerüljek sokkal drágább és kellemetlenebb helyzetbe.

 • 2009.09.25 10:18:42Papírbika

  Azon is lehet filozofálni, hogy kinek mekkora üzlet ez. Igen, valószínűleg sokan mocskosul sokat keresnek ezen az egészen. Azt is el tudom képzelni, hogy csúsztak pénzek zsebekbe, hogy a szakértők kicsit rémisztőbbnek fessél le a dolgokat. Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy az államnak sokkal olcsóbb kifizetni sokmillió oltóanyagot, mint kifizetni sokmillió hétnyi táppénzt és az elfajult esetekben kifizetni a sok kórházi kezelést meg a többi gyógyszert.
  A terhes dologgal kapcsolatban sajnos nem tudok okosat mondani, de azt azért megjegyezném, hogy szinte minden gyógyszerre rá van írva, hogy terhes nőknek nem ajánlott. Mint páran már rávilágítottak, ez nem azért van, mert minden gyógyszer árt, hanem azért, mert nem próbálták ki terhes nőkön. Még a fejfájás csillapítókra is találni orvost, aki azt fogja mondani, hogy hát ha lehet, akkor kerüljük el, pedig kíváncsi lennék, hogy itt azt hányan vették be terhesség alatt.

 • 2009.09.25 10:41:03Vakmacska

  ha valami biztonságos és használ, akkor felőlem akár dagadtra keresheti magát a gyártója, ha ezzel nem akadályoz meg széles tömegeket abban hogy hozzáférjenek amikor muszáj(rákgyógyszerek, diagnosztikai gépek szolgáltatásai...). A gyógyszerre ráírt szöveg meg elég sokszor lehet túlbiztosítás (őket ne lehessen egyfülű gyerek miatt beperelni), meg persze a terhesen, magzaton végzett vizsgálatok teljes hiánya.

  Ami rosszabb sajnos, az hogy a döntően rozoga nyolcvanévesek által használt szereket is általában egészséges huszonharminc éveseken próbálják ki csak, sokoldalúan beteg véneken nem, úgyhogy dühöngenek a mellékhatások meg a keresztreakciók a többi szedett gyogyóval.

 • 2009.09.29 12:02:14lüke

  http://en.wikipedia.org/wiki/Influenza_vaccine
  kérdezzétek meg az EMEA-t hogy engedélyezte-e?

 • 2009.09.30 12:34:38hajj

  http://egeszseg.origo.hu/cikk/0940/686662/20090930_h1n1_uj_influenza_terhesseg_vakcina_oltas_1.htm

 • 2009.10.08 23:21:32Enci814

  En nem adatnam be magamnak de foleg a gyerekeknek mert az oltas veszelyesebb mint a betegseg.

 • 2009.10.09 00:54:46másutt

  Enci:
  itt van a halaltablazat, orszagonkent, honaponkent:
  http://en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic_table#Deaths

  eddig 340 000 beteg es 4433 halott.
  biztosan tudod, hogy az oltas veszelyesebb????
  honnan is?

 • 2009.11.29 01:20:17ave

  Jelenleg Minden 5. szavazo anya normalis csak, ez azert elszomorito... :(
  (Remelem ez nem reprezentativ)

  Meghogy veszelyes az oltas, beszarok...

 • 2009.11.29 08:03:23Meni

  Jelen levo orvosok, lecci segitsetek. Azt lehet egyszeru vertesztbol kiszurni, hogy atestem-e az ujinfluenzan? Volt egy tipikus influenzas betegsegem par hete, es akar meg H1N1 is lehetett. Viszont ha az volt, akkor nem kell mar beadatom az oltast, nem? Detto ugyanez a fiamnal. O is beteg volt, de nem csinaltak tesztet, viszont ha mar atesett rajta, ergo vedett, vagy valamilyen szazalekban vedett, akkor neki sem akarok oltast. Mit mond errol a tudomany?

  Amugy terhesen oltas kerdesben szerintem baromira nem mindegy, hogy az illeto melyik trimeszterben van. Nem?

 • 2009.11.29 09:01:10gombperec hídlakó

  Az összes védőoltás, amit eddig ti, és a gyerekeitek kaptak, kaptatok, ugyanott, és ugyanúgy készült, csak azok kötelezőek voltak. A H1N1 csak kicsit veszélyesebb, mint a szezonális vírus, de képes önmaga vérző tüdőgyulladást okozni, amit nem tudnak antibiotikummal kezelni, és zömmel halálos. Én nem tudnék magammal elszámolni, ha azért halna meg a gyerekem, mert elutasítottam az oltást, ami nem veszélyesebb, mint az a 9-10 oltás, amit már eddig is kapott.
  A gyerekeknek amúgy is ingyenes, az állam meg mindenképp kifizeti az összes megrendelt oltóanyagot, szóval attól más nem lesz nekik több a zsebükben, ha beadatod.
  Amúgy a gyorsan gyógyuló 2-3 napos megbetegedések valószínűleg nem H1N1 okozta influenzák, kutatások szerint az influenza-szerű megbetegedések mindössze 9%-át okozza valóban valamelyik vírustörzs.

 • 2009.11.29 09:46:41yukikoka

  http://nol.hu/belfold/h1n1__mar_harom_kismama_eletveszelyben

 • 2009.11.29 10:35:26Meni

  Elolvastam a belinkelt cikket, de enyhen szolva hianyosak az informaciok, mint ujabban mindig. Eloszor is nem irjak, hogy volt-e alapbetegsege a kismamanak. Ezenkivul nem biztosak benne (meg) hogy valoban H1N1tol betegedett meg. Az szerintem nem indok, hogy bakterialis fertozes nem okoz ilyen gyorsan sulyos tudokarosodast, mert virusos tudogyulladast nem csak az ujinfluenza okoz.

  Arra szinten kivancsi lennek, hogy egyeb tunete volt-e napokkal ezelott, mert azt pl. nem ertem, hogy akinek a 6. honapban hirtelen felmegy a laza, es szarul van, az miert nem kap automatikusan eros /amennyire csak lehet a baba miatt/ antibiotikum kurat vagy Tamilflut vagy valami ilyesmit. Oke, hogy van olyan valtozatu tudoszovodmeny, ami par ora alatt, elojelek nelkul alakul ki, de en nem hiszem, hogy minden kismamanal errol van szo. Inkabb arrol, hogy vagy nem mentek el azonnal orvoshoz, vagy elbenazott valamit a doki (legyunk joindulatuak, mondjuk informaciohiany miatt). Es a masik ket kismamarol meg ennyi info sincs, mint errol a budapestirol. Amugy jobbulast nekik minel hamarabb.

 • 2009.11.29 10:52:36yukikoka

  Valóban hiányosak az infok, de nekem most nem az ugrott elsőre, hogy a mamik nem mentek időben orvoshoz, vagy hogy a dokik elbénáztak valamit. Hirtelen lázra sem szoktak antibiotikum lórúgást adni, amíg nem látják az okot, meg influenza ellen az amúgy sem használ semmit. A tamiflu pedig a már fellépett tüdőkárosodás ellen olyan, mint halottnak a csók. Biztos, hogy nagyon hirtelen lépnek fel a tünetek, nekem egyszerű kis vírusfertőzések szinte egyik óráról a másikra kezdődnek, és néhány óra múlva már alig bírok mozdulni.
  Valószínű, hogy ilyesmit nem nagyon láttak még a dokik, különben nem gyanakodnának h1n1-re. Persze nem biztos, hogy az, csak elgondolkodtató. Remélhetőleg lesz még információ.

 • 2009.11.29 11:55:30Meni

  Yuki, marpedig ahol a terhes no extran veszelyeztett es orszagos jarvany van, ott a hirtelen magas laz egyeb tunetek nelkul - az en "jozan paraszti" eszem szerint - indokolja az antibiotikum kurat. Nem az influ ellen, hiszen mindenki tudja, hogy virus ellen nem hat. Hanem a szovodmenyek ellen. Ha jol tudom, ez a bevett orvosi gyakorlat amugy pl. szivbetegeknel. Magyaorszagon is. Ha anyukam belazasodik, azonnal megy neki az antibiotikum, pont a szovodmenyek ellen. Es igen, Tamilflut is kaphattak volna az elso naptol kezdve, prevencios alapon, pont a szovodmenyek ellen. Ezert kell(ett volna?) azonnal orvoshoz fordulni es az orvosnak hatarozott lepni. Egyszeruen nem hiszem el, hogy az osszes eletveszelyes allapotba kerulo kismamanal pont az a szovodmeny lepett fel, ami par ora alatt szetcseszi a tudejet...nagyon hihetetlen ugyanis, mert az egy ritka szovodmeny, meg akkor is, ha H1N1-el kapcsolatban tobbszor elofordult...itt Izraelben mar tobb mint 50en haltak meg bizonyitottan ujinfluenza miatt, koztuk egeszsegesek is. nem volt koztuk kismama. es a 51bol 1 ferfi volt, akinek reggel semmi baja nem volt, delutan kicsit szarul erezte magat, es ejjel meghalt tudoverzesben. az osszes tobbi halott vagy kronikus beteg volt, vagy nem kapott idoben megfelelo kezelest...

 • 2009.11.29 11:56:20Farkasokkal táncikáló

  Meni terhes nőnek nem írnak fel azonnal antibiotikumot. Feltehetően magas láza lehetett, kapott rá lázcsillapítót stb. És a h1n1 tüdőgyulladás szövődménye pedig pont ilyen.

 • 2009.11.29 11:57:16Farkasokkal táncikáló

  Meni, a vírusos tüdőgyulladásra nem használ az antibiotikum, csak a bakteriálisra.

 • 2009.11.29 12:04:09Meni

  En nem ismerem a magyar protokollt, de itt bizony adnak terhes nonek antibiotikumot. En pl. kozepfull gyulladasra kaptam, pont a 6. honapban, szovodmeny ellen. Es szoptatos anyaknak is adnak antibiotikumot, lorugasnyit, ha szukseges. Oke hogy nem tesz jot, meg altalaban (!) nem kell minden kohentesre antibicit nyomni, de ez most egy specialis helyzet.

  Pl gyereknek sem adnak antibicit csak ha nagyon muszaj, az en gyerekorvosom pl. csak vegszuksegben. Ennek ellenere amikor mar a 4. kozepfulgyulladasa volt a gyereknek, akkor azonnal antibicit irt fel neki, ahogy belazasodott es kicsit piros lett a fule. Mert ismerte a korulmenyeket es az elozmenyeket.

  Csak sajnos szegeny orvosok - tobbsege, tisztelet a kivetelnek - pont olyan bizonytalan, mint az atlagember. Nezzetek meg, hogy itt hanyan irtak azt, hogy az orvosuk azt mondta: haat, most meg nem javasolom, nem biztos hogy kell az oltas, terjunk vissza ra ket het mulva...aztan ket het mulva mar "gyorsan, azonnal" javasoltak....nem tudjak ok sem, hogy merre hany meter, csak szerintem pont nem a terhes noknel kene a "kivarjuk mi lesz, aztan ha nem teccik jobban lenni, tessek visszajonni" modszert alkalmazni...

 • 2009.11.29 12:10:27Meni

  Mindegy, nem akarok ennyire okos lenni, nem vagyok orvos. Csak nekem az a megerzesem, hogyha egy szivbeteg elmegy magas, hirtelen lazzal a korzetihez, akkor mashogy allnak hozza az orvosok, mintha egy terhes anyuka teszi ugyanezt. Mert az valami teljesen uj, hogy egy jarvany a terheseket is ugyanugy (vagy meg jobban) veszelyezteti, mint a kronikus betegeket...de remelem hogy nincs igazam...

 • 2009.11.29 12:11:47Farkasokkal táncikáló

  Hát pedig nálunk sajnos éppen ez ment, maguk a nőgyógyászok beszélik le a terhes nőket a vakcina beadásáról. Tisztelet a kivételnek.

  Ami az antibiotikumot illeti, természetesen indokolt esetben nálunk is felírják a terhes nőknek. Csak éppen ennél az influenzánál nem sokat használna. Mert egy normál influenzánál a szövődmény általában a bakteriális felülfertőzés, aminek következményeképpen mondjuk tüdőgyulladást (arcüreggyulladást, bronchitist, homloküreggyulladást stb) kap a páciens, ami reagál az antibiotikumra.
  A h1n1-nél pedig sajnos maga a h1n1 vírus támadja meg a tüdőt.

 • 2009.11.29 12:31:48Meni

  "Várandós nőknél influenza gyanú, vagy megerősített influenza megbetegedés esetén az Egészségügyi Világszervezet javasolja az antivirális kezelés megkezdését a tünetek
  kezdetét követő 48 órán belül (azon belül is lehetőleg 6 órán belül).
  Szoptató anyák influenzaszerű megbetegedés, vagy antivirális kezelés idején is folytathatják a szoptatást! " (forras: http://www.babaszoba.hu/services/news/Azonnal_forduljon_orvoshoz_ha_ilyen_tunetei_vannak_a_H1N1-tol?nid=26957)

  Es ez az, ami szerintem nem megfelelo mertekben elterjedt hozzallas. Az anyak sem tudjak, hogy azonnal menni kell az orvoshoz, es az orvosok sem tudjak, hogy azonnal potencialis tudoverzeses szovodmenyt kell feltetlezni, es megelozni. En legalabbis igy erzem.

 • 2009.11.29 12:49:43yuppieman

  Én azt gondolom, hogy nem szükséges beadatni az oltást hiszen az alapvető higiéniai előírások betartása nagy biztonsággal megóvja az embert az új influenzától... Vannak kézfertőtlenítők meg maszkok amelyek sokat segíthetnek. (Pl.: www.v1n1.com)

 • 2009.11.29 12:54:23yukikoka

  Meni, antibiotikumot vakon márpedig nem szokás csak úgy adni, előtte azért megpróbálják kideríteni, mi lehet az ok. Hólyaghurutra én is kaptam, de volt a dg-t megerősítő lelet, meg persze specifikus tünetek. Egyszer volt valószínűleg influ-m is, a második terhességem 14. hetében, hirtelen magas láz, elesettség,m nagyon rossz közérzet, izomfájdalmak stb., nem voltam Mo-on, de telefonon egy nőgyógyász ismerősöm nyugtatgatott, hogy a lázcsillapítás a lényeg, ha az sikerül, akkor önmagában a vírus nem veszélyes a babára vagy rám. De most a h1n1-nél mást kommunikálnak, nem a lűz meg a felülfertőződés miatt tartják veszélyesnek a kismamákra nézve is, hanem a vírusos tüdőgyuszi miatt.
  Ami a betegség kezdetét illeti, az influ-t nem jellemzi a lassú, fokozatos kezdet. A lovak közé csap. Én nem feltételezem, hogy a magas láztól szenvedő terhes nők ne keresnének orvosi segítséget, főleg a hírek miatt, de nem ismerem a körülményeket. Amúgy biztos előfordult néha korábban is, hogy influ vírus miatt került súlyos állapotba, intezív osztályra kismama (ezt nem tudom), de nem pár hét alatt 3.
  Mondjuk a magyarországi áldozatok többsége is krónikus beteg volt,nem egészséges fiatal, ez tény.

 • 2009.11.29 12:56:22yukikoka

  Mondjuk abban egyetértek Menivel, hogy jobban kéne kommunikálni a korai orvoshoz fordulás fontosságát. meg persze azt, hogy a dokik is vegyék most véresen komolyan az amúgy aggodalomra (eleinteí) okot nem adó tüneteket is, biztos, ami biztos.

 • 2009.11.30 10:51:59mver

  34 hetes terhes vagyok és orvos, beoltattam magam kb. 2,5 hete. Azért szólok hozzá, mert a korrekt felvilágosítást fontosnak tartom. Tehát: h1n1 ellen nem véd a vitamin, higiénia és homeopátia, szövődménye vérzéses tüdőgyulladás, melyre a várandósság alatti élettani változások miatt fokozottabban veszélyeztetettek vagyunk, követkeszmény súlyos életet veszélyeztető állapot. Oltás: magzatra nem káros!!!! sőt az immunglobulinok őt is védik egy darabig, lázat sem én sem ismerőseim nem tapasztaltunk. Ez a link segíthet http://criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2009/11/07/Influenza-para_-_8/

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta