Egyre több a születési rendellenesség Kínában

Kína sok területén ugrásszerűen nőtt a torzszülöttek száma, írta kedden a China Daily című angol nyelvű kínai napilap. Ennek egyik oka feltételezhetően az, hogy a nők magasabb életkorra halasztják a gyermekszülést, a másik ok a környezetszennyezés.

Pekingben az olyan defektusok száma, mit a vele született szívrendellenesség vagy a nyúlajak tavaly 170 volt 10 ezer szülésre. Ez csaknem kétszerese az 1997-es gyakoriságnak. A növekedés egyik magyarázata az, hogy fejlettebb diagnosztikai eljárásokat alkalmaznak. A másik, az, hogy a nők később szülnek, mint régebben.

A környezetszennyezés is szerepet játszhat, mert a mérgező anyagok a szülők és a magzat egészségét is károsítják. A születési rendellenességek száma Kína más területein is nő, írta a lap. A déli Kanton tartományban- amely fontos ipari központ - 2003-ban 10 ezer szülésre 186 rendellenesség jutott, tavaly már 249.

A keleti Csecsiang tartományban ugyanez alatt a 4 év alatt csaknem megduplázódott a rendellenességek száma: 115-ről 208-ra emelkedett 10 ezer szülésenként. Országosan évente 20 millió gyerek születik Kínában, 4-6 százalékuknál van valamilyen rendellenesség.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek