SZÜLŐSÉG

Mentőt hívtak egy Geréb Ágnes vezette solymári szülés helyszínére

2009. szeptember 18., péntek 11:30 |

Kórházba kellett szállítani egy újszülöttet Solymáron, mert komplikációk léptek fel az otthon szülésnél - értesült az MTI pénteken; a rendőrség tájékoztatása szerint a szülést Geréb Ágnes vezette le.

Geréb Ágnes
Geréb Ágnes

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: péntekre virradó éjjel Solymáron az e tevékenységtől korábban eltiltott Geréb Ágnes vezetett le egy otthon szülést, ám közben komplikációk léptek fel, ezért az újszülötthöz mentőt kellett hívni. A részletekről a szóvivő későbbre ígért tájékoztatást, annyit azonban megjegyzett, hogy egyelőre nem tudni, lesz-e büntetőjogi következménye az esetnek.

Az Országos Mentőszolgálat ügyeletese sem szolgált egyelőre bővebb információval, az újszülött állapotát firtató kérdésre sem válaszolt, csak annyit közölt: még tart az adatgyűjtés. Geréb Ágnest 2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt. Ez év augusztusában pedig egy 2007 szeptemberében levezetett szülés miatt - mivel közben meghalt az újszülött - halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat ellene.

(MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.22 23:36:14psyché

  en nem ertem ezt a vitat: miert problema az, ha valaki, akinek erre eü oka van csaszarral szül??? szerintem, az lenne a gond, ha ennek ellenere vaginalisan szülne es veszelyeztetne a gyerek + a sajat eletet. engem egyebkent a valasztott csaszar sem zavar. söt, az osz sem. szerintem, mindenki szüljön ugy, ahogy neki a legjobb, amig minden rendben megy. utana meg csinalja azt, amit az orvosok mondanak neki.

 • 2009.09.23 00:02:42celestinakirálynő

  poppy, nem értem, miért ez a kirohanás.

  a hellp egy nagyon szar betegség, senki nem gondolja, hogy nem fordulhat elő bárkivel. és senki nem gondolja, hogy akivel előfordul, az bizony nem akar belehalni a következőbe. én se akarnék. nekem más jutott. Más nagyon szar. És, ezt el tudod te képzelni, hogy én meg a saját stratégiámat követem?

  és igen, örülök, hogy élek, és él a gyerekem. Miért fáj neked az, hogy én másra is gondolok ezzel kapcsolatban? Miért csak végletek vannak, és aki nem úgy tesz, ahog yte az hülye? nem értem. azt sem értem, hogy miért nem gondolhatok a saját császáromról azt, amit én akarok? miért kéne elfogadtatnom Veled az én császáromat? az odáig vezető okokat? amit én gondolok róla? miért érzed Te azt támadásnak, hogy én nem hellp miatt szültem, és a helyzet megengedte, hogy a következőt ne úgy szüljem? és miért ne lehetne, hogy valakinek probléma a császár, és valakinek meg nem az? nem értem, miért ezen vagytok kiakadva amikor olvassátok a szüléstörténeteket? az egész onnan indult, amit nem hagytam szó nélkül: hogy a mentőt ne vegyék el, és valaki más meg ezt írta: hogy vérezzen el mindenki, aki otthon szül...én biztos nem a császár ellen vagyok, de nekem fontos volt, hogy ne előre döntsék el hogy csak az jöhet szóba. másnak meg nem ez a fontos. és?
  szóval kár folyton szurkálni és sértődni.

 • 2009.09.23 00:13:01cantaloupe

  Mspoppy,
  valóban van olyan, én is ismerek, aki nem tudta feldolgozni a császárt, annyira készült a tökéletes, természetes szülésre. Ő amúgy bába, annyiból biztos nehéz lehetett, hogy sok nőét nézte végig, az övé meg nem lehetett olyan.
  És igazad van abban, hogy a végeredménynek, az egészséges kisbabának kell örülni, nem azon rágódni, hogy nem sikerült gyertyafénynél, fürdőkádban szülni.

  Viszont ez nem érv arra, hogy ne is lehessen otthonszülés, szülőotthonos szülés.

  Ha úgy vesszük, te sem írsz ám objektívan egy korababa anyukájaként, néha az az érzésem, hogy sok komplikáltan szülő nő kis irigységet érez, mert neki több aggodalom jutott a szülésből, mint szépség. Máshogy nem tudom magyarázni az indulatot, mert miért is érdekelne annyira Kovács Julis otthonszülése tőled többszáz kilométerre?

  Az meg, hogy ki tartja mindenek felett állónak magát...pár napja, mikor tudományos kutatás eredményeit írom be, jössz azzal, hogy komplikáció nélküli eseteket nem érdemes összehasonlítani, meg túl sok a változó. Akkor te ugyan biza nem nézed a másik oldalt hülyének? Dehogynem.

 • 2009.09.23 00:41:03mspoppy

  cant, már bocs, de ki érvelt azzal az osz ellen, hogy aztán nem tudják feldolgozni, ha mégsem megy? szerintem ez épphogy azoknak jelent problémát, akik osz-pártiak, mintsem azoknak, akik nem.

  szerintem az indulat és az érdeklődés két különböző dolog, engem legalábbis nem az idulatok vezérelnek, ha érdeklődöm egy téma iránt.

  s ha már a kora-&komplikált szülés: amennyire én látom, a legtöbb ilyen édesanya nem irígységet érez a relatíve simán szülők irányába, hanem egyszerűen nem értik, hogy miért nem örülnek, hogy minden oké a babával (és hogy lyuk van a seggükön), miért csinálnak maguknak problémát olyasmiből, amiből szerintük nem kéne (már csak azért sem, mert nekik általában nem jut idejük ilyesmin filózni).

  a statisztikai vitához: nem, nem nézem a másik oldalt hülyének, de nem szeretek hosszasan elbeszélni a másik mellett, s ha ilyet tapasztalok, a magam részéről nem erőltetem tovább a társalgást.

 • 2009.09.23 01:00:03mspoppy

  c.k., ennél többször nem tudom leírni úgy, hogy megértsd: ellentétben veled, engem elsősorban nem az érzelmeim vezérelnek, amikor egy-egy TÉMA mellett v. ellen fejtem ki a véleményemet, vagyis nem FÁJ, és nem veszem támadásnak, ha valaki másképp gondolkodik, mint ahogyan nem sértődöm, vagy szurkálódom.

  Nem KELL elfogadtatnod velem (vagy mással a fórumról) sem a császárodat, sem az otthonszülést, sem semmit. Itt neked kellene elfogadnod azt, hogy igen, vannak, akik ellenzik az osz-t és határozott véleményük van róla. Itt többen több soron elmondták, hogy függetlenül az ő véleményüktől (hogy pártolják-e vagy sem, felelőtlenségnek tartják-e vagy sem, stb.) mindenki úgy szül, ahogy akar. De te ezt nem bírod bevenni, mert egyfolytában azon erőlködsz, hogy olyasmiket adj az osz-t ellenzők szájába, amit azok nem mondtak.
  Pl. hogyan kell azt értenni, hogy "nem hagytam szó nélkül: hogy a mentőt ne vegyék el"? Ki beszélt itt arról, hogy az otthon szülő nőktől "el kellene venni a mentőt"??

  komolyan ennyire nem megy neked az értő olvasás, vagy szándékosan csúsztatsz??

 • 2009.09.23 04:12:48cantaloupe

  Mspoppy,
  mikor az unokatesóm szült otthon, akkor én is kíváncsiságból vezérelve kezdtem utánaolvasni, mert az első reakcióm az volt, hogy te jó ég...de aztán beleástam magam a témába és számomra világos, hogy egy átlag magyar kórház sem a biztonság záloga, sőt...az itteni kórhazái sorozat ebben pedig megerősít, mindenhol vannak szarvashibák.

  Abban igazad van, hogy a korababás anyukák más perspektívából szemlélik a dolgot, én is hálát adtam, hogy a babám normális súllyal született és szorítottam azoknak a mütyüröknek, akiket az inkubátorban láttam a másik babaszobában...de mindenkinem a saját gondja a legnagyobb, mert azt érzi át igazán.

  Igazából a te érvelésedben az zavar, hogy úgy érzem, nem fogadod el a hiteles infókat sem, ami az otthonszülés mellett szól, ha nincs komplikáció.

 • 2009.09.23 06:30:04Veg_

  "2009.09.22 22:10:57másutt
  mentougyben, meg nem tudom, hol lehetne meghuzni a mercet. ha elkezdodnek a fajasok, de tul gyorsan, es mentot hivok, az OK?
  ha rosszul leszek terhesen, es mentot hivok az OK?
  de ha a fenti esetekben MEGKISERLEM a szulest vegre is vinni es csak akkor hivom a mentot, amikor ez nem sikerul, az mar NEM ok?
  es ki tudja megallapitani a kulonbseget?
  hany cm tagulasig OK mentot hivni?"
  masutt, nem olvastam tovább még, tuti összekaptatok a késöbbiekben. Én igy, kivülről azt látom, hogy ő arra gondolt, hogy teljes mértékig oké, ha valakinek szüléskor mentőt kell hivnia. Azt nem tartja okénak, ha ma, Magyarországon, mikor néha abba hal meg szivbeteg, sérült, stb., hogy a kevés mentőből nem ér hozzá el időben és vele vissza a korházba, vagy a szivrohamos családjának azt mondják, vigye be kocsin, mert tovább tart, amig odaér a mentő 30 km-ről és beviszi a mittomén 60 kmre levő központi ellátó korházba, mintha beülnek a kocsiba, és nyomják a gázt az országuton mint a fene odáig, felelőtlenség előre azt _tervezni_, hogy otthon szülök, és mikor már nagy a baj (tehát pl. negyed órán mulik a gyerek élete), csak akkor hivok mentőt. Lehet erre mondani, hogy csak a kis kockázatu szülések, stb, de biza bármikor lehet gáz, pláne, hogy az ilyes ősasszonyok felesleges jeligéve néha ki is hagynak vizsgálatokat, és mivel az "zavarná a szent szülést" sokszor csak ugy vajudnak, mint dédnagyanyáink (tehát nincs rajta a gyerek életjeleit figyelő készülék se), ergo ha nem ér ki a mentő, ugyanugy meghal, mint dédnagyanyáink és gyermekeik, nem éppen XXI. sz.-i megoldás...

 • 2009.09.23 06:44:48Veg_

  renege: ha bárki utólag molesztál a szülésed kapcsán, és megpróbál elbizonytalanitani, nyugodtan jusson eszedbe, hogy az illetőbe belevertek valami nagykupac kisebbrendüségi komplexust, amit ugy próbál kompenzálni, hogy másokat lelkileg lenyomjon a padlora. Akkor kicsit felsőbbrendünek érzi magát ettől. Tehát veled és a szüléseddel semmi baj. Ha mindketten egészségesek vagytok, pláne. Ha bármelyikötökkel gond van, és nem kifejezetten orvosi mühiba, akkor gondolj arra, hogy megusztad ennyivel. Ha meg orvosi mühiba van, akkor meg nem te, az orvos a hibás, minden ember elcseszhet valamit, csak sajnos az orvosnál ez emberi problémákat okoz - szóval nem veled akart kicseszni, igy alakult.
  Akkor miért hibáztatnád magad, pláne, ha jól olvastam, semmi baj sincs veletek :-) (szvsz egyetlen esetben hibázik a szülő nő: ha az orvosok konkrét dologra mondják, hogy ne tegye, mégis csinálja, és az történik, amit megjósoltak. viszont ez csak utólag derül ki, előre lehet, hogy ugy tünik, igaza van, tehát ezért se kell a kardjába dőlni, mert senki se jós)

 • 2009.09.23 06:47:16Veg_

  "2009.09.22 23:09:42nyúlmama
  celestinakirálynő ne haragudj, de ha indokolt volt- még te is elismered- akkor mit nyögsz azóta is?"
  Nekem egyértelmü: mert nem egészséges gyereket, hanem szülésélményt akart (ha fizikális utóélete volt a császárnak, akkor általában legközelebb már nincs választási opcióként ott a hüvelyi szülés, max ha lelki)

 • 2009.09.23 06:59:35Veg_

  2009.09.23 04:12:48cantaloupe: Ezt tényleg csak az érti, aki naponta hallja a problémákat a korházi és mentős átszervezésekről, hogy már a korház se tudja, kit és hogyan lásson (láthat) el, hogy a mentők se tudják néha mostanába, kit, mikor, hova kell vinni, hogy meghalnak emberek, mert hiába jött a mentő, megszüntettek pár mentőállomást, és a távolról érkező nem talál oda idejébe, stb. Emellett hidd el, itt felelőtlenség.
  Hangsulyozom ismét, amit itt már többek: NEM otthon szülni felelőtlenség, hanem a mai Magyarországon felelőtlenség! Elöször a korház mellett épült szülőotthoni intézményrendszert kellene kiépiteni (aki faxnit akar, fizessen oda), ha már rendeződött a mentők, korházak, orvosok dolga, és minden rendben, akkor akarjon itt valaki "tudatosan" (tehát a magyar eü helyzet iránti full tudatlanságban) otthonszülni.

 • 2009.09.23 07:02:06Veg_

  "2009.09.23 00:02:42celestinakirálynő
  Miért fáj neked az, hogy én másra is gondolok ezzel kapcsolatban? "
  Nekem pl. az fáj, hogy nem másra gondolsz, hanem aki nem ugy gondolja, mint te, az szörnyü dolgot müvelt magával/gyerekével, vagy fel kéne dolgoznia (már hogy szerinted!) valami szörnyüséget, ami miatt renegét és a hozzá hasonlókat összezavarod, hgoy mégse volt jó, ami szerinte jó volt, és utólag elveszed (megpróbálod elvenni) tőle a gyerekszülési élményét

 • 2009.09.23 08:12:48boszor

  celestinakirálynő, ne forgasd ki, mert nem írtam sehol azt, hogy minden otthon szülő nő vérezzen el. Azt írtam, hogy aki annyira mániákus (értsd: hogy gyilkosnak tartja az orvosokat, a kórházat meg kínzókamrának), arra akár azt is mondanám, hogy hagyják békében otthon elvérezni (értsd: a saját elveivel összhangban) - HA nem lenne szó a gyereke életéről is.

 • 2009.09.23 08:35:41nyúlmama

  Gondolhat bárki bármit, ck, nem ez a gond. Hanem az, amit renege írt, meg áttételesen én is a szoptatással kapcsolatban: nem kell elhinteni másban, hogy szörnyűség történt vele, mert nem történt!És fel tudná dolgozni, ha hagynák, és nem hallaná folyton azt, hogy neki ezt fel kéne dolgoznia, és pláne, hogy még ő is tehet róla! Na ez a nagy gond.

 • 2009.09.23 08:41:48nyúlmama

  "valóban van olyan, én is ismerek, aki nem tudta feldolgozni a császárt, annyira készült a tökéletes, természetes szülésre. Ő amúgy bába, annyiból biztos nehéz lehetett, hogy sok nőét nézte végig, az övé meg nem lehetett olyan."
  Cant , ne haragudj, én nem ismerem a te ismerősödet, ezért csak úgy az "útszélről" kérdezem: szerinted ez egészséges dolog?Hogy valaki ennyire nagy jelentőséget tulajdonítson annak, hogy ő természetesen akar szülni, és aztán , ha ez nem jön össze, akkor összeomlik? Én úgy érzem ez már kicsit túlzás. Ezzel együtt nagyon sajnálom őt, és tudom, hogy a psziché az egy bonyolult dolog, nem akarom és nem akarom kérdése. Csak arra gondolok, hogy ha nem lenne ez a nagy kultusz,és nem hirdetnék fennen sokan, hogy minden a te kezedben van, akkor talán kevesebben zakkannának bele dolgokba. mert igen, sok minden van a mi kezünkben, de nem minden!

 • 2009.09.23 09:40:43celestinakirálynő

  döbbenet

  nyúlmama, én nem hitettem el senkivvel, hogy gond van a császárjával. renege belekérdezett, honnan tudják, hogy nem volt indokolt, én meg azt írtam, hogy sehonnan. itt mások bírálják a szülés.hu-s történeteket, az, hogy renege meg erre rákérdezett, akkor nem szabad válaszolni? csak nektek? mert?

  mert nektek van jogotok értékítéletet alkotni aszerint, hogy ki mit vall be arról, hogy mi az ami foglalkoztatja? hogy ki normális? mert ti vagytok a normáális kategória.

  boszor, most erre finomítod a vérezzen el véleméynedet?

  döbbenet.

  poppy, én is tudok villámokat szórni, kérsz egyet?

 • 2009.09.23 09:58:29a hal dala

  Úgy látszik, bbence megunta a porontyot, ezért GÁ-ék celestinakirálynőt delegálták helyette, hogy itt képviselje az osz ügyét. Szólni kéne nekik, hogy rossz csere volt, vissza kéne csinálni az egészet, mert míg bbence képes normális hangnemben érvelni, addig ck éppen hogy árt nekik, a fanatizmusával csak kicsit, azzal viszont sokat, ahogy azonnal elkezd meglehetősen bunkó módon személyeskedni mindenkivel, akinek más véleménye merészel lenni.

 • 2009.09.23 19:31:31mspoppy

  "Igazából a te érvelésedben az zavar, hogy úgy érzem, nem fogadod el a hiteles infókat sem, ami az otthonszülés mellett szól, ha nincs komplikáció."

  cantaloupe, a hiteles infókat elfogadom. ugyanakkor nem tartok minden "tudományos eredményt" ab ovo hitelesnek. és nem azért, mert okosabbnak képzelem magam a kutatóknál, hanem mert ismerem a hazai stat. adatgyűjtés gyakorlatát, és hogy _általában_ mennyire jártasak a kutatók a statisztikában, mint segédtudományban.
  Érdekes módon, ha rákérdezek egy-két stat. módszertani tényezőre, rendre bebuknak a válaszok - ha érkezik egyáltalán válasz. Emiatt aztán nem tudom készpénznek venni a leírtakat.

  Az osz contra ksz vita nálam ott kezdődik, hogy melyiknél adottak leginkább a feltételek a szerencsés kimenetelű szüléshez. Én vallom, amit orvosoktól olvastam, hogy "a szülés egy életveszélyes állapot". És nem a velem történtek miatt, így gondoltam ezt már a szülésem előtt is. Ez nálam egy olyan "megdönthetetlen vélelem", ami megalapozza a hozzáállásomat a továbbiakra vonatkozóan, vagyis, hogy minden más szempont csak ez után következik.

 • 2009.09.23 19:32:54mspoppy

  c.k.: tényeket, érveket szórj! az is megy?

 • 2009.09.23 23:33:25cantaloupe

  Nyúlmama,
  csak az én császáromról nyilatkozhatok, nekem is furcsa volt, hogy félórán belül kikapták a gyereket, belőlem, majd elvitték és délután, pár órával később láttam őt újra. A szülésem szép emlék marad, de tény, hogy kedvezőbb hormonálisan, kötődésileg, minden szempontból a háborítatlan szülés.
  Aki még sok idő után sem tud örülni az egészséges gyerekének, az valóban keressen segítséget.

 • 2009.09.24 03:20:44cantaloupe

  Mspoppy,
  a valaszom benyelte a blogmotor...pedig de hosszu volt...majd holnap ujrairom.

 • 2009.09.24 03:30:16glad az egyetlen

  "...pedig de hosszu volt..."

  Valszeg pont azért. Ráraktak egy limitet mostanság. Engem is idegelt már párszor.

 • 2009.09.24 08:27:55nyúlmama

  Cant, akkor tök egyet gondolunk. :)Én is ezeket éreztem, amiket te leírsz a császár után.Csak volt egy babám, aki élt, egészséges volt. Ezért aztán kis szomor, és kész.
  Nem szenvedni kell, hamen segítséget kérni, normális embertől, nem olyantól,aki még beléd is plántálja, hogy igen, igen, tényleg, hm, hm, ez a császár....

 • 2009.09.24 08:30:50nyúlmama

  Renege, ha még erre jársz. Kölönben meg, ha tényleg attól lett volna a császárod, mert lekileg nem tudtál ráhangolódni a szülésre-akkor mi van? A te életed, a gyeerk jól van, a császár meg nem a tragédiák tragédiája. Sokkal inkább az lenne, ha nem császároznak meg, és valami baj történik.

 • 2009.09.24 14:10:04cantaloupe

  Nem tudom, nem halt-e be a poszt, de megpróbálok MsPoppynak válaszolni.

  1:
  Engem elborzaszt, hogy te elhiszed, azt hiszed, hogy a szülés életveszély, mikor egy természetes folyamat. Még nagy otthonszülés-ellenes orvosok szerint is lezajlik a legtöbb szülés egy kukoricásban (lásd Dr. Laufer, eme mondatát épp ide nyilatkozta).

  Kozkázatot pedig mindenhol vállalsz, még akkor is, ha 3 orvosi műtő és 4 team áll melletted.

  Másuttnak volt egy jó érve Semmelweis-ről, út is elutasította a szakma. 2o éve meg azt mondta a szakma, hogy beteg gyerekeket csak megzavar az anya jelenléte, ne aludjanak a kórházban. Ezeket is benyalod, csak mert a szakma mondja?

 • 2009.09.24 14:15:44cantaloupe

  2:

  Nekem mindig gyanús, ha valamit a "szakma" egyöntetűen elutasít.
  És nagy ellentmondás, hogy amíg nem hiszed el, hogy a kutatók jó módszerekkel állítanak fel statisztikákat, az orvosoktól mindent elfogadsz, csak mert benyalt többezer oldalt.

  Jómagam úgy gondolom, hogy nem kéne kidobni mindent, ami az intézményesítés előtt volt. Pl. epidurál helyett lehetne masszírozni is, de ez az orvosi tankönyvben nincs benne. Meg a bábák többszáz éves tudása, amivel világra segítettek sok-sok gyereket.

  Félre ne érts: ha komplikáció van eleve, ikrek, szükségcsászár, korababa, akkor egyértelműen verhetetlen a kórház.
  De nem mindig az a jobb.

  Csak azért, mert feltalálták a szoláriumot, még a napfényre fogok menni, a szabad levegőre, és szívesebben futok a természetben, mint mechanikus futópadon...nem minden jobb, csak mert újabb és korszerűbb.

 • 2009.09.24 14:20:14cantaloupe

  3:

  Végül a statisztika: nem tudom elképzelni, milyen sok változó lehet egy olyan tanulmányban, ahol 2oezer szülésből megállapítják, hogy legjobb háborítatlanul, ha nincs komplikáció. Feltételezem, hogy ebben a sokezerben volt mindenféle fajta anyuka, korban, származásban, szőlések számában sem volt homogén csoport.

  Az meg több, mint elgondolkoztató, hogy mindenhol az az eredmény, hogy az otthonszülés alapesetben nem veszélyesebb (sőt jobb), mint a kórházi.
  Vajon miért létezhet egymás mellett békében a kórházi és a szülőotthonos szülés, otthonszülés? S Mo-n ennek mi akadálya? Ott jobb orvosok vannak, mert a szakma elutasító?

 • 2009.09.24 17:47:51mspoppy

  cant,
  re: 1.
  a 'természetes' és az 'életveszélyes' szvsz nem zárja ki egymást; a természetes folyamatnak része az életveszély, oly annyira, hogy mindent a természetre bízva hamarabb veszítheti el az életét mind a baba, mind a mama - csak épp ez az a "természetesség" az, amiről az osz-hívek hajlamosak "nagyvonalúan" eltekinteni.

  kockázat mindenben van, csak nem mindegy, hogy mekkora - szerintem.

  másutt példája nem analóg. Semmelweis tudós volt, aki a tudományos eredményeinek "kampányolt" és forogna a sírjában, ha tudná, hogy GÁ-val hasonlítják össze.

  re: 2.
  a szakmai állásfoglalásokat rendszerint vita előzi meg; GÁ szélsőséges nézeteket vall - nem is lenne ezzel gond, ha csak a saját szakállára dolgozna, de ő mások tudatlanságát, averzióit kihasználva igyexik a saját fanatikus elveinek érvényt szerezni. Vajon miért nem lépésről-lépésre, a kompromisszumok útján halad GÁ?
  azt írod, hogy Neked mindig gyanús, ha a szakma valamit egyöntetűen elutasít. Itt a szakma nem valamit, hanem _valakit_ utasít el: konkrétan GÁ-t. És nem az "alternatív" módszerei (ú.m. gátmasszírozás és tsai), hanem az olyan elveket (vallókat), miszerint az ikerterhesség+szülés vagy a túlhordás nem számít komplikációnak, etc.

  Nem azt mondtam, hogy nem hiszem el, hogy a kutatók jó stat.módszerekkel dolgoznak, s jutnak helytálló eredményre, hanem, hogy nekem _önmagában_ nem garantálja egy stat. elfogadhatóságát, ha elé biggyesztik azt, hogy "tudományos kutatás" során készült.
  Az orvosoktól sem fogadok el mindent, de az észérveket igen. Jelen esetben pedig úgy vélem, hogy az orvosoknak észérveik vannak az osz-sel kapcsolatban (kvázi mely esetekben ellenjavallott), GÁ-nek és a híveinek pedig jobbára szélsőséges nézeteik és averzióik.

 • 2009.09.24 17:49:16mspoppy

  re: 3.
  abban a bizonyos statisztikában nem a mintasokasággal kapcsolatban voltak hiányosságaim, hanem hogy a mért faktorokban volt - szerintem - túl sok változó. Csak egy példa: szerinted hány tényező befolyásolhatja azt, hogy egy gyerek nyugodtabb, kiegyensúlyozotabb avagy "pörgősebb", izgágább? Ezek közül mennyit lehet kiszűrni ahhoz, hogy az eredményt CSAK az osz vs. ksz.-sel kapcsolatban tudd mérni?
  Szerintem baromi sok tényező befolyásolhatja és szinte lehetetlenség a változókat kizárni még egy 20.000-es reprezentatív mintasokaság esetében is.
  Természetesen vannak jól mérhető faktorok, kevés változóval - de amennyire én látom, nem azok között a tényezők között, amikre az osz-pártiak "bizonyítékként" hivatkozni szeret(né)nek.

  Mo.-on a (biztonságos) osz legnagyobb akadálya a tárgyi feltételek hiánya. Itt nem az a kérdés, hogy itthon jobb orvosok vannak-e (bár úgy vélem, általában igen, de legalábbis éppen olyan jó orvosok, hiszen mindenütt tárt karokkal fogadják a magyar dokikat), hanem az, hogy vajon a külföldi dokik mennyire lennének elfogadóak vs. elutasítóak az osz-sel kapcsolatban, ha UGYANILYEN körülmények között kellene szakmailag véleményezniük, támogatniuk avagy elutasítaniuk azt.

 • 2009.09.25 17:44:50cantaloupe

  MsPoppy,
  köszi a válaszokat.

  Azt hiszem, mi nem jutunk zöldágra, mert én nem úgy élem az életem, hogy bármikor szívroham érhet vagy fejemre eshet a tégla. De a halál valóban természetes része az életnek, mégis örülök, hogy a kórházban tudnak korababákat menteni, és egészséges baba is lehet belőlük. Gondolom, ebből a szemszögből te is örülsz.

  Geréb valóban fanatikus, ugyanakkor a kékharisnyások is azok voltak, így indult a feminizmus, így van nekünk most választójogunk. Néha egy-két radikális alak kerül a forradalmak elejére, ha csak ímmel-ámmal csinálja, lehet, hogy még ma sem lenne normális az apa jelenléte a szülőszobán.
  Attól függetlenül ikerszülést, 35 áv feletti nő szülését itt sem vállalhat bába, gondolom, nem véletlenül.

 • 2009.09.25 17:49:14cantaloupe

  Statisztkák: nem azt írtam, hogy a gyerekek kiegyensúlyozottabbak lesznek, hanem hogy könnyebben alakul ki a kötődés, jobban szopnak, hamarabb regenerálódnak a születés után, jobb az APGAR. Itt nincs sok változó, egyszerű ok-okozat. Minél kevesebbet bolygatják a szülést, annál jobbak ezek a mutatók.

  Persze én a császár ellenére tudok szoptatni, a babám sem volt ordítós, szóval nem kőbe vésett, hogy nem sikerőlhet máshogy, de az esélyek jobbak.

  Nem is az otthonszülést szeretnék szerintem sokan, hanem a háborítatlant, ami után együtt lehet a család, nem bolygatják őket, nem viszik el a babát mosdatni, nem adnak neki cumit, cukrosvizet. És ahol mindezen feltételek adottak, az kevés hely a mai Mo-n.

 • 2009.09.26 20:04:47mspoppy

  cantaloupe, az az érzésem, hogy Te összemosod azt, ha valaki aszerint éli az életét, hogy tiszában van azzal, hogy Vele is bármikor bármi megtörténhet (ellentétben azokkal, akik szerint rossz dolgok csak _másokkal_ történhetnek, és aztán, ha valami szerencsétlenség éri őket, nem bírják feldolgozni, hogy "miért pont velem történt?"), és azt, ha valaki mindig rémeket lát és addig-addig koncentrál a sok gebaszra, míg aztán bekövetkezik valamelyik.

  Én, mint fentebb kifejtettem, nem vagyok a feltétlen természetesség híve, így a mindenáron osz-nek sem, ezért nem értem, miért hozod fel ilyen relációban a koraszülött-mentés témáját.

  A fanatizmusra egyaránt lehet pozitív és negatív kimenetelű példákat hozni, szvsz GÁ tevékenysége inkább a negatív irányba tart (és többet árt, mintsem használ az osz ügyének).

  Nem tudom, érdemes-e a statisztika témát tovább folytatni: egyrészt nem szeretném ide áthozni és idézni a korábbi kommentárokat, másrészt nem szeretnék belebonyolódni annak részletezésébe, hogy a stat. nem az ok-okozati összefüggések vizsgálatával foglalkozik, ill. hogy a stat. adatok segítségével hogy s mint állíthatók fel ok-okozati összefüggések, stb.

 • 2009.09.26 20:09:28mspoppy

  "Nem is az otthonszülést szeretnék szerintem sokan, hanem a háborítatlant, ami után együtt lehet a család, nem bolygatják őket, nem viszik el a babát mosdatni, nem adnak neki cumit, cukrosvizet. És ahol mindezen feltételek adottak, az kevés hely a mai Mo-n."

  Igen, relatíve kevés az ilyen hely ma Mo.-on. De még mindig több van, mint BIZTONSÁGOS szülésotthon, ill. "biztosított" otthonszülés.

  Akinek "csak" a háborítatlan szülés lenne az igénye, az találna hozzá megfelelő kórházat+orvost. De az osz-pártiak igényei ezen rendszerint túlmutatnak.

 • 2009.09.26 20:14:34renege

  nyúlmama! Köszi a kedves szavakat. Teljesen igazad van. Igazából a szülés problémája addig lehet "probléma" bárkinél is, amíg nem jön egy sokkal fontosabb és nagyobb, ami aztán végképp marginálissá teszi a kérdést, hogy hogyan jött világra a gyerek.

  Sajnos én mostanában ezt a nagyobb problémát élem (háromszor kellett már műteni a fiam szemét, és még csak 3 éves), így igazából csak konkrétan a poszt hozta fel bennem is ismét a kérdést.
  A lelki problémáim viszont inkább csak elmélyültek :(((

 • 2009.09.26 20:17:02nyúlmama

  jaj, renege, nagyon sajnálom! mi történt, ha nemtitok?

 • 2009.09.26 20:22:24renege

  Másfél évesen kiderült, hogy el van csúszva mindkét szemlencséje. Gyakorlatilag elszakadtak alul a tartó rostok.
  Ezeket megműtötték (2 és 2.5 éves korában), majd kiderült, hogy az egyik szemén másodlagos szürkehályog alakult ki (ez azt jelenti, hogy a lencsetok begyulladt, és elszürkült), ezért most nyár elején volt egy harmadik műtét, ahol ezt kilyukasztották. Most épp a szemletakarós fázisban vagyunk, mert az elszürkült szeme közben el is lustult, és bekancsalított, meg nem látott jól a műtét után sem a lusta szemével.
  Szóval pont most van egy éve, hogy ezzel küzdünk :(
  És közben még el is váltam :(

 • 2009.09.26 20:24:46nyúlmama

  hát, nem semmi.Nagyon sajnállak, bár ezzel nem vagy kisegítve. Épp ezért nehogy még azzal is foglalkozz, amiről beszéltünk, mert az igazán nem probléma. Hol műtik a fiadat?

 • 2009.09.26 20:30:39renege

  A tömő utcai szemklinikán. Már egészen bejáratósak vagyunk.
  Ami még nagyon nehéz volt, hogy ugye ez a tünet számos szindróma kisérő tünete, mint a MArfan szindrómáé vagy a Homocystinuriáé stb. Ezek vagy halálosak, vagy elbutulósak. Egy fél évbe került, mire kizárták a többségét.
  Már csak a Marfan szindróma lebeg a fejünk felett, mint vérvétellel és génvizsgálattal nem vizsgált betegség, de ortopédiai tüneteket nem produkál a fiam az ügyben, így azt mondták, hogy valószínű az sincs.
  Az már csak az én aggódós fajtám baja, hogy a valószínűleg engem nem tud megnyugtatni. Bár az is igaz, semmit nem tudok tenni az ügyben, így csak el kell fogadni, és kész.

 • 2009.09.26 20:37:09rita a felcser

  Eleg keson derult ki.
  LAtjatok,ezt mind mondom, Irma neni is tudja a helyes szoptatas modjat,meg Ali-Abdul a torok vendeglobol,de senki sem ugral,hogy vigyek a gyereket ,minden gyereket szem szurovizsgaltra.

 • 2009.09.26 20:41:42renege

  rita a felcser, mi már hat hónaposan vittük. de akkor még semmit nem láttak.
  A családi fotókat utólag tanulmányozva valószínű akkor még nem is volt elmozdulva. A piros szem effektus alapján kb úgy néztük, 9 hónaposan volt már kicsit elcsúszva a lencséje, és egy éves korára pedig már jobban.
  Mi félévente hordtuk szemészhez, mivel én is, és az apuka is szemüveges. Sajnos pár hónapot mi húztuk az időt, mert otthoni pupillatágítást javasoltak (3 napig csepegtetni, de pontosan egy cseppet stb.), amit nem igen mertünk bevállalni, a gyerek náthás volt, így halogattuk.
  Végül ismét visszamentünk a dokihoz, aki elküldött a klinikára, hogy ott vizsálják meg, mert ő szerinte látja a lencse szélét, de mivel kicsi a baba, és nincs hozzá apparátusa, nem tudja jobban megvizsgálni.
  A műtétet pedig azért nem végezték el hamarabb, mert épp terhes voltam a másodikkal, és megvárták, míg szülök, hogy bent tudjak lenni a gyerekkel.

 • 2009.09.26 20:42:46renege

  amúgy mi múlott volna azon, ha hamarabb felismerik?

 • 2009.09.26 20:45:00nyúlmama

  A Tömő utcai szerintem jó hely, én is oda járok.Drukkolok!
  Szerinte minden ilyen esetben az a legjobb, ha klinikán nézik, ahol már sok esetet láttak.

 • 2009.09.26 20:50:24rita a felcser

  NA akkor nem volt szerencsetek.
  De persze jobb lett volna,ha hamarabb felfedezik.Jobb esellyel kapott volna egy perfekt? latast.

 • 2009.09.26 20:54:32renege

  rita a felcser, azért ezt elég rossz így hallani.
  El tudod röviden magyarázni, mitől kapott volna jobb eséllyel jobb látást? Jobban ki tudják számolni kis korban, hogy mekkora dioptriás lencsét kell beültetni?
  Egyébként érdekes volt, mert a mozgásán abszolút nem látszódott, hogy rosszul lát, a közellátásban pedig már csak akkor, amikor már kiderítették, nagyon közel emelte a könyveket a szeméhez, és hunyorgott. De ha csak ezalapján visszük szemészetre, akkor még sokkal később derültek volna ki a dolgok.

 • 2009.09.26 20:56:44rita a felcser

  Ja,a halyog miatt mondom.Tehat a kancsi szemmel van a baj.Hogy nem tanulta meg egyutt hasznalni.

 • 2009.09.26 20:59:49Heatherette

  lehet itt dobálózni a statisztikákkal meg elvekkel meg kellemesen zöld kanapéval, ami nyugtatja az idegeket, de cant, pl te szembe tudnál nézni a ténnyel, h a babád azért halt meg, mert te a kanapét választottad, és nem volt közel a segítség? persze, műhiba is történhet, de az már nem rajtad múlt. pont ez a lényeg, h innentől kezdve tiéd a felelősség, és én nem tudnék elszámolni a lelkiismeretemmel, ha tudnám, h miattam halt meg. persze, lehet bonyolítani a dolgokat, pl. sztem az is ugyanannyira hibás, aki olyan orvost fogad, akiről tudja, h nem megbízható, és nincs vmi fényes ajánlólevele. sztem a tökéletességre kell törekedni, és akkor te mindent megtettél. ok, semmire sincs garancia az életben, de úgy gondolom, ha ezt tűzöd ki célul, mármint maximalista vagy, akkor azért jóval több esély van arra, h a dolgok jól alakulnak.

 • 2009.09.26 21:01:26renege

  Ja értem. Nos, ez a része engem is nagyon bosszant. Ugyanis a műtét után rendszeresen jártunk látásvizsgálatra. És egy idő után én mondtam, hogy a gyerek nem lát jól, a vizsgálatot végző orvosok viszont állandóan ráfogták, hogy csak elfáradt, és azért nem válaszol, vagy még kicsi, és nem is ismeri fel az ábrákat (pedig addigra már fejből fel tudta sorolni az összeset, ha beszélgettünk róla). Én meg csak ültem ott értetlenül, hogy vajon miért nem hisznek a gyerek anyjának, aki talán felismeri, hogy ha a gyerek ordít, hogy ne takarjam el a szemét, mert így nem lát azt jelenti, hogy a nem letakart szemével kvázi nem lát, ezért nem akarja, hogy a jó szemét letakarjuk.
  Csak hónapokkal később mondták ugyanezt a dokik, és utána még hónapok teltek el a műtétig :(
  De pl azt senki nem mondta, hogy sietni kellene, noha én rákérdeztem, hogy eközben nem lesz-e probléma a várakozás.

 • 2009.09.26 21:03:13rita a felcser

  Jaj.Pedig kell sietni,nagyon.
  De nembaj,meg 6 eves korig lehet treningezni a ket szemes latast.

 • 2009.09.26 21:07:48rita a felcser

  VAn egy otletem.Hagyd a picsaba a szemsebeszeket,megtettek a maguket,vidd el egy kancsal specialistahoz,mert azok ertenek a legjobban a ketszems latas javitasahoz gyakorlatokkal es gyakori szemuvegcserevel.

 • 2009.09.26 21:08:48renege

  jó ötlet, de én úgy tudom, a kancsal specialisták is a Tömő utcában vannak. De javítsatok ki, ha tévednék. Én minden ötletnek nagyon örülök.

 • 2009.09.26 21:11:18rita a felcser

  NEzz utana neten.Marmint ki jo ebben.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta