SZÜLŐSÉG

Honnan jön a tej és a kenyér?

2009. szeptember 19., szombat 10:43 |

Hogyan kerül a tej a dobozba? Zacskóban terem-e a kenyér? - sok gyerek számára megválaszolhatatlan kérdések ezek.

cow

Sokat javíthatna a helyzeten, ha az iskolások szervezett iskolai programok keretében közelebbről is megismerkedhetnének a falusi gazdaságok mindennapjaival.

A londoni Kingston Egyetem legfrissebb kutatása szerint a mai gyerekek nem sokat tudnak arról, honnan és hogyan kerül a tej, a kenyér, a gyümölcsök és zöldségfélék az üzletek polcaira. Ne higgyük azonban, hogy csak a városi gyerekek előtt ismeretlen az élelmiszerek előállításának és feldolgozásának a menete, mert a vidékiek között is meglepően sokan teljesen tájékozatlanok ezekben a kérdésekben.

A kutatásról szóló beszámoló szerzője, dr. Francis Harris, azt mondja, hogy semmi mással nem pótolható ismereteket nyújtanak a gyerekeknek a falusi gazdaságokba tett szervezett iskolai kirándulások, melyek során közvetlenül a családi gazdaságok tagjaitól kaphatnak információkat. Az Egyesült Királyságban e célból indított programban részt vevő farmerek némelyike meglepődve tapasztalta, hogy sok gyereknek fogalma sincs arról, hogyan kerül a tej a dobozba vagy a palackba. Újdonságként éri őket, hogy nemcsak egyfajta tehén van, de még ennél is nagyobb probléma, hogy a program keretében farmlátogatásra vitt óvodáskorúak jelentős része nem tudja megkülönböztetni a birkát a kecskétől, a retket a sárgarépától. A személyes élmények sokat segíthetnek a sztereotípiák legyőzésében is, sok gyerek fejében ugyanis kizárólag férfiként él a falusi gazdálkodó alakja, ezért igencsak meglepődnek, amikor nőket látnak a földeken vagy az állatok körül.

A programban részt vevő gyerekek, pedagógusok, szülők és gazdálkodók egyetértenek abban, hogy olyan ismereteket nyújtanak ezek a kirándulások, melyeket tankönyvekből nemigen szerezhetnének meg a gyerekek. Első pillantásra nagy idő- és anyagi ráfordításnak tűnhet egy-egy ilyen látogatás megszervezése és lebonyolítása, de a látottak aztán nemcsak a természettudományos iskolai órákon hasznosíthatók, hanem például földrajz-, irodalom-, rajz- vagy technikaórákon is - érvelnek a program támogatói.

További haszon lehet, hogy az újonnan szerzett ismeretekből nemcsak a kicsik profitálnak, hanem a szülők is: egyrészt úgy, hogy korábban nem hallott dolgokról értesülnek a gyerekektől, másrészt pedig úgy, hogy az élmények nyomán felmerülő kérdésekre válaszolva maguk is kénytelenek utánanézni bizonyos homályos pontoknak a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel kapcsolatban. Ezt mi sem jelzi szemléletesebben, mint hogy a részt vevő szülők 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy közvetve ő maga is tanult valamit az iskolai kirándulásból.

Az eredmények nyomán a brit kormány arra bátorítja az iskolákat, hogy mind nagyobb számban lépjenek be a programban. Ennek azonban nemcsak az anyagiak szabnak határt, hanem az angol iskolák egyre kritikusabb tanárhiánya is, melynek következtében akár már a gyerekeket kísérő néhány tanár egynapos távolléte is megoldhatatlan átszervezési feladatok elé állíthatja az iskolaigazgatókat.

http://www.kingston.ac.uk/ceesr/staff/documents/Executivesummary-final_000.pdf

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.19 14:38:10Zsuzsi főz

  Skanzenba érdemes menni egész pici gyerekkel is. Mivel mi itt lakunk, nekünk ez van legközelebb, így elvittük a tízhónapos lányunkat. Teljesen le volt nyűgözve a lótól, szamártól, de van racka, mangalica, baromfiudva, meg ilyenek. Ha másért nem, a séta kedvéért is érdemes elmenni.

 • 2009.09.19 14:40:40Zsuzsi főz

  Boszor, azért vitatkoznék azzal, hogy a falusi ember hozzálállása az egészséges középút. Gondolj az egész életében láncon tartott, áztatott kenyérrel etetett kutyákra, mint az ember legjobb barátjára. Lehet, hogy a házi haszonállatokhoz megfelelően állnak hozzá, de sokuk nem tudja elképzelni, hogy milyen kedvtelésből, kedvencként tartani az állatokat.

 • 2009.09.19 14:49:21Rosa Rugosa

  Zsuzsi

  A lufivá duzzasztott mozgásképtelen városi tacskó se jobb alternatíva... Nem mint ha a láncos kutya jó lenne.

  A városi állattartókkal az a baj, hogy ők viszont csak kedvencként tudnak minden állatra gondolni...

  Az, hogy egy állatot nem csak azért tartasz, mert olyan jó simizni, az nem egyenlő azzal, hogy rosszul bánsz vele.

  Ha mindenki így gondolkodna, nem lenne soha hús az asztalon.:)

  Amit meg kikérek a növények nevében... azért mert ők nem tudnak olyan édesen rád nézni, még élnek.:)

 • 2009.09.19 14:55:44madz

  én azért halványan elképzelhetőnek tartom, hogy elsősorban iq-függő a dolog. a falusiak-városlakók párharc elég nagy hülyeség...

 • 2009.09.19 14:57:11Zsuzsi főz

  RR, nálam a kedvencként tartás a simogatás mellett azt is jelentette, amíg városban laktam, hogy vittem őket mindenfelé kirándulni, suliba,terelni és ennek garantáltan jobban örültek, mint ha idő előtti halálukat gyorsítottam volna fel mindenféle nassokkal. Az sem állatszeretet, ha valaki csak tömi a kutyáját.
  Valamit félreértettél, mert attól, hogy valaki kedvencként tekint az állatára (kutya-macsak), még lesz hús az asztalon, mert vélhetően a tehenével nem alszik egy ágyban és az sem gond, ha le kell vágnia:-)

 • 2009.09.19 15:01:55Rosa Rugosa

  Valószínűleg igazad van.
  A baj, csak ott kezdődik, amikor a "városi" anyukák dermedten néztek a kisfiamra, aki az állatkertben amikor megpillantott egy háziszárnyast, így kiáltott:

  -Bárcsak itt lenne a nyilam, akkor jól megnyilazném és megsütném!
  Akkor jöttek az olyan szövegek, hogy
  -Kisfiú, miért akarod bántani azt a szegény állatot?

  Na ez az igazi képmutatás. Az én gyerekem tudta, miből van a hús. Nem gonosz, egyszerűen úgy tekint arra az állatra, mint lehetséges élelemre. Nem kínozni akarja, csak az jutott eszébe, megenné.

 • 2009.09.19 15:02:53Heatherette

  "Lehet, hogy a házi haszonállatokhoz megfelelően állnak hozzá, de sokuk nem tudja elképzelni, hogy milyen kedvtelésből, kedvencként tartani az állatokat."

  már ne is haragudj, de a falura sem jellemző ez. van ilyen is, én is haragszom érte, de nem mondanám, h jellemző. ma már falun is kedvtelésből tartják a kutyát, szaladgálnak az udvaron, ami ugye lényegesen nagyobb terület, mint egy panellakásé, vagy egy kis városi házikó konyhakertje. és igen, a panellakó életmód van annyira rossz a kutyának, mint a láncon tartás, sőt talán rosszabb. ha láncon van, attól még el tudja szórakoztatni magát, kerget madarakat, túr a földben, ugatja a postást, a macskákat, egy lakásban mit tesz? döglik. az a kevés kis séta meg lófasz se, mert az, amit igazán kedvel egy állat, városon nincs meg. mondom ezt úgy, h szobakutyám van.

 • 2009.09.19 15:04:15Rosa Rugosa

  Zsuzsi

  Valószínűleg sosem volt tehened, ezt ezért jelented ki ilyen könnyen.:)

 • 2009.09.19 15:11:39Heatherette

  a tyúk, sertés, tehén még hagyján! nemtom, láttatok-e vha nyúlleadást. az kemény. a nyúl aranyos kis állat. jön egy baszott nagy kocsi, kb 100 ketreccel megpakolva, megragadják a nyuszikat, és embertelenül elkezdik felfelé hajigálni. törik nyakuk, lábuk, gerincük. nem számít, már csak húsok. egy-egy pici ketrecbe vagy 15-öt bezsúfolnak, mozdulni se bírnak. láttam már a tévében, h kampányolnak amellett, h emberségesebben bánjanak a tehenekkel meg a lovakkal, pedig ehhez képest nekik még jó dolguk van, hiszen beterelik őket a kamionba, amit azonban ezek a szegény nyuszik átélnek, az tényleg szívszorongató.

 • 2009.09.19 15:22:45Rosa Rugosa

  Mondjuk a beterelik a kamionba az is egy külön történet...

  Inkább arra gondoltam, hogy akinek csak kutyával, macskával van kapcsolata, az egyszerűen nem ért meg egy "igazi" állattartót.

  Azért, mert a legtöbb embernek fogalma sincs, hogyan viselkednek a "nagy" állatok, nem is ismeri őket, ezért talán kitalál magának valamit róluk. A tehén sem egy darab hús, ami csak áll az istállóban. Más a jelrendszere, mint egy kutyának, az biztos.

  A disznóról tudni kell, legalább olyan okos, mint egy kutya és bizony ügyesen tud hízelegni...:)

  Aki pedig lovat tart hát azt hiszem ő átértékeli a házi kedvenc jelentését. Mert a ló mellett egy kutya, vagy egy macska labdába sem rúghat.

  Egyébként a nagyüzemi állattartás, vágás, az a szívszorongató.
  Egy tanyán, vagy falun valahogy sokkal emberibb a dolog.
  Tudod, hogy életében mindent megadtál neki a lehetőségeidhez mérten, ezért nincs is akkora lelkifurdalásod, amikor megeszed, mint ha látod az élve forrázott csirkéket, az élve ledarált napos kakasokat, stb.

 • 2009.09.19 15:29:48Heatherette

  ugyan már, falun is megvan a maga hagyománya az állatok levágásának. a disznóölés semmi, ott fejbelövik vagy ütik, aztán annyi. de mondjuk amikor a csirkének elvágják a nyakát, h felfogják a vért, és úgy múlik ki, az már csúnyább. én azért konkrétan elég sokszor láttam, h szállítják az állatokat, és semmi gázosat nem tapasztaltam ott. beterelés volt, és kész. aztán, h útközben azok a kamionosok mit csinálnak, az megint más lapra tartozik, az is csúnya tud lenni. ami nekem még fáj, az pl amikor rákot vagy homárt főznek. élve bele a forró vízbe, na, az se szebb.

 • 2009.09.19 15:37:42Zsuzsi főz

  H, lehet hogy túlzottan általánosra sikeredett, amit mondtam, persze, vidéken is vannak kedvencként tartott háziállatok.
  Én meg nem gondolom, hogy olyan szórakoztató lenne egy kutyának láncon.
  Az meg a másik, hogy a kertben tartott kutyákat általában nem szokták kivinni sétálni, mondván egész nap levegőn van. Hát, lehet, hogy kint van, de sokkal szabadabb mozgást jelent neki egy kis séta a kerten kívül.

 • 2009.09.19 15:46:00Rosa Rugosa

  http://www.youtube.com/watch?v=hCkyoueMG64

  Ez az egyik oldal.
  A nagyüzemi termelés.
  A filmhez még annyit, hogy itt Magyarországon az emberek nagy többsége jól bánik az állatokkal.
  Csak a hús amit eszel, na az már nem tőlünk való.:)

  Nálunk meg van mészáros, aki kijött levágni a bikaborjút és egy jól irányzott ütéssel letaglózta. 2 másodperc volt.
  A disznót is leszúrják, persze, csak nincs felesleges kínzás előtte. Hogy néha nem sikerül tökéletesen, az bizony benne van.

 • 2009.09.19 15:47:27Rosa Rugosa

  A vega kaja résszel persze nem értek egyet és bár kissé hatásvadász a film, sajnos reális is.

 • 2009.09.19 15:49:04rágypéksérotomsik

  Vidéki (Pesttől 110 kilométerre és ezer évre) ismerősöm láncon tartott kutyája a napokban megbetegedett. Mondtam, hívja az állatorvost, mert a kutya napok óta nem eszik, összezuhant, látszik, hogy nagy a baj. Közölte, hogy nem a disznó betegedett meg, hanem a kutya, ahhoz nem hív orvost. Tegnap meg is halt szegény.
  Nem kommentálom, mert kimoderálnák.

 • 2009.09.19 15:50:21Rosa Rugosa

  Zsuzsi

  Persze, nem viszem sétálni naponta, mert igenis elég jól elvan a kutya az 1500nm-es kertben. Tudod, futkos, ugat, ás néhány gödröt...stb.
  De ha elmegyünk sétálni, akkor jön velünk.:)

 • 2009.09.19 15:51:16Ariaden

  Szerintem mindenkinek van kitől mit tanulni. Én a falusi lány, nem tudtam, hogy a boltban vett húst meg kell mosni, mert sose ettem még olyat éttermen kívül ugye ott meg már főve/sülve volt. A páromnak kellett erre a 27 éves fejemnek anno rávilágítsani. :D Én addig csak otthoni hűtőládából elővett húst láttam. :)
  H. szerintem az állattartás vidéken mindenképpen jobb. Én megtanultam, hogy bár édi a kiskacsa meg a kiscsibe, a legritkább esetben szeretik, ha simogatják őket, a kotlós meg kimondottan jó nagyokat tud csípni. a kismalacot télen megöljük és abból lesz a rántott hús, a csirkéből lesz a rántott csibecomb. A kukoricát le kell szedni, hogy nekik is legyen mit enni és bizony ganézni is kell.

 • 2009.09.19 15:55:44Heatherette

  "Hát, lehet, hogy kint van, de sokkal szabadabb mozgást jelent neki egy kis séta a kerten kívül."

  ezt most komolyan gondoltad? rajzold már le nekem, miben különbözik "egy kis séta" attól, h ő sétál meg futkos a kertben, amennyit akar? tényleg marha kíváncsi lennék rá. ne haragudj, de ez aztán városi gondolkodás a javából!

 • 2009.09.19 16:01:33Zsuzsi főz

  Nem jutott még eszedbe pl az, hogy a kutya egész nap elvan a kertben, jól szórakozik, de mégis jól eshet neki, ha a gazdája hazajön, és elviszi sétálni, tehát EGYÜTT vannak?
  Tapasztalatból mondom, lehet, hogy a mi kutyáink különcök e téren.
  Arról nem beszélve, hogy nagyon sok kutyabetegséget lehet így megelőzni -nálunk több alkalommal volt rá példa -, mert így módod nyílik megfigyelni, hogy milyet vizel, stb. Tizenhárom éve tartok kutyát, ilyen városi gondolkodással:-)

 • 2009.09.19 16:05:29Rosa Rugosa

  Az én kutyám azzal is elégedett, ha együtt kávézgatunk a teraszon, vagy ugrálhat a gyerekekkel, vagy ha a macskákat üldözgeti.
  Nem látom, hogy szomorú lenne azért, mert nem megyünk minden nap du.4-kor sétálni.

  Én is voltam városi kutyatartó és meg is fogadtam, kutyát lakásba soha többet.

  A vizeletét meg nem nagyon figyelem...

 • 2009.09.19 16:06:04Heatherette

  mert úgy, h kimész a kertbe, nem lehet megfigyelni, milyet hugyozik, v együtt játszani vele, ugye? :)
  bocs, de ez faluhelyen úgy működik, munka után kimész, öntözöl, kapálsz, rendezgeted a kerted, közben ott van veled a kutya. nagyon rossz nyomon jár, aki azt hiszi, h az ebnek arra van szüksége, h a gazdája egész nap babusgassa. ez az, amit te nem látsz: a kutyának nem a sétafikálás a szórakozás, egy vidéki kutya egész máshogy él, mint ezek a nyomorult panellakók.

 • 2009.09.19 16:12:55Rosa Rugosa

  VISSZA A GYEREKEKHEZ!

  Óvodás, iskolás csoportok is mehetnek ide:

  http://www.bottyanequus.com/elerhetosegeink.php

  Ők sérült, beteg lovaknak csináltak egy menhelyt. Gyerekeknek biztosan érdekes.

  (A beteg ló általában még jól néz ki, csak használhatatlan.) :D

 • 2009.09.19 16:12:57Zsuzsi főz

  Nem vagyok (már) városi kutyatartó, legalább három éve. Ez a három év építkezéssel telt el,kertrendezés anyagi okokból elmarad. A kertnek van egy olyan dzsindzsás része, ahová a kutyák rendszeresen eljárnak a dolgukat végezni, oda meg sajna nem tudunk utánuk menni. A két kutyánk egész nap a kertben van, döglenek, ugatják a postást, végzik a szokásos kis napi rutinjukat, és nekik az a "játék", ha jöhetnek velünk sétálni, vagy a szemközti erdőbe. Természetes, hogy amikor a kertben vagyunk ,megsimogatjuk őket, ami már csak kullancsok felfedezésére is igen jó megoldás.
  Nem tudom, nektek miért olyan szörnyű, ha nekem az a véleményem a tapasztalataim alapján, hogy a kertben tartott kutya is igényli a sétát.

 • 2009.09.19 16:43:32Heatherette

  nem szörnyű, csak feleslegesnek tartom. persze, ártani nem árt, de a sétáltatást a panellakóknak találták ki, egy kertben tartott kutyának nincs rá szüksége.

 • 2009.09.19 16:55:56sztroberi

  H: alapvetően igazad van, de azon is múlik, mekkora a kert, ahova mehet a kutya. a fent említett 1500nm nyilván bőven elég teret ad a kutyának, de sokak ennél jóval kisebb kertben tartják az ebet, akkor meg nem árt még pluszban elvinni egy kicsit, akkor sem, ha tulképp egész nap rohangászhatott kinn a kuty. meg a gazdinak is jót tesz, ha egy órácskát sétál a kutyával, kell a testmozgás :)

 • 2009.09.19 17:22:04Zsuzsi főz

  Hát igen, sztroberi, nálunk nincs ekkora telekméret, meg a mozgás tényleg jól esik, főleg, ha irodai munkát végzel.
  A mi kutyáink meg csak akkor rohangásznak, ha történik is valami, egyébként egész nap heverésznek. (Nálunk nem gyakran történnek dolgok, olyan helyen lakunk)
  Egy-két gondolat a témában:
  http://www.haon.hu/hirek/Allat/cikk/kerti-kutyat-folosleges-setaltatni/cn/news-20071016-10255220

 • 2009.09.19 17:24:19Hilus

  Szerintem is kell a kutyát sétáltatni, póráz nélkül is, mert a kertben nem fog annyit sportolni. Kell neki az új inger, más emberekkel, kutyákkal való találkozás, "újságolvasás", rohangálás.
  Mi kertes házban lakunk, de a kutya nem volt kizárva a kertbe, hanem ha akart bejöhetett. Be is jött, főleg éjszakára.
  Hiába nagy a kertünk, a sétát nem lehetett kihagyni.

 • 2009.09.19 17:56:31Rosa Rugosa

  Visszatérve az eredeti témához.

  Szerintem egyszerűen az oktatásba kötelezően be kéne illeszteni egy ilyen "kisgazdaság látogató" programot. Lehet, hogy felérne 5 környezetórával -meg néhány tornaórával.:)

 • 2009.09.19 18:21:17Farkasokkal táncoló

  Rosa,
  ez igaz, de nem minden városi iskola engedheti meg magának. Most, hogy a napközi ebédbefizetések is igencsak meg fognak nőni, és még kevesebb pénzük lesz az iskoláknak, én attól félek, hogy még a szokásos egyhetes erdei iskola is be lesz szüntetve.

  Viszont én nagyon benne lennék egy csereüdülésben (de nem a Nők Lapja szervezésében!) , mondjuk ha lenne ismerős falusi család, ahol szintén van gyerek, boldogan odaküldeném két hétre a mi kis városi gyerekünket, csarébe meg én két hétig mindenhová elcipelném az ő kis falusi gyereküket.

 • 2009.09.19 18:35:40k-pk

  Nem csodálkozom azon, hogy az Egyesült Királyságban ilyen eredményre jutottak.
  Szerintem Magyarországon jobb a helyzet, bár azt szomorúnak tartom, hogy alapvető környezetüket nem ismerhetik meg kellőképp a gyerekek. Elsősorban a szülők miatt. Akik nem veszik a fáradságot arra, hogy "tanítsák" a gyerekeiket. Pl. nem sok időbe telik szerintem, ha mondjuk a boltban megvásárolt üveges borsóról elmeséljük, hogy a borsó hüvelyben terem, kis bokrokon.:)
  Nem tudom, milyen az angol oktatás ezen a téren, de Mo.-on az általános iskolában sokmindent megtanítanak ezekről a dolgokról.

 • 2009.09.19 18:41:59k-pk

  Szóval ha otthonról viszi az alapot a gyerek, akár könyvből, akár magyarázat útján, természetfilmekből, stb., akkor milyen jó élmény lehet élőben is találkozni az állatokkal, gazdálkodással.
  Kisvárosi óvodánk egész jó ezen a téren, kiscsoportos fiam tavaly már kenyeret sütött erdei óvodában.:) (Jól megelőzött, én csak a pizzatésztáig és aranygaluska tésztáig jutottam.)

 • 2009.09.19 18:42:23Farkasokkal táncoló

  Borsó nem ér, az unokám meg se eszi, utálja.
  Mi mondjuk egyébként könnyebb helyzetben vagyunk, mert kertes házban lakunk, mellettünk a természetvédelmi terület, élőben lát mókust amit a diót reszelgeti a fogával, lát sündisznót amint pöfög éjszaka, vannak paradicsomjaink amiről ő szedi le minden nap az éretteket, van pár tő szamócánk (reményeim szerint jövőre sokkal több lesz, mert 3 palántát vásároltunk, és már 9 van belőle) , ő mászik fára, ismeri a bogarakat és a repülő rovarokat (sajna), volt cicája (megmérgezték), volt kutyánk (kimúlt, és majd akkor lesz új, ha iskolás lesz), és sokat járunk vele az állatkertbe, a különféle skanzenekbe. De szerintem ez nem pótolná azt, mintha legalább két hetet falun (tanyán lehetőleg) nyaralna.

 • 2009.09.19 19:07:37Fiona Tyassen

  itt is elkélne, mert sokan nem tanitják meg gyerekeiknek , hogy mi is az a falusi gazdaság, kerti munka, állattartás

  Egy helyen hallottam , hogy az iskolába a gyerek rajz órán a csirkét láb és fej nélkül rajzolta le, nagy megrökönyödésére a tanárnőnek , aki azt hitte a gyermekben egy terrorista csira lakozik
  rögtön értesitette a szülőket , akik ronygyoltak is a pszichológushoz szegény gyerekkel, de a szakember 2 mondat után szülökkel folytatta a beszélgetést..
  ugyanis nem látott a gyermek sosem élő csirkét, TV nincs, nem vitték ilyen helyekre..
  a gyermek a CORA-ban látta a griil csibét és csak azt tudta lerajzolni..

  nem ártana többet foglakozni a gyermekekkel és tanitani őket és bemutatni , hogy holis élünk...
  nem csak a Győzikét kéne nézegetni a TV-ben...

 • 2009.09.19 19:25:36nagyleany

  amiota google van mindent tudnak gyerekeink..........

 • 2009.09.19 19:25:38mammina

  en iden nyaron elkuldtem a lanyaim egy hetes falusi turizmusba. volt kecskefejes, csirketereles, kacsausztatas. ket hete pedig egy tangazdasagba vittuk oket, ahol megismerkedtek a tehenek ellatasaval, hogyan fejik oket kezzel, es hogyan geppel. ki is progalhattak a kezi fejest. orulten feldobodtak tole.

  sajnos en a parazosak koze tartozom, igy nem tudom elvagni egy csirke nyakat, de nem erzem ugy hogy szegenyke, amikor anyam, vagy rokonom teszi, hiszen ezert tartjuk oket. ha elobb utobb minden allatt szegenyke lesz, amit megeszunk (na most mit kapok a vegetarianusoktol) akkor nem lesz megennivalo. persze zoldsegek, meg magvak. nekem az nem megy.

  de hogy egy konyvet ne adjunk a gyerek kezebe, hogy lassa hogy nez ki egy csirke, az mar az elhanyagolas kategoria. hogy nem ismer fel egy galleros ausztral gyikot vagy egy tatut, meg hagyjan, de egy csirket!

 • 2009.09.19 19:27:01mammina

  nyaron pedig anyukameknal ultettek borsot, zoldbabot, es lestuk vartuk hogy eheto allapotba keruljon. es mentek felkotni a paradicsomot, es kapalgattak, hogy finom legyen. :-)

 • 2009.09.19 19:54:38Fiona Tyassen

  sajnálatos tény , de igaz a történet...
  vannak ilyenek

 • 2009.09.19 19:56:45Farkasokkal táncoló

  mammina, én se tudnám elvágni egy csirke nyakát, viszont azt hiszem, ha nagyon éhes lennék, akkor egy baltával le tudnám csapni a fejét - ez (kizárólag szerintem) sokkal humánusabb megoldás, mint mikor szép lassan elnyaszabáljuk a csirke nyakát.

  Az állatvédelemmel is úgy vagyok, hogy oké, megesszük a húst, én is szeretem nagyon, de amellett nagyon kiállnék, hogy elég hogy megöljük őket, előtte nem kéne még kínozni is. (Lásd fentebb a byulag csonttöréses felhajigálása a szállítás alatt. pl)

 • 2009.09.19 20:00:34madz

  a csirke nyakát elnyisszantani kb egy fél másodperc.

 • 2009.09.19 20:10:20Fiona Tyassen

  madz-nál a pont
  azt úgy kell, bár én még nem vágtam el , de gyakran láttam..

 • 2009.09.19 20:17:18Heatherette

  madz, nem elnyisszantani a cucc, hanem végignézni, h beledöglik. ami meg nem fél másodperc.

 • 2009.09.19 20:25:14Rosa Rugosa

  Tudnám javasolni a Katica tanyát Patcán.

  www.kalandpark.hu

  25km-re élek Bp.-től, és itt sem tart mindenki állatot.:)
  Az iskolások ide mentek osztálykirándulásra.
  Nagyon jó volt, rengeteg élménnyel jöttek haza a gyerekek.

  De ahogy itt olvasgatom, mekkora igény van erre, lehet nekem kéne csinálni egyet...:))))

 • 2009.09.19 20:27:33Rosa Rugosa

  Az óvodákban pedig újra divatba lehetne hozni a kiskertet. Régen ennek volt hagyománya és igazán egy zsebkendőnyi földecske is elég hozzá. Vagy néhány nagyobb virágláda. Ez igazán nem pénz kérdése.

 • 2009.09.19 21:35:44Shadearmy.

  A mi ovinkban van kiskert. Tavaly valami vandál kihúzkodta egyik éjjel az összes répát és szétszórta az ovi udvarán....

 • 2009.09.20 00:41:09myOhmy

  mammina: megadnád kérlek a tangazdaság elérhetőségét, illetve a helyét, ahová a falusi turizmus keretében mentetek? Lehet, csanázni fogok, s gyűjtöm a hova kiránduljunk-linkeket ^^

 • 2009.09.20 06:52:37csuni

  Míg a szomszéd tartott állatokat(tehén,ló,stb.),addig a közeli oviból csoportok jöttek.Máig nem felejtem egyikük beszólását boci+tehén párosra:JÉÉ,emeletes tehén!:D
  Másfél évesem itthon a tyúkokat simizi,és tudja,hogy honnan van a tojás.Kutya,macska is van,és a többit,mint ló,tehén,birka, sem csak képről ismeri.Viszont nyáron vidéken nyaraltunk.Látta behozni az élő csirkét,majd egy jó órás séta után szembesült eme jószág kopasz,égnek dobott lábú változatával.Jó 1perc alatt leesett neki,hogy mi az.Kis pityergés,aztán szó nélkül megette a belőle készült töltött csirkét.
  Ja azóta a gólya és sas sem ismeretlen neki!:)
  A tarhonya hol terem dumához:Pécelen a parasztképzőben (MEz.gaz technikum) A mai napig ezzrl szívatják az elsősöket.A többsége símán bedől,akár csak a kanyarfúrós dumának!:D

 • 2009.09.20 14:54:34asdfg123

  állatszerető gyerekeknek www.ferenczporta.hu
  Felnőtteknek csak akkor ha nem zavarja őket a sok gyerek, hajnali kakasszó, és az állattartással járó legyek

 • 2009.09.20 20:04:37Mille38

  38 éves voltam, mikor először láttam élőben, hogyan fejik a tehenet kézzel. Ehhez is Dániába kellett utaznom egy skanzenbe... (Annak ellenére, hogy a férjem eleinte fejőgépből akart diplomamunkát írni, s ezért több fejőkehely is megfordult a lakásunkban :)
  De a kézzel fejést legalább a gyerekeim is látták. Így már nem mondhatják, hogy nem műveljük őket.

 • 2009.09.21 08:00:42Veg_

  Hmmm... Anglián nem csodálkozom, ott egy halom felnőtt se ismeri a retket, lévén két zöldet eszik a többség: krumpli, némelyik még hagyma. Slussz. A többi zőccség, tehát fujjjj!
  Hogy ismerné a gyerek a növényeket??? Nálunk meg a zöldségekhez is többnyire együtt megy szülő és gyerek, és a gyerek felismeri a retket, mert eszi vajas kenyérhez (jó, lehet, hogy csak egy fajtát, de felismer).
  Állattéma: vagy a közelben van állat, vagy el tudják vinni a gyereket állatsimogatóba, skanzenbe, ahol vannak állatok, esetleg elmennek hortobágyra vagy hasonló.
  Szóval aki nem teljesen idióta, annak a gyereke ismeri, multkor néztem, teli a boltok állatos memóriakártyákkal és könyvekkel, ott nézheti piciként is a tehenet meg csirkét, versek vagy mesék szólnak róluk.
  Aki meg olyan sötét, hogy meg se mutatja a gyereknek, honnan a grillcsirke, ott a szülőt kell nevelni...

 • 2009.09.21 10:46:49pantufül

  Sajnos nincsenek és nem is voltak soha vidéki rokonaink, de mindig megtaláltuk a módját, hogy a gyerekek megismerhessék az állatokat és a természetet. Ennek ezer módja van. A nagy régen minden nyáron 2 hetet nyaralt egy tanyán. A kislányoméknak meg az erdei iskola volt most egy tanyán, ahol az állatok gondozásán kivűl kenyeret is sütöttek kemencében és házi sajtot készítettek. Nagyon élvezte. Azt mondta a tábor után, hogy most már biztosan nem tudna húst enni, (eddig sem ettünk)hiszen testközelből látta a kis állatokat. Gondolom, akik vidéken nőnek fel, azoknak meg az a természetes, hogy azért nevelik, hogy megegyék.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta